Transferperikelen, en de winnaar is?

Inmiddels een beetje oud nieuws, maar dit stuk zat al een poosje in de pijplijn. Dus ik dacht, ik plaats hem toch nog maar even.

Bij alle clubs uit de Eredivisie, alle trainers, alle technische directeuren en ook bij alle spelers, stond de datum 31 januari met rode pen en uitroeptekens in de agenda. Of, waarschijnlijker, in de PDA, want het bestaan van de gewonen papieren agenda zal bij velen van hen niet bekend zijn. 31 januari dus. Om precies te zijn middernacht, 00.00 uur in de nacht van 31 januari op 1 februari was het uiterlijke tijdstip dat transfers mogelijk waren. De markt, het transferwindow, ging  op 1 januari open en gedurende de hele maand (en ook al daarvoor natuurlijk) waren de transfergeruchten niet van de lucht.

De ultieme soap op de Nederlandse markt was natuurlijk de zaak Alves. Ging ie nou wel of niet naar AZ? Met als resultaat eerst de arbitrage-zaak van AZ tegen Heerenveen en vervolgens die van Alves tegen AZ. De geleerden zijn het er in die zaak overigens nog steeds niet over eens en AZ heeft daarom ook de FIFA ingeschakeld. Alves Heerenveen won de eerste zaak, op basis waarvan de Friezen Alves op de slotdag van de transfermarkt, in het laatste uur dat er gehandeld kon worden, alsnog verkochten aan het Engelse Middlesborough voor het lieve sommetje van circa 18 miljoen euro!

Naast de transfer van Alves waren er natuurlijk ook nog andere transfers. De een opzienbarender dan de andere. Laten we de clubs eens één voor één aflopen:

AJAX – Het vertrek van Sneijder in de zomerperiode was niet opgevangen met alle gevolgen van dien voor het spel van de Amsterdammers. Het ontbrak de ploeg aan creativiteit en scorend vermogen vanaf het middenveld. Ook het tussentijds stoppen van Stam, blessures en vele tegengoals, maakten acties op de markt noodzakelijk. Acties die overigens de nodige twijfel opleveren over het scoutingsapparaat van de Amsterdammers en het transferbeleid van TD Van Geel.

Verloren zonen zijn teruggehaald (Perez/Lindrgren), concurrent Groningen werd leeggekocht (Lindgren en de stakende Silva) en de Amsterdammers pikten ook nog eens een verloren Ghanees op bij Roma, Kuffour. De laatste heeft een behoorlijke erelijst, maar onduidelijk is of het een toegevoegde waarde gaat oplveren. Hij speelde in twee en een half seizoen ongeveer 30 wedstrijden voor Roma en Livorno en het duurde tot afgelopen weekend voordat hij fit genoeg was om zijn debuut in het eerste te maken. Overigens wordt op sommige plekker inmiddels getwijfeld aan de echte leeftijd van Sammy. Hij zou geen 31 zijn, maar ouder. In het Parool gaf zijn moeder aan dat ze niet meer wist wanneer ie is geboren…… Van een gerichte aankoop lijkt dan ook geen sprake te zijn, anders hadden ze hem ook wel begin januari al kunnen halen en niet pas aan het einde van de transferperiode. Inmiddels heeft hij een minuut of 20 meegedaan tegen Exelsior, niet erg indrukwekkend, maar hij deed ook niets verkeerd. Perez valt tot op heden tegen, doet het vooral tegen de kleine ploegen. Lindgren en Silva lijken een aanwinst. De Uruguyaan is beter dan Ogararu en Colin bij elkaar en Lindgren laat zien dat hij zeker niet onder hoeft te doen voor de van een beenbreuk teruggekeerde Davids. 

AZ – Topprioriteit was het binnenhalen van Alves. En juist dat lukte niet. Ook een eventuele vervanger werd niet gehaald en de Kaasboeren ontberen dan ook nog steeds een scorende spits. Het noopt Van Gaal wederom tot uiten van de meest belachelijke reacties en ik ben benieuwd of hij het zaakje nog aan het ballen krijgt. Tot op heden lukt dat niet. Slecht spelen doen ze overigens vclgens Van Gaal niet, alleen scoren ze niet en worden er fouten gemaakt die ze in het verleden niet maakten. Misschien is de chemie uitgewerkt.

AZ is dit seizoen inmiddels al uitgespeeld, al moeten ze nog vechten om niet in degradatiegevaar te komen. Het gat wordt kleiner en kleiner en onderin is men punten aan het pakken. Dat kan van AZ niet gezegd worden. De vraag is nu dan ook hoe lang Van Gaal mag blijven proberen en nieuwe spelers mag halen. Aankopen die hij deed zijn wederom (vrij) jong en tot op heden geen basisspeler: Poulsen, Deens international, kwam van Midtyland en zou het gat moeten opvullen dat (de nog steeds geblesseerde) Stijn Schaars achter heeft gelaten. Tot op heden heeft Poulsen nog niet kunnen imponeren. Daarnaast is de jonge Moreno aangetrokken. De 19-jarige eenmalig Mexicaan lijkt echter een aankoop voor de toekomst

EXELSIOR – De Rotterdammers hadden en hebben het lastig en moeten vechten voor overleving in de Eredivisie. De satelietclub van Feijenoord haalde in de winterperiode twee huurlingen, Demir van NAC en Van Peppen van De Graafschap. Beiden kwamen niet aan spelen toe en mogen nu in Rotterdam laten zien of ze het niveau aankunnen.

