Individuele klasse, maar breekbaar als team

In eerdere stukken op deze blog is gevraagd om een analyse van de Ajax-selectie voor dit seizoen. Een beetje laat misschien, maar hier toch een poging. Misschien lezen de beleidsbepalers van “mijn cluppie” dit verhaal wel en komen ze tot inzichten die ze zelf nog niet hadden. Maar aan de andere kant kan ik me dat niet voorstellen. De tot nu toe gespeelde wedstrijden in de Eredivisie laten immers zien dat het team bol staat van de individuele capaciteiten, maar het als team nog wel eens onbreekt aan een killers-instinct. Want dat is toch wel het grootste bezwaar op de huidige selectie. De aloude problemen, de wil om te winnen, het “over lijken gaan” en het kunnen omgaan met barre omstandigheden (slecht veld en slecht weer) ontbreekt nog wel eens in deze selectie. En daar maken ploegen als Willem II, Heerenveen, AZ en in mindere mate Feijenoord, Twente en Heracles (al verloren deze laatste twee ploegen wel van Ajax) handig gebruik van. Het is vallen en opstaan, van een structureel (hoog) niveau is dan ook (nog) geen sprake. Marco erkent dit fenomeen ook, getuige zijn uitspraken voorafgaand aan de wedstrijd met AZ: “Het is bij ons nog een dun laagje ijs waarop we ons begeven. Wij speelden tegen Sparta goed, tegen Volendam slecht en vorige week tegen PSV weer goed. We hebben last van wisselvalligheid”.

Genoeg nu, hier mijn analyse over de selectie (althans degenen die regelmatig spelen, ik heb vijf Eredivisie-wedstrijden als maatstaf gebruikt, m.u.v. Kennedy en Silva):

Stekelenburg: 7. Stekelenburg is de ontbetwiste nummer 1 van Ajax. Hij heeft dit seizoen pas 4 competitiewedstrijden gekeept, waarin hij niet veel fout heeft gedaan. Wordt ook steeds beter bij hoge ballen en is ijzersterk als lijnkeeper en 1-op-1. Is sinds het vertrek van Van der Sar bij Oranje ook eerste doelman van het Nederlands elftal. Kan alleen maar groeien gelet op zijn 25 jaar.

Vermeer: 7. Als stand inn voor Stekelenburg doet Kenneth het (redelijk) goed. Heeft niet de lengte van een keeper maar pakt veel, al heeft hij moeite met hoge ballen (zie Aston Villa uit). 1-op-1 houdt hij echter veel tegen en vergelijkbaar met Stekelenburg. Heeft daarmee ook al punten gepakt voor Ajax dit seizoen. Zal onbetwiste nummer 2 worden achter Stekelenburg als die weer fit is en is daarmee Gentenaar in de pikorde voorbij.

Silva: 5. Voorbijgestreefd door jongeling Van der Wiel. Vorig seizoen met veel tumult overgenomen van Groningen en was ook goed bij Ajax. Dit seizoen ontbreekt het vertrouwen bij hem en in de wedstrijden die hij speelt laat hij steekjes vallen en is hij aanvallend te weinig aanwezig.

Van der Wiel: 7. Een van de jongelingen in het team. Na een aantal indrukkendwekkende wedstrijden in het seizoen 06-07, miste hij het grootste deel van het vorige seizoen. Dit jaar is hij weer fit en heeft hij zich in de basis gespeeld. Aanvallend redelijk, verdedigend goed. Kan ook centraal spelen als inschuivende 4.

Oleguer: 6. De Catalaan is wisselvallig en heeft zich nog niet als een aanwinst laten zien. De ene keer goed, de andere keer onzorgvuldig. Het is duidelijk dat hij tekort kwam voor het niveau Barcelona, maar is natuurlijk wel Eredivisie-waardig. Opbouwend komt hij echter nog onvoldoende uit de verf.

Vermaelen: 7. Begon als centrale verdediger dit seizoen, maar wordt de laatste weken als linksback geposteerd sinds het moment dat Emanuelson linksbuiten speelt. Ik vind dat niet zijn sterkste plek, omdat hij niet de man is van de rushes langs de zijkant. En dat is wel hoe Ajax wil spelen. Verdedigend de sterkste Ajacied en zijn lange bal wordt ook steeds beter.

Vertonghen: 7,5. De meest constante speler dit seizoen. Samen met Suarez behoort hij elke wedstrijd tot de beteren. Begon als linksback, vervolgens linkermiddenvelder en nu centraal achterin naast Oleguer en Vermaelen. Daar mag hij vaak inschuiven en zijn passes versturen en dat is ook de kracht van Jan. Heeft zich – na een jaar RKC – vorig seizoen in het efltal gespeeld en is niet meer weg te denken.

Emanuelson: 6. Vorig seizoen was niet het seizoen van Urby. Ook dit jaar heeft hij het moeilijk, zeker omdat hij geen vaste positie lijkt te hebben in het team. Een echte linksback is hij niet, gezien zijn ondermaatse verdedigende kwaliteiten. Ook als middenvelder was het niet overtuigend, ondanks zijn prestaties tijdens de OS in Peking. Bij gebrek aan aanvallende spelers (blessures) mag hij het de laatste weken als “hangende” linksbuiten proberen. Dat gaat redelijk, maar echt overtuigen doet hij nog niet, ook al doet ie soms leuke dingen (zoals tegen PSNee).

Enoh: 6,5. Heeft pas 5 wedstrijden gespeeld na zijn komst eind augustus. Was een verassing en mocht eigenlijk meteen in de basis starten. Leuke voetballer vol passie, agressie en enthousiasme. Soms te enthousiast en moet nog verder groeien. Kan Ajax nog veel plezier aan beleven. Maar of hij Gabri nu uit de basis moet verdrijven…..

