Laat je club maar in de steek. . . .

Rotterdam-Zuid, een jaar geleden. De basis-elf van de roemruchte stadionclub zag er als volgt uit: Timmer op doel, achterin Drenthe, Greene, Vlaar en Lucius, middenveld met Hofs, De Guzman en Buys en voorin Kolkka, Charisteas en Huysegems. Trainer: Erwin Koeman. De prestaties waren matig en de moraal was laag. Er moest iets veranderen. Koeman kreeg de zak. Bert van Marwijk werd de nieuwe verlosser. In zijn kielzog kwamen spelers als Van Bronckhorst, De Cler, Hofland, Sahin en natuurlijk ‘Das Phantoom’ Makaay. Bruins en Slory waren al eerder binnengehaald.
Al snel raakte Vlaar ernstig geblesseerd en later kwam Landzaat nog bij de ploeg. Dan kan je dus een elftal opstellen dat er als volgt uitziet: Timmer op doel, achterin De Cler, Hofland en twee uit het rijtje Bahia/Greene/Lucis, middenveld met De Guzman, Van Bronckhorst, Landzaat en Hofs en voorin Makaay en Slory. Met Sahin en Bruins heb je dan ook de ruimte om het een en ander te schuiven. Als je de twee elftallen vergelijkt, lijkt er toch sprake te zijn van een flinke qualiteitsimpuls. Hoe kan het dan dat de prestaties van het eerste van Feyenoord qua behaalde punten nog slechter zijn dan vorig jaar?

Het eerste wat opvalt is de enorme berg (kleine) blessures waar Feyenoord mee kampt. Vlaar ligt er dus al bijna het hele seizoen uit en verder zijn Hofland, Hofs en Slory regelmatig geblesseerd of hebben ze te weinig wedstrijdritme, dus dat schiet ook niet op. Verder zijn er regelmatig spelers, De Cler voorop, die met een lichte blessure toch spelen, omdat het niet anders kan. De vraag is natuurlijk in hoeverre een blessure pech is en in hoeverre er mensen voor verantwoordelijk zijn (speler / coach), maar laten we dat maar even in het midden laten.
Vervelender voor de prestaties van Feyenoord is dat het lijkt alsof er bijna niemand meer in vorm is. Van Bronckhorst, Makaay en Hofs in goede doen, kunnen met zijn drieën geniale aanvallen opzetten, maar die komen slechts zeer sporadisch voor. Waar Bruins en Slory er vorig seizoen gezamenlijk voor gezorgd hebben dat Excelsior in de Eredivisie bleef en az geen kampioen werd, zijn ze nu geen schim meer van de spelers die ze hadden kunnen zijn. Hofland valt erg tegen, Sahin is niets meer van de speler die in Rotterdam aankwam en ook Landzaat en De Guzman hebben we in het verleden veel beter zien spelen.

De enige spelers die vaak hun niveau halen zijn Timmer, De Cler, Greene, Bahia en Lucius. Timmer heeft iedere wedstrijd wel een aantal hele goede reddingen, maar hij heeft gewoon niet het niveau van Gomes zodat hij ook echt punten redt voor zijn club. Greene, Bahia en Lucius doen wat ze kunnen, maar het is wel zo dat die lelijke vuurwerkhandelaar eigenlijk middenvelder is en dat dit voor Serginio ‘No spang, ik heb die bal toch, hé?’ Greene eigenlijk ook wel geldt. Bahia is een zeer uniek persoon: de enige Braziliaan ter wereld zonder balcontrole. Verder zijn dit beste leuke spelers voor een subtopper of misschien voor op de bank, maar niet als een belangrijk deel van je verdediging.
Nee, de enige held die er op het moment bij Feyenoord rondloopt is Tim de Cler. Niet in de laatste plaats natuurlijk omdat het een echte Leienaar is, maar zeker ook vanwege het feit dat hij de enige is die nog hard lijkt te werken en nog eens iets brengt in een wedstrijd. Opbouwend is hij sterk en ook verdedigend goed. Hij heeft alleen het probleem dat als hij eens een keer een klein verdedigers foutje maakt, wat kan gebeuren, hij moet hopen dat Greene en/of Bahia het oplossen en daar kan je niet echt vanuit gaan. Wat natuurlijk ook voor hem spreekt is dat hij gewoon doorbikkelt ook als hij een blessuretje heeft.

