Analyse kwalificaties World Cup 2010, favorieten en outsiders

Terwijl Europa in de ban is van het komende Euro 2008 komende zomer in Oostenrijk en Zwitserland, wordt her en der over deze aardkloot al gevoetbald voor de kwalificatie voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. Zo hebben de landen in Zuid-Amerika inmiddels al vier wedstrijden achter de rug en zijn ook in Azië al de nodige wedstrijden in de voorrondes gespeeld. Vorig weekend vond in Zuid-Afrika dan ook de loting plaats voor de kwalificatiereeks in Europa. Tijd dus voor een analyse, over kanshebbers en outsiders…..

Voor de kwalificatie in Europa is het volgende van belang: 53 landen doen er mee, slechts 13 gaan er naar Zuid-Afrika. Dit betekent dat alle nummers 1 van de groepen doorgaan naar het WK. Dat betekent dus 9 landen omdat er negen groepen zijn. Van de negen nummers 2 uit de groepen, spelen de beste acht tegen elkaar, thuis en uit, om zo uit te maken welke vier landen er nog meer naar het WK 2010 gaan. De slechtste nummer 2 valt dus direct af. Aangezien er niet in alle groepen evenveel landen zitten (in groep 9 zitten er namelijk slechts 5 landen in plaats van 6), tellen de resultaten tegen het laatste land in de groep niet mee.

Groep 1
Portugal
Zweden
Denemarken
Hongarije
Albanië
Malta

Favoriet in deze groep is zonder twijfel Portugal, dat onder leiding van de Braziliaan de afgelopen jaren op elke toernooi te vinden is. In 2006 werd het land uitgeschakeld in de halve finales, nadat het in een eerder stadium Nederland verslagen had in de welbekende slijtageslag onder leiding van de Rus Ivanov. De oude garde Figo, Couto, Vitor Baia is inmiddels vertrokken, maar de jonge aanwas onder aanvoering van Christiano Ronaldo is minstens zo goed.

Tegenstand is met name te verwachten van de Zweden onder aanvoering van Zlatan Ibrahimovic. Ook Zweden heeft zich – onder meer ten koste van Denemarken – verzekerd van een plekje op Euro 2008 en zal het de Portugezen moeilijk maken. Denemarken kan voor een verassing zorgen, maar zie ik niet als kanshebber in de groep. Al zal de strijd tussen Zweden en Denemarken wel bol staan van de rivaliteit, getuige ook de gestaakte wedstrijd vorig jaar tijdens de kwalificatie voor het EK. De Denen zullen dus uit zijn op revanche voor het mislopen van het EK. Hongarije is al jaren niets en zal het zelfs moeilijk gaan krijgen met Malta. Abanië zou nog wel eens voor puntverlies bij de grote drie landen kunnen zorgen.

Groep 2
Griekenland
Israël
Zwitserland
Moldavië
Letland
Luxemburg

Deze groep herbergt niet echt aansprekende landen. Griekenland, als winnaar van Euro 2004, geldt als de favoriet. De Grieken wisten zich ook redelijk makkelijk te plaatsen voor het EK 2008, ondanks de tegenstand van eeuwige rivaal Turkije en het stugge Noorwegen. Griekenland ontbrak echter in Duitsland tijdens het laatste WK en hebben sowieso een slechte reputatie op dat gebied. De Grieken zullen echter veeal het spel moeten gaan maken in de wedstrijden in deze groep. En dat is niet hun sterkste kant….

Wel aanwezig in Duitsland was Zwitserland, dat zelfs indruk wist te maken door in een groep met Frankrijk door te gaan naar de volgende ronde (gelijk tegen Frankrijk en winst tegen Zuid Korea en Togo). Uiteindelijk was Oekraine beter in het nemen van de penalties en konden de Zwitsers zonder dat ze ook maar 1 doelpunt tegen hadden gekregen naar huis om zich voor te gaan bereiden op het EK in eigen land. De ware kracht van de Zwitsers moet dus aankomende blijken.

Israël is de outsider in de groep en een opkomend land in het Europese voetbal. Tijdens de kwalificaties voor Euro 2008 speelde het lang mee met landen als Rusland en Engeland voor een plek in de Alpen, om uiteindelijk toch te buigen. Ze eindigden echter wel gelijk in punten met Engeland. Thuis is het echter moeilijk te verslaan, zo bleek. Alleen Kroatië wist er te winnen, maar Rusland moest op het randje van kwalificatie zijn meerdere erkennen.

