WK Honkbal – Nederland valt buiten de prijzen, VS wint van Cuba

Nederland heeft voor de tweede maal op rij een vierde plaats bereikt op het WK honkbal. Net als 2 jaar geleden in eigen land lukte het de ploeg van Eenhoorn niet om een medaille te winnen. Gisteren waren de VS te sterk, waar er kleine mogelijkheden waren voor een stunt. Vandaag was Japan in de stijd om de derde plaats heer en meester.

Al vanaf de eerste bal in de eerste inning liep Nederland achter de VS aan. Met man en macht werd getracht de opgelopen achterstand in te lopen, maar helaas, het lukte niet. Tot de 8ste inning gaat de stijd gelijk op en slaat de ploeg zelfs meer honkslagen dan de Amerikanen. Maar op dat moment knapt de verdediging van Nederland. Startende werper Bergman, die een ijzersterke partij gooit, moet een tweede punt toestaan en wordt vervanger door Draaijer. Die kan niet op tegen de slagploeg en krijgt een paar lullige ballen tegen waardoor de VS uitlopen naar de uiteindelijke eindstand: 5-0. In de finale treffen de Amerikanen Cuba, die Japan uiteindelijk met 5-3 verslaan, nadat ze al met 3-0 en 5-1 hadden voorgestaan.

Robert Eenhoorn was na afloop van de verloren halve finale van het wereldkampioenschap honkbal tegen de Verenigde Staten realistisch. “We hebben zelf eigenlijk één goede kans gehad in de vierde inning. Die hebben we niet gepakt. In deze fase van het toernooi krijg je maar één of twee kansen”, zo laat de bondscoach van Oranje weten aan De Telegraaf.

In de strijd om het brons ging het helaas weer mis voor Nederland. Ook in deze wedstrijd ging het lange tijd gelijkop. En wederom werd de 8ste inning de ploeg fataal. Daarin bouwden de Japanners hun – in de voorsprong uit naar 5-0. De laatste WK-wedstrijd van Nederland in Taiwan werd vooral versjteerd door een 18-jarige jongen uit Japan, Tadashi Settsu, die als startende werper 7 innings lang de op dit werk zo sterke aanval van Nederland wist te weerstaan. Een naam voor de toekomst dus. Alleen Legito met een hit in de eerste en Adriana met 4 wijd in de vierde inning slaagden erin op de honken te komen. Legito bleef achter op de honken, maar Adriana sneuvelde in het dubbelspel op de volgende slagman. Zoals de enige hit tegen Settsu afkomstig was geweest van diens tweede opponent, gold dit ook voor zijn reliever in de achtste inning: Kohhei Hasebe, die een single van Rooi  moest verdragen. Dit leidde tot de enige Nederlandse aanval van enige betekenis, doordat toen ook pinch hitters Smeets en  Meeuwis van zich afsloegen. Helaas, het mocht niet baten en de Nederlanders kwamen in beide gevallen niet verder dan het tweede honk.

Op dat moment stonden de Japanners echter al voor. In de zesde inning was het eerste twee punten gescoord op startende werper Boyd. Deze mocht vervolgens naar de kant en werd vervangen door Van Mil, die net als in de rest van het toernooi van zich liet spreken en het restant van de zesde  inning snel afdeed met een strike-out. In de achtste inning moest echter ook hij zich gewonnen geven en werd hij vervangen door Van Kampen en later zelfs nog Markwell. De Jappen wisten de score desondanks uit te bouwen naar 5-0, waarna de Nederlandse ploeg ook in de laatste inning niet tot scoren wist te komen en het brons naar Japan ging.

Ondanks het verlies tegen Japan en de VS mogen de Nederlanders terugzien op een uitstekend toernooi. Ze hebben weer aangetoond van de allersterkste landen te kunnen winnen, van achterstanden te kunnen terugkomen en uithoudingsvermogen lang te kunnen volhouden tot diep in zware ontmoetingen. Helaas heeft het niet tot een prijs geleid, maar het moet toch raar lopen als Nederland niet mee zou mogen doen aan de World Baseball Classic, het toernooi dat georganiseerd wordt door de Major League Baseball. Binnenkort wordt besloten over de kandidaten voor de volgende World Baseball Classic in 2009 en voor die ballotagecommissie moet Oranje inmiddels geen vraag meer vormen.

