De man van €98 miljoen

Cristiano Ronaldo gaat misschien naar Real Madrid. De speler zelf heeft onlangs gezegd dat die daar wel wat voor voelt, nadat wekenlang in de (Spaanse en Engelse) pers gespeculeerd is over een eventuele overgang.

De transfer lijkt een bekend patroon te volgen. Real Madrid is geïnteresseerd in een speler. Deze speler is meestal de ster bij zijn ploeg en per definitie bijna altijd onbereikbaar. Daarom wordt hij eerst in het geheim gepolst over zijn interesse in een overgang. Als die interesse er is, beginnen de geruchten te verschijnen in de Spaanse sportkranten, altijd geïnitieerd vanuit Madrid zelf. De sportkranten hopen met deze “exclusieve” berichtgeving meer te verkopen en de club creeërt alvast een gunstig sfeertje voor de transfer: zonder directe betrokkenheid openbaar te maken, kan op deze manier gekeken worden naar de reacties van supporters, spelers en de (mogelijk) verkopende club. Deze stemmingmakerij wordt na een tijdje gevolgd door de bekendmaking door de speler zelf dat die niets liever wil dan een vertrek naar Madrid, het is altijd een jongensdroom geweest. De huidige club van de speler wordt dan onder druk gezet om te gaan onderhandelen met Madrid, terwijl die laatste club officieel nog geen interesse heeft getoond. Uiteindelijk leidt dit tot de overgang van de speler naar de Spaanse hoofdstad.

Zo is het gegaan met Zidane, (de andere, ex-PSV) Ronaldo en Beckham. Zo lijtk het ook te gaan gebeuren met Cristiano Ronaldo. Alleen ben ik niet zo blij met de gang van zaken.

Bij de genoemde Galacticos werd het plan meesterlijk uitgevoerd door toenmalig voorzitter Florentino Perez, waardoor de transfers afgerond konden worden tegen hoge, maar niet onredelijke, transfersommen (Zidane was wel heel duur, maar dan hebben we het ook wel over Zinedine Zidane!). Bovendien bleven de relaties met de verkopende clubs in alle gevallen goed.

De huidige voorzitter Ramon Calderon is nu echter zo knullig bezig, dat Manchester United gedreigd heeft Madrid bij de FIFA aan te klagen. De drang van de voorzitter om zich na de op uiterst twijfelachtige wijze gewonnen verkiezingen te laten gelden, gekoppeld aan de gebroken verkiezingsbeloftes om Kaka en Fabregas te halen, zorgen ervoor dat Calderon het zich niet kan veroorloven om Ronaldo niet te halen. Dit betekent dat in tegenstelling tot het verleden niet Madrid, maar de verkopende club de touwtjes in handen heeft bij de onderhandelingen, waardoor de transfersom weleens tot een obscene 90+ miljoen euro zou kunnen oplopen. Geen enkele speler lijkt mij zoveel geld waard. Bovendien komt de naam en het aanzien van de club heel erg beschadigd uit dit hele toneelstuk. Hier zou de beste club van de 20e eeuw boven moeten staan.

Om de aankoop te kunnen financieren, zullen er spelers verkocht moeten worden. Gesproken wordt al over het mogelijke vertrek van oa Diarra, Sergio Ramos en Robinho. Stuk voor stuk belangrijke bouwstenen van de ploeg die vorig seizoen met een ruime voorsprong kampioen werd en steeds beter leek te gaan spelen. De komst van Ronaldo zou de huidige hechte groep dus uit elkaar doen vallen, ondanks het uitdrukkelijk verzoek van de spelersgroep en de trainer om hierop verder te bouwen.

Daarnaast lijkt Cristiano Ronaldo niet heel erg warm te lopen voor Madrid, zoals de andere Ronaldo, Beckham en Zidane dat wel deden. Ronaldo wil naar Madrid, als ze de genoemde bedragen kunnen waarmaken. De Portugees komt niet voor het voetbal, maar voor het grote geld (schijnbaar is hem een eveneens obscene €15 miljoen per seizoen geboden). Nu deed zijn landgenoot Figo dat jaren geleden ook, maar de omstandigheden van zijn vertrek uit Barcelona en zijn mentaliteit zorgden er wel voor dat hij altijd de volle 100% op het veld gaf. Naar wat ik van hem ken, lijkt Cristiano me niet echt van hetzelfde hout gesneden.

