De selectie van feijenooit

Omdat Tijn op een ander medium mij het verwijt heeft gemaakt dat ik scorebordjournalistiek bedrijf (na het 3-1 verlies tegen Groningen gaf ik aan dat het weer een kansloos jaar zou worden in de havenstad) hierbij een iets uitgebreidere analyse van de selectie van feijenooit op basis waarvan ik inderdaad voorspel dat het een lastig/kansloos jaar gaat worden voor de club uit Rotterdam en het kampioenschap zeker niet die kant uitgaat!!

Ik ga bij deze korte analyse van de selectie uit van de meest opgestelde spelers tot nu toe met een schuin oog naar afgelopen jaargang (De Guzman heeft immers dit jaar pas 1 wedstrijd gespeeld en ook Landzaat is nog maar weinig in actie gekomen, maar deze spelers zijn natuurlijk wel bekend bij de voetballiefhebber dus daar valt best wat van te zeggen/vinden):

Keeper(s) redelijk betrouwbare eerste keeper, daarna wordt het penibel:
Timmer: goede lijnkeeper, ook altijd goed voor wat foutjes, eigenlijk te oud maar veruit het beste wat ze op dit moment hebben.


Tweede keeper:?? Is dat echt Rob van Dijk??? Die man is al 40. Zielig.

Verdediging >> algemeen gezien de zwakste schakel:
Bahia: bij gebrek aan beter speelt deze man. Al vele jaren vergruisd in de havenstad maar toch steeds in de basis. Maakt soms nog wel een doelpuntje uit een dood spelmoment, dat is een plus maar verdedigend niet goed genoeg. Niveau NEC.


De Cler: beste verdediger op papier, heeft echter altijd moeite indien er een echte aanvaller tegenover hem wordt geposteerd. Heeft namelijk een grote drive naar voren maar is geen killer in de verdediging. Zie bijvoorbeeld zijn halfzachte pogingen tegen de godenzonen om de bal weg te werken, hetgeen niet lukte, waardoor Ajax uiteindelijk scoorde.


Greene: zie Bahia maar dan minder goed. Bewijst al jaren lang dat hij gewoon niet goed genoeg is voor feijenooit, maar mag dat desondanks bijna iedere week bewijzen in de basiself bij gebrek aan beter. Zelfs verstokte fans van feijenooit heb ik nog zelden iets positiefs horen melden over deze man.


Hofland: Zie wedstrijd tegen Groningen. Te traag geworden na zijn knieblessure. Was daarvoor een echte killer en in mijn ogen een prima verdediger. Nu vooral verworden tot een schopper die vaak te laat is (vorig jaar ook een aantal maal, denk bijvoorbeeld aan de wedstrijd tegen VVV) en daarom veel overtredingen nodig heeft om aanvallers af te stoppen hetgeen vaak veel kaarten kost. Staat ook vaak lucht te dekken omdat hij op de een of andere manier niet aan zijn buitenlandse maatje (Bahia) in de verdediging duidelijk kan maken wie nu welke man pakt. In potentie was hij in mijn ogen ooit de beste verdediger van Nederland en natuurlijke opvolger van Stam, maar wellicht dat VFL Wolfsburg toch het podium was waarop hij had moeten blijven acteren. Helaas.


Lucius: is geen verdediger maar een middenvelder. Maakt dan ook vaak cruciale fouten in de verdediging puur door een gebrek aan inzicht en verdedigende kwaliteiten (was het nou tegen Sparta vorig jaar dat hij zo enorm blunderde??). Wel een knokker en dat siert hem, maar ik zou hem toch echt op het middenveld neerzetten want daar komt hij beter tot zijn recht (=natuurlijke plaats).