Moldavië, Letland (ondanks kwalificatie voor Euro 2004) en Luxemburg zijn groepsvulling en zullen moeten trachten de schade zoveel als mogelijk beperkt te houden. Mogelijk dat een van deze landen nog een puntje kan afsnoepen van de drie “grote” landen.

Groep 3
Tsjechië
Polen
Noord-Ierland
Slowakije
Slovenië
San Marino

De Tsjechen en Polen zijn de favorieten in deze groep. Beide landen wisten zich vrij eenvoudig te plaatsen voor het EK 2008 en waren er ook twee jaar geleden bij in Duitsland. De Polen, onder leiding van Don Leo, zijn een nieuwe weg ingeslagen met een buitenlandse coach en dat heeft zich tot op heden uitbetaald. Zo werd onder meer Portugal bedwongen in de kwalificatie voor Euro 2008 (1x winst en 1x gelijk). Hopen voor Don Leo dat dit nog even voortduurt.

De Tsjechen, onder leiding van ouwe vos Bruckner, zijn de laatste jaren ook steeds van de partij op grote toernooien en laten ook elke keer van zich horen. De oude garde (Nedved, Galasek, Poborsky en Koller) zal vermoedelijk na het EK afscheid nemen van het internationale voetbal. Dus wat betreft is het afwachten wat er voor in de plaats komt, ondanks dat Cech en Rosicky nog wel van de partij zullen blijven.

De Noord-Ieren zijn de outsider in deze groep, samen met Slowakije. De Britten moeten het echter opnemen tegen veel Oost-Europees geweld en ik vraag me af of ze dat wel ligt.  De Slowaken zullen zich met name richten op de strijd tegen de buurlanden Polen en Tsjechië, de oude en nieuwe rivaal. San Marino is het kanonnenvoer in deze groep.

Groep 4
Duitsland
Rusland
Finland
Wales
Azerbeidzjan
Liechtenstein

Ook in groep 4 twee favorieten, Duitsland en Rusland. De Duitsers hebben sinds het WK in eigen land weer een boel zelfvertrouwen lieten dat ook zien in de kwalificatie voor Euro 2008. Als eerste land wisten zij zich te plaatsen. De Russen mochten, mede dankzij de winst van Kroatië op de Engelsen, pas in de allerlaatste minuut van de kwalificatie hun tickets voor de Alpenlanden bestellen. Guus Hiddink is echter met name aangesteld om het land naar het WK te loodsen en zal het Duitsland dan ook zeker moeilijk maken.

Door de aanwezigheid van Finland, de outsider met een goede reeks voor Euro 2008 (vierde in een poule met Polen en Portugal en een gelijk aantal punten met Servië), is ook in deze groep weer sprake van rivaliteit. De Finnen, die afscheid hebben genomen van Jari Litmanen en bondscoach Hodgson, zullen alles op alles zetten om de Russen en de Duitsers weerstand te bieden. Wales, Azerbeidzjan en Liechtenstein zullen naar mijn mening niet voor een echte verassing kunenn zorgen.

Groep 5
Spanje
Turkije
België
Bosnië-Herzegowina
Armenië
Estland

Spanje is de favoriet hier. Onder leiding van welke bondscoach dan ook zal het land zich vermoedelijk wel weten te plaatsen voor het WK. Kwalificeren lukt de Spanjaarden meestal vrij gemakkelijk, echter presteren op een eindtoernooi is al lang geleden. Het blijft een vreemd verschijnsel gezien het voetballend vermogen van de ploeg en de kwaliteit die de selectie herbergt.

Turkije is de belangrijkste tegenstander in deze groep. Thuis altijd moeilijk te verslaan in de heksenketel in Istanbul. Maar ook uit weet het toch behoorlijk goede resultaten neer te zetten, getuige ook de winst in de laatste en beslissende kwalificatiewedstrijd voor Euro 2008 tegen Noorwegen.

België zal toch vooral hopen op de verdere doorstroming van de jeugd. Jongelingen als Kompany, Dembele, Vertonghen, Vermaelen zullen het onder leiding van de al wat oudere Van Buyten (aka “Big Dan”) de komende jaren moeten laten zien voor de Rode Duivels. Te beginnen bij deze kwalificatiereeks. Bosnië zou mogelijk nog voor een verassing kunnen zorgen, Armenië en Estland zijn kansloos.