Daarom hoop ik dat de voorzitter zijn verlies neemt, zich terug trekt en netjes verontschuldigt bij Manchester United. Met €90 miljoen kun je ook 3 of 4 toppers (in wording) halen om de verdediging te versterken (Cannavaro en Metzelder vervangen), het gat op rechts te vullen en de opvolgers van Raul en Van Nistelrooy te halen.

Maar ik vrees dat mijn hoop tevergeefs zal zijn. De tijd dat Madrid de sterren van de toekomst op tijd scout en binnenhaalt zodat ze bij de club tot wereldtoppers kunnen uitgroeien – zoals Ronaldo bij ManU, Kaka bij Milan, Fabregas bij Arsenal, of Messi bij Barcelona – lijkt verder weg dan ooit.

Advertenties

7 thoughts on “De man van €98 miljoen

 1. Wat betreft het “zelf” opleiden van spelers heb ik nog wel een mooie voor je. Dit las ik op een van de Ajax-sites:

  ‘Ook Real wil Ajax-opleiding kopieren’

  dinsdag 10 juni, door SV, Amsterdam, 10:35u, JoinFutbol

  Volgens onbevestigde berichten is de top van Real Madrid, waaronder Calderon en Mijatovic, op zoek naar iemand uit de Ajax-geledingen die directeur/trainer van Real Madrid Castilla, oftwel Real Madrid B kan worden. Zo meldt JoinFutbol dinsdag, een medium met veel contacten in lagere divisies.

  De top van Madrid wil voormalig voetballer José Miguel González, ook wel Michel, vervangen door iemand met het liefst een Ajax-achtergrond, tweede keus is iemand van Arsenal.

  De Madrilenen zijn onder de indruk van de jeugd van Ajax, zeker sinds de komst van Wesley Sneijder. De Spanjaarden probeerden ook al broertje Rodney Sneijder te contracteren, maar daar was Wesley tegen. Real Madrid Castilla is vergelijkbaar met Jong Ajax, maar komt dan uit in de eerste divisie.

  Arsenal heeft veel onderdelen van de Ajax-opleiding gekopieerd en focust zich ook op technische voetballers

 2. Goede dingen bij anderen afkijken lijkt me een goed idee. Maar men you al veel winst kunnen boeken door de eigen kweek kansen in het eerste te geven (Granero, De La Red) ipv we weg te jagen door voor vele miljoenen jonge Argentijnen en Brazilianen te kopen (Higuain, Gago, Marcelo).

  Bestaat de jeugdopleiding bij Arsenal trouwens niet vooral uit het goede nog voor talent en de goede omgang met jonge spelers van Wenger? Al hun talentjes zijn volgens mij elders opgeleid.

 3. Waar eindigt dit?? Geen enkele voetballer is 100 miljoen euro waard lijkt me. En na zijn tegenvallende optreden op Euro 2008 zou Real wel heel dom bezig zijn om zo’n bedrag neer te leggen. Ik zou dan ook de dief die het verstand van de beleidsmakers in Madrid heeft gestolen, vriendelijk willen verzoeken om dit item asap te retourneren…

 4. Helemaal eens Roog!

  100 miljoen is veel te veel geld!

  Ronaldo is een verwend nest. Verwacht geen loyaliteit. Het zou me niets verbazen als die over twee jaar weer nukkig om meer geld gaat vragen of naar een ander club gaat vertrekken.

  Ronaldo is goed, maar heeft de neiging om in beslissende wedstrijden onzichtbaar te zijn. Zie: halve finales CL tegen Barcelona, finale CL, kwartfinales Portugal-Duitsland. Als je 100 miljoen voor een speler betaalt, moet het ook wel de man zijn die de grote wedstrijden voor je beslist!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s