FEIJENOORD – Ondanks de vele aankopen deze zomer, lukt het Bert van Marwijk niet de resultaten van zijn voorganger Koeman te overtreffen. Ook nu laat de club veel punten liggen. Bert heeft inmiddels uitzicht op een nieuwe baan, waarover elders op deze site meer. De Kuipbewoners haalden de zo gewenste versterking op het middenveld in de persoon van Landzaat. De international verliet de Premiership en mag zich in Rotterdam in de kijker spelen voor een trip naar Zwitsenrijk. Tot op heden is bij hem ook wisselvalligheid troef.

Verder trokken de Rotterdam een jeugdig 19-jarig Braziliaans talent aan, keeper Torres. Gezien de eerdere Braziliaanse aankopen van Feijenoord verwacht ik niet veel van deze jongen, maar je weet nooit. Een positieve uitschieter mag je niet uitsluiten. Ook werd Michael Jansen gehaald. De verdediger die zijn contract bij Vitesse liet ontbinden omdat hij niet aan spelen toekwam na zijn hartproblemen, tekende een contract en werd meteen verhuurd aan De Graafschap, waar hij zich mag bewijzen.

DE GRAAFSCHAP – De Superboeren haalden dus huurling Jansen van Feijenoord. In hoeverre de verdediger hersteld is van alle perikelen en voldoende wedstrijdritme heeft, zal de toekomst leren. Naast Jansen kwamen ook aanvaller Biseswar en middenvelder Jordy Buijs uit Rotterdam over. Beiden kwamen in de Kuip niet aan spelen toe en mogen zich – net als Jansen dus – bewijzen in Doetinchem.

GRONINGEN – Naast de al genoemde Silva en Lindgren vertrok ook aanvaller Nevland uit Groningen. Een flinke aderlating, maar de Groningers toonden zich slagvaardig op de transfermarkt.

De jonge Argentijn Cahais kwam van Boca Juniors en is jeugdinternational van Argentinie. Wederom een verassende aankoop dus, maar hij zal toch eerst moeten wennen. Dus van een directe versterking kan dan ook naar mijn mening geen sprake zijn. Verder kwam Sepp de Roover als vervanger van Silva. Sepp is ook nog jong, maar speelt al een tijdje in Nederland en was een van de betere voetballers van Sparta. Een goede aankoop die nu kan en moet gaan bewijzen dat hij het hogere niveau van Groingen aan kan. Als vervanger van Nevland werd Powel losgeweekt bij De Graafschap. De spit toont zich een goede vervanger en scoorde al 3 keer in 6 wedstrijden. Voor Groningen te hopen dat Powel blijft scoren, want het is vechten voor een plek bij de eerste vijf. Verder kwam huurling Holla terug van Zwolle en in zijn kielzog huurde de noorderlingen Jansen van datzelfde Zwolle.

HEERENVEEN – Eindelijk was daar het lang verwachte vertrekt van Alves. De miljoenen stromen dus eindelijk binnen voor de Friezen. Echt investeren deed de club nog niet. Grindheim werd uit Noorwegen gehaald, maar is nog niet echt een toegevoegde waarde. Hetzelfde geldt voor Tjechisch talent Svec. Huurling Kuperus, die als derde keeper achter Vandenbussche en Van Dijk van Zwolle overkwam.

HERACLES – Garcia-Garcia is als huurling overgekomen van Heerenveen en mag zich hier verder gaan bewijzen, omdat hij in Heerenveen niet echt aan de bak kwam. Heracles kan wel wat aanvallende impulsen gebruiken en een dribbelaar als Garcia-Garcia, die zijn opleiding deels bij Real Madrid kreeg, kan dan geen kwaad. Verder keerde Ajacied Schilder ook als huurling terug bij de Tukkers. Schilder kwam er in de Arena niet aan te pas, zeker niet na de komst van Lindgren en de terugkeer van Davids. Ook huurde Heracles de Deen Christensen van Charlton Athletic. De Deen kwam niet aan spelen toe in de Championship.

NAC Breda – De Brabanders verhuurden alleen Demir aan Exelsior, versterkingen bleven uit.

NEC – De Nijmegenaren waren vrij actief op de markt. En met succes, de ploeg draait goed sinds de (korte) winterstop. Huurling Bobson kwam over van concurrent Willem II waar hij niet aan de bak kwam. Bij NEC lijkt hij zijn draai te hebben gevonden. Ook Drost (Heerenveen) en de Spaanse verdediger Fernandez (Metalurg Donetsk) kwam op huurbasis over naar de Goffert. Het biedt trainer Been meer verdedigende mogelijkheden, zeker ook met de aankoop Sibum, die bij Roda niet aan de bak kwam en bij NEC belangrijk is gemaakt. Een voltreffer, zo blijkt uit overwinningen tegen o.a. Feijenoord, Utrecht, AZ en Heerenveen en het gelijkspel tegen Ajax.

