Slick Rick wil cashen…!

Er is de laatste dagen al veel te doen over de prijzen voor de kaarten van Ajax voor de CL. Ondanks alle berichten kan ik het niet laten om mijn frustraties en ergernis ook nog even op dit medium te plaatsen. Kern van mijn betoog: Rik van der Boog is een boef en Ajax behandelt zijn supporters als vuil!

Vorige week plaatste Ajax zich na een aantal lastige wedstrijden in de voorronde voor de poulefan de voorronde van de CL. Het was een volle Arena tegen Dinamo Kiev en de sfeer was fantastisch. De jongens van Martin Jol kregen het ondanks een benauwd begin en een spannend slot voor elkaar om Kiev met lege handen terug te sturen naar Oekraine. De sfeer was daarbij, zoals Martin ook terecht opmerkte naar afloop, van grote betekenis voor zijn jonge ploeg. Opgemerkt moet worden dat het de laatste jaren sowiesso wel erg sfeervol is op de tribune in de Arena tijdens de grotere internationale wedstrijden van Ajax. Ik hoef daarvoor alleen maar te verwijzen naar de wedstrijd tegen Juventus vorig seizoen en de wedstrijden tegen Fiorentina en Marseille het jaar ervoor. Kortom, grote wedstrijden vragen om een goede sfeer en die sfeer komt de prestatie van het team ten goede.

Nu dus eindelijk weer de CL. We hebben er als ajacieden jaren op moeten wachten. Het grote schip met geld dat tegenwoordig CL heet komt eindelijk weer de Amsterdamse haven binnenvaren. In de voorbeschouwingen op de wedstrijd tegen Dinamo Kiev was al duidelijk dat kwalificatie voor de poulefase financieel eigenlijk een must was voor de club. Anders zouden dit jaar de verliezen weer mega worden. En ja, die financiën zijn de jaren al zo zwaar beroerd. Onder leiding van Marco van B. is er voor kapitalen ingekocht, met zeer weinig gevolgen. Spelers als Wielaert, Aissati, Sno en Sulejmani hebben een God’s vermogen gekost, maar zitten onder de nieuwe trainer niet eesn bij de selectie of zijn inmiddels (eindelijk) verhuurd. Sulejmani lijkt (gelukkig) eindelijk wat van zijn oude glans hervonden te hebben en was tegen Dinamo nadrukkelijk aanwezig met een sterke invalbeurt en de assist voor de belangrijke tweede goal. Maar ik dwaal af…

De financiële situatie van Ajax is door het beleid van de afgelopen jaren en het uitblijven van succes (en daarme CL-inkomsten) op dit moment verre van rooskleurig. In de afgelopen maanden – zeker rondom de wedstrijden in de CL-voorronde – is dat ook breeduit in de pers geweest. Het vorige boekjaar van Ajax, het eerste volledige jaar onder Rik van den Boog, werd afgesloten met een verlies van omstreeks 20 miljoen euri’s. Ook de voorspellingen voor het komende boekjaar zijn niet rooskleurig. Financieel directeur Jeroen Slop meldde al dat er weer op een groot verlies wordt gerekend van – wederom – rond de 20 miljoen.

Ajax lijkt echter te werken aan DE OPLOSSING van dit financieel wanbeleid. De CL poulefase is bereikt en dus is de algemene indruk: inkomsten scoren.  En dat wil de directie nu dus ook. Want de prijzen voor de kaarten zijn deze week bekend geworden en ik viel hier pardoes van mijn stoel.  Een passe partout (toegang tot de drie thuiswedstrijden) kosten tussen de € 97,- en € 270 euro!!!! Met de aantekening dat de goedkopere kaarten ook nog eens inclusief zogenaamde vroegboekkorting zijn. Wil ik een passe partout kopen voor mijn eigen plekkie – waar ik dit jaar al 450 euro voor mag neertellen voor 17 wedstrijden, ook die prijzen blijven gewoon doorstijgen – dan kost mij dat € 215 euro (incl korting), ofwel ruim € 70,- per wedstrijd. Een losse kaart voor de eerste wedstrijd tegen Milan kost me € 109,-!!!!!

