Real Madrid 2008-2009

Even kort mijn gedachten over het Real Madrid van dit seizoen, ook een beetje op verzoek van Roog.

Ondanks de goede resultaten tot nu toe, denk ik dat verlenging van de Spaanse titel erg moeilijk zal worden en de club in de CL opnieuw slechts een bijrol zal spelen.

In de zomer heeft de club zich alleen maar gericht op het binnenhalen van Cristiano Ronaldo, maar die kwam niet (dreigt gewoonte te gaan worden, zie ook Fabregas, Kaka, Villa). De club had niet alleen geen plan B om Ronaldo te vervangen, maar de hele saga zorgde ervoor dat Robinho zo graag weg wilde dat hij genoegen nam met een vertrek naar Manchester City (maar had die dat zelf ook door?).

De enige versterkingen die in de zomer kwamen, zijn de teruggehaalde jeugdspelers Ruben de la Red en Javi Garcia én Rafael van der Vaart (enigszins in paniek aangetrokken na de blessure van Wesley Sneijder tijdens de voorbereiding). Alledrie middenvelders die centraal het best tot hun recht komen, een positie waar spelminuten vorig seizoen al duur verkocht werden (Gago, Guti, Diarra en Sneijder; overigens blijkt die overboeking nu goed van pas te komen met de blessures van Gago, Guti en Sneijder).

Geen slim aankoopbeleid, zeker als je kijkt naar de andere linies van de ploeg. De verdediging is in principe wel solide (vorig jaar minst gepasseerd in Spanje; de combinatie Ramos-Pepe-Cannavaro-Heinze heeft nog nooit verloren), maar blessuregevoelig zonder dat er op de bank bruikbare vervangers zitten (Metzelder is traag en onhandig). Bovendien is Cannavaro al aardig op leeftijd en kun je je afvragen hoe lang hij nog op hoog niveau kan blijven spelen. (Met het oog op de toekomst is de jonge Garay aangetrokken en uitgeleend aan Santander, maar dit seizoen heeft Madrid nog geen plezier van hem).

In de aanval is de situatie nog schrijnender. De ploeg beschikt over 4 spitsen. Ruud is een garantie voor goalen, maar of Raul de goede vorm van vorig jaar (18 goals, waaronder veel beslissende) weer kan halen, is zeer twijfelachtig. Het probleem is dat hij desondanks wél zeker lijkt van een basisplaats, waardoor de gretige en veelbelovende Higuain (te) weinig speeltijd krijgt. Saviola zal vooral de bank warm houden (en daar rijkelijk voor beloond worden). Alles bij elkaar betekent dit dat Van Nistelrooy niet geblesseerd (of in een vormcrisis) mag raken. Wat dat betreft is het goed voor Madrid dat hij bedankt heeft voor Oranje.

Naast de spitsen is Robben eigenlijk de enige andere aanvaller na het vertrek van Soldado, Baptista (AS Roma) en Robinho (Drenthe telt niet; het is nog steeds een slechte grap dat Royston bij Madrid speelt). Arjen is het seizoen goed begonnen, maar zat gisteren alweer uit voorzorg op de bank. Het belooft weinig goeds als je je gevaarlijkste speler uit voorzorg of door blessure maar in de helft van de wedstrijden kan gebruiken.

De selectie is dus zwakker dan vorig jaar, terwijl de concurrenten in Spanje sterker zijn geworden. Barcelona heeft zich versterkt met Dani Alves, Pique, Keita en ook met het vertrek van de “rotte eieren” Deco en Ronaldinho. Valencia lijkt over het tijdperk Koeman heen, Villareal bouwt voort op de 2e plek van vorig jaar en zelfs Atletico is nu kanshebber. En in Europa kan de selectie zich al helemaal niet meten met ploegen als ManU of Chelsea.

Daarom denk ik dat de kans groot is dat het seizoen zal eindigen in een teleurstelling. En in het ergste geval nadat in Januari een aantal dure miskopen gedaan zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s