Laat je club maar in de steek – deel 2

Medeblogger Tijn schreef onlangs op deze blog over het aanstaande vertrek van trainer Bert van Marwijk naar de KNVB en de toegevoegde waarde die Bert voor “zijn” club Feijenoord heeft (gehad). Ik kan het dan ook niet laten om – na de afgelopen rumoerige weken – te reageren op het wel en wee van “mijn” cluppie Ajax.

Centraal in het verhaal over Ajax staat natuurlijk “El Salvador”, de verlosser, een bijnaam die Johan Cruijff zich mogelijkerwijs (al dan niet via zijn lijfblad De Telgraaf) zelf heeft aangemeten. In Catalonië is deze bijnaam voor hem in ieder geval niet bekend en als je JC daar zo noemt is krijg je een vragen blik. Maar dat is een heel ander verhaal. Laat ik bij het wel en wee van Ajax blijven.

Maandenlang is er door een onderzoekscommissie gewerkt aan een rapport, het reeds nu befaamde rapport-Coronel. Het hele hebben en houden van Ajax ligt nu op straat en alles wat er niet deugd volgens deze commissie is voor een ieder na te lezen. Het rapport werd behandeld tijdens een bijzondere vergadering van de ledenraad, waarover in het rapport wordt gezegd dat het meer op afstand moet komen van de club. Toch werd tijdens deze vergadering – nadat voor het eerst in jaren JC ook (deels) aanwezig was – besloten om JC advies te laten uitbrengen over de toekomst van het technische beleid van de club. JC gaf aan dat hij wel wist hoe het moest en bood aan gratis de club van advies te dienen over jeugdopleiding en scouting. Twee onderwerpen die er behoorlijk van langs kregen in het rapport. Onder welke voorwaarden het advies zou worden uitgebracht was compleet onduidelijk, zo bleek al snel…….

JC begon echter zijn consultatieronde en ging terug naar zijn stulpje in Barcelona om eens na te gaan denken over hoe het nu toch moest met Ajax. JC is een groot voorstander van veel macht voor de hoofdcoach, die uiteindelijk moet samenwerken met hoofd scouting en hoofd jeugdopleiding. Zo had hij het immers ook bij Barcelona geregeld voor vriend Rijkaard en Laporta. De technisch directeur zou ondergeschikt moeten zijn aan de meest belangrijke persoon, de hoofdcoach. Crijff was dan ook zeer verguld met de aanstelling van San Marco als hoofdcoach. Dat kon immers niet misgaan. Marco van Basten is immers – na o.a. Rijkaard – een van de beschermelingen van Cruijff.

Cruiff en Van Basten - wk 2006

De aanstelling van Marco van Basten was natuurlijk geen verrassing meer. Bij zijn aanstelling – gedaan door een technisch directeur die zwaar onder vuur ligt – werd duidelijk dat San Marco alleen verantwoordelijk zou worden voor het eerste elftal. Iets wat dus niet overeenkomt met de zienswijze van Cruijff. Ondanks dat, ging Johan toch met Marco in gesprek over de scouting en de jeugdopleiding. En toen barstte de bom, ze waren het niet eens. Marco wil zich eerst zelf een beeld vormen over hoe de jeugdopleiding in elkaar zit. Johan trok zijn conclusies en gaf zijn opdracht terug aan de Ledenraad…….

Voor mij, als simpele werknemer bij een bedrijf dat regelmatig adviseurs inhuurt, klinkt dit allemaal vreemd in de oren. Als er in de normale mensenwereld een adviseur wordt ingehuurd gelden volgens mij bepaalde regels. Zo dient eerst duidelijk te zijn (a) waar er advies over gegeven gaat worden. Vervolgens dienen (b) de voorwaarden duidelijk te zijn waaronder het advies uitgebracht dient te worden. Dan gaat (c) de adviseur aan het werk, consulteert Jan en alleman en brengt tenslotte (d) een advies uit waarvoor hij (e) beloond wordt.

