Goed plannen is jezelf verwennen…

De winterstop zit er weer op en voor de voetballiefhebber is dat natuurlijk goed nieuws. De hele tijd beperkte het nieuws zich tot (geruchten over) transfers en daar gaat het natuurlijk niet om. We willen doelpunten zien. Toegegeven, de soap rond Alves die weer zijn nieuwste dieptepunt in lijkt te duikelen is natuurlijk om te lachen (zolang je geen AZZ-supporter bent, maar dat zijn er niet zo veel) echter, daar heb ik het al over gehad. Nee, die lange voetballoze periode is tenminste weer voorbij, althans, zo was het vroeger. Toen had je nog een echte winterstop, tegenwoordig zou je dat toch niet meer zo mogen noemen.

De laatste wedstrijd ervoor was 30 december en de eerste wedstrijd erna was 11 januari. Qua werkonderbreking is dit dus vergelijkbaar met een interlandweekend, behalve voor de internationals. Geen weken de tijd meer om je voor te bereiden op de tweede competitiehelft met gerichte trainingen en echte rust voor (licht) geblesseerden. Integendeel. Een weekendje vrij en dat in sneltreinvaart door de rest van de competitie heen. Reken maar even mee: in de komende vijftien weeken (deze inclusief) worden de resterende zestien à achttien wedstrijden gespeeld. Daar zit dus geen enkel weekendje vrij meer tussen.

Een behoorlijk druk programa dus. Zo op de valreep zijn er namelijk ook wat wedstrijden afgelast door politiestakingen en problemen met vorst. Twee dingen waar de KNVB natuurlijk niets aan kan doen. Hoewel, dezelfde KNVB heeft De Graafschap natuurlijk wel dispensatie gegeven om toch tot de eredivise toe te treden ondanks het ontbreken van de eigenlijk wel verplichte veldverwarming. Daarentegen is het natuurlijk ook niet zo slim om zo weinig ruimte in te plannen voor het geval er dingen eventueel niet gaan zoals je van te voren verwacht. Hoe kan je zo dom zijn om er vanuit te gaan dat altijd alles goed zal gaan?

Daarbij komt dat er ook nog andere wedstrijden gespeeld moeten worden. Als eerste natuurlijk de bekert. Hierin staat nog een viertal rondes op het programma. Verder heb je natuurlijk diverse Europese wedstrijden, maar dit geldt alleen nog voor PiSVee en die hebben zichzelf toch al vakkundig uit eerder genoemde bekert gewerkt. En last but not least, natuurlijk die geweldige oefeninterland Kroatië-oranje. Beetje jammer voor de spelers van Sparta en NAC die dan een inhaalpotje moeten voetballen en dus geen kans maken op een interland en met San Marco nog altijd aan de macht komt iedereen in Nederland die nog steeds de basiscontrole over beide benen heeft daarvoor in aanmerking. Nee, met al die drukte kan AZZ toch bijna blij zijn dat die behalve de competitie helemaal niets meer te doen hebben.

Iedereen met een beetje verstand van fysiologie weet dat een lichaam na inspanning moet rusten en met dit schema betekent dat dus nauwelijks kunnen trainen of roofbouw plegen op je lichaam. Dit schema is dus suboptimaal te noemen als het gaat om het bevorderen van qualitatief hoogstaand voetbal. Waarom heeft de KNVB hier dan toch voor gekozen? Dienen zij er dan niet voor te zorgen dat het niveau van het voetbal in de eredivisie zo hoog mogelijk is?

Zeker wel, maar daar hebben ze iets anders voor gevonden: het gedrocht genaamd play-offs. Alsof vierendertig speelrondes nog niet genoeg zijn om te bepalen hoe goed de clubs gepresteerd hebben, met er nog een complete play-off serie achteraan geplakt worden. Hierin worden de ‘tickets to Europe’ verdeeld, behalve dan voor de kampioen van de competitie. Die is dan al veilig. Laat nu juist de tegenvallende prestaties van de Nederlandse clubs in Europees verband van de afgelopen jaren er voor gezorgd hebben dat Nederland inmiddels is afgezakt naar de gevreesde negende plaats op de ranglijst van de UEFA. Als dat zo blijft, en die kans is vrij groot, zal een groot deel van de play-offs helemaal nergens over gaan. De playoffs zijn overigens ook weer wat vervroegd, want het EK komt er weer aan.