Middenveld >> veel voetballend vermogen, maar op dit moment gewoon te licht voor het grote werk (als het niet goed loopt heb je niets aan dit soort spelers) :


Landzaat: na AZ nooit meer echt op niveau geweest. Na zijn echec bij het EK (van vaste basisspeler, vaste bankzitter, achter notabene Engelaar…) is alle glans er van af. Wel een goede voetballer, maar het komt er nog niet uit. Zit naar mijn mening nog steeds wel potentie in naar de toekomst. Wordt overigens wel misbruikt door GJ in de verdediging gelet op blessures. Niet zo slim, zie betoog bij Lucius


Fer: aankomend talent maar nu nog te licht. Voetballend redelijk tot goed. Geen groot tacticus maar vooral een harde werker op het middenveld.


De Guzman: beste speler van feijenooit. De laatste tijd wat vreemde acties in het veld waarvan de frustratie lijkt af te druipen. Zie eerste wedstrijd van deze competitie tegen Heracles (ik raak hem niet scheids???). Vrees dat deze man niet te behouden is en wellicht al in de winterstop vertrekt naar een echte topclub.

Bruins: moet de leidersrol op het middenveld op zich nemen als De Guzman er niet is. Gaat nog niet echt goed de laatste weken en is ook te vaak geblesseerd. Als men niet uitkijkt is deze voetballer wellicht al heel snel opgebrand en hobbelt die van blessure naar blessure. Dat zou zonde zijn want ik vind het wel een groot talent.


Gio: goede voetballer maar wel dertien in een dozijn. Ik begrijp nog steeds niet waarom die aanvoerder is bij feijenooit en Oranje. Er straalt echt geen greintje overtuiging of leiderschap van die man af. Ook een beetje aan de oude kant (33 of zo?? :-? :-? ) dus dat is een aflopende zaak. Nog wel een nuttige kracht vanwege zijn ervaring, maar zal binnen nu en 2 jaar instromen, uiteraard als hulptrainer of zo.
Wijnaldum: zie Fer. Kan iets worden maar nog wel erg jong om nu al de kar te trekken op het middenveld bij een dolende ploeg.

Spitsen >> wel kwaliteit maar veel te oud. Laat die rollators maar komen! :OO
Tomasson: Lijkt de redder van feijenooit te moeten worden dit jaar omdat Roy steeds geblesseerd is. De man is uniek goed in lelijke doelpunten maken (vgl Ruud) maar dat zal feijenooit worst wezen op dit moment, hij scoort tenminste! Minpuntje is dat ook hij al behoorlijk op leeftijd is en dus nogal eens geblesseerd is.


Makaay: te oud, te vaak onzichtbaar en te vaak geblesseerd. Als die fit is, is het een slimme voetballer die nog best wel mee kan in de eredivisie maar een heel seizoen constant presteren is te veel gevraagd voor das Phantom in de herfst van zijn loopbaan.


Mols: te oud in het kwadraat. Was bij FCU in zijn comeback jaar al te oud en bij ADO was het helemaal niet om aan te zien. Lijkt echter zowaar bij feijenooit zijn tweede jeugd te hebben gevonden en speelt dus soms gewoon 90 minuten. Hulde Michael, maar eigenlijk triest dat deze opa de zogenaamde topploeg uit Rotterdam in de race moet houden.


Slory: Altijd geblesseerd. Een vlieggewicht die fysiek gewoon niet klaar is voor de top en dus van de ene in de ander blessure sukkelt. Wil dan ook steeds te vroeg terugkomen hetgeen niet echt helpt. Zie verder ook betoog bij Bruins. Ik hoop voor het Nederlandse voetbal dat die niet nu al is opgebrand (vgl Castelen die nu wegkwijnt in Duitsland)


Biseswar: bij gebrek aan beter staat die nu in de basis. Mocht al weg en zou nu d de redder zijn?? Lijkt me sterk. Maakt op zich de laatste weken een redelijke indruk en scoort ook zijn goaltjes. Kortom, nog ff aanhouden die Biseswar!

Tenslotte heb je dan nog Janota en Schet. Eerlijk gezegd zijn beide heren me nooit echt opgevallen dus daar kan ik niet goed over oordelen.

Graag jullie oordeel over deze spelers zodat we eens en voor altijd kunnen vaststellen of je met zo’n selectie ver komt in de competitie.