Groep 6
Kroatië
Engeland
Oekraïne
Wit-Rusland
Kazachstan
Andorra

Opvallend in deze groep de clash tussen Kroatië en Engeland, ook al concurrenten in de strijd om een plek voor Euro 2008. Engeland zal zich willen revancheren voor het beslissende verlies op Wembley medio november jl. Maar ik zie het toch weer gebeuren dat de Kroaten het gaan redden tegen de Engelsen. Onder leiding van Luka Modric (binnenkort vermoedelijk te bewonderen op de Engelse velden)  en de spits Eduardo, van Braziliaanse komaf en uitkomend voor Arsenal, zullen de Kroaten de Engelsen wederom achter zich laten.

Engeland mag dus gaan strijden om plek 2 in de poule, hetgeen te doen moet zijn. Onder wiens leiding is op dit moment nog een vraag, de FA is nog steeds druk op zoek naar een bondscoach. Zelfs de namen van Van Basten en Advocaat worden in de knotsgekke Engelse media genoemd. Oekraïne viel tegen tijdens de recente kwalifcatie voor Euro 2008 en moest naast Frankrijk en Italië zelfs Schotland voor zich dulden. Mogelijk dat na het vertrek van bondscoach Blochin er met een nieuwe bondscoach ook een frisse wind gaat waaien. Engeland zal toch ook moeten vrezen voor Wit-Rusland, dat het ook Oranje al jaren astig maakt en met Alexander Hleb ook een speler heeft die in de Premier League bij (ook al) Arsenal excelleert (hoewel hij nu even geblesseerd is) en dat ook zal willen bewijzen op interlandniveau.

Groep 7
Frankrijk
Roemenië
Servië
Litouwen
Oostenrijk
Faeroer Eilanden

Een boeiende en op voorhand spannende groep. Frankrijk is de te kloppen ploeg en gezien de moeilijkheden die het land heeft de laatste jaren om zich te plaatsen voor grote toernooien, zal het ook nu weer moeizaam worden. Roemenië en Servië zullen azen op een verassing. Roemenië en Frankrijk zullen ook op het EK 2008 de degens al kruisen (in de poule met Nederland en Italië), dus die wedstrijd is mogelijk al een voorbode op de spannende kwalificatie in deze groep. Roemenië kwalificeerde zich betrekkelijk eenvoudig voor dat toernooi door o.a. tegen Nederland 4 punten te pakken (1x winst en 1x gelijk). Servië moest zijn meerdere erkennen in Portugal en Polen. De andere drie landen zullen tekort komen.

Groep 8
Italië
Bulgarije
Ierland
Cyprus
Georgië
Montenegro

Voor wereldkampioen Italië een betrekkelijk eenvoudig groep, ook al zullen de Azurri het zichzelf ongetwijfeld weer onnodig moeilijk maken. Ook dat is namelijk een traditie, wat ook maar weer eens bleek in de kwalificatie voor Zwitsenrijk. Maar in een groep met als belangrijkste concurrenten Bulgarije en Ierland zou kwalificeren toch geen probleem moeten zijn voor de mannen van bondscoach Donadoni.

Ierland, ook nog op zoek naar een bondscoach, en Bulgarijen zullen gaan uitmaken wie tweede wordt in deze groep en dus mogelijk mag gaan strijden om de extra tickets voor Zuid Afrika. Cyprus. Georgië en debutant Montenegro maken de groep vol en zullen op zoek moeten naar een opzienbarende uitslag.

Groep 9
Nederland
Schotland
Noorwegen
Macedonië
IJsland

Dit moet lukken, althans, niet kwalificeren in deze groep zou toch een schande zijn. Onder leiding van een nieuwe bondscoach is Nederland favoriet in deze groep, al zal het stugge Noorwegen (waar we in het verleden al meer problemen mee hebben gehad) wel tegenstribbelen. Ook zullen de Schotten hopen op meer, na hun opzienbarende reeks voor Euro 2008.  Macedonië is voor Nederland altijd lastig en ook de Engelsen hadden het hier recentelijk nog lastig tegen (o-o) en Kroatië verloor er zelfs met 2-0. Op IJsland weet je nooit wat er gebeurd, daar sneuvelen meer landen. Zo verspeeldde Frankrijk er recentelijk nog punten met een gelijkspel.

Noorwegen en Schotland zijn de grootste concurrenten voor Nederland en zullen elkaar dus ook wel wat punten afhandig maken. Daar moet Oranje dan ook gretig van profiteren. Maar ook deze landen zullen hebben gezien hoe moeilijk Nederland het had om zich te kwalificeren voor het EK aanstaande zomer. Schotland heeft bovendien nog wat goed te maken tegen Nederland, na de 6-0 nederlaag in de beslissingswedstrijd voor Euro 2004.

