Hollandse Trainersperikelen

De perikelen in de Nederlandse trainerswereld stapelen zich op. De “belangrijkste man binnen de club” trekt alle aandacht naar zich toe. Niet in de laatste plaats door het vertrek van Hen ten Cate naar Chelsea en Ronald Koeman naar Valencia. Naast genoemde “vluchten” naar het buitenland valt er echter ook positiefs nieuws te melden. En dat van een persoon, die al jarenlang enigszins cynisch door de Nederlandse media wordt benaderd: Dick Advocaat.

Ten Cate/Koster

Met het onverwachte vertrek van Ten Cate naar “the Blues”, lijkt een begin te komen aan de trainerscaroussel in Nederland. Over zijn vertrek is op deze pagina’s al meer geschreven, dus ik laat me er verder niet al te ver meer over uit. Opvallend is echter wel dat sinds het vertrek van Ten Cate en de aanstelling van Koster als hoofdcoach van de Amsterdamse ploeg, de rust lijkt wedergekeerd in de Arena. Koster presteert dan ook uitstekend, al was het begin niet makkelijk.

Tegen NEC was het in het rond het stadion verre van rustig en dat had zijn neerslag op de ploeg, die kennelijk niet durfde. Het werd een saaie 0-0 en het voorspelde weinig goeds. Koster heeft de zaak echter op de rails gekregen, ondanks ook nog eens het vertrek van Jaap Stam en de vele blessures van basisspelers als Davids, Emmanuelson, Kennedy en Vermaelen. Met jongelingen in het team als Siem de Jong, Jan Vertonghen (die eindelijk zijn plek lijkt te hebben gevonden) en het debuut van Jan Arie van der Heijden, laat Koster zien vertrouwen te hebben in de spelers van de Toekomst. En daarmee dwingt hij respect af bij de supporters, die niets anders willen zien dan het doorbreken van jeugdspelers.

Maar ondanks de goede prestaties tegen ploegen als Heerenveen, Utrecht en Roda, moest de vuurdoop voor Koster natuurlijk dit weekend komen. Zijn eerste Klassieker tegen de kakkerlakken uit Rotterdam Zuid. Met de van een blessure teruggekeerde Emmanuelson in de basis, als middenvelder kreeg hij de voorkeur boven De Jong en dus Vertonghen als linksback, liet Ajax zich in de eerste helft afbluffen op datgene waar ze juist onder Koster van hadden laten zien: strijdlust. Het middenveld werd behoorlijk overlopen, ondanks pogingen van Gabri (teruggekeerd na een schorsing) om de zaak op de rails te zetten. Emmanuelson en Maduro lieten echter te weinig zien, zeker in de eerste helft. Dat Koster echter de zaakjes goed voor elkaar heeft, bleek uit de wissels die hij doorvoerde in de rust. Luque en Suarez schijnen ruzie gemaakt te hebben en de trainer schroomde niet om hen beiden te wisselen. Hulde! Met als gevolg een enigszins herboren Ajax, dat meer strijd leverde en zelfs de terecht opgelopen achterstand om wist te buigen in een 2-1 voorsprong.

Helaas voor Koster pakte de dubbele wissel in de rust verkeerd uit, aangezien Van der Wiel en Ogararu geblesseerd uitvielen. Dat betekende dat Ajax de laatste 20 minuten met 10 man moest spelen. Maar Koster zette het zaakje zodanig neer dat Feyenoord problemen had om er doorheen te komen. Slechts door een makkelijk gegeven penalty wisten de Rotterdammers nog te scoren, en dan ook nog eens uit de rebound, omdat De Guzman alerter reageerde dan alle Ajacieden bij elkaar. Jammer. Gelukkig voor Koster en zijn mannen verzuimde Slory de wedstrijd te beslissen, al had Huntelaar, die verder matig speelde, de wedstrijd ook in het slot kunnen gooien.

Kortom, Koster verdient het om de rit dit seizoen uit te zitten. Het siert hem bovendien dat hij het (nog) niet erg vindt om na dit seizoen ook weer genoegen te nemen met het spelen van de tweede (of derde) viool. Volgend seizoen weer Jong Ajax dus, tenzij….

