WK Honkbal – Nederland verrast opnieuw!

Nederland heeft vanochtend wederom voor een daverende verrassing gezorgd door thuisland Taiwan na 11 innings (!) met 6-3 te verslaan. Door deze overwinning haalde Oranje voor de tweede keer op rij de laatste vier van een WK. Twee jaar geleden, in Nederland, werd de ploeg in de halve finales uitgeschakeld door Zuid-Korea, nu mogelijk opnieuw tegenstander in de halve eindstrijd.

Het zag er lang naar uit dat de kwartfinale het eindstation van Nederland zouden worden op dit WK. Taiwan startte sterk onder leiding van werper En-Yu Lin. In de eerste drie innings zorgde hij voor zeven van de negen nullen. Daarmee zorgde de Taiwanese werper ervoor dat Nederland eigenlijk geen enkele keer een echte kans kreeg om in de wedstrijd te komen. Een honkslag van De Jong in de eerste inning bleef lange tijd het enige wapenfeit. Het sterke verdedigende spel werd uiteindelijk in de derde inning beloond door twee tweehonkslagen van Ying-Chieh Liao en Chih-Sheng Lin. De laatste werd uiteindelijk over de thuisplaat geslagen door een honkslag van Chen-Min Peng, waarmee de stand op 2-0 kwam.

Startende werper Cordemans hield het vervolgens tot en met de vijfde inning vol, zonder meer punten tegen te krijgen.  Reliever Van Mil gaf de Aziaten vervolgens weinig kans en schakelde de eerste negen tegenstanders, die hij tegenover zich kreeg, uit. Waaronder twee met drie slag. Op dat moment had Nederland de achterstand verkleind tot 2-1.  In zesde inning via Meeuwis (vier wijd) op de honken gekomen. Door een opofferingsstoot van Statia kwam hij op twee, waarna Legito hem met een tweehonkslag over de thuisplaat sloeg.

Tot de negende inning bleef de 2-1 op het bord staan. En Nederland kwam in de eerste slagbeurt vooralsnog niet op de honken en had twee man uit, voordat Rooi aan slag kwam. Op wat de laatste bal van de wedstrijd had kunnen zijn, sloeg hij een solohomerun om beide ploegen weer in evenwicht te brengen. In de gelijkmakende slagbeurt kon Taiwan niet alsnog de overwinning uit het vuur slepen, ondanks mannen op de honken. De verlening moest de beslissing brengen.

Beide ploegen wistern vervolgens in de 10de inning niet tot scoren te komen. In de eerste helft van de 11de inning brak het verweer van Taiwan en scoorden De Jong en Engelhardt op een klap van Halman. Beiden waren in scoringspositie gekomen door een stootslag van Van ’t Klooster. Toen vervolgens Statia met zijn eerste honkslag de marge naar een veiligere 2-6 sloeg leek de overwining binnen. Taiwan vocht in de gelijkmakende slagbeurt voor wat het waard was, maar wist niet verder te komen dan 6-3.

De overwinnning was opnieuw te danken aan een sterk collectief optreden van de ploeg, al duurde het dus tot de verlenging voordat de slagploeg het verdedigende werk van startende werper Cordemans (5 innings, vijf honkslagen tegen) en zijn relievers Van Mil en Van Kampen wisten af te maken. Van de slagploeg hadden naast Halman en Rooi ook Legito en De Jong een belangrijke inbreng met twee honkslagen uit vijf beurten.

Nederland gaat nu door naar de halve finale, waarin het tegen de winnaar van de wedstrijd Korea-USA tegenkomt. In de andere halve finale komt de winnaar van Cuba-Mexico (dat Panama vervangt, dat gestraft werd met diskwalificatie vanwege een aantal onverzekerde spelers!) uit tegen Japan. Deze ploeg plaatste zich eerder op de dag tegen het verrassend sterke Australië met 3-0 voor de halve finales.  

PS. Ik heb in ieder geval weer 2 wedstrijden goed voorspeld!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s