 

Advertenties

12 thoughts on “Analyse kwalificaties World Cup 2010, favorieten en outsiders

 1. Marco maakt dit toch allemaal niet meer mee? Hij stopt toch na het EK?

  Wat is trouwens al die discussie ineens dat die al voor het EK weg zal gaan? Ik zag het gisteren bij Voetbal Indite, Studio Voetbal en vanmorgen paginagroot in zo’n gratis krantje in de trein.

 2. Roog, Alberto,

  Inderdaad stopt Marco ermee na het EK, dus wat Roog bedoeld met “laatste trucje” ontgaat mij ook een beetje.

  Wat betreft de opmerking van Alberto dat hij voor het EK weg zou gaan, dat heeft te maken met dat het toch wel vreemd is dat hij nu al zijn afscheid aankondigt. Men vraag zich, terecht of onterecht, af of hij nu iedereen weet dat ie vertrekt de zaak nog wel kan motiveren en de spelers op scherp kan stellen. Die zijn immers na het EK van hem af.

  Hoe gaan jullie daar in Spanje mee om? Aragones vertrekt toch ook na het EK? Is een vergelijkbare situatie….

 3. Oh ja my mistake. EK/WK het is allemaal iets te veel voor mij!

  Om in de analyse sfeer te blijven hierbij mijn verwachtingen van de diverse poules:

  Groep 1
  Portugal
  Zweden
  Denemarken
  Hongarije
  Albanië
  Malta

  Behalve Malta is dit best een redelijke poule met vrij sterke landen. Uiteraard zullen Portugal en Zweden de favorieten zijjn om als respectievelijke nummers 1 en 2 te eindigen, maar ik sluit verrassingen zeker niet uit.

  Denemarken is altijd een aardig team en ook van Honmgarije verwacht ik toch wel iets ongeacht het feit dat ze al jaren niets meer presteren.

  Albanië is dan typisch zo’n ploeg die punten gaat pakken van een aantal van de toppers in deze poule die een slechte dag hebben. Vooral in Tirana voorzie ik wel een paar gelijke spelletjes.

  Kortom, ik denk dat het tot de laatste dag spannend zal zijn in groep 1 en durf wel een gokje aan in die zin dat Zweden het niet zal gaan redden!!

  Groep 2
  Griekenland
  Israël
  Zwitserland
  Moldavië
  Letland
  Luxemburg

  Een van de minst aansprekende poules wta mij betreft. Griekenland is natuurlijk wel nog steeds Europees kampioen van 2004 maar het spel is het aanzien niet waard. Het feoit dat der Otto dara nog steeds de scepter zwaait is leuk voor hem maar een drama voor het neutrale publiek. Er is echt geen enkel avontuur te ontdekken in dat team maar ze halen wel hele goede resultaten met deze tactiek. Zie bijvoorbeeld EK kwalificatie voor 2008. Daar heeft Griekenland volgens mij de meeste punten van alle teams gehaald in een toch niet al te misselijke poule. Griekenland zal in mijn ogen deze poule op zijn sloffen gaan winnen.

  Israel en Zwitserland zijn dan de concurrenten van elkara oor plek 2. Zwitserland heb ik weingi in actie gezin de laattse tijd nu ze natuurlijk niet hoefden mee te doen aan de EK kwalificatie. Zoals Harm al heeft opgemerkt zijn de laatste wapenfeiten van deze gpudrovers terug te voeren naar het WK 2006. Daar deden ze het redelijk maar voroal degelijk. Geen goals tegen maar zelf ook grote problemen om het net te vinden. Dat kan ze dus wel eens op gaan breken in de stridj om de tweede plek. Ik durf het derhalve wel aan om Israel op plek twee te zetten. Met een goede spelverdeler (Benayoun) en nog wat andere spelers die op redelijk niveau acteren in Europa moet dat zeker mogelijk zijn. Helaas voor onze koekoeksklokmakers, is de derde plaats hun deel. De rest van de landen is nietszeggend. Letland schat ik dan nog het hoogst in maar echt potten breken zit er ook voor dit team niet in. Misschien een verdwaalde 0-0 in een thuiswedstrijd tegen ene van de drie kanshebbers in deze poule maar daar is dan ook alles mee gezegd. Luxemburg en Moldavië zullen met elkaar gaan “strijden” om de laatste plek in de poule.

