WK Honkbal – Nederland wisselvallig, Cuba stoomt door!

Op het WK Honkbal in Taiwan beleefde Nederland een wisselvallig weekend. Winst tegen Venezuele op zaterdag en zondag verlies tegen Canada. Beiden zijn concurrenten voor een plek in de kwartfinale. In dezelfde poule B, versloeg Cuba zaterdag concurrent Zuid-Korea en vandaag Venezuela. Daarmee lijkt de ploeg eindelijk op stoom te komen om de volgende titel binnen te slepen voor het Cuba van Castro.

Poule B

Nederland begon het beslissende weekend goed op het WK in Taiwan. Zaterdag werd met 7-4 gewonnen van Venezuela, waarmee een eerste concurrent voor de kwartfinales verslagen werd. Dat was met name te danken aan de relievers  Berkenbosch en Van Mil, die een 6-4 voorsprong van startende werper Bergman in veilige haven brachten.  Engelhardt sloeg met een solo homerun in de achtste inning het laatste en beslissende punt binnen. 
 
Nederland was goed begonnen. In de eerste inning stond al met 3-0 voor, dankzij onder meer een honkslag van de beste slagman aan de kant van Oranje, Engelhardt. In totaal sloeg hij 2 honkslagen en een homerun en kreeg hij ook nog eens een vrije loop. Daarmee haalde hij een 100% score uit zijn slagbeurten en dat leverde een behoorlijke steun in de rug op voor de verdediging. Dat Venezuela zich echter niet zomaar gewonnen gaf, lieten ze in de eerste gelijkmakende slagbeurt merken. Na de 3-0 sloeg Ramirez een homerun op Bergman, waarmee hij de stand op 3-2 bracht. In de tweede en derde inning bouwde Nederland de score echter weer uit tot 6-3
  
In de vierde inning raakte Bergman opnieuw in de problemen en moest hij een vierde punt toestaan voor de Zuid-Amerikanen. Bondscoach Eenhoorn greep in en zette Berkenbosch op de heuvel. Deze lokte met zijn eerste de beste pitch op Connel een dubbelspel uit, welk zonder tegenpunten het einde van de inning betekende.  Dat Berkenbosch zijn zaakjes goed op orde had, bleek uit het vervolg van de wedstrijd. In de 3.1 innings dat hij op de heuvel stond liet hij geen enkele honkslag toe. Closer Van Mil zorgde vervolgens voor het vervolg door de wedstrijd op mooie wijze uit te gooien. De  zeven man die hij tegen kreeg konden achter elkaar met een nul terug naar de dug-out.

Vandaag tegen Canada ging het minder voortvarend met Oranje. Slechts 1 punt wist het te scoren. Wederom was het Engelhardt met een homerun in de zevende inning. Op dat moment stond het echter al 6-0 voor de Canadezen en was de Nederlandse slagploeg er niet aan te pas gekomen tegen de Canadese werper McNiven, die tot dan toe zes shut-out innings had gegooid. Opvallend omdat Nederland toch in de voorgaande wedstrijden had laten zien dat ze, met name aan slag, een sterke ploeg had. In de voorafgaande 4 wedstrijden had Nederland immers 41 maal de thuisplaat bereikt.

Toch zag het er lange tijd niet naar uit dat Canada zo overduidelijk zou winnen. Tot de zesde inning ging het gelijkop en was de stand dus 0-0. Nederland was aan slag zelfs beter dan Canada, echter het lukte niet om mensen over de thuisplaat te krijgen. In de zesde inning was het uiteindelijk Canada die de score met een solo homerun openden. Genoeg om startende werper Cordemans te wisselen voor Draijer. Deze kreeg echter in dezelfde inning het tweede punt tegen. Dat leidde wederom tot een wijziging op de heuvel. Ook Janen was het echter niet gegund. In de zevende inning vergrootte Canada de voorsprong tot 6-0, voordat Engelhardt in de gelijkmakende beurt wat terug kon doen. Het mocht echter niet baten en uiteindelijk wist Canada nog het zevende punt te scoren en kon Nederland geen vuist meer maken.

Door de 7-1 zege haalt Canada Nederland in op de ranglijst, mede door het van belang zijnde onderlinge resultaat. Nederland staat vijfde en moet tegen Zuid-Korea en Cuba nu trachten om een plek in de kwartfinale af te dwingen. Geen gemakkelijke opgave, aangezien dit de twee favorieten in de poule zijn. Zaterdag speelden ze tegen elkaar en liet Cuba zien dat er – ondanks het matige spel tot dan toe – wel degelijk rekening moet worden gehouden. Cuba won met 7-2 en blijft na de overwinning vandaag met 10-0 tegen Venezuela ongeslagen in poule B.