In het geval Ajax en Cruijff zijn er (weer eens) een aantal dingen mis gegaan. Uit de bovenstaande opsomming is volgens mij met name geen rekening gehouden met punt b. Compleeet onduidelijk is en was onder welke voorwaarden Cruijjf zijn advies moest uitbrengen. Hij kreeg als het ware “carte blanche”, iets wat in het normale bedrijfsleven absoluut ondenkbaar zou zijn. Ajax is toch een bedrijf? Maar de “normale” wetten van het bedrijfsleven gelden kennelijk niet. Bovendien werd de opdracht verstrekt door de Ledenraad, die volgens het rapport juist verder weg zou moeten staan van het dagelijks gebeuren. Maar kennelijk weet men het binnen de NV Ajax het allemaal niet meer…..

Daarnaast is het natuurlijk absoluut belachelijk dat Cruijff zijn opdracht teruggeeft omdat San Marco zich (nog) geen goed beeld heeft kunnen vormen van de jeugdopleiding. Marco wordt hoofdcoach en heeft dus – zo bleek bij zijn aanstelling – niets te zeggen over de jeugdopleiding. Maar kennelijk is dit ook al weer achterhaald, gezien de uitlatingen van Van Basten.

Het zou volgens mij normaal zijn geweest dat Cruijff na het gesprek met Marco gewoon (verder) aan het werk was gegaan met zijn advies, inderdaad Jan en alleman had aangehoord en vervolgens het advies had uitgebracht. Ajax zou zich vervolgens – wie binnen Ajax is me compleet onduidelijk op dit moment, de Ledenraad of directie? – met het advies in de hand moeten gaan beraden om te kijken wat er met de conclusies en aanbevelingen zou moeten gebeuren. Zo werkt het met adviezen volgens mij….

Indien het traject dus “normaal” was gelopen, was er nu ook niets aan de hand geweest. Dan was Johan nu lekker bezig geweest en had hij zijn gal kunen spuwen over wat er allemaal mis is met de opleiding en de scouting. Nu kent deze soap – of misschien toepasselijker: Griekse tragedie – alleen maar verliezers: Ajax en Cruijff. Cruijff wordt niet meer geloofwaardig geacht en Ajax zit met een nog grotere puinhoop. Fontein ligt er inmiddels uit, Van Geel is niet meer geloofwaardig, Jaakke en consorten zijn demissionair en de Ledenraad heeft formeel geen macht. Kortom, de puinhoop is alleen maar groter geworden en de Ledenraad en Cruijff mogen zich dat zeker (ten dele) aantrekken. En wie gaat het nu opruimen?

Advertenties

One thought on “Laat je club maar in de steek – deel 2

  1. Voor een relatieve (en neutrale) buitenstaander als ik blijft het allemaal een zeer opmerkelijke gang van zaken.

    Eerst wordt er een grondig onderzoek gedaan naar het reilen en zeilen bij de club. Dit resulteert in een rapport, maar ipv dat men daarnaar handelt geeft men alle verantworodelijkheid aan Johan (die “toevallig” binnenliep bij de vergaedring).

    Daarnaast, los van het onderzoek, wordt al een nieuwe hoofdcoach aangesteld. Deze aanstelling heeft dus niets te maken met het resultaat van het onderzoek, maar omdat Marco dikke maatjes met Johan is, denkt iedereen dat het wel goed komt.

    Uiteindelijk blijken Johan en Marco het toch niet eens te kunnen worden, waardoor Johan toch weer het veld ruimt. Vreemd, want moet degene die het technisch beleid gaat uitzetten neit boven de hoofdcoach (die doorgaans maar van tijdelijk aard is) staan?

    Inmiddels zijn we al een aantal weken na het uitbrengen van het rapport en is het nog steeds neit helemaal duidelijk wie het beleid bepaalt. Raar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s