PSV – Het vertrekt van Perez noopte PSV tot het vervroegd aantrekken van de Hongaar jongeling Dszudszak. De Hongaar speelt echter alsof hij al jaren bij de Eindhovenaren rondloopt en heeft Perez al doen vergeten bij de lampjes. Een gouden greep dus en een jongen met een mooie toekomst.

Roda JC – de Limburgers hielden zich gedeisde en veegden alleen Wau op van Willem II. Daar was hij overbodig geworden en mocht hij weg. Een aankoop voor de breedte.

Sparta – de Kasteelheren moesten het vertrek van Sepp de Roover opvangen en haalden Tiendalli op bij stadgenoot Feijenoord. Sparta zal moeten blijven vechten voor lijfsbehoud, ook nu Foeke Booy de zaak heeft overgenomen van interim-trainer Adrie “de Spijker” van Tiggelen.

FC Twente – Het belangrijkste wapenfeit van de Tukkers was dat ze het vertrek van Engelaar en El Ahmadi wisten te voorkomen. Beiden stonden en staan in de belangstelling van de concurrenten Ajax. Ook Feijenoord aast nu op de Marokkaan. Twente haalde zelf twee jongelingen, Maaroufi van Inter en Vidarsson van Everton. Spelers voor de toekomst.

FC Utrecht – De Domstedelingen roerden zich niet op de markt. Het eerdere vertrek van Broerse hoefde niet opgevangen te worden.

Vitesse – De Arnhemmers, die leiden aan een chronisch geldtekort en inmiddels surseance van betaling hebben aangevraagd, trokken alleen een Braziliaans talent aan: Claudemir. Ook voor de toekomst……als die er tenmisnte is in Arnhem.

VVV – Amrabat werd behouden voor de Venloenaren en vervolgens wisten ze vriend en vijand te verrassen met Japanner Honda, die zich nog wel moet bewijzen. Japanners en Nederland, ik weet het niet. Ook Jungschlager kwam over van RBC, niet meer dan een versterking in de breedte. De Limburgers verrassen dit jaar, maar moeten blijven vechten voor lijfsbehoud. En of de aankopen daar beslissend in zijn? Ik denk het niet.

Willem II – Ondanks de investeringen deze zomer was het materiaal in Tilburg niet goed genoeg en is het weer strijden tegen degradatie. In de winterstop kwamen er maar liefst vijd nieuwe spelers. Veloso kwam over uit Brazilië en is een linksbenige verdediger/middenvelder. Daar heeft Willem II er niet veel van. Hij is nog jong dus afwachten maar. Spelen deed hij nog niet, dus van een echte versterking op de korte termijn kun je niet spreken. Verder kwam talent Zijler over van Twente, waar hij niet aan spelen toekwam. Ook de Turk Akgun (Dormund) lijkt een speler voor de toekomst. Dat geldt niet voor Gregoire (Gent) en Mourad (Goteborg), die inmiddels 9 respectievelijk 10 wedstrijden hebben gespeeld. Of zij Willem II redden voor lijfsbehoud zal de toekomst leren. In beginsel herbergt de selectie voldoende kwaliteit, maar kwaliteit zegt niet alles in degradatievoetbal…..

Conclusie

Er werd veel geheald en gedeald in januari, maar echt schokkende zaken werden er niet gedaan. Met name de aankopen van Ajax spreken tot de verbeelding, maar dat kwam mede door alle rumoer er omheen (de staking van Silva en terugkeer van Perez en Lindgren). Alles wat er bij Ajax gebeurd wordt opgeblazen. Verder natuurlijk de gemiste aankoop van AZ en het feit dat ze vooral geen andere topschutter haalden. PSV lijkt vooralsnog met de aankoop van de jonge Hongaar de beste zaken te hebben gedaan, al zijn ook de aankopen van Groningen veelbelovend.

Advertenties

2 thoughts on “Transferperikelen, en de winnaar is?

 1. Overigens bij deze dan ook nog even een voorschot op de eindstand van de competitie. Er zijn immers nog maar zes/zeven wedstrijden te gaan.

  Ik vrees dat PSV gewoon kampioen wordt.

  Ajax, Feijenoord, Groningen en Heerenveen mogen vechten om een plekje in de CL.

  NAC, Twente, Roda en Vitesse mogen uiteindelijk ook nog play offs spelen voor een Europees ticket. Utrecht gaat dat niet redden.

  AZ, NEC en Heracles lijken nu al uitgevoetbald, kans op play offs is er niet meer al moeten ze waken dat ze niet te veel punten gaan verliezen.

  De Graafschap en Sparta moeten vechten om lijfsbehoud, maar gaan het uiteindelijk nipt redden.

  VVV en Willem II mogen play offs spelen om lijfsbehoud.

  Exelsior degradeert rechtstreeks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s