Koeman/Wouters/Rutten/?

De kruitdampen rond het vertrek van Ten Cate waren nog maar nauwelijk opgetrokken, of Koeman kondigde zijn vertrek aan bij PSV. Even leek het erop alsof de media dit allemaal voor zoete koek zouden slikken. Maar de resultaten van PSV in de afgelopen week, verlies tegen Heerenveen en Fenerbahce) , zorgden ervoor dat Koeman alsnog de volle laag krijgt. Jammer alleen dat hij hier zelf niets van meekrijgt, want Ronald zit al lekker aan de sinasappelsap in Valencia. Mooi vond ik het wel dat hij meteen zijn eerste wedstrijd er flink van langs kreeg van het Noorse Rosenborg en uitschakeling in de CL zo goed als zeker is.

Koeman is niet te vertrouwen. Na zijn assistentschap bij Oranje en Barcelona, vertrok hij voor zijn eerste job als hoofdtrainer naar Vitesse. De aanbieding van Ajax kon hij echter niet weerstaan en hij verliet – na Vitesse op te hebben gescheept met de miskoop aller miskopen Bob Peeters – de Arnhemse club om zijn geluk in Amsterdam te beproeven. In eerste instantie ging dat nog goed ook. Voortterend op het team dat Adriaanse en Beenhakker hadden samengesteld, werd hij zelfs kampioen. En ook in de CL liet hij leuke dingen zien door met een jeugdig team te reiken tot de kwartfinales en uiteindelijk uitgeschakeld te worden door een luizig doelpunt van Pipo…..

Na het vertrek van Beenhakker bij Ajax, moest Koeman het qua aankopen een poos zelf doen. In ieder geval tot de komst van Van Gaal. En Koeman deed dat wederom niet best. Sonck, Soetaers, Sikora, het was allemaal niet veel soeps wat hij naar Amsterdam bracht. Hij werd nog wel kampioen in 2004, maar de samenwerking met Van Gaal was niet je van het en na het pijnlijke verlies in Munchen in de CL (4-0, ik ben nog steeds dankbaar voor het vele bier in mijn lijf gedurende het Oktoberfest, zodat ik deze nederlaag maar deels heb meegekregen), trok niet Koeman zijn conclusie, maar liet hij dat over aan Van Gaal. Koeman redde het echter niet en vertrok, nadat hij dus eerst Van Gaal had weggepest (ok, het waren ook twee kapiteins op 1 schip) zelf ook. De club met zijn ellendige aankopen achterlatend, want hij had kort daarvoor ook nog even Rosenberg en Charisteas voor veel geld gehaald. Niet echt Ajax-spelers, zo heeft de tijd geleerd.

Koeman vertrok en tekende uiteindelijk bij Benfica. Daar moest hij zorgen voor aanvallend voetbal na het vertrek van Trappatoni, die de club met defensief voetbal wel kampioen had gemaakt (voor het eerst in jaren!). Koeman kon echter niet overtuigen en na een seizoen hield hij het zelf al weer voor gezien om terug te keren naar PSV, waar hij als speler successen had geboekt. Hij volgde de “legende” Hiddink op, een lastige klus, want Hiddink is zowat heilig in Eindhoven. Koeman probeerde aanvallender te spelen dan Hiddink en dat lukte maar matig. In de eerste helft van vorig seizoen borduurde hij (weer) voort op wat zijn voorganger neergezet had. Door misstappen van de concurrentie (met name Ajax) leidde hij echter in februari met zijn ploeg met 11 punten voorsprong en leek niets een volgend kampioenschap in de weg te staan.