Kortom, het is duidelijk hoe de directie van Ajax haar financiele wanbeleid van de afgelopen jaren goed wil maken: over de rug van de supporter! Rick van den Boog – sinds deze week: Slick Rick – en zijn kornuiten kunnen wat mij betreft de boom in. Ik ga wel voor 70 euro bier drinken in de kroeg en daar de wedstrijd kijken. Tenzij Slick Rick en z’n kornuiten alsnog bedenken dat de voordeeltjes op de verkopen van Van der Vaart (omstreeks een half miljoen) aan de Spurs en Huntelaas aan Schalke (ongeveer 2 ton) alsnog richting supporters vloeien…..

Ik hoop dat vele Ajax-supporters dit voorbeeld zullen volgen en het stadion nog niet halfvol zal zitten; al gun ik dat de spelers niet en zullen er altijd mensen zijn die zo’n leuk kaartje wel weer via de Belastingdienst kunnen aftrekken. Heeft Slick Rick daar trouwens ook niet nog wat uitstaan?

Advertenties

4 thoughts on “Slick Rick wil cashen…!

 1. Helemaal eens met je betoog. Dit kan gewoon niet!! De normale supporter kan niet eens meer voor een normale prijs (lees maximaal 40 euro)naar het stadion voor een belangrijke CL wedstrijd. Straks zit de Arena tijdens deze CL wedstrijden helemaal vol met van die bedrijfsbobo’s die nog niet eens weten welke 11 man er in het veld staan en die zich alleen maar druk maken over het zoveel mogelijk scoren van visitiekaartjes… Schande Ajax!!

 2. De officiële supportersverenigingen hebben met Ajax gesproken en zijn met een waardebon van € 15,- het bos in gestuurd. Moet je dus alsnog een passe partout kopen voor je eigen plek voor het absurde bedrag en krijg je korting op een evt. volgende kaart of in de fanshop. Bovendien geldt deze actie alleen nog als je gisteren of vandaag voor 24 uur een passe partout hebt gekocht of koopt.

  Kortom, nog meer inkomsten generen over de rug van de supporters…… want ja extra korting op die passe partout kan natuurlijk niet, maar geld laten uitgeven in de fanshop mag natuurlijk altijd!

  • Ik hoop nog via Spanje kaartjes voor Ajax-Madrid te scoren, maar vrees ook voor onbetaalbare prijzen. Jammer dat ik mijn vakantie niet twee dagen langer heb gepland: de 14e vliegen we terug naar Nederland, terwijl de 15e Ajax hier in het Bernabeu speelt :(

 3. Hier een mooie column van Ajax-volger Menno Pot op: http://www.afcasupportersclub.nl/scripts/columns.asp

  Dan hebben ze het in Milaan, Auxerre en Madrid toch een stuk beter voor mekaar……

  Too little, too late
  Datum: 08-09-2010
  Laatste gewijzigd: 08-09-2010

  WOENSDAG GEHAKTDAG

  Woensdag Gehaktdag is de column van Menno Pot, exclusief geschreven voor de AFCA Supportersclub.

  Menno schreef de supportersroman Vak 127 (eind oktober weer te koop!), het nonfictie-werk De Derby (nu sterk in prijs verlaagd!) en brengt later dit jaar Ajax Ondanks Alles uit.

  Over twee weken verschijnt weer een nieuwe column. Op woensdag, uiteraard.

  Too little, too late

  De voorbije dagen is maar weer eens gebleken hoe belangrijk het is dat een club als Ajax (die nu eenmaal gerund wordt door hardvochtige figuren die niets begrijpen van clubliefde en supporterschap) sterke, onafhankelijke en onmogelijk te negeren supportersverenigingen heeft.

  Toen de prijzen voor Champions League-kaarten bekend werden, beklaagden de Supportersvereniging Ajax (SVA) en de AFCA Supportersclub zich namens ons allemaal bij de directie. Ze vonden gehoor en boekten een bescheiden resultaat. Goed werk. Ze verdie-nen er onze dank en steun voor, het laatste in de vorm van een lidmaatschap.

  Maar toch: de waardebon van 15 euro die ze voor elke koper van een passe-partout bij de club los wisten te weken, spoelt de bittere smaak niet weg.

  Voor mij is de lol al voor een flink deel van de komende Champions League-campagne af. Na Ajax – Dynamo Kiev waren met zijn állen Ajacied, met zijn állen dolblij dat we de Champions League weer eens bereikt hadden. Spelers, supporters, bestuur, directie, iedereen. Dát heerlijke van saamhorigheid heeft Ajax weer eens stukgemaakt.