Advertenties

6 thoughts on “De selectie van feijenooit

 1. Kan weinig zeggen over de (redelijk gekleurd lijkende en uitdagend geschreven) analyse van Roog. Daarvoor ken ik de meeste spelers van Feijenorod niet goed genoeg.

  Wat ik wel wil zeggen, is dat men de laatste jaren toch teveel genoegen lijkt te nemen met middelmatige spelers, afdankertjes van andere clubs (Lucius, Hofland, Landzaat) of spelers die komen afbouwen in Rotterdam (Makaay, Tomasson, Gio).

  Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang dat versterkingen voor in de breedte zijn. Maar als je team op zulke spelers gaat bouwen, dan lijkt het me niet meer dan logisch dat je met middelmaat beloond wordt.

  Het blijft toch een raadsel waarom Feijenoord de echt goede spelers (Kuyt, Kalou, Cruz, Van Persie… Drenthe? ;-) ) niet lang weet vast te houden (of niet zo lang als Ajax en PSV dat doen). Daarnaast slaagt men er blijkbaar ook nooit in om de opbrengsten van de verkoop van deze spelers weer in nieuwe top talenten te investeren. Kun je ipv drie Landzaaten niet beter één Huntelaar halen?

 2. Ben het helemaal eens met het betoog van Roog.

  Het probleem bij Feijenoord is – net als enkele jaren geleden bij Ajax – dat men te veel gokt op de mix van oud en jong. Daarbij wordt de ideale voetballeeftijd (tussen de 22-30 jaar) te veel over het hoofd gezien en kwalitatief ontoereikend is (Buijs, Lucius, Greene, Bahia, allen niveau Willem II/Vitesse/Utrecht; alleen De Cler is een positief punt).

  Daarnaast is het zo dat die oudere spelers (te) vaak geblesseerd zijn en geen leiderschap nemen/tonen (Timmer, Makaay, Gio, Landzaat, Hofland). Vorig jaar leidde dit al tot veel discussie in de spelersgroep en daar zal weinig verandering in komen. De jonge spelers kunnen inderdaad het elftal (nog) niet dragen (Fer, Wijnaldum, Biseswar, Bruins en De Guzman), omdat ze of net komen kijken (Fer/Wijnaldum), of al zijn afgeschreven (Biseswar) of te vaak geblesseerd zijn (De Guzman/Bruins).

  Ajax en PSV hebben een – qua leeftijd – veel beter uitgebalanceerd team. Bij Ajax zijn spelers als Stekelenburg, Vermaelen, Silva, Oleguer, Gabri, Huntelaar allemaal tussen de 24-30 jaar en de jongeren daaronder hebben bovendien ook al veel Eredivisie-ervaring (Urby, Suarez, Vertonghen en zelfs Schilder), waardoor het voor hen en voor de nog jongeren zoals Van der Wiel, De Jong, Sarpong) makkelijker is om aan te haken.

  PSV geldt hetzelfde voor met spelers als Koevermans, Lazovic, Salcido, Brechet, Kromkamp, Mendez, Simons en Isaksson. Allen hebben – afgezien of ze nu voldoende niveau hebben – (inter)nationale ervaring, maar zijn nog niet te oud, waardoor de jonkies (Marcellis, Nijland, Pieters en vooral Affelay, hoewel deze al genoeg ervaring heeft nationaal gezien) makkelijk kunnen aanhaken.

  Tenslotte ben ik het helemaal met Roog eens dat Bahia VERGRUIST moet worden! of zal hij verguist bedoelen……

 3. Wees niet bang Art. Dat komt er nog zeker een keer aan (zodra ik wat tijd heb tussen het baby gedoe door…), want een kansloze 5-2 nederlaag tegen Heerenveen zet me natuurlijk aan het denken. Word psnee dan al weer slapend kampioen dit jaar????????

 4. Ik vrees het ergste, de analyse over ajax volgt inderdaad nog. Zo niet van Roog dan van mij. Alleen ontbrak mij ook even de tijd. Moest effe taltenten scouten op Malta…..die zijn er dus niet! Ben benieuwd wat de godenzonen vanavond laten zien……tegen koploper groningen…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s