Hij wist het echter bijna te verprutsen, verspeeldde punt naar punt. En moest bovenal ook boeten dat hij enkele spelers in de winterstop had uitgeleend die elders rendeerden en PSV ook nog eens de das omdeden. Zo excelleerden Aissati en Bakkal bij Twente en verpestte Beerens in de wedstrijd tegen NEC zijn humeur. En dat terwijl het middenveld sowieso de zwakke schakel was bij PSV, met een ouder wordende Cocu en een (te) vaak geblesseerde Affelay. Daarbij speelde PSV nog CL, dus was het gebaat bij een brede selectie. Stom beleid dus van Koeman en het kwam hem bijna duur te staan. Gelukkig voor hem, verprutste Ajax en AZ hun kansen op de titel en schoot Cocu zijn ploeg alsnog naar de titel. Maar het had zomaar anders kunnen zijn en dat besefte men bij PSV wel degelijk. Een ruzie met Schuitema, president-commissaris bij de club, leidde dan ook bijna tot zijn ontslag. Zover kwam het uiteindelijk niet en Koeman mocht bouwen aan een nieuw team na het vertrek van Alex en Cocu.

Wat is daarvan het resultaat geweest? Koeman haalde drie spitsen: Koevermans en Lazovic (twee veelscorende spitsen die elkaar niet echt aanvullen dus vervangbaar zijn) en een Braziliaan voor de toekomst (Reis) waar we ook nog niets van gezien hebben. Verder kwam voor de breedt Van der Leegte terug naar Eindhoven, niet echt een vervanger van Cocu, en natuurlijk de huurlingen Bakkal en Aissati (Beerens vertrok naar Heerenveen). Daarnaast kwam Perez over van Ajax, omdat hij niet door 1 deur kon met HtC, met als gevolg dat Aissati, Affelay (als hij niet geblesseerd is)  en Bakkal wederom veelvuldig op de bank verkeren. Maar een echte vervanger van Cocu – zo die al bestaat – kwam er niet. Als vervanger voor Alex, vertrouwde Koeman op de jeugd (Da Costa,  Alcides en Marcellis) en 15de man Addo. Tenslotte haalde hij als linksback Mike Zonneveld van NAC. Een echte killer, die angst uitstraalt en vergelijkbaar is met Alex, zit daar niet tussen.

Kortom, ook bij PSV wist hij met zijn aankopen wederom de plank mis te slaan. Natuurlijk scoren Koevermans en Lazovic ook bij PSV, al is het opvallen dat sinds ze samen spelen alleen Koevermans scoort en PSV tegen veelvuldig puntverlies aanloopt. En killers als Cocu en Alex worden node gemist, zeker op Europees niveau. De jeugdige middenvelders krijgen bovendien maar betrekkelijk weinig speeltijd omdat Perez moet spelen. Koeman zag de bui natuurlijk al hangen en koos – toen de kans zich voordeed – voor de makkelijkste oplossing en “vluchtte” naar de sinasappelstad Valencia. Ook daar mag hij het nu gaan verpesten voor de supporters!

PSV laat hij vervolgens achter met een bak ellende. En dat in de week van de  beslissingen. Zijn tijdelijk vervangen Jan Wouters, die absoluut niet geschikt is voor de taak als hoofdtrainer, valt (jawel!) niet te benijden. Ik heb het te doen met de Utrechter, geknipt voor de bijrol, maar nu gedwongen tot een tijdelijke hoofdrol. PSV kwam de klap niet te boven en verloor in Friesland en Turkije kansloos. Uitschakeling in Europa dreigt, tenzij ze met een goed resultaat tegen CSKA nog een vervolg in de UEFA-cup weten veilig te stellen.

Maar het ergste voor de club uit Eindhoven is dat ze nu moeite heeft om een nieuwe trainer te vinden. Ik, als Ajacied, lach natuurlijk in mijn vuistje. Maar de PSV-supporter heeft het zwaar. Jol wil eerst cashen voor hij ergens een nieuwe baan neemt (en neem hem dat eens kwalijk) en ook tweede keus Rutten blijft lekker in Tukkerland bij zijn FC Twente. Daar kan hij in alle rust werken en doen waar hij goed in is: spelers beter maken. Zulke trainers zijn er maar weinig die een kans op een grotere club laten liggen, maar het tekent naar mijn mening ook het verval waar PSV in zit. Zelfs voor Rutten is PSV niet interessant, althans niet op dit moment! Ik ben dan ook benieuwd met wie de Einhovenaren nu op de proppen komen. De namen van Stevens (HSV, en een ziek vrouw in Brabant), Advocaat (Zenit) en Hiddink worden weer genoemd. Maar deze hebben allemaal aangegeven niet naar PSV te willen komen. Nu wordt zelfs een buitenlandse naam genoemd, Pellegrini van Villareal, de verrassende nummer 2 van Spanje. Maar ik kan me niet voorstellen dat die naar PSV zal gaan. Dat is geen vooruitgang lijkt me! Is Erwin Koeman niets voor PSV? Wouters zal toch hopen dat hij snel uit zijn leiden wordt verlost en zal zijn voormalige baas Koeman wel dankbaar zijn. NOT!