VS pakken verrassend wereldtitel

De VS hebben voor de derde maal in de geschiedenis het WK Honkbal gewonnen. In de finale versloeg het team USA aartsrivaal, favoriet en 25-voudig wereldkampioen Cuba met 6-3.

Na de eerdere nederlaag tegen Nederland, liet ook team USA zien dat in de wedstrijden dat het er om gaat Cuba een te overwinnen ploeg is. De onaantastbaarheid van de Cubanen is daarmee bewezen, na eerdere nederlagen in de finale van de Olympische Spelen van 2000 en vorig jaar september in de finale van het Olympisch kwalificatietoernooi voor de landen uit het Amerikaanse continent. Ook toen waren de VS de winnende partij. 

Het waren vandaag met name de aanvallers van de VS die van zich afsloegen. Al in de tweede inning kreeg de startende werper Martí het eerste punt tegen toen Jaramillo  Young over de thuisplaat sloeg. Vier wijd voor Brian Bixler zorgde vervolgens voor volle honken. Het was meteen het (vroege) einde van Martí, die dus al in de tweede inning vervangen werd door reliever Gonzalez. Deze kon de Cubanen echter niet uit de inning redden en gooide meteen vier wijd op Rasmus en Nix, waardoor de VS uit konden lopen naar 3-0.

Gonzales werd dan ook snel weer vervangen door reliever Maya. Maar ook dat was geen succes. In de derde inning kreeg hij honkslagen tegen van Longoria en Ruggiano, waardoor Jaramillo zijn tweede punt van de wedstrijd over de thuisplaat kon slaan. Cuba was rijp voor de vierde werper van de dag. Martinez had meer succes dan zijn voorgangers en slaagde erin om de Amerikaanse slagploeg ruim drie innings lang te temmen. In de vierde inning moest hij alleen nog een solohomerun toestaan aan Nix, waardoor de VS al op een 5-0 voorsprong stond na vier innings.

Pas in de vijfde inning lukte het Cuba om iets terug te doen. Tot dan had startende werper Duensing van de VS pas twee honkslagen tegen gekregen. Na twee honkslagen en mannen op het tweede en derde honk, lukte het Despaigne om met een tweehonkslag Urgelles en Paret binnrn te slaan en de stand op 5-2 te brengen. Cuba leek terug in de wedstrijd, maar kwam in de volgende beurten niet verder dichterbij. In de zevende inning liep de VS uit naar 6-2, door een honkslag van Ruggiano en de run van Longoria. De Cubanen antwoordden in de volgende inning door een run van Gourriel op een klap van Mayeta.

Dichterbij kwamen de Cubanen niet meer. De Amerikanen speelde de wedstrijd vakkundig uit en met name de werpers hadden een belangrijk aandeel in de overwinning. Geen enkele keer kregen de Cubanen vier wijd en slechts zeven honkslagen wisten de Cubanen te scoren. Closer Stevens gooide de Cubaanse droom aan diggelen in de negende inning door Urrutia met drie slag aan de kant te zetten en vervolgens via Pestano voor de laatste nul en de definitieve overwinning te zorgen. Het was voor het eerst sinds 1974 en voor de derde keer in de geschiedenis dat de VS de wereldtitel pakten. Een succes, dat voor een groot deel te danken is aan de coaching van Davey Johnson.

Het was nog maar de derde keer in de historie dat Cuba het WK niet wist te winnen, terwijl het land wel meedeed. Eerder gebeurde dat in 1951, 1944 en 1941. De laatste keer dat Cuba geen wereldkampioen werd, was in 1982. Bij afwezigheid van de Cubanen legde toen Zuid-Korea beslag op de titel. Team USA werd tweemaal eerder wereldkampioen. In 1973 en 1974. Beide keren namen de Cubanen niet deel aan het toernooi. Het was de zevende keer dat beide teams tegenover elkaar stonden op een WK. In 1969 (Dominicaanse Republiek), 1970 (Colombia), 1972 (Nicaragua), 1978 (Italië), 1988 (Italë) en 2001 (Chinese Taipei) waren de Cubanen de sterksten. Cuba richt zijn vizier nu al op de revanche. Die moet volgen op 23 augustus 2008, als de finale van het Olympisch honkbaltoernooi wordt gespeeld.