  Groep 3
  Tsjechië
  Polen
  Noord-Ierland
  Slowakije
  Slovenië
  San Marino

  Wederom een zeer matige poule. Twee kanshebbers, Tsjechie en Polen. Ik denk dat tsjechie deze machtsstrijd zal gaan winnen en als numer 1 zal eindigen. Polen zal het ondanks Don Leo (wie is die papegaai nou Leo??) moeten doen als beste nummer twee.

  San Marino heeft het niet getroffen want die gaan kansloos op nul punten eindigen. Ik zou zeggen, FIFA, wake up! En zorg er nou eens voor dat dit soort landen niet meer automatisch mee mogen doen in de kwalifiactiewedstrijden. Zit niemand op te wachten en is voor die spelers ook niet echt leuk, lijkt me!!

  De overige drie landen zijn waarschijnlijk wel gelijkwaardig aan elkaar. Geen echte uitschieters maar steady wat puntjes bij elkaar verzamelen zal het devies zijn. En wie weet, begaan Tsjechië en/of Polen zulke grote misstappen dat er toch nog een opening komt om als nummer twee te eindigen. Ik denk het niet maar het blijft voetbal (lekker cliché!). Van deze drie landen zet ik mijn geld dan maar op Slowakije. Waarom? Is een goede vraag maar dat weet bijna niemand!!

  Groep 4
  Duitsland
  Rusland
  Finland
  Wales
  Azerbeidzjan
  Liechtenstein

  Na twee niet-zo-interssante poules, is poule vier natuurlijk wel de moeite waard. Duitsland zal favoriet zijn om te winnen, maar Rusland, Finland en zelfs Wales op een goede dag, kunnen wel degelijk voor verrassingen zorgen. Helaas lijkt die Mannschaft na wat mindere jaren weer helemaal terug te zijn op niveau hetgeen betekent dat de kwalificatie altijd met groot gemak wordt afgedwongen door onze oosterburen (zie bijvoorbeeld weer de EK kwalificatie voor 2008). Derhalve geen verrassing qua winnaar in deze poule. Dat moet Duitsalnd zijn. De tweede plek wordt wel leuk. Rusland was natuurlijk jaren lang toch een “choke land” maar met Saint Gus aan het roer lijkt dat ietwat achterhaald. Als Guus die lijn kan doorzetten dan geef ik Rusland het meeste kans om als nummer twee te eindigen, maar het zal een boeiend gevecht worden met de stugge Finnen. Deze sauna adepten doen het namelijk de laatste jaren steeds beter en ziin gewoon moeilijk te verslaan.

  Wales zou wel eens scherprechter kunnen zijn door bijvoorbeeld een van deze landen te verslaan in Cardiff. Verder is Wales toch nog te veel afhankelijk van een of twee spelers uit de premier league (Giggs en Bellamy) en dat breekt ze dus op in een dusdanig lange kwalificatie ronde.

  Azerbeidzjan en Liechtenstein kunnen wellicht geld gaan inzetten op het aantal tegengoals dat ze krijgen in deze poule… Ook voor dit soort landen geldt dat de FIFA zich echt eens moet gaan beraden over hun status. Automatisch meedoen in de kwalificatiereeks is niet meer van deze tijd!

  Groep 5
  Spanje
  Turkije
  België
  Bosnië-Herzegowina
  Armenië
  Estland

  Deze poule is een makkie voor Spanje. De drie laatstgenoemde teams zijn oostblokkers die altijd wel leuk wat puntjes pakken maar gewoon te kort komen op topniveau.

  België is al jaren een voetbalnatie in verval en zal nog genoeg moeite hebben om de drie oostelijke broeders voor te blijven!

  Turkije kan in eigen land nog wel stunten maar is in the long run ook niet goed genoeg om het Spanje echt lastig te maken. Kortom, Spanje gaat fluitend naar het WK alwaar ze de poule fase gemakkelijk overleven met oogstrelend voetbal om verolgens eruit te gaan tegen een defensief ingesteld land. Jammer voor de fans van Spanje maar dat is nu eenmaal zo geschreven in de sterren.

  Ik ben nog wel enigszins benieuwd naar het reilen en zeilen van Turkije als nummer twee. Wellicht een kleine kans voor deze voetbalgekke natie om toch via de achterdeur naar het WK te gaan. De techniek is er altijd wel, maar bij de tactiek en de fysiek zet ik nog steeds mijn grote vraagtekens ondanks het opmerkelijke resultaat van deze ploeg op het WK van 2002.

