Laatste Champions League speeldag

De groepsronde van de Champions League is ten einde gekomen. Ik wilde hier vorige week al over schrijven, maar ben daar door de drukke aanloop naar de start van mijn vakantie niet aan toe gekomen. Een beetje verlaat komt hier dan alsnog mijn geblaat.

Raul
Scoorde zijn 59e CL goal en hielp zijn ploeg naar de overwinning tegen Lazio en de winst in de groep. Na twee mindere jaren is Raul weer goed in vorm (11 goals in CL en competitie) en het is een grote schande dat opa bondscoach hem stelselmatig weigert op te roepen voor FC Spanje.

Fernando Torres
Tijdens het afgelopen WK noemde superscout Piet de Visser, ingehuurd als analist door de NOS, Fernando Torres een goede speler, maar geen topper. En dat is ook altijd een beetje het gevoel wat ik bij Torres heb gehad: leuke spits, maar komt altijd te kort op de grote wedstrijden en op het hoogste niveau. Ik verwachte dan ook dat zijn (peperdure) transfer naar Liverpool op een grote flop zou uitlopen. Welnu, in Engeland heeft hij zijn spel naar een hoger niveau getild en het lijkt er nu juist op dat de transfer een positieve invloed op hem heeft gehad: hij scoort nu vaker en mooier (zijn goal tegen Marseille deed denken aan een jonge Thierry Henry) dan in Spanje en lijkt uit te gaan groeien tot de ster van Liverpool. Het enige jammere is dat dat nog steeds een ballenploeg (de CL van 2005 en de finaleplaats van vorig seizoen zijn nog steeds een smet op de competitie!) blijft en ik had ze liever naar de UEFA zien vertrekken, maar ja, voor de ontwikkeling van Torres is plaatsing naar de tweede ronde misschien beter. En wie weet, misschien heeft de FC Spanje daar op de lange termijn ook profijt van.

Steven Gerrard
Het huis van de aanvoerder van Liverpool werd beroofd tijdens de wedstrijd tegen Marseille. Vervelend voor Stevie en voor zijn vriendin (die op dat moment thuis was), maar op zich niet heel opmerkelijk nieuws. Totdat je nagaat dat Gerrard de zesde speler van Liverpool is die in de afgelopen 1,5 jaar beroofd is tijdens een uitwedstrijd of een interland:

Welke van de Liverpool spelers wordt het volgende slachtoffer?

Ronald Koeman
Koeman werd eind oktober aangetrokken om het zwalkende Valencia weer op de been te brengen, maar faalt daarin tot nu toe volledig. Koeman experimenteert maar raak (Villa linksbuiten?), maar veel levert hem dat niet op. Bij zijn aanstelling stond de ploeg nog op 4 punten van de kop in Spanje en lag plaatsing voor de tweede ronde van de CL nog binnen bereik. Nu is Valencia niet alleen uit de Champions League, maar het plaatste zich niet eens voor de UEFA Cup. De achterstand op Real Madrid is inmiddels 13 punten, de ploeg scoort niet (in totaal al 580 minuten droog) en na Villa is nu ook Morientes geblesseerd. Not good times. Na 9 duels op de bank heeft Koeman slechts twee keer gewonnen, 4 keer verloren (3x thuis, 2x met 0-3) en 3x 0-0 gespeeld. Dat is een gemiddelde van slechts 1 punt per wedstrijd. Koeman is nooit een trainer geweest die spelers beter heeft gemaakt, maar nu lijkt die goed op weg zijn spelers (niet de minsten: oa Joaquin, Villa, Silva, Morientes) slechter te maken. Ronald’s werk in Valencia verdient binnenkort eigenlijk een gehee eigen stukje hier op Sport Visie.

Filippo Inzaghi
Pippo scoorde vorige week weer in de wedstrijd tegen Celtic en is nu topscorer aller tijden van alle Europese bekers. Geen speler die je het minder gunt, met zijn herhaaldelijk buitenspel staan, het irritante overdreven Tardelligejuich bij elke goal (ongeacht de stand op het scorebord), maar elke keer flikt die het toch weer. Milan is mede dankzij zijn goals door naar de tweede ronde, wereldkampioen en lijkt ook dit seizoen weer de scudetto te laten lopen en zich alleen op Europa te richten. Beetje jammer dat dat zomaar kan.

Samuel Etoo
Na een maandenlange afwezigheid door blessure, keerde hij terug en scoorde gelijk (plus een paar dagen later nog tweemaal tegen Valencia). Een welkome opstekertje voor Barcelona, dat nog niet echt op kruissnelheid is, met het oog op het tweede deel van het seizoen.

Benzema
Lyon is de afgelopen jaren de kampioen van de CL groepsronde geweest om vervolgens in de knock-out fase teleur te stellen. Dit jaar waren de Fransen moeizaam begonnen, maar hebben inmiddels de juiste vorm weer gevonden. In Glasgow werden de Rangers relatief eenvoudig opzij gezet, mede door twee goals van Benzema. De jonge spits (19) die een beetje aan een jonge Ronaldo doet denken, belooft veel goeds voor de toekomst.

Robin van Persie
Na een lange afwezigheid door blessure (duidelijk gevalletje van het FIFA virus) maakte Van Persie eindelijk zijn rentree en zag Arsenal zich makkelijk plaatsen voor de tweede ronde. Dit gebeurde echter wel als tweede van de groep, waardoor een sterke tegenstander in de tweede ronde zal wachten. Al hoeft dit Arsenal op volle sterkte en in goede doen voor geen enkele tegenstander echt te vrezen.

Edison Méndez
Zijn rode kaart voorkwam dat PSV op een stuntje mocht hopen tegen Inter. PSV mag wel door in de UEFA Cup, al met al geen slecht resultaat gezien de sterkte van de groep waarin de ploeg zat.