Individueel wel prijzen voor Nederlanders

Ondanks het feit dat er geen medaille inzat voor Oranje hebben twee Nederlanders nog wel individueel voor een prijs gezorgd. Allereerst werde de 21-jarige Antilliaanse korte stop Hainley Statia uitgeroepen tot beste verdedigende speler van het toernooi. Statia, die in Amerika  deel uitmaakt van de organisatie van de LA Angels, maakte gedurende het gehele toernooi slechts twee veldfouten. Hij eindigde daarmee op een veldgemiddelde van .962.  Hij is daarmee overigens de opvolger van een andere Nederlandse international. Twee jaar geleden werd Dirk van ’t Klooster uitgeroepen tot beste verdedigende speler.

Sidney de Jong werd in het All Star-team opgenomen als beste catcher. De speler van Amsterdam Pirates produceerde dit wereldkampioenschap elf honkslagen in negen wedstrijden (.314). Eenmaal sloeg hij een tweehonkslag en één keer een homerun. Daarmee scoorde hij zes punten en bracht hij vier runs over de thuisplaat. In het veld speelde hij foutloos. Samen met Hainley Statia zorgde hij alsnog voor Nederlands succes bij de prijsuitreiking van het 37e wereldkampioenschap.

De werper met de meeste overwinningen werd de Japanner Tadeshi Settsu. De pitcher, die eerder op de dag nog Nederland van de bronzen medaille had gehouden met zijn tweede heuveloptreden in drie dagen, won in de groepswedstrijden uiteindelijk twee wedstrijden en verloor er geen. Bovendien gooide hij zestien keer drie slag. De Taiwanees En-Yu Li, en verliezer tegen Nederland, kreeg de prijs voor de pitcher met het laagste verdiende puntengemiddelde.

Meest Waardevolle speler werd Jayson Nix. De Amerikaanse tweede honkman maakte verdedigend veel indruk en was bovendien productief aan slag. In het gehele toernooi sloeg hij zes honkslagen in negentien slagbeurten (.316), waaronder twee tweepitters en één driehonkslag. Nix scoorde vijfmaal en sloeg twee ploeggenoten over de thuisplaat.

Beste slagman werd Trent Oeltjen. De Australische honkballer sloeg in de groepswedstrijden achttien honkslagen in dertig slagbeurten, goed voor een slaggemiddelde van maar liefst .600. Tweede werd Max de Biase met dertien uit 25 (.520). De Italiaan werd uiteindelijk als aangewezen slagman gekozen in het All Star-team. De Mexicaan Baltazar Lopez kreeg de prijs voor de meeste binnengeslagen punten (11) en Trent Oeltjen voor de meeste gescoorde punten (11). Homerun King werd de Amerikaan Justin Ruggiano. Hij sloeg in de voorrondes driemaal de bal het stadion uit. Anukul Sudsawad werd de eerste Thaise speler ooit met een prijs op een wereldkampioenschap. Hij kreeg de award voor de meeste gestolen honken (4).

All Star Team

Na afloop van het wereldkampioenschap werd ook het All Star-team bekendgemaakt. Dit team werd samengesteld door de sportjournalisten, die tijdens het toernooi aanwezig waren. Behalve Sidney de Jong (beste catcher) en Max de Biase (aangewezen slagman) bestond dit team verder uit de reeds genoemde rechtshandige werper Tadeshi Settsu (Japan), de linkshandige werper Aroldis Chapman (Cuba), eerste honkman Yasuyuki Saigo (Japan), tweede honkman Jayson Nix (Verenigde Staten), derde honkman Efren Rodriguez (Mexico), korte stop Si-Hyun Son (Zuid-Korea) en de buitenvelders Trent Oeltjen (Australië), Frederich Cepeda (Cuba) en Colby Rasmus (Verenigde Staten).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s