Voorbeschouwing Kwartfinales EK 2008

De poulefase zit erop. De kwartfinales staan voor de deur. Het welbekende kaf is van het koren gescheiden. Verrassingen zijn er niet echt, al hadden niet veel mensen Turkije bij de laatste voorspeld. Dat er in de groep van Nederland een “groot” voetballand zou afvallen was vooraf duidelijk, de vraag was alleen wie. Dat het uiteindelijk Frankrijk is geworden, verbaast niemand echt gezien de verrichtingen van Les Bleus. Zowel tegen Roemenie (stug verdedigend, zelfs toen ze moesten winnen) als Italie was het aanvallend pover. Alleen tegen Oranje lieten ze zien wat er aanvallend inzat, met als uitblinkers aan Franse zijde Ribery en Malouda (waarom speelde die niet tegen Italie?).

Goed nu de kwartfinales dus. Mooie affiches, nl:

Duitsland – Portugal

Kroatie – Turkije

Nederland – Rusland (remember 1988!)

Spanje – Italie

In ieder geval twee landen die voorals als kanshebber/outsider werden gezien, zullen afvallen. Duitsland/Portugal en Spanje/Italie kun je vooraf beschouwen als twee klassiekers.

Om te beginen bij Duitsland – Portugal. Gezien de huidige verrichtingen tip ik Portugal als de te kloppen ploeg. Ze zijn weliswaar door het onverwachte verlies (met een b-ploeg) tegen Zwitserland uit de “winning flow”, maar Duitsland is nu al moe en speelt eigenlijk al het hele toernooi niet best. Het dartele spel van Christiano Ronaldo en zijn vriendjes moet genoeg zijn om de houterige defensie van Duitsland te slachten. Maar onderschat de Duitsers nooit! Misschien dat Ballack het licht heeft gezien na zijn redelijke goede 45 minuten tegen Oostenrijk, want van de rest van de selectie verwacht ik niet veel, zeker niet nu Lukas Podolski geblesseerd lijkt te zijn voor de rest van het toernooi. De andere aanvallers hebben tot nu toe weinig tot niets laten zien.

Wat betreft Kroatie – Turkije zijn de Kroaten natuurlijk de favoriet. Dat ze als eerste door zijn in de poule met Duitsland was natuurlijk wel opzienbarend. Het spel was nog niet zo sprankelend als in de kwalificaties, maar de druk van het moeten presteren was er natuurlijk. Dat ze zich uiteindelijk tegen Duitsland zeker speelden voor de kwartfinales zal tot grote opluchting hebben geleid, en ook met een b -ploeg werd er van Don Leo en zijn mannen overtuigend gewonnen. De Turken hebben een onervaren team, met jongens die met name in eigen land spelen. Aanvallend vind ik het bij vlagen fris en er zit ook scorend vermogen in de ploeg. Door plaatsing voor de kwalificaties is de druk er bij de Turken wel vanaf en kunnen ze losgaan. Verdedigend zal het lastig worden met de blessures en ook de keeper (domme rode kaart) moet vervangen worden. Ik tip dan toch de Kroaten die verdedigend degelijker in elkaar zitten en weinig weggeven.

Dan Nederland-Rusland. San Marco tegen Saint Gus/Tsaar Guus. Oranje heeft in mijn ogen geluk met een voetballend Rusland ipv een fysiek en stug Zweden, al zijn de beweeglijke Arsjavin en Pavloetsjenko natuurlijk lastig zat voor Joris en Andre. Het verdedigingsduo blijft toch de zwakke schakel in het team, zeker nu de steun van Khalid mogelijk ontbreekt door zijn overhaaste vertrek vanwege familieomstandigheden. Ik voorzie een belangrijke rol voor Nigel, die de opkomende Russen op het middenveld moet tegenhouden. Verder Orlando eruit (al zal Marco dat anders zien), die kan het tempo van de wedstrijd niet aan. Robin erin, dicht tegen Ruud aan. Hierdoor zou Dirk iets behoudender moeten spelen en die aanvallende linksback van de Russen opvangen. Raffie en Wesley kunnen dan (om en om) de plek van Orlando invullen, maar dan iets aanvallender.