  De belangrijkste reden daarvoor is niet eens de prijsstelling op zichzelf, hoewel die natuurlijk al een welgemikte stomp in het gezicht van elke dolblije, trouwe supporter was. Onsympathieker kan het haast niet: “Supporters, wat waren jullie weer fantastisch! Bedankt allemaal, en dan nu lappen, graag: twee keer zo veel als de vorige keer!”

  Maar nog veel erger dan de prijzen als zodanig, vind ik dat eeuwige schaamteloze liegen. Dat leert deze club maar niet af. Voorbeeldje? Toen er ophef ontstond over de ticketprijzen, zei een Ajax-zegsman: “Het is veel geld, maar we hebben de prijzen vergeleken met andere clubs, bijvoorbeeld de tegenstanders in onze poule en met FC Twente, dat ook in de Champions League uitkomt.”

  Dat Ajax zich ook maar íets gelegen heeft laten liggen aan de prijzen bij de andere clubs in de poule is gewoon een leugen. Een diplomatieker woord hoeven we er niet voor te zoeken.

  De harde feiten: bij Ajax kost de goedkoopste passe-partout 97 euro, en dan is je seizoen-kaarthouderskorting van 15% er al af. Een passe-partout in vak 404 (tweede ring, ter hoogte van de middenlijn) kost rond de 250 euro. Bij AC Milan heb je diezelfde passe-partout (tweede ring, ter hoogte van de middenlijn) al voor 65 euro en kosten de goedkoopste passe-partouts met korting 30 euro.

  Bij Auxerre zijn de goedkoopste passe-partouts 50 euro en de duurste 130: ruwweg de helft goedkoper dan bij Ajax, gemiddeld. Bij Real Madrid verkopen ze geen passe-partouts, maar kunnen seizoenkaarthouders voor nog geen 100 euro hun seizoenkaart ′upgraden′, zodat hij geldig is voor álle thuiswedstrijden in de Spaanse beker én in UEFA-verband (hoe ver Real ook moge komen).

  Van de vier clubs in onze poule vraagt Ajax verreweg, maar dan ook verreweg het meeste geld. En dat is geen kwestie van een paar eurootjes; elke verhouding is totaal zoek.

  Ik wil wel eens van Ajax horen waarom daar ijskoud over gelogen wordt in de communicatie. Er is een vergelijking gemaakt, dus Ajax kende de prijzen bij de drie tegenstanders. Waarom heeft Ajax vervolgens besloten om minstens het dubbele te vragen?

  Wie moedwillig besluit om zijn eigen mensen zo′n lulverhaal op de mouw te spelden, is gewoon een klootzak. Vergeef me de lompheid, maar ik kan er niets anders van maken.

  En nu dus een tegemoetkoming van 15 euro, in de vorm van een waardebon… Moeten we dat nu ineens zien als een mooi gebaar? Als een extra beloning (extra!) voor de trouwe fans?

  Kom op zeg. Het komt juist ongelooflijk zwak over om, na een gesprek met twee supporters-verenigingen, zo makkelijk en zo snel deze knieval te maken. Het geeft aan dat Ajax gewoon lekker hoog heeft ingezet, onder het motto: laten we eens kijken wat de gek ervoor geeft. Beetje terugkrabbelen kan altijd nog.

  Vergelijk het met een politieagent die om onduidelijke redenen een bekeuring van 200 euro uitdeelt, de bezwaren van zijn slachtoffer aanhoort en dan achteloos zegt: “Oké, weet je wat, maak er dan maar 180 van.” Dan denk je als beboete overtreder: ja, hallo, heb ik nou iets gedaan waar 200 euro boete op staat, of hoe zit dat?

  Deze geste van Ajax is een typisch geval van too little, too late. Dit nuffige waardebonnetje geeft alleen maar aan dat Ajax zélf niet eens geloofde dat ze billijke ticketprijzen hadden verzonnen.

  Had dan metéén schappelijke prijzen afgekondigd, in lijn met de andere clubs in de poule. Dát was een gebaar richting de trouwe aanhang geweest. Dit niet. Rond deze prijsstelling hangt de penetrante stank van opportunisme en minachting van de eigen aanhang. Die stank zal ik tijdens de duels blijven ruiken. Het zal een gevoel van onvoorwaardelijke saamhorig-heid met de club in de weg staan.

  Dat neem ik de verantwoordelijken zéér kwalijk. Het had zó makkelijk anders gekund.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s