Gabri: 6. De kuitenbijter van vorig seizoen hebben we nog niet veel op het veld gezien dit seizoen. Begon aan deze jaargang met een blessure en heeft behoorlijk zware concurrentie gekregen, vooral omdat Van Basten zelf twee middenvelders heeft gehaald deze zomer (Enoh en Sno). En ja, die moeten toch spelen, waardoor Gabri al een aantal keer van de bank heeft moeten toekijken en genoegen moest nemen met invalbeurten. Maar een Gabri in vorm zou bij mij altijd spelen en is van grote waarde voor dit team!

Lindgren: 6. Begon als bankzitter ondanks zijn sterke spel vorig seizoen, maar is inmiddels aanvoerder na de blessure van Huntelaar. Het kan verkeren….. Ik vind hem nog niet zo sterk dit jaar, maakt veel foutjes en is vaak onzorgvuldig in de passing. Heeft wel het vertrouwen van Van Basten gewonnen, want die laat hem gewoon staan. Kan beter.

Sno: 5,5. Begon aardig, is fysiek beresterk, maar voetballend te traag. Heeft te veel moeite om de bal onder controle te krijgen en houden en is daarom een vertraging voor het spel. Zijn eendeloopje maakt dat ook niet veel beter.  Van Bastens aankoop zal en moet echter spelen. Wordt nu zelfs als supersub/spits gebruikt. Waar eindigt dit?

Sarpong: 5,5. Jong en talentvol, maar gaat hij het maken? De concurrentie op het middenveld is moordend en als linksbuiten komt hij tekort. Nu ook geblesseerd…… gaat niet veel speeltijd krijgen als iedereen weer fit is, al lijkt hij in de de pikorde boven Siem de Jong te staan, die zelfs bij de vele blessures veroordeeld is tot de bank.

Suarez: 7,5. De frommelaar uit Uruguay is de publiekspeler van Ajax dit jaar. Rommelt en rommelt, met vallen en opstaan, creeert daardoor kansen en scoort ook nog regelmatig. Alleen die kaarten he? En de (vermeende) schwalbes…..

Huntelaar: 6,5. Komt niet echt los dit seizoen. Ging voor 35 doelpunten, maar dat kan hij wel vergeten inmiddels. Blijft echter altijd knokken voor het team, ook als het scoren effe niet lukt. Lijkt snel van zijn enkelblessure te herstellen, maar breng hem niet te snel!

Sulejmani: 6. De aankoop van de zomer, maar door blessures nog nauwelijks iets van gezien. Moet zijn draai nog vinden, voorin dan wel op “10”. Als ie speelt is ie dreigend en gezien zijn doelpunten van vorig seizoen vrezen de tegenstanders hem. Ik hoop dat ie zijn geld waard wordt, want 16 miljoen vind ik wel een beetje te veel voor hem.

Kennedy: 5. Op een paar aardige acties en voorzetten na, hebben we nog niet veel van Kennedy gezien in de Arena. Zijn ene topseizoen bij Twente heeft hij nog geen vervolg kunnen geven in Amsterdam. Vorig jaar veel geblesseerd en hij heeft nooit het vertrouwen kunnen winnen van de fans. Dat hij nu uberhaupt speeltijd krijgt, heeft hij te danken aan de vele blessures. Hij stond immers op het lijstje om verkocht te worden deze zomer. 

Leonardo: 6. Dat Leo een voldoende krijgt, heeft ie te danken aan zijn doelpunt van gisteren. Ok, dat is dus niet heel erg objectief nee, maar ja, het is even niet anders. Leo brengt wel meestal wat als hij speelt, maar is ook te vaak niet aanwezig. Heeft dit seizoen een enkele basisplaats gehad en die niet waargemaakt. Is dus eigenlijk een supersub, gelet op zijn doelpunten tegen HSV en PSV (en mindere mate Sparta). Te blessuregevoelig voor de top, dus staat ook op het lijstje om te vertrekken.

De volgende spelers zaten wel regelmatig bij de selectie, maar speelden niet of nauwelijks (al dan niet door blessures): Aissati, Alderweireld, Anita, De Jong, Donald, Cvitanich, Martina, Rommedahl, Schilder, Van der Heijden, Gentenaar, Martina, Zeegelaar.

Advertenties

3 thoughts on “Individuele klasse, maar breekbaar als team

  1. Ja, in mijn ogen zou het een dramatisch gevolg kunnen hebben. KJH is belangrijk voor het team, ook al scoort hij dit seizoen nog niet echt. Zoals gezegd, hij blijft altijd vechten voor het elftal en laat daardoor andere beter spelen/scoren.

    KJH in de winterstop laten vertrekken is de puurste vorm van wanbeleid, vergelijkbaar met het vertrek van Sneijder vorig jaar. Ik vind dit echter erger omdat:
    1) je halverwege het seizoen niet zo maar even een spit a la KJH haalt; zeker niet gezien de namen die nu rondzingen (Berg, Van Wolfswinkel en Fall);
    2) van de zomer er 40 miljoen ontvangen kon worden, hij toen niet weg mocht omdat Ajax kampioen wilde worden en de CL wilde bereiken; door hem nu wel te laten vertrekken zou er toch iets niet kloppen m.i.

  2. Ik dacht dat het juist KJH was die niet naar Man City wilde, maar naar een echte (lees traditionele) top club.

    Overigens vind ik 27 miljoen ook niet mis, zeker als je ziet dat “de bronnen” bij Madrid gisteren nog over 18 miljoen spraken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s