Oranje Unofficial Football World Champions?

Nederland – Zweden lijkt een nutteloos oefenduel, maar vergis je niet! Er staat weldegelijk iets op het spel!

Zweden is immers de regerende “Unofficial Football World Champion”. Een titel die Nederland zich eigen kan maken bij winst.

De Unofficial Football World Championships werken volgens hetzelfde principe als de kampioenstitels bij het boksen. De titelhouder (Zweden op dit moment) blijft in die hoedanigheid totdat die verslagen wordt in een duel. Op dat moment gaat de titel over naar de tegenstander (dat zou vanavond dus weleens Nederland kunnen zijn). De nieuwe kampioen mag zich dat blijven noemen, totdat het een wedstrijd verliest. Dan gaat de titel weer over etcetera, enzovoorts.

Als startpunt voor de UFWC heeft men de aller eerste inteland ooit genomen: Engeland -Schotland in 1872. Dat betekent dat een aantal lui zich dus door een gruwelijke hoeveelheid interland uitslagen hebben geworsteld om bijna 130 jaar later tot Zweden te komen. Hulde voor deze Remies!

Advertenties

7 thoughts on “Oranje Unofficial Football World Champions?

 1. Harmie heeft mij erop geattendeerd dat je dit fenomeen ook in clubvorm in Nederland hebt. Dan heet het (als ik het me goed herinner) de Helmond cup!

 2. (ben trouwens voor de wederom mijn inlog kwijt, dus maar even zo)
  Op zich een leuk idee, maar je kan er een hoop vraagtekens bijzetten. Wat tel je mee en wat niet? Bij de UWCF is het nog wel enigszins duidelijk, maar wordt er dan ook rekening gehouden met oefenpotjes tegen de plaatselijke amateurs ter voorbereiding op een toernooi?
  De Helmond cup is natuurlijk een beetje jammere instantie. Doe het dan goed.Helemaal terug naar het begin, is misschien wat lastig, omdat het daar allemaal wat schimmig is. De eerste officiele voetbalwedstrijd in Nederland werd in 1865 gespeeld, maar tussen twee ploegen met Engelsen. Het is natuurlijk ook raar dat er vier jaar zat tussen de oprichting van de eerste voetbalvereniging (Utile Dulci, 1875) en de tweede (Haarlemsche Football Club, 1879) Wat doe je al die tijd als je de enige voetbalclub in Nederland bent?
  bron
  Je kan natuurlijk kijken naar alleen het betaalde voetbal. Dan wordt het gewoon de Alkmaar ’54-cup (rot voor Helmond, maar niet alles wat een stel Hillegommers verzint, dient zomaar over genomen te worden) die op 14 augustus 1954 de eerste voetbalwedstrijd tussen profs in Nederland wonnen van Venlo met 3-0. bron.
  De vraag is dan wat je verder mee gaat tellen. Competitiewedstrijden sowieso, maar hoe zit dat met bekerwedstrijden en vriendschappelijke potjes? Mocht de beker naar een Amateurclub gaan, dan is het enerzijds moeilijker zoeken en anderzijds is dan de keuze voor de eerste prof-wedstrijd dan ook een beetje tegenstrijdig. Als je echter alleen naar de profclubs kijkt, tel je bekerwedstrijden dan ook mee?
  Kortom, die Helmon-cup is sowieso tien keer bagger, maar zou het uberhaupt mogelijk zijn om zoiets voor het Nederlands kampioenschap uit te zoeken?

 3. Bij de UFWC zijn er duidelijke regels:

  What is a UFWC title match?
  A UFWC title match is any FIFA accredited International ‘A’ match involving the current UFWC title holder. According to FIFA: ‘An International ‘A’ match shall be a match that has been arranged between two National A Associations affiliated to the Federation and for which both Associations field their first national representative team.’ This includes most friendly matches. As a rule, the UFWC counts every match listed on the FIFA.com fixture list.

  Artikel 3 uit de statuten en reglementen van de FIFA!

  Als je zoiets voor Nederland zou doen, dan is het lastiger om een beginpunt te kiezen. Neem je inderdaad de eerste prof wedstrijd? Of pak je de uitslagen van de KNVB beker, vanaf 1898?

  Ik denk dat je sowieso dan alle officiele wedstrijden die door de KNVB worden georganiseerd mee moet tellen: Eredivisie, Eerste Divisie, Bekert, Supercup & Hoofdklasses amateurs.

 4. waarom bij de amateurs alleen de hoofdklasses?
  tellen wedstrijden die werden gespeeld voor de invoering van de knvb niet mee? en waarom dan niet? Kijk je niet naar de kampioenscompetitie? (voorloper eredivisie)
  ik keek even, maar de eerste wedstrijd voor de UWCF was Schotland – Engeland op 30 november 1872 terwijl de FIFA pas is opgericht op 21 mei 1904, dus niet alle wedstrijden binnen de UWCF vielen onder hun eigen regels.
  Misschien is het wel leuk om eens te kijken of we dit door kunnen rekenen, maar dan moeten we wel duidelijk aangeven wat er meetelt en wat niet. Op koningvoetbal.nl staan alle uitslagen in de eredivisie vanaf 1956 dus daar kom je al ver mee. Dan kan je zeggen dat alleen wedstrijden tussen profclubs meetellen en dat is wel redelijk af te bakenen. Heb je alleen nog alle uitslagen van de beker nodig en die van de laatste twee jaar van de kampioenscompetitie.
  Oh ja, en alle oefenpotjes eigenlijk ook wel.

 5. Oranje wereldkampioen!

  Ik nam als uitgangspunt dat de KNVB de Beker, Eredivisie, Eerste Divisie en de Hoofdklasses organiseert. De lagere klasses vallen onder de regiobonden.

  Ik denk dat je een onderscheid moet maken tussen de periode voor en na de invoering van het betaalde voetbal. Voor elke periode zullen weer andere criteria gelden. Kunst is om die criteria te vinden/bepalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s