WK Honkbal 2007 – Nederland verslaat Cuba!

Ok, een dagje later dan gepland, maar je wordt dan ook niet elke dag oom. Dus vandaar pas vandaag dit bericht.

Nederland won gisteren verrassend van het schier ongenaakbare Cuba, dat sinds november 2001 ongeslagen was geweest op het WK Honkbal (Japan won met 5-3). Niet de eerste keer overigens dat Nederland de Cubanen op een groot toernooi versloeg. Tijdens de Olympische Spelen versloeg Oranje Cuba enkele jaren geleden al eens in de poulefase, nu dus op een WK. Oranje liet daarmee zien dat het wel degelijk thuishoort in de mondiale top van het honkbal.  Hulde!

De Cubanen begonnen dan mogelijk wel niet met hun sterkste pitcher, maar desondanks dwong Oranje respect af. Zoveel zelfs dat ster-pitcher Lazo in de negende inning ingezet werd om de laatste aanval van Oranje tegen te houden. Vier Oranje slagmannen kwamen desondanks op de honken. Gescoord werd er niet meer. In de gelijkmakende slagbeurt hield closer Bergman de honken schoon en stuurde achtereenvolgens Gourriel, Mayeta en Cepeda terug naar de dug-out. Daarmee sleepte hij de overwinning binnen voor Nederland, waarmee kwalificatie voor de laatste 8 zeker is. Nederland was door de overwinning namelijk niet meer afhankelijk van de uitslagen van de andere wedstrijden in de pooule. De ploeg speelt nu morgen tegen thuisland Taiwan, de nummer twee van Poule A. 

Voor Nederland startte Markwell op de heuvel. Hij gooide 6 shut-out innings tot hij in de zevende inning Cepeda zag binnen glijden op een hit van Urrutia,  ondanks een formidabele aangooi van Dirk van’t Klooster uit het rechtsveld. Door deze klap maakten de Cubanen gelijk en dat was voor bondscoach Eenhoorn meteen reden om Markwell van de heuvel te halen en te vervangen door Bergman. Die hield vervolgens de nul en kreeg in de resterende innings geen punt meer tegen.

Oranje was in de tweede inning op voorsprong gekomen na rake klappen van De Jong en  Engelhardt, die daardoor op de honken kwamen. Vervolgens liet Dirk van’t Klooster de startende werper Arley Sanchez kansloos voor zijn rbi single die De Jong over de thuisplaat bracht: 1-0 voor Nederland. Nederland liet daarmee zien de kans op kwalificatie voor de kwartfinales in eigen hand te willen houden en zette de Cubanen onder druk.

Sanchez werd uiteindelijk in de vijfde inning vervangen nadat hij wederom onder druk was gezet door Rooi met een double en wederom Van’t Klooster, die een vrije loop had afgedwongen. Nederland kon echter niet profiteren van de mannen op de honken, doordat reliever Maya de volgende drie Nederlanders geen kans gaf. De druk van Oranje bleef echter aanhouden, want ook in de zesde inning kwam de Oranjehemden op de honken. Eerst sloeg Legito een honkslag, die door De Jong naar het tweede honk werd geslagen. Vervolgens mocht Engelhardt met een opzettelijke 4 wijd ook op de honken komen. Rooi kon echter geen gevolg geven aan het goede spel van zijn teammaten en de Cubanen zorgden uiteindelijk voor de derde nul.

Na de gelijkmaker van Cuba in de zevende inning kregen de wereldkampioenen van de gebrilde reliever van Nederland geen enkele kans meer. Bergman gooide perfect in de achtste en negende innings. In de achtste inning zorgde Oranje weer voor een voorsprong. Legito werd door Adriana binnengeslagen, na zijn tweede hit van de dag en een gestolen honk. Nederland had vervolgens meer kansen doordat ook De Jong en Rooi raak sloegen em Engelhardt gevaar weer opzettelijk 4 wijd kreeg. De score kon echter niet verder worden uitgebouwd, maar Nederland leidde wel met 2-1.