Een speler kan weleens een slechte dag hebben, maar als een compleet elftal al maanden zo lang zo onder zijn niveau speelt, dan mag je dit de trainer wel aanrekenen. Op zich wel te verwachten, want elk jaar dat Van Marwijk bij Feyenoord coachte (en volgens mij ook bij diverse andere clubs) waren de prestaties in de tweede seizoenshelft aanzienlijk minder dan in de eerste. Bert werd aangetrokken om Feyenoord weer terug op de rails te helpen en in het begin zag het er ook naar uit dat dat ging lukken, maar nu is Feyenoord weer terug bij af. Het enige pluspunt ten opzichte van vorig jaar is dat ze nog steeds in het bekertoernooi zitten en bekers daar is Bertje op zich best aardig in.

De bedoeling was dat Van Marwijk een aantal jaar zou bouwen aan een nieuw Feyenoord, maar na één seizoen houdt hij het alweer voor gezien. In de categorie ‘trein die maar één keer langs komt in je leven en dan moet je er op springen’, besloot hij om op het aanbod van de knvb om bondscoach te worden in te gaan. De prestaties van Van Marwijk dit seizoen in ogenschouw nemend, zal de gemiddelde Feyenoord-fan er niet heel rouwig om zijn dat hij weggaat. Het enige waar de gemiddelde Feyenoord-fan een beetje mee zit, is dat het vertrouwen in de directie, ook na het vertrek van de Grote Kale Leugenaar, niet echt heel hoog is. Als je Peter Bosz weer hoort zaniken over profielen opstellen (hoezo zijn die er nog niet?), inventariseren en rustig aan doen, dan vraag je je af hoe ze ooit aan een goede coach gaan komen. En dat terwijl er op het moment toch aardig wat vrij rondlopen (Jol, Verbeek, Brandts) Laten we hopen dat Mark Wotte het voorlopig prima naar zijn zin heeft bij Al-Ahli…

Advertenties

One thought on “Laat je club maar in de steek. . . .

  1. Helder verhaal en helemaal mee eens. Feyenoord valt me vies tegen dit jaar en had er meer van verwacht. Wel is het natuurlijk zo dat er veel oude spelers gehaald zijn voor de cruciale posities.

    Achterin zijn het inderdaad meer houthakkers dan opbouwers. Hofland reken ik daar ook zeer zeker toe, die moet je gewoon in de mandekking zetten op iemand en er een voetballende verdediger naast zetten. De Cler is de uitzondering en echt de beste aankoop en zou m.i. basisspeler moeten zijn in Oranje.

    Wat betreft het middenveld. Landzaat is er in Engeland niet beter op geworden en naar mijn mening over the hill. Creativiteit moet komen van Gio, samen met talent De Guzman. Ook Gio is een goede aankoop geweest vind ik maar begint op leeftijd te komen. De Guzman is soms weken goed, maar zie je ook regelmatig niet. Het nadeel van de jeugd, die presteren niet constant (zie ook de dip van Urby E. en Suarez bij Ajax). Jeugd is en blijft wisselvallig. Hofs, Bruins, Slory en “aanwinst” Lee zijn te vaak geblesseerd en daar kun je dus ook niet op bouwen.

    Aanvallend moet F. het dan met name hebben van de doelpunten van Roy. Hij is inderdaad een phantoom en moet aan het einde van de aanval staan. En dus geen creatieve speler die anderen beter laat voetballen. Zoals gezegd: Lee, Slory en Bruins spelen vaker niet dan wel.

    Voor de Nederlandse competitie zou dit echter allemaal geen probeem moeten zijn. De selectie zou genoeg kwaliteit moeten herbergen om het PISNEE (en in mindere mate Ajax) moeilijk te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s