Kortom, een volledige competitie met achttien ploegen, play-offs en een EK met daarnaast nog diverse (Europese) beker-competities zorgt voor een zeer grote drukte. De winterstop is gereduceerd naar een absoluut minimum en de rest van de tijd staan de wedstrijden zeer dicht op elkaar gepropt. Wijzigingen in het speelschema passen vrijwel nergens. Dit zorgt voor een flinke belasting voor de spelers, zeker omdat het in die fantastische competitie van ons toch onmogelijke is een brede selectie van topspelers neer te zetten en te onderhouden. Hopelijk ziet de KNVB dit in en schaffen ze de play-offs af als eerste stap in de goede richting. Voor andere stappen heb ik ook wel ideeën, later daarover misschien hier. De vrees is echter dat de zak geld die horen bij de TV-rechten van de play-offs een (te) grote invloed gaan krijgen.

Advertenties

2 thoughts on “Goed plannen is jezelf verwennen…

 1. over het plannen van de competitie gesproken, las vorige week (of de week ervoor) ook al ergens dat ze het begin van de competitie nu al naar juli willen verplaatsen. Anders zouden de clubs die in de Europese voorrondes moeten spelen (als gevolg van die vermaledijde 9de plaats), niet goed voor de dag kunnen komen….. Dan zou je het hele jaar dus ongeveer voetbal hebben. Want na het EK of WK kun je dan meteen door naar het begin van de competitie…..

  Lijkt me toch dat de spelersvakbond (VVCS) daar eens een keer tegen op zou moeten treden, of in ieder geval van zich laten horen.

 2. Maar is (was?) de winterstop niet vooral de uitkomst op het probleem dat in januari het weer te koud/de velden te slecht zijn om te voetballen? Ik had niet het idee dat het was om het tweede helft van het seizoen voor te bereiden.

  Maar je hebt gelijk dat het allemaal beter gepland zou moeten worden. In Spanje maken ze het overigens nog bonter.

  Er is in Spanje geen specifieke winterstop, maar de spelersvakbond heeft bedongen dat de spelers vrij krijgen met de feestdagen om te rusten en bij familie te kunnen zijn. Dezelfde spelers die vervolgens met kerst aan allerlei nutteloze en onnodige oefenwedstrijden met hun regionale selecties. Hoezo vakantie?

  Daarnaast hebben de spelers in Spanje de langste zomervakantie in Europa, want de Spaanse competitie begint altijd een of twee weken alter dan de andere Europese competities. De primera division telt ook nog eens 20 ploegen, wat weer 4 extra wedstrijden betekent. De beker wordt dan ook nog eens over twee wedstrijden gespeeld.

  Dit allemaal betekent dat ploegen Barcelona of Real Madrid wanneer ze in Januari instromen in de beker (en nog actief zijn in Europa) ze min of meer tot het einde van de competitie elke week 2 wedstrijden moeten spelen. Verder eindigt de competitie ook weer later dan elders in Europa, wat weer tot de vaak gehoorde smoes leidt dat de FC Spanje zich minder goed kan voorbereiden op een EK- of WK-eindronde dan andere landen.

  Volgens mij moet de FIFA (of UEFA) gewoon van hogerhand een harde kalender/speelschema opstellen. Zoals nu vaste data voor de interlands zijn vastgelegd, zo zouden er ook vaste data voor competitie- en bekerwedstrijden (europees en nationaal) moeten komen. De competities zouden beperkt moeten worden tot 18 (of 16?) ploegen en bekertoernooien zouden niet meer over twee wedstrijden gespeeld moeten worden.

  Door het aantal wedstrijden zo te beperken, komt er misschien ook weer ruimte voor een heuse lange winterstop. En kun je in die winterstop dan weer zo’n gedrocht als de Afrika Cup plannen en voorkom je dat topclubs halverwege het seizoen het wekenlang zonder hun topspelers moeten stellen (Etoo en Touré bij Barcelona; Drogba, Essien, Mikel bij Chelsea; Diarra bij Real Madrid; Kanoute en Keita bij Sevilla; zo’n beetje de helft van de Franse competitie, etc etc).

  Goed, genoeg over het plannen, nu even over op het jezelf verwennen… !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s