  Groep 6
  Kroatië
  Engeland
  Oekraïne
  Wit-Rusland
  Kazachstan
  Andorra

  Zoals iedereen zal opmerken is het leuk dat Engeland en Kroatië weer bij elkaar in de poule zitten. Revanche is het woord voor onze vrinden uit de Engeland na het mislopen van het EK. Kroatië maakte een goede indruk in de EK kwalificatie en ik ben zeer beneiwud of ze deze lijn kunne voortzetten in de toekomst. Als ze zo blijven spelen als op Wembley, dan worden ze ook nu weer nummer 1 in deze niet al te gemakkelijke poule. Engeland zal zijn handen nog vol hebben aan Oekraïne hoewel die zeer tegenvallend waren in de afgelopen EK kwalificatiereeks. De natuurlijke gang van zaken zal echter zijn dat Kroatië en Engeland gaan vechten om de tickets en dat Oekraïne naast de pot zal pissen. Wit Rusland en Kazachstan mogen onderling gaan uitmaken wie de beste ex sovjet ploeg is, waarbij het geld van de slimme gokker uiteraard gezet dient te worden op het altijd sterke Wit Rusland (al wist San Marco nog ff niet hoe goed deze jongens waren, getuige het resultaat in Minsk…).

  Wat betreft Andorra, daar wil ik geen woorden aan vuil maken. Zie eerdere tips voor de FIFA in mijn analyses bij de diverse andere poules.

  Groep 7
  Frankrijk
  Roemenië
  Servië
  Litouwen
  Oostenrijk
  Faeroer Eilanden

  Lastige poule voor Frankrijk dat de laatste jaren weer veel moeite heeft om kwalificatie af te dwingen. Het lijkt alsof oude tijden weer herleven (denk aan mislopen WK 1994 door een fantastische goal van Emile Kostadinov in de blessuretijd op Parc des Princes). Maar goed hoe moeilijk les Bleus het soms lijken te hebben, uiteindelijk komt de ware klasse van dit team wel steeds boven drijven en gaan ze gewoon door naar het hoofdtoernooi. Ook nu zie ik dat weer gebeuren. Roemanië is een lastige tegenstander zoals ook Nederland al heeft gemerkt maar die zullen het toch niet gaan redden tegen Frankrijk on the long run.

  Ook Servië is best een aardig team maar die lijken de laatste jaren toch een beetje de weg kwijt te zijn geraakt. Ik zie ze in de poule dan ook niet meedoen om de eerste twee plaatsen. Wellicht doen ze het alleen maar goed als ze in een poule met Spanje zitten…

  Oostenrijk is all jaren lang een drama. Ze mogen blij zijn dat ze aan het EK mogen meedoen in 2008 als organiserend land want voetballend gezien stelt het niets voor. Ze zullen nog moeten uitkijken dat de laatste plek niet aan hun wordt toebedeeld. Immers, de Faeroer eilanden zijn nog nioet eens zo slecht als hun naam doet vermoeden.

  Litouwen tenslotte is de middenmotor in deze poule die gestaag wat puntjes pakt maar veel te kort komt om voor het echie mee te doen met de grote jongens!

  Groep 8
  Italië
  Bulgarije
  Ierland
  Cyprus
  Georgië
  Montenegro

  Het geluk van een goede loting voor de wereldkampioen is het eerste dat in mij opkomt bij het bekijken van deze poule. Bulgarije is een zeer matig team met een goede spits (Berbatov) en Ierland is ook al jaren niet meer top. Ze kunnen wel bikkelen maar missen toch echt de finesse om het een land als Italie echt lastig te kunnen maken. Italie zal ondanks het feit dat ze vaak een slow starter zijn in de kwalificatie deze poule gemakkelijk gaan winnen en dus naar het WK gaan. Bulgarije zal als tweede eindigen maar zal niet voldoende punten halen om als beste nummer twee te kunnen wordn betiteld. En eerlijk gezegd heeft dit land in mijn ogen ook niets te zoeken op een WK.

  Ierland zal nog moeite hebben om zich Georgië, Montenegro (ervan uitgaande dat ze wat gezonde Balkan magic in de voeten hebben!!!) en Cyprus van het lijf te houden. Vooral Cyprus weet nog wel eens te stunten tegen beter geachte tegenstanders. Kortom, deze landen gaan vechten om des keizers baard, waarbij ik Cyprus het voordeel van de twijfel geef. Namelijk, positie drie in deze poule die recht geeft op… >> juist, helemaal niets!!!

