Ditjes en datjes over Euro2008

Iets meer dan een week geleden was de loting voor het EK voetbal van volgend jaar in Oostenrijk en Zwitserland. Hieronder wat puntjes naar aanleiding daarvan.

They’re staying home,they’re staying home, they’re staying, England are staying home:
Veel is natuurlijk gesproken en geschreven over de uitschakeling van de Engelsen, maar dat kwam volgens mij vooral door de manier waarop (de Engelsen waren min of meer al uitgeschakeld, maar kregen onverwachts een herkansing toen Rusland het niet af kon maken in Israël; op Wembley werd echter kansloos verloren van Kroatië). Ik ben zelf niet al te rouwig om het ontbreken van Engeland, vind spelers als Lampard en Gerrard erg overschat en omhoog gepraat door de Engelse pers. Het enige jammere is dat Hiddink nu weer de redder van het Russische voetbal lijkt, terwijl zijn team het niet af kon maken tegen Israël, moeite had met Andorra en alleen door het Engelse falen het EK heeft gehaald.

Volgens mij verder weinig verrassingen bij de landen die zich voor het EK hebben geplaatst. De Fransen leken het even moeilijk te krijgenna twee nederlagen tegen Schotland, maar zijn er uiteindelijk gewoon bij. Al had de Franse bondscoach nog wel wat op te merken over:

De loting:
Bij de loting van zo’n groot toernooi hoort ook altijd veel discussie over de plaatsing van de landen. Omdat de UEFA en FIFA altijd andere criteria lijken te gebruiken, heerst er veel verwarring en kan nooit iemand zich vinden in de aangewezen groepshoofden en de verdeling van de rest van de landen.

Voor deze loting besloot de UEFA de sterkte van de landen te bepalen aan de hand het gemiddeld aantal behaalde punten in de kwalificatiereeks voor Euro2008 en die van Duitsland 2006. De traditie wil echter dat het thuisland ook altijd als groepshoofd wordt aangewezen, net als de regerend kampioen. Voor de loting werd dus deze plaatsingslijst gebruikt (achter elk land het gemiddeld aantal punten in de kwalificatiereeksen en tussen haakjes de plaats van het land in een “onaangepaste” plaatsingslijst):

 1. Zwitserland – 1.80 (15)
 2. Oostenrijk – 1.50 (16)
 3. Griekenland – 2.17 (6)
 4. Nederland – 2.42 (1)
 5. Kroatië – 2.41 (2)
 6. Italië – 2.36 (3)
 7. Tsjechië – 2.33 (4)
 8. Zweden – 2.27 (5)
 9. Roemenië – 2.25 (7)
 10. Duitsland – 2.25 (8)
 11. Portugal – 2.19 (9)
 12. Spanje – 2.18 (10)
 13. Polen – 2.17 (11)
 14. Frankrijk – 2.09 (12)
 15. Turkije – 1.96 (13)
 16. Rusland – 1.96 (14)

Van de vier groepshoofden hebben we dus eigenlijk drie landen die dit voorrecht eigenlijk niet verdiend hebben (al kun je het Griekenland als regerend kampioen op zich nog wel gunnen). Je zou haast kunnen zeggen dat het dit keer niet zo gunstig was om het 4e groepshoofd te zijn. Boze tongen beweren ook dat Duitsland, al ruim voor het einde van de kwaliciatie zeker van een plaats op het EK, daarom de laatste paar wedstrijden niet meer voluit ging en dat Nederland om dezelfde reden de laatste wedstrijd in Wit-Rusland liet schieten (maar dat kan ook gewoon aan het belabberde spel van de mannen van Marco gelegen hebben). Hoe dan ook, met op papier sterke landen in elk van de vier groepen, beloofde het een spannende loting te worden, met grote kans op mooie wedstrijden in de eerste ronden. Iets waar de Franse bondscoach al ruim van te voren over begon te janken. Blijkbaar vindt Domenech dat het zijn ploeg zo makkelijk mogelijk gemaakt moet worden om de finale van het toernooi te halen en te winnen.