Ook in de negende inning zorgden de Nederlandse ploeg voor druk op de Cubanen, ondanks de inzet van ster-pitcher Lazo. Van’t Klooster, Koolen, Meeuwis en de Minor Leaguer Statia sloegen onder meer raak, maar konden uiteindelijk ook niet voor het extra bevrijdende punt. De slagploeg zorgde echter wel voor een goede ondersteuning van de werpers Markwell en Bergman en sloeg ook meer hits dan Cuba: 10-5. En dat geeft vertrouwen voor de toekomst en de wedstrijd in de kwartfinale tegen Taiwan.

Door de winst van Nederland en het verlies van Canada tegen Australië, werd Nederland namelijk derde in de poule. Morgen speelt het dus tegen de nummer twee van Poule A, Taiwan. In een spannende wedstrijd verloor Taiwan van de VS, nadat het drie keer van een achterstand was teruggekomen. Uiteindelijk was de vierde keer te veel voor de Aziaten en konden de VS uitlopen naar de eindstand 10-7.

De derde plaats is daarnaast te danken aan het verlies van Canada tegen Australië. Canada, dat van Oranje had gewonnen, mist door dit verlies de kwartfinales, omdat Zuid-Korea van Duitsland won. De Koreanen en Canadezen kwamen daarmee op gelijke hoogte, maar door het onderlinge resultaat gaan de Koreanen door.

Ook de wedstrijd tussen Canada en Australië stond bol van de spanning. De wedstrijd eindigde uiteindelijk doordat in de tweede helft van de negende inning, bij een stand van 7-6 in het voordeel van Australië, met volle honken voor de Canadezen een dubbelspel voor het slotakkoord zorgde. Zuur voor de Canadezen, dat door Korea de vierde plaats in de eindstand van poule B over zag nemen. Zuid-Korea won overtuigend met 8-1 van Duitsland. De Koreanen spelen nu tegen de nummer 1 van Poule A, Team USA. 

Cuba, als de nummer 1 van Poule B, zou eigenlijk tegen Panama spelen, dat uieindelijk op de valreep vierde werd in Poule A door winst op Zuid-Afrika met 13-3. Echter, doordat Panama een aantal spelers onverzekerd had laten meedoen, werd het door de organisatie gediskwalificeerd. Daardoor schuift uiteinde Mexico een plaatsje op, doordat de Azurri met duidelijke cijfers opzij werden gezet. Na een goed begin van het toernoo, met onder meer een overwinning op de VS,i een pijnlijk einde voor Italie, dat door het verlies de kwartfinales misliep. Australië, de nummer 2 van Poule B, neemt het op tegen Japan, dat derde werd in Poule A. 

Het programma voor vrijdag nog even samengevat:

Nederland – Taiwan

Australië – Japan

Cuba – Panama

VS – Zuid-Korea

Het beloven vier mooie en spannende wedstrijden te worden. Voorspellingen durf ik bijna niet te doen, ondanks dat ik de laatste 8 toch goed voorspeld had (de diskwalificatie van Panama niet meegerekend). Maar hoe de uitslagen vervolgens tot stand zijn gekomen had ik niet helemaal verwacht. Het WK staat wat dat betreft toch redelijk bol van de verrassingen. Dat Australië betrekkelijk makkelijk de laatste 8 heeft bereikt, verbaast mij toch. Ook de VS heeft beter gepresteerd dan ik had verwacht. Japan en Zuid-Korea vallen een beetje tegen. Ondanks de onvoorspelbaarheid toch een gok.

Om te beginnen bij de makkelijkste: Cuba wint van Mexico. Uit chauvinistisch oogpunt: Nederland dompelt Taiwan in de rouw en haalt wederom op het WK de laatste vier. Japan overstijgt zichzelf tegen het ietwat vermoeide Australië en de VS verslaan Zuid-Korea, die harder hebben moeten werken voor kwalificatie dan verwacht. Maar het kan net zo goed totaal anders zijn……

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s