  Groep 9
  Nederland
  Schotland
  Noorwegen
  Macedonië
  IJsland

  En tenslotte de poule van Oranje. Op het eerste gezicht dacht ik wat een eitje. Maar als ik nog eens naar deze namen kijk denk ik dat Nederland het nog best lastig zal krijgen. Tegen landen als Schotland en Noorwegen gaat het altijd wel goed. Dan kunnen de vedettes van Oranje zich altijd wel opladen en een goede prestatie neerzetten. Wat mij vooral zorgen baart zijn de resultaten van de afgelopen jaren tegen de kleine landen. En ook in deze poule zitten er weer kleine landen die punten zullen gana pakken tegen Oranje. Uit tegen Macedonie en IJsland is namelijk zeker geen gegarandeerde drie punten. Normaal gesproken zou Oranje wel als nummer 1 moeten eindigen in de poule. De tweede plek is weg gelegd voor onze Scandinavische vrinden die er nog maar weer eens een pint levertraan op drinken! Schotland heeft zijn uitschieter al gehad in de EK kwalificatie en Macedonie en IJsland zullen de rode lantaarn moeten zien te ontwijken in deze poule.

  Het feit dat deze poule uit vijf landen bestaat is volgens mij ook niet echt een voordeel. Tuurlijk je speelt minder wedstrijden en bent dus fitter bla bla bla. Maar met die vreemde regel van de FIFA zou ik graag een analyse zien van een wiskundige om zodoende te kunnen beredeneren of die regel nu wel/niet gunstig uitpakt als je puur kijkt naar echte cijfermatige argumenten.

 4. Maar de vraag is natuurlijk: wat is de Groep des Doods™?

  Ik heb mijn geavanceerde wiskundige analyse er op losgelaten en kom tot de volgende resultaten. Kijkend naar de gemiddelde FIFA ranking:

  Groep 9: (9+14+28+59+89)/5 = 39.8
  Groep 1: (8+24+31+52+82+139)/6 =56
  Groep 5: (4+16+49+51+90+128)/6 = 56.3
  Groep 4: (5+22+36+58+118+123)/6 = 60.3
  Groep 8: (3+18+35+65+77+172)/6 = 61.7
  Groep 2: (11+26+44+53+88+152)/6 = 62.3
  Groep 3: (6+23+32+50+83+197)/6 = 65.2
  Groep 6: (10+12+29+60+110+174)/6 = 65.8
  Groep 7: (7+13+30+61+91+195)/6 = 66.2

  Of naar het gemiddelde aantal FIFA punten:

  Groep 9: (1170+990+827+556+380)/5 = 784.6 (32e)
  Groep 8: (1498+877+731+493+414+65)/6 = 679.7 (40e)
  Groep 7: (1243+1088+820+549+366+12)/6 = 679.7 (40e)
  Groep 1: (1241+853+797+581+407+183)/6 = 677 (40e)
  Groep 5: (1349+924+600+585+367+223)/6 = 674.7 (40e)
  Groep 6: (1129+1113+824+552+297+57)/6 = 662 (42e)
  Groep 4: (1296+861+695+560+274+260)/6 = 657.8 (44e)
  Groep 3: (1290+855+780+590+403+6)/6 = 654 (46e)
  Groep 2: (1114+852+657+579+383+127)/6= 618.7 (48e)

  Uit de cijfers zou je dus zeggen dat Nederland slecht geloot heeft en in de sterkste groep zit. Echter, de groep van oranje telt maar 5 landen en niet 6 zoals de rest van de groepen. Dit betekent dat er geen San Marino, Andorra of Liechtenstein is om het gemiddelde omlaag te halen.

  Eigenlijk zijn alle groepen redelijk gelijkwaardig, als je deze berekeningen gebruikt. Niet geheel onlogisch, aangezien de FIFA ranglijst ook de basis was voor de plaatsingslijst bij de loting. Er is dus niet echt sprake van een Groep des Doods™.

  Sowieso telt de UEFA zoveel voetbaldwergen dat bij vrijwel elke groep alleen een of twee landen daadwerkelijk om plaatsing zullen strijden. Het spannendst lijkt dan nog groep 6 waar de, op papier, twee sterkste landen nog het dichtst bij elkaar staan op de FIFA ranglijst: Kroatië staat 10e en Engeland staat 12e.