De Groep des Doods™
Bij elke loting voor een groot toernooi hoort ook een Groep des Doods™. Dit is het cliché waarmee gerefereerd wordt naar de groep die op papier de sterkste landen bevat en tot een vroege uitschakeling van een van deze sterke landen zal leiden. Dit keer werd groep C al snel aangewezen als Groep des Doods™, tot groot ongenoegen (weer) van jankbeer Domenech. Karma heet dat. De loting in zijn geheel:

 • Groep A: Zwitserland, Tsjechië, Portugal en Turkije.
 • Groep B (De Anschluss groep): Oostenrijk, Kroatie, Duitsland en Polen.
 • Groep C (Groep des Doods™): Nederland, Italie, Roemenie en Frankrijk.
 • Groep D: Griekenland, Zweden, Spanje en Rusland.

Soms is het moeilijk om de Groep des Doods™ aan te wijzen, of kunnen de kenners het niet allemaal eens worden. Dat probleem hebben we dit keer niet. Groep C bevat niet alleen de regerende wereldkampioen en de verliezende finalist van het WK, maar ook Nederland (de sterkst mogelijke groepshoofd) en Roemenië (boven Nederland geëindigd in de kwalificatie en de sterkste land uit pot 3). Of om het met cijfers te illustreren, de gemiddelde FIFA ranking van de landen in elke groep:

 1. Groep C: (9+3+7+13)/4 = 8
 2. Groep D: (11+24+4+22)/4 = 15.25
 3. Groep A: (44 + 6 + 8 + 16) /4 = 18.5
 4. Groep B: (91+10+5+23)/4 = 32.25

Gevoelsmatig weet ik niet of je de plaatsen in een ranglijst zo maar op deze manier mag middelen. We kunnen ook naar het gemiddelde aantal FIFA punten van de landen in elke groep kijken:

 1. Groep C: (1170+1498+1243+1088)/4 = 1249.75 (zou goed zijn voor 7e plaats op de FIFA ranglijst)
 2. Groep D: (1114+853+1349+861)/4 = 1044.25 (14e plaats)
 3. Groep A: (657+1290+1241+924)/4 = 1028 (ook 14e plaats)
 4. Groep B: (366+1129+1296+855)/4 = 911.5 (17e plaats)

De cijfers wijzen groep C inderdaad aan als Groep des Doods™ en laten ook zien dat, mocht Duitsland bewust de laatste kwalificatie wedstrijd hebben laten lopen, dat een slimme zet was. Groep B is verreweg het zwakste en bewijst dat Oostenrijk inderdaad niets te zoeken heeft op het toernooi en al helemaal niet als groepshoofd.

Het Duitse geluk houdt overigens niet op bij de eerste ronde, namelijk…

Het speelschema
Bij vorige EK’s was het zo dat wanneer je de halve finales bereikt had je een tegenstander kon treffen uit alle vier de poules. Bij het komende EK is dit niet het geval, omdat men het speelschema strikt in twee heflten heeft gesplitst.

De eerste twee kwartfinales bestaan uit landen uit poules A en B, terwijl de andere twee kwartfinales worden opgemaakt door landen uit groepen C en D. Tot zover is dit niet anders dan bij eerdere EK’s. Bij eerdere EK’s werden de halve finales vervolgens gevormd door de winnaars van de eerste set kwartfinales te koppelen aan de winnaars van de twede set kwartfinales. Op deze manier kon je pas in de finale voor de tweede keer een land uit je pouleronde tegenkomen.

Bij Euro2008 gaat dat anders en spelen de winnaars van de eerste set kwartfinales tegen elkaar en de winnaars van de tweede set tegen elkaar. Dit betekent dat Duitsland pas in een eventuele finale tegen Nederland. Italië, Frankrijk of Spanje zou moeten spelen. Dat Nederland in de halve finale, mocht het zo ver komen, misschien wéér tegen Italië of Frankrijk moet. Een herhaling van de finale van het afgelopen WK is hoe dan ook niet mogelijk.

Al met al een raar besluit van de UEFA om het toernooi zo op te zetten, maar daar zullen ze in Duitsland niet over klagen.

Favorieten
Gelet op bovenstaand verhaal en het verloop van de kwalificatie, lijkt Duitsland de grote favoriet voor komende zomer. De weg naar de finale ligt in ieder geval open. Wie de Mannschaft daar tegen zal komen, is moeilijk te voorspellen door het grote aantal sterke landen aan de andere kant van het schema. Ik denk dat Nederland tekort komt tegen Frankrijk en Italië. Het zal tussen deze twee landen gaan om wie er tegen Duitsland in de finale om de titel zal spelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s