Andere schermutselingen

Zijn naam noemde ik net al even. Dick Advocaat. De media hebben hem in 2004 bij de enkels afgezaagd en het hele volk viel over hem heen. Op het EK in Portugal presteerde hij het om de beste speler in de wedstrijd tegen Tsjechië uit het veld te halen en daarmee de angel uit de ploeg. Nederland verloor vervolgens…..En Dick vertrok naar Azië, waar hij met Zuid-Korea wederom het WK bereikte in Duitsland. Het kunstje van Saint Gus kon hij daar niet evenaren, maar nu heeft hij weer alle aandacht. Dick werd gisteren namelijk kampioen van Rusland met zijn Zenit St. Petersburg en liet alle kapitaalkrachtige ploegen uit Moskou achter zich. Ook Zenit wordt overigens flink gespekt door de olie- en gasdollars van Gazprom, anders was het hem waarschijnlijk ook niet gelukt. Maar hij heeft het wel voor elkaar gekregen om binnen twee jaar een team op te bouwen dat ook Europees dit seizoen nog aardige dingen kan laten zien. Tegen AZ bleek dat al, ondanks de 1-1. Ik vond de Russen nl beter en AZ kwam, wat Van Gaal er ook van mag zeggen, goed weg! 

Een andere trainer in buitenlandse dienst moest enkele weken terug het veld ruimen in Engeland: Martin Jol. Overladen door complimenten van zijn collega-managers (o.a. Wenger) en ondanks de prestaties de afgelopen twee seizoenen, moest Jol weg. Hij presteerde het om – het vertrek van zijn baas Santini – voor het eerst sinds jaren weer bovenin mee te strijden in de Premier League en Europees voetbal te halen. Het mocht echter niet baten. Al sinds augustus dreigde zijn vertrek, nadat de directeur voetbalzaken van de Spurs, gesignaleerd was in Sevilla bij Ramos. Het verbaasde dan ook niemand dat nog geen 48 uur na het ontslag van Jol, Ramos werd aangesteld als nieuwe manager van Tottenham Hotspur. Jol is inmiddels aan het onderhandelen over een afkoopsom en zal vervolgens wel weer ergens aan de bak komen. Waar? Ik heb geen idee. PSV heeft hij afgezegd, Ajax acht ik niet geschikt voor hem. Nu wordt zijn naam al in verband gebracht met Oranje, na de zomer zou hij dan de taken van Bassie en Schippie over moeten nemen, die naar Ajax vertrekken. Ik weet het niet, volgens mij moet Jol lekker in Engeland blijven en daar een volgende club uit het slop trekken.

Verder zijn de afgelopen week ook de eerste trainers in de Eredivie ontslagen. Geert Aandewiel van Sparta moest dit weekend het veld ruimen. De nederlagen tegen VVV en Exelsior, beiden concurrent in de degradatiestrijd, werden hem fataal. Sparta pakte dan nog wel een punt tegen Ajax, maar verder liet hij weinig zien.

Ook Dennis van Wijk moest vorig weekend vertrekken. Ook voor hem was de nederlaag tegen VVV fataal. Hij wordt nu (tijdelijk) opgevolgd door Andries Jonker, maar ik betwijfel of hij het beter zal doen.

Ik ben dan ook benieuwd wie de volgende is. VVV heeft voorlopig nog vertrouwen in Wetzel en ook De Jonge presteert met De Graafschap goed. Been lijkt bij NEC het lek boven te hebben nu de ploeg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s