Laten we het eens anders doen

Afgelopen week kwam het nieuws dat de trainers zich eindelijk lijken te verenigen tegen het gedrocht dat de play-offs heet. Hoe je het namelijk ook went of keert, de play-offs zorgen dat de competitie zelf minder interessant wordt. Daarbij komen nog allerlei practische bezwaren en dus hoop ik dat de knvb eens gaat inzien dat ze van die ellende afmoeten.

Wat ze bij de knvb inmiddels al wel lijken te beginnen te begrijpen is dat er een topklasse moet komen. De lobby is gestart en als je namen als Cruyff en Hiddink aan je zijde hebt, moet je het raar spelen wil je het er niet doorkrijgen. De clubs zijn nog wat huiverig, want ze vrezen voor hun kantineomzet, maar het publiek begint ook enthousiast te worden. Dus hopelijk lukt het de knvb om dit gat in de Nederlandse competitie-opzet te dichten.
Het voetbal in de Eerste Divisie is al jaren niet om aan te gluren, omdat er voor de clubs in het rechter rijtje helemaal niets te winnen of verliezen valt. De mogelijkheid om uit deze divisie te degraderen, zorgt ervoor dat er meer te winnen is (direct lijfsbehoud) en dus zal er beter gevoetbald moeten worden. Verder is het natuurlijk een enorme stimulans voor nieuw talent. Jonge amateur-spelers krijgen een betere kans om zich te laten zien aan de grote clubs en voor amateur-clubs met ambitie is er een grote kans weggelegd om te groeien.

Nieuw talent zal er zeker nodig zijn als de plannen van Blatter om het aantal buitenlandse spelers aan banden te leggen, doorgang vinden. Het zal vooral moeilijk worden om het er door te krijgen vanwege de Europese regelgeving over vrij werkverkeer, maar mocht dat lukken, ben ik er erg voor. Het is toch te schandalig voor woorden dat P$V, de huidige en waarschijnlijk aankomend kampioen van Nederland, vaak maar met drie of vier Nederlanders speelt en waar is die befaamde jeugdopleiding van ajakkes gebeleven? Daar is ook niet meer dan een schimmig aankoopbeleid van over. Dan heb ik het nog niet eens over buitenlandse clubs zoals Aarsenal, Chelski en ga zo maar door. Iedereen kent ze wel. Het is tenenkrommend om te zien hoe tijdens champions(?)-league wedstrijden tussen clubs uit twee landen de spelers uit die landen vaak nergens te bekennen zijn, of ze spelen voor die andere club.

Kortom, als alles goed gaat (play-offs afschaffen, topklasse invoeren, aantal buitenlandse spelers aan banden leggen) dan zijn we hard op weg om het Nederlandse voetbal weer gezonder te maken. Dat is hard nodig, want we staan op de rand van de afgrond. Als er niet snel iets gebeurd, zal er van het elan van de Nederlandse competitie niets meer over zijn en gaan we hard België achterna en worden we ook voetbaldwerg. Er is echter nog één ding dat er mijns inziens ingevoerd moet worden en dat is een Benelux-competitie.

Toegegeven, aan Luxemburg heb je natuurlijk helemaal niks, maar ‘Benelux’ klinkt een stukkie lekkerder. Het gaat erom dat in ieder geval de competities van België en Nederland gecombineerd gaan worden. Ingeklemd tussen de reuzen Engeland en Duitsland en met verder in Europa competitie van Italië, Spanje en Frankrijk, stelt de Nederlandse competitie geen ruk voor. Een fusie tussen de Lage Landen zorgt ervoor dat hun competities weer sterker worden. Het zal niet de top-competite van Europa gaan worden, maar het kan wel voor een flinke opleving gaan zorgen.