  Dit quasi-wetenschappelijk gelul is gebaseerd op de FIFA ranglijst van afgelopen november, terwijl de kwalificatie pas na komende zomer gaat beginnen. Omdat er veel kan veranderen in al die maanden, moeten we tegen die tijd misschien nog eens kijken naar alle groepen.

 5. Even aansluitend bij Alberto. Ja, de groep van Nederland bestaat slechts uit 5 landen in plaats van 6. Als we dus het slechtste land van de andere acht landen afhalen, kom je op het volgende resultaat:

  Op basis van FIFA-ranking:
  Groep 3: (6+23+32+50+83)/5 = 38,8
  Groep 1: (8+24+31+52+82)/5 =39,4
  Groep 8: (3+18+35+65+77)/5 = 39,6
  Groep 9: (9+14+28+59+89)/5 = 39.8
  Groep 7: (7+13+30+61+91)/5 = 40,4
  Groep 5: (4+16+49+51+90)/5 = 42,2
  Groep 6: (10+12+29+60+110)/5 = 44,2
  Groep 2: (11+26+44+53+88)/5 = 44,4
  Groep 4: (5+22+36+58+118)/5 = 47.8

  Groep 3 is dan toch het sterktste en te betitelen als de groep des doods, al is het natuurlijk ook weer niet eerlijk om debutant Montenegro uit groep 8 weg te strepen, want dat land schat ik dan toch hoger in dan Faeroer, San Marino en Liechtenstein om er een paar te noemen.

  Op basis van het gemiddelde aantal FIFA punten van de beste vijf landen per groep kom je uit op het volgende:

  Groep 7: (1243+1088+820+549+366)/5 = 813,2
  Groep 6: (1129+1113+824+552+297)/5= 803
  Groep 8: (1498+877+731+493+414)/5= 802,6
  Groep 9: (1170+990+827+556+380)/5= 784.6
  Groep 3: (1290+855+780+590+403)/5 = 783,6
  Groep 1: (1241+853+797+581+407)/5= 775,8
  Groep 5: (1349+924+600+585+367)/5= 765
  Groep 4: (1296+861+695+560+274)/5 = 737,2
  Groep 2: (1114+852+657+579+383)/5= 717

  Groep 7 komt hier dus uit als groep des doods. Ondanks het schrappen van Montenegro komt groep 8 hier toch ook hoog uit.

  Als we standen op basis van deze berekening nu gaan optellen en delen door twee, komt er weer een mooi gemiddelde uit:

  Groep 3 (1 + 5)/2 = 3
  Groep 7 (5 + 1)/2 = 3
  Groep 8 (3 + 3)/2 = 3
  Groep 9 (4 + 4)/2 = 4
  Groep 1 (2 + 6)/2 = 4
  Groep 6 (7 + 2)/2 = 4,5
  Groep 5 (6 + 7)/2 = 6,5
  Groep 2 (8 + 9)/2 = 8,5
  Groep 4 (9 + 8)/2 = 8,5

  Conclusie: een echte groep des doods is er dus niet. De groep van Tjechie (3), Frankrijk (7) en Italie (8) scoort het hoogste. In combinatie met de namen van de landen in de betreffende groepen is groep 7 daarom de winnaar voor mij (o.a. Frankrijk, Roemenie en Servie). Duitsland en Griekenland hebben een makkie (op papier)Nederland (groep 9) moet niet zeuren….

 6. Mooie analyses heeren!
  Ik leid hieruit in ieder geval af dat Duitsland wederom (zie ook EK) wel erg makkelijk heeft geloot. Dat is dan toch allemaal wel heel toevallig. Heeft der Franzie iets te zeggen in de UEFA en/of de FIFA?? Anyway, het is ook duidelijk dat Nederland dus gewoon ergens in de middenmoot zit qua zwaarte van de loting voor het WK. Zeuren moeten ze dan inderdaad niet, maar het liefst moeten ze wel ff winnen want een tripje naar SA in 2010 zie ik wel zitten!

 7. Ja, die Pruisen hebben weer geluk, al zou ik niet graag met de ploeg van Saint Gus, de Finnen en de Welshmen in een poule willen zitten….

 8. Ik hoop natuurlijk ook dat Engelnd naar het WK gaat maar de weg is nog lang Remco. Niet te vroeg juichen (ik zie het nu al weer voor me in de Engelse per: England , next world Champion!).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s