Spelers van Real Madrid & Atletico Madrid


Morgen staat de Madrileense derby weer op het programma. Een van de cliches die dan altijd weer van de plank wordt gehaald is hoe Raul, aanvoerder en symbool van Real Madrid, zijn voetballoopbaan ooit begon bij aarstrivaal Atletico. In het verlengde daarvan leek het me leuk om eens te kijken naar welke spelers allemaal nog meer voor de twee grote clubs uit de Spaanse hoofdstad hebben gespeeld.

Rául González

De aanvoerder van Madrid is onlangs clubtopscorer aller tijden geworden en lijkt hard op weg om ook het clubrecord van meest gespeelde wedstrijden op zijn naam te gaan zetten. Het blijft daarom een opmerkelijk verhaal dat hij zijn eerste stappen in de jeugd van Atletico Madrid zette. Zijn jeugdelftal haalde zelfs de nationale pers toen ze kampioen werden met een positief doelsaldo van 100+ goals (55 van Rául zelf).

Toenmalig Atletico voorzitter Jesús Gil zag de jeugdopleiding echter alleen als een kostenpost die wegbezuinigd moest worden omdat de club in financiele nood verkeerde. Toen alle jeugdelftallen werden opgedoekt, vond Rául zijn heil bij de buren en de rest is, as they say, history.

En een doorn in het oog van menig Atletico-fan. Vooral omdat Rául er een gewoonte van maakt om beslissende goals te maken tegen de club uit zijn jeugd.

Bernd Schuster

Onlangs ontslagen als trainer van Real Madrid, de Duitser speelde bij diezelfde club van 1988 tot 1990. Hij was met ruzie weggegaan (een rode draad in zijn carriere) bij Barcelona en tekende uit wraak bij de Madrilenen die toen onder leiding van de Quinta del Buitre hoogtijdagen kenden.

Samen met spelers als Butragueno, Michel en Hugo Sanchez wint hij twee landstitels en de ploeg breekt het record van doelpunten in één seizoen (107).

Maar na twee seizoenen vertrekt hij, na veel geruzie met het bestuur. Hij tekent dan bij stadsgenoot Atletico, waar die 3 succesvolle jaren kent, met als hoogtepunt een goal in de gewonnen bekerfinale van 1992 tegen zijn vorige club in het Bernabeu stadion.

Rául interviewt Schuster, beiden toen bij Atletico

Hugo Sánchez

De Mexicaan tekende na veel interesse van meerdere Europese clubs in 1981 bij Ateltico. Aan het begin kende hij nog wat aanpassingsproblemen, maar al snel begon hij regelmatig te scoren. In 1985 werd hij topscorer van Spanje en werd hij overgenomen door Real Madrid. Daar maakte hij deel uit van de ploeg die 5 keer op rij landskampioen werd, won hij de UEFA Cup en de Spaanse beker. Met Madrid werd die nog vier keer Spaans topscorer en evenaarde hij het record van 38 goals in een seizoen.

Het bijzondere van Hugol is dat hij in de nadagen van zijn carriere nog ’n jaartje bij Rayo Vallecano heeft gespeeld, wat hem volgens mij tot een van de weinige spelers maakt die bij de drie clubs uit de hoofdstad hebben gespeeld.

Santiago Solari

Solari maakte in de zomer van 1999 de overstap van River Plate naar Atletico Madrid. Dat zou het rampseizoen van Atletico worden, uiteindleijk eindigend in degradatie van de club naar de Segunda División.

Op aanbeveling van zijn neef Fernando Redondo maakte Solari toen de overstap naar Real Madrid. Daar werd hij een van de meest onderschatte spelers uit de Galactico-periode en een van mijn persoonlijke favorieten. Solari had de ondankbare taak om “de gaten op te vullen” die door Figo, Zidane, Roberto Carlos en vrienden werde gelaten. Hierdoor kreeg die weinig speeltijd, invallen als een van de galacticos niet kon spelen, of moest die vaak ver van zijn natuurljke positie spelen. Dit deed hij altijd goed en zonder te klagen, maar zorgde er volgens mij wel voor dat zijn kwaliteiten altijd ondergewaardeerd bleven. Jammer.

Op zoek naar meer speeltijd vertrok Solari vervolgens naar Inter Milan.