Santiago Solari
Ik heb de wedstrijd tegen Inter met een schuin oog gevolgd op televisie en het was weer een genoegen om naar Solari te kijken. Een slimme speler met een utistekende techniek die nooit te beroerd is om hard te werken. In zijn tijd bij Madrid was het altijd een van mijn favorieten en ik vond het dan ook heel jammer dat die ondersneeuwde tussen al het geweld van de galacticos. Het was daarom ook el begrijpelijk, maar heel zonde, dat hij op een gegeven moment koos om te vertrekken naar Inter. Een Inter dat dit jaar misschien eindelijk geluid lijkt te gaan maken in de Champions League. De ploeg ziet goed in elkaar, maakt een sterke indruk en ziet zelfs Ibrahimovic regelmatig scoren. Oppassen voor de Italianen derhalve!

De loting voor de tweede ronde vindt overigens komende vrijdag plaats.

Advertenties

3 thoughts on “Laatste Champions League speeldag

 1. Kan het toch niet laten om even te reageren op het stukje over Koeman. Ja, het is een bericht op zich waard, al vraag ik me af of het me nieuwe inzichten zal brengen.

  Koeman weet het, sinds hij op eigen benen staat als coach, al jaren te presteren om er bij elke club waar hij komt een puinbak van te maken. Ik heb daar overigens al eens eerder het een en ander over geschreven op deze blog.

  Bij Vitesse, zijn eerste club, presteerde hij redelijk maar dat kon ook in de luwte omdat men al met een redelijke klassering tevreden was. Hij liet ook daar spelers niet echt beter spelen en had bovendien een afschuwelijk aankoopbeleid. Bob Peeters was zijn topaankoop en dat betekend meteen ongeveer de financiele ondergang van Vitesse. Ze zijn in Arnhem nog steeds manieren aan het zoeken om die aankoop in financiele zin weg te werken.

  Zijn vertrek was een zegen voor de Arnhemmers, en ze vingen er nog geld voor ook. In Amsterdam mocht hij Adriaanse vervangen, die het nog niet eens zo slecht deed. Co had echter een vreselijk slechte beurt gemaakt door te experimenteren met de opstelling en af te wijken van het geijkte 4-3-3. In Europees verband verprutste hij het tegen Celtic en ook intern zorgde hij niet voor vrienden door San Marco niet als een toptrainer te zien. Een goede speler maakt immers nog geen goede trainer, en dat bewijst Van Basten al vier jaar bij Oranje….maar dat geheel terzijde. Co moest wijken en Ronald kwam. Met de aankopen van Co en Don Leo, liet hij zien het zaakje goed op orde te hebben. Hij werd kampioen, kwam ook nog eens een keer ver in de CL (heerlijk, dat jeugdsentiment). en wist zelfs een tweede keer de schaal naar Amsterdam te halen. Echter, met Louis kon hij niet door 1 deur, zijn aankopen waren slecht en Ronald vertrok na een dramatisch Europees seizoen (verschrikkelijke prestaties in de CL, mn de 4-0 in Munchen, gelukkig was er ook nog een Oktoberfest gaande). Na het vertrek van Louis vertrok Ronald enkele maanden later. Hij liet een elftal spelers achter die onder zijn beleid waren gekomen, waar je niet blij van wordt. Ik noem hier slechts Sonck, Soetaers, Sikora en Charisteas.

  Na enkele maanden dook Ronald op bij Benfica. De club was net sinds jaren weer eens kampioen geworden onder Trappatoni. Het behoudende voetbal werd echter overboord gegooid en Ronald probeerde het met aanvallend voetbal. Dat lukte in Portugal niet echt, aangezien Portugezen niet echt gemaakt zijn voor aanvallend voetbal. Europees ging het hier nog wel aardig, hij schakelde zelfs Man U uit. Maar na een jaar hield hij het voor gezien en vertrok naar Eindhoven.

  In Eindhoven moest hij de taken van Saint Gus overnemen. Een ondankbare taak ok. Maar de eerste maanden leek er geen vuiltje aan de lucht. Presteren met een team dat zijn voorganger heeft neergezet lukte hem ook hier (en voorheen dus bij Ajax). Maar om het vervolgens zelf door te zetten, mmmmmmmmmm. Dat gaat hem minder af. De tweede seizoenshelft verspeelde hij een voorsprong van 11 punten en daarmee bijna het kampioenschap. Het is dat AZ en Ajax het zelf lieten liggen, anders had PSV vanaf het begin van het seizoen al UEFA cupvoetbal gespeeld…..Dat hij niet een team kan neerzetten bleek ook nu. In Eiindhoven rommelde het, de ploeg kon het vertrek van Cocu en Alex niet goed opvangen en ze draaien al sinds het begin stroef. Toen de rijdende trein met sinaasappels naar Valencia langs kwam, wist hij niet hoe snel hij erop moest springen. En zie het resultaat…..al is men in Valencia wel blij dat ze voetballen tijdens de training, heb ik ergens gelezen…..

 2. Koeman gooit uit pure wanhoop Albelda en Canizares eruit. Soort schip en niet aan boord gaan gedachte blabla. Ik voorzie een voortijdig vertrek van Ronald “zeer zeker” Koeman!!

 3. En inmiddels is ook Angulo uit de selectie gezet. Alberto, heeft Valencia B nog een beetje spelers? Want Ronald houdt anders – zeker ook gezien de blessures – weinig spelers over?

  Wat doen de weddenschappen in Spanje op dit moment voor het ontslag van RK binnen afzienbare tijd? Of wordt er niet gewed in Spanje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s