WK Honkbal 2007 – een voorbeschouwing

Vanochtend Nederlandse tijd zou het WK honkbal “los” gaan met de openingsceremonie en de eerste wedstrijd tussen gastland Taiwan en Italie. Door hevige regenval zijn beiden echter uitgesteld. De ceremonie vindt nu morgen plaats en de wedstrijd tussen het thuisland en de Azurri is verplaatst naar aanstaande maandag. Des te meer tijd nu dus voor een voorbeschouwing voor dit WK, na eerdere berichten op Sportvisie over het EK en de World Series! Wie zijn de favorieten, wie de dark horses en wat kunnen we verwachten van Oranje?

Er zijn twee poules, poule A en B. Na de poulewedstrijden vinden op 16 november de kwartfinale plaats en op 17 november de halve finales en de “ranking”-wedstrijden (tussen de verliezers van de kwartfinales). Op 18 november is dan de finale en wordt verder gestreden om plaats 3, 5 en 7.

Favoriet(en) en outsiders

Cuba: topfavoriet, regerend wereldkampioen en 25-voudig winnaar. Gezien de historie en het spelersmateriaal (oa winnaar World Port Tournament in augustus 2007) is Cuba wederom de te kloppen ploeg. Dat dit mogelijk is hebben de diverse landen inmiddels bewezen, ook Nederland. In de voorbereiding op het WK verloor de ploeg zelfs met 5-0 verlies van Australie (eerder in de voorbereiding met 10-1 winnaar tegen Nederland) . Als Cuba wint is het voor de 10de keer op rijd dat ze wereldkampioen worden! De laatste keer dat ze het niet hebben gered was in 1982, in Zuid-Korea, maar toen deed Cuba niet mee….

Japan: Japan is een honkbalgek land en de sport wordt daar fanatiek beoefend op hoog proffessioneel niveau. Veel Japanners hebben inmiddels hun weg gevonden naar de States om daar actief te zijn in de MLB. Onder meer bij World Series winnaar Boston Red Sox  Twee jaar geleden vlogen de Japanners er echter in de kwartfinales al uit tegen de latere nummer 2, Zuid Korea. Maar ook nu verwacht ik dat de ploeg hoog zal kunnen scoren, zelfs in een poule met de VS, thuisland Taiwan en Panama.

Zuid Korea: voor Korea geldt een beetje hetzelfde als voor Japan, al zijn er minder Koreanen te vinden in de MLB. De Koreanen komen echter altijd goed voor de dag op het WK en/of Olympische Spelen en zullen ook nu weer gaan meedraaien om de medailles.

Panama: Het Centraal-Amerikaanse land was derde tijdens het vorige toernooi en zal ook  nooi weer meedoen om de prijzen. In Midden-Amerika is men gek op het spelletje, getuige ook de vele profs die deze landen voortbrengen. Panama spant daarin de kroon.

Naast deze ploegen verwacht ik uit Poule A naast Japan en Panama dat Taiwan als thuisland, en de VS door zullen gaan naar de kwartfinales. Hoewel de VS niet met de creme de la creme zal komen opdraven, maar met spelers van het tweede en derde niveau, acht ik ze toch goed genoeg voor een plek bij de beste 8. Hoger wordt moeilijk, ook al omdat het seizoen inmiddels een poos stilligt in de VS en de spelers geen goede voorbereiding hebben gedraaid (ze werden zelfs als “rusty” omschreven). Maar je weet het nooit met de jonge spelers die zullen komen opdraven. Het thuisland Taiwan zal de druk voelen en met moeite de kwartfinales halen ten koste van Mexico, Italie, Spanje en Zuid-Afrika. Mexico kan in deze poule nog wel voor een verrassing zorgen ten koste van of Taiwan of de VS.

Naast Japan en Zuid Korea zie ik verder Australië en Nederland vanuit Poule B doorkomen naar de kwartfinales. De Aussies draaien een goede voorbereiding en hebben onder meer Nederland met ruime cijfers verslagen en zelfs Cuba met 5-0. Dat zal de mannen van Down Under het nodige zelfvertrouwen hebben gegeven. De Aussies en Oranje zullen het moeten uitvechten met Canada en Venezuela. Thailand en Duitsland, de twee ploegen zonder al te veel ervaring, zullen tekort komen dit WK. Voor Canada geldt dat het elke keer net niet is, ook nu. En Venezuela is als Latijns Amerikaans land altijd moeilijk te verslaan.

Nederland 

Bondscoach Robert Eenhoorn maakte het afgelopen weekend in Het Parool duidelijk. Het WK is een testcase voor de Olympische Spelen van Peking, volgend jaar zomer. Het winnen van het EK in Spanje dit jaar en het daarmee zekerstellen van een ticket voor de OS was de belangrijkste opdracht dit jaar. In het verre Taiwan wordt het dus vooral testen en kijken hoe het staat met het Nederlands team in mondiaal verband. Europees wordt de strijd al jaren gestreden tussen Italie en Nederland, met tegenwoordig ook opkomende landen als Spanje. Maar de sterkste landen komen toch uit het Verre Oosten (Japan en Taiwan) en het Westen (Cuba en Panama).