Australië liet zien dat er rekening gehouden moet worden met de ploeg. Op zaterdag won de ploeg met maar liefst 26-1 van Thailand en vandaag won het toch verrassend met 2-1 van medaillekandidaat Zuid-Korea. Dit betekent het tweede verlies voor de Aziaten waarmee het qua winst/verliespunten gelijk staat met Nederland (verlies tegen Australië en Canada) en Canada (verlies tegen Cuba en Zuid-Korea). Ook voor de Koreanen wordt de wedstrijd van dinsdag tegen Nederland dus van cruciaal belang, hoewel ze qua onderlinge resultaat er dus beter voor staan door de winst op Canada. Echter als Nederland wint gaat het de Koreanen voorbij en zou het zo maar kunnen zijn dat Korea de kwartfinales mist. Canada moet nog wel tegen Venezuela, al uitgeschakeld, en Australië, dat echter zeker lijkt van de kwartfinale. De Aussies hebben de grote ploegen al gehad en verloor alleen van Cuba. Het is dus hopen voor Nederland op een overwinning en verlies van Canada tegen Australië en/of Venezuela.

Poule A

In poule A is vandaag koploper Taiwan zijn ongeslagen status kwijtgeraakt door een verrassende 9-5 nederlaag tegen Mexico. Italië kreeg de kans om weer langszij komen en deed dat ook door de 8-0 overwinning op Zuid-Afrika. Eerder dit weekend won Taiwan al van Spanje (8-4) en verloor Italië zijn eerste wedstrijd. Tegen Panama werd het maar liefst 6-0 voor de Latino’s.  

De VS herstelden zich zaterdag van het verlies tegen de Azurri en versloeg favoriet Japan. In de eerste inning was het meteen raak voor de Amerikanen met een driepunten homerun. In de zesde inning kwamen de Japanners nog wel terug, maar in de achtste inning scoorden de Amerikanen weer twee runs en kwam daarmee op een 5-1 voorsprong, tevens de eindstand. De Amerikanen deden met de winst goede zaken. Door vandaag ook te winnen van Spanje (12-2) en het al genoemde verlies van Taiwan, kwamen ze zelfs aan de leiding in Poule A. Ze worden gevolgd door Italië en Taiwan, beiden ook met 1 verliespartij. Morgen moeten deze twee landen het tegen elkaar opnemen, en zal dus een van de twee landen moeten vrezen voor kwalificatie voor de kwartfinales.

De Japanners herstelden zich vandaag van het onverwachte verlies tegen de VS. Panama werd met 6-2 verslagen. Door de winst kwam Japan op 6 punten en door het onderlingen resultaat, voor Panama op een vierde plek. Japan onwaardig overigens. Japan zal dinsdag dus moeten winnen van Italië om niet uitgeschakeld te worden. Hetzelfde geldt voor Panama dat het op dezelfde dag moet opnemen tegen thuisland Taiwan. Voor de Italianen en Taiwan volgt morgen echter eerst de onderlinge strijd.

Voorspellingen

Ondanks dat ik er toch nog wel eens naast zit met mijn voorspellingen durf ik het wel aan. Taiwan wint morgen het sleutelduel tegen Italië. Vervolgens zullen de Aziaten ook winnen van Panama en doorstomen naar de kwartfinales. De Azurri, die het dinsdag moeten opnemen tegen Japan, zullen dit duel verliezen, en vervolgens moeten vechten om alsnog de kwartfinales te behalen. De VS heeft geen problemen met Zuid-Afrika en ook Mexico wint van Spanje, waardoor ook zij nog kans blijven houden op een plek bij de laatste 8.

In poule B verliest – helaas ik moet het zeggen – Nederland dinsdag van Zuid Korea. Cuba wint zonder problemen van Thailand en ook Australië, de verrassing van dit WK, wint eenvoudig van Duitsland. Canada wint van Venezuela, waardoor Nederland uitgeschakeld zal worden.
 

Advertenties

One thought on “WK Honkbal – Nederland wisselvallig, Cuba stoomt door!

 1. Update:

  Mijn voorspelling voor vandaag is uitgekomen! Maar het had niet veel gescheeld…..

  Vandaag was de inhaalwedstrijd op het WK Honkbal in Taiwan tussen het thuisland en Italië. In de tweede helft van de negende inning bij al twee man uit. De reliever Di Roma gaf een walk en een single aan de volgende twee Taiwanezen en zijn tweede hit tegen was meteen genoeg voor de enige run en het einde van de wedstrijd: 1-0.

  De winst van Taiwan brengt ze in poule A naast de VS aan de kop van poule A (beiden met 1 verliespartij). Italië zakt door de nederlaag naar de vijfde plaats. Woensdag ontmoeten de USA en Taiwan in de strijd om de eerste plaats en om de zwakste kwartfinalist uit poule B (Nederland?).

  Het programma (en mijn voorspellingen) voor morgen:

  Poule A
  Ver. Staten – Zuid-Afrika (winst VS)
  Italië – Japan (winst Japan)
  Mexico – Spanje (winst Mexico)
  Panama – Taiwan (winst Taiwan)

  Poule B
  Nederland – Zuid-Korea (winst Zuid-Korea)
  Thailand – Cuba (winst Cuba)
  Australië – Duitsland (winst Australië)
  Canada – Venezuela (winst Canada)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s