Miquel Soler

Een van de meest opvallende zaken uit de 20 jarige carriere van Soler is dat hij de enige speler is die niet alleen voor de twee grote clubs uit Madrid heeft gespeeld maar ook voor de twee grote clubs uit Barcelona. In Madrid speelde hij overigens maar twee seizoenen, een bij elke club. Met Atletico won hij de Copa del Rey.

Juan Eduardo Esnáider

Esnáider werd als grote belofte naar Real Madrid gehaald, nadat hij indruk gemaakt had tijdens het WK onder de 20 van 1991 in Portugal. Hij kreeg echter geen kansen bij de club en vertrok in 1993 op huurbasis naar Zaragoza, waar die opbloeide.

Zaragoza nam hem in 1994 definitief over. Onder meer dankzij zijn spel en goals won de club dat jaar de Europacup voor bekerwinnaars (Esnáider scoorde een goal in de finale, die vooral bekend staat vanwege de lob van Nayim).

Vanwege zijn goede spel besloot Real Madrid hem weer terug te halen, ook al kostte dat de club het dubbele van wat Zaragoza voor hem betaald had een jaar eerder.

Bij Madrid kon die echter weer niet imponeren en werd daarom het jaar daarop verkocht aan Atletico Madrid, wat zojuist de dubbel gewonnen had. Dat jaar werd die in Nederland vooral bekend door de Champions League confrontatie tegen Ajax en zijn gemiste strafschop (+ tweevoetige tackle op Witschge) tegen Van de Sar in “de Dani wedstrijd”.

Wegens ruzie met trainer Radomir Antic, vertrok Esnáider na één seizoen alweer bij Atletico.

Jose Antonio Reyes

De laatste grote naam die de overstap tussen de beide hoofdstedelijke clubs heeft gemaakt. Als talentvolle jongeling door Arsene Wenger naar Arsenal gehaald, kon Reyes toch niet aarden in Londen. Bovendien werden er vraagtekens gezet bij zijn instelling en professionaliteit.

In de zomer van 2006 werd hij, in ruil voor Julio Baptista, verhuurd aan Real Madrid. Daar werd zijn gebrek aan inzet opnieuw aan de kaak gesteld en moest hij genoegen nemen met een hele kleine rol in het systeem van coach Fabio Capello. Op de valreep bleek hij toch van groot belang voor de club door twee keer te scoren tijdens de laatste speeldag, waarin Real Madrid een 0-1 achterstand wist om te buigen in een 3-1 overwinning om landskampioen te worden.

Dat maakte de teleurstelling van de rest van het seizoen echter niet goed en Madrid besloot de optie tot koop niet uit te oefenen. Reyes weigerde echter terug te keren naar Engeland (waar Arsene waarschijnlijk ook niet echt meer op hem zat te wachten) en dwong een transfer naar Ateltico Madrid af.

Daar wist die echter weer geen potten te breken. In 26 wedstrijden voor de club, maakte hij geen enkel doelpunt. Zijn teleurstellend optreden maakten hem overbodig in Madrid en tegenwoordig komt die (weer op huurbasis) uit voor Benfica.

Jose Manuel Jurado

Speler uit de jeugd van Real Madrid, zag doorgroei naar het 1e team geblokkeerd door de Galacticos en vertrok daarom naar Atletico. Kon het daar niet helemaal maken en is nu door de club uitgeleend aan Real Malorca.

Mista

Lievelingetje van rafa Benitez toen hij jeugdtrainer was bij Real Madrid, haalde daar echter nooit het eerste elftal van de galacticos. Kende een goede periode bij Valencia (onder Benitez!) , wat hem een transfer opleverde naar Atletico Madrid. Na een redelijk eerste seizoen, kwam hij in zijn tweede jaar nauwelijks aan spelen toe en vertok daarom na twee seizoenen naar Deportivo.

Pedro Jaro

De huidige keeperstrainer van Rel Madrid was lange tijd de nummer 2 van de club, achter Paco Buyo, maar sloot op 34-jarige leeftijd zijn carriere af bij Atletico Madrid.

Zo uit mijn hoofd (en met hulp van Wikipedia), zijn dit de belangrijkste namen die ik kon bedenken. Of weet iemand nog een speler die ik over het hoofd heb gezien?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s