De voorbereiding op het WK verliep overigens vrij soepel. In Taiwan werden nog vier wedstrijden gespeeld, waarvan er uiteindelijk drie zijn gewonnen. Nederland leed zijn enige verlies in de eerste wedstrijd. Een behoorlijke zeperd overigens die niets aan duidelijkheid te wensen overliet. Australie won met 10-1 en Nederland is dus gewaarschuwd. Daarna werd gewonnen van aartsrivaal Italië, dat ondanks de matige prestaties op het EK toch deelneemt aan het WK: 4-2.  Ook Spanje werd, in een revanchewedstrijd van de finale van het EK, verslagen met 6-2.

In de laatste wedstrijd tegen Taiwan werd een vroege 2-0 voorsprong genomen, maar thuisland Taiwan kwam terug tot 2-2. In de negende en laatste inning nam Nederland echter wederom een voorsprong door buitenvelder Gregory Halman, die door closer Van Kampen vanaf de werpheuvel succesvol werd verdedigd.

Bondscoach Eenhoorn mikt op een plaats in de kwartfinales, hetgeen inderdaad mogelijk geacht moet worden. Thailand, Duitsland, Canada en Venezuela moeten verslagen kunnen worden. Cuba is de favoriet in de poule en Australië en Zuid-Korea acht ik ook kansrijk voor een plek in de kwartfinales.

Het speelschema voor Nederland ziet er als volgt uit en evt. te volgen via internet-tv (voor de diehards wel te verstaan gezien het tijdstip!):

woensdag 7/11 Nederland – Thailand (5 uur Nederlandse tijd, LIVE!)

donderdag 8/11 Nederland – Australie (11 uur Nederlandse tijd, niet live te volgen)

vrijdag 9/11 Nederland – Duitsland (11 uur Nederlandse tijd, niet live te volgen)

zaterdag 10/11 Nederland – Venezuela (5 uur Nederlandse tijd, LIVE!)

zondag 11/11 Nederland-  Canada (5 uur Nederlandse tijd, LIVE!)

dinsdag 13/11 Nederland – Zuid-Korea (11 uur Nederlandse tijd, LIVE!)

woensdag 14/11 Nederland – Cuba (5 uur Nederlandse tijd, LIVE)

Nederland krijgt dus de lastigste ploegen als laatste. Dat kan in het voordeel werken, als beiden al geplaatst zijn voor de kwartfinales en dus de mindere goden, hoewel je daar moeilijk van kunt spreken, een kans krijgen bij Cuba en Zuid Korea. De beste werpers zullen door Eenhoorn ingezet moeten worden in de wedstrijden met Australië,  Venezuela en Canada. 

 

Nadere info:

– live-tv (ook de wedstrijden van Nederland!) op www.stadeo.tv (franstalig)

– goede Nederlandse website: http://www.sporttribune.nl/pagina/wkhonkbal2007

– speelschema: http://www.baseball.ch/cop/37BWC.pdf

Advertenties

4 thoughts on “WK Honkbal 2007 – een voorbeschouwing

 1. Ik weet dat vroeger (vroegâh) het WK basketbal altijd als kantenkening had dat de beste spelers (de Amerikaanse profs uit de NBA) niet meededen (inmiddels doen ze wel mee en zit de NBA vol Europeanen).

  Hoe zit dat bij het honkbal? Is er grote inbreng van de spelers uit de Major Leagues? Ik zou dan namelijk ook een grotere rol verwachten van de Dominicaanse Republiek (doen ze niet eens mee?) en Venezuela (en de US and A natuurlijk).

  En organiseerde de MLB niet “een eigen” WK vorig jaar? Wat is de relatie van dat toernooi ten opzichte van het officiële WK?

 2. Ah, Wikipedia biedt weer eens soelaas:

  The WBC is the first international baseball tournament for national teams to feature professional players from the major leagues; the Summer Olympics have regularly featured college and minor-league players because the Games conflict with the major league season, and the Baseball World Cup historically has not had major leaguers participate.

  Ook machtig dat de spelersbond zich eerst verzette tegen het toernooi omdat de MLB de strengere internationale dopingregels wilde toepassen.

 3. De Dominicaanse Republiek doet inderdaad niet mee deze keer, evenmin als Nicaragua die ik ook wel had verwacht en altijd wel meedoet voor een plek bij de eerste acht.

  Inmiddels zijn gisteren de eerste wedstrijden gespeeld en heeft Nederland de vloer aangeveegd met debutant Thailand (16-0) Verder opvallende moeizame winst van Cuba tegen dark horse Australie (3-2 na 10 innings). Voor het overige geen verrassingen:

  Nederland – Thailand 16-0
  Spanje – Panama 0-5
  Cuba – Australië 3-2
  Zuid-Afrika – Japan 1-11
  Canada – Zuid-Korea 0-5
  Ver. Staten – Mexico 3-0
  Duitsland – Venezuela 0-8

 4. De WBC is world baseball classics die eerder dit jaar zijn gehouden. Hier deden idd major leauguers mee mee, maar dit toernooi (helaas) niet; dat verklaart ook weer waarom sommige landen afwezig of minder goed zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s