Dan nog de klapper Italie-Spanje. Spanje is weer eens makkelijk door de poule gekomen en zullen nu moeten laten zien dat ze deze keer (weer) kandidaat zijn voor de titel. Tot nu toe hebben ze elke wedstrijd wel een goal tegen gekregen, maar aanvallend loopt het toch prima met Villa en Torres. Italie moet het tegen Spanje doen zonder Pirlo na een professionele maar gezien de kaart die hij al had, ook domme overtreding tegen Frankrijk. Het gemis zou de Italianen wel eens zwaar op kunnen gaan breken. Aanvallend is de angel er dan nl wel uit. Waarschijnlijk gaan ze voor het ouderwetse cattenaccio. Maar de verdediging oogt nou niet echt super. Torres en Villa draaien Panucci en de jonge Chiellini natuurlijk helemaal gek. Zambrotta en Grosso zijn erg aanvallend, dus verdedigend is Italie erg breekbaar, ook al hebben ze nog altijd Buffon. Maar je weet het natuurlijk nooit met die luizige Azzurri. Wat zijn de stats eigenlijk tussen beide ploegen?

 

 

Advertenties

11 thoughts on “Voorbeschouwing Kwartfinales EK 2008

 1. met dank aan Art!

  Olympische Spelen 1920 Antwerpen
  Spanje – Italië 2-0

  Olympische Spelen 1928 Amsterdam
  Italië – Spanje 1-1
  Italië – Spanje 7-1 (replay)

  WK 1934 in Italië
  Italië – Spanje 1-1
  Italië – Spanje 1-0 (replay)

  EK 1980 in Italië
  Italië – Spanje 0-0

  WK 1994 US and A
  Italië – Spanje 2-1

  Dus:

  3x winst Ita
  1x winst Spa
  3x gelijk

 2. Die statistieken zeggen dus eigenlijk niets. Wel is het waar dat Spanje zich daardoor een beetje een minderwaardigheidscomplex heeft laten aanpraten tov de Italianen. Dat kan wel eens fataal zijn, zeker als de wedstrijd stroef loopt, of Italië op voorsprong komt.

  Ik denk:

  Portugal verslaat Duitsland. Al is Portugal volgens mij (net als Spanje) ook breekbaar als het tegenzit. Tegen de stugge Duitsers zou dat misschien wel kunnen gebeuren.

  Kroatië wint van Turkije.

  Nederland verslaat Rusland.

  En dan…

  Spanje schudt dat minderwaardigheidscomplex eindelijk van zich af en schakelt Italië uit.

  Wat leidt tot een Nederland-Spanje in de halve finale. -Slik-

 3. En dit is natuurlijk ook leuk. Nederland en Rusland/Sovjet Unie speelden 7x tegen elkaar, Nederland won 4x, verloor 2x en speelde 1x gelijk, maar wat is het waard? Op het EK 1988 na was nl alles vriendschappelijk.

  Nederland-Rusland/Sovjet Unie (vr.):
  29-11-1967 Nederland Sovjet Unie 3 – 1
  05-10-1977 Nederland Sovjet Unie 0 – 0
  22-03-1989 Nederland Sovjet Unie 2 – 0
  28-03-1990 Sovjet Unie Nederland 2 – 1
  07-02-2007 Nederland Rusland 4 – 1

  EK 1988:
  12-06-1988 Sovjet Unie Nederland 1 – 0
  25-06-1988 Nederland Sovjet Unie 2 – 0

 4. Goed, de eerst kwartfinale zat ik (en met mij velen) er toch weer mooi naast. Podolski was ineens zo fit als een hoentje (Duitsers zijn dus echt niet te vertrouwen) en Portugal bakte er weinig van……

 5. Oef, gelukkig nog een voorspelling goed! Vrees wel dat Spanje een zware dobber gaat krijgen aan de Russen. Die zullen revanche willen voor de 4-1. Spanje oogde gisteren nou niet heel erg spetterend….

  En ja, die Duitsers…. Ik hoop dat ze ten onder gaan aan onderschatting. Maar ik denk dat Turkije al blij is als er 11 man kunnen spelen….. Ok, het zijn er 14, dus hebben ze ook nog drie wissels (waaronder waarschijnlijk dus een keeper)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s