In België hebben we de afgelopen jaren kunnen zien dat een zwakke competitie leidt tot zwakkere topclubs die minder presteren in Europa, waardoor sponsors afhaken, talent alleen maar weggaat uit België en niet er naartoe, met als gevolg dat het niveau nog lager wordt en er steeds minder kans is voor talenten om zich te ontwikkelen. Inmiddels zijn de gevreesde Rode Duivels afgezakt tot het niveau van een Europese middenmoter. Als Nederland niet uitkijkt, gaat ze hard diezelfde kant op. Een gezamenlijke competitie kan dit voorkomen.

Tuurlijk is een wedstrijd als De Graafschap tegen Feyenoord hartstikke gezellig (zeker als je kaarten hebt voor het sponsorvak :-) ), maar een competitie met bijvoorbeeld psv, ajax, heerenveen, Feyenoord, groningen, nac, twente, utrecht, roda jc, vitesse, az en uit België club brugge, standard luik, beerschot, gent, anderlecht, genk en zulte-waregem zorgt toch voor veel meer spektakel! Het plan is al een keer eerder geweest en toen vond op een gegeven moment de uefa het niet meer goed. Maar, dit was pas toen ook landen als Schotland en Denemarken mee wilden doen en toen werd het natuurlijk te gek. In eerste instantie stond de uefa hier helemaal niet afwijzend tegenover.

Dus, met de afschaf van de play-offs en de invoering van een topklasse maken we eerste goede stappen, maar een gezamenlijke competitie met België zou het helemaal af maken.

Advertenties

2 thoughts on “Laten we het eens anders doen

  1. Ik heb de scheiding tussen het amateur en betaald voetbal altijd vreemd gevonden. In alle andere landen heb je toch wel een of andere vorm van wat de Engelsen de football pyramid noemen. Zo’n systeem spreekt toch meer tot de verbeelding van de voetbalromanticus; het idee dat je als klein clubje in theorie de mogelijkheid hebt om je naar de top te werken en om de grootste prijzen te strijden (het Football Manager principe!).

    Het is natuurlijk niet helemaal zonder nadelen. In Spanje zijn genoeg verhalen van kleine clubs die plotseling promoveren, zich in de schulden werken om zich te handhaven (of om nog verder te promoveren) en uiteindelijk failliet gaan. Maar dat is eigenlijk meer te wijten aan wanbeleid dan aan het syteem.

    Verder moeten de play-offs uiteraard afgeschaft worden. Niet alleen zijn het meer wedstrijden (terwijl we eigenlijk naar minder wedstrijden zouden moeten), maar vermindert inderdaad ook de waarde van de voorgaande 34 wedstrijden. Waarom je best doen om 2e te worden als je met de 5e plek net zoveel kans maakt op die voorronde CL?

    Mochten de play-offs inderdaad weer afgeschaft worden, ben ik bang dat het neit lang zal duren voordat iemand weer met een briljant idee komt om weer meer wedstrijden te plannen die de competitie verpesten of minder interessant te maken. Het gaat tenslotte om pieken! Zie ook het krankzinnige plan van de Premier League om (extra!) wedstrijden van de competitie in het buitenland te gaan spelen.

  2. Stukje op vi.nl van een paar dagen terug. Ze proberen net te doen alsof het nog spannend is: “…knokken flink wat ploegen om de tweede plaats van de Eredivisie.” Onzin natuurlijk, want dankzij die fantastische playoffs knokken de ploegen slechts om een plek bij de beste vijf en meer niet. Tweede worden boeit niet. Sterker nog, de ploeg die tweede is geworden, heeft het tot nog toe niet gered.
    Misschien kan het volgende een reden zijn: de ploeg die aan het eind van de competitie tweede is geworden, is vaak enkele rondes van te voren al zeker van een plek bij de beste vijf en speelt dus nergens meer voor. De ploeg die vijfde is geworden, heeft tot het laatst moeten knokken voor die plek. Laatstgenoemde zit dan dus in een reeks ‘alles of niets’-wedstrijden en maakt daarom meer kans op het winnen van de playoffs dan de ploeg die tweede is geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s