Wederom een teken van wanbeleid?

Afgelopen maandag, als een donderslag bij heldere hemel, kondigde Jaap Stam zijn onmiddelijke vertrek aan bij Ajax. Na de soap rond het vertrek van Henk ten Cate, de onrust na de uitschakeling in de CL en de Uefa Cup, de zoveelste klap voor de ware supporter van Ajax. Is er licht aan het einde van de tunnel?

Al eerder op deze blog schreef ik stukjes over hoe het nu toch verder moet met de club die prat gaat op bravour en bluf, door anderen wel eens omschreven als arrogantie, maar laat ik daar nu niet al te veel op ingaan. Daar is dit stukje niet voor bedoeld. Dit stukje is wel bedoeld om te bezien of de beslissing van Jaap Stam terecht is of niet, het beleid van Ajax nu slim is of niet en of het glas nu halfvol of halfleeg is. Voor de supporter van Ajax wel te verstaan, want ik kan me voorstellen dat in Rotterdam en omstreken, Eindhoven, Utrecht en mogelijk zelfs in Alkmaar en omstreken (Dirk S. heeft zijn kantoor immers ergens in een polder staan) een glimlach de laatste weken niet onderdrukt kan worden. Nee, een harde schaterlach zal daar eerder gevolgd zijn op het oproer, het negativisme en de mindere resultaten van mijn cluppie uit Amsterdam.

Allereerst hoop ik dat – zoals door Martin van Geel in de media ook wordt uitgedragen – de rust nu eindelijk kan terugkeren bij Ajax. Al moet je daar eerlijk in zijn: bij Ajax is het nooit rustig! De media zitten er altijd bovenop en iets wat bij een andere club, zelfs bij PSnee of Feyenooit, binnenskamers blijft, wordt bij Ajax opgeblazen tot een rel die zijn weerga niet kent. Het lijkt wat dat betreft wel een beetje op Italië, waar elke scheet wordt opgeblazen tot een enorme rookbom door de Gazetto della Sport of welke andere sportkrant dan ook.

Dat het vertrek van Jaap breed uitgemeten wordt, dat is natuurlijk logisch. Maar dat vervolgens ook nog de uitspraken van Maduro de voorpagina van het sportdeel van het Parool halen, verbaast mij dan weer. Ok, Wiges heeft gelijk dat hij zegt dat er meer zekerheid moet komen en niet om de haverklap de trainer het veld moet ruimen. Maduro vond het raar dat hij in vier jaar eerste selectie, nu voor de vierde keer een andere man voor de groep heeft. En ja, dat is natuurlijk ook niet een teken van bestendig technisch beleid. Maar ja, Ten Cate stuurde natuurlijk gewoon aan op zijn vertrek, laten we daar geen doekjes om winden. En ook het vertrek van Koeman en Blind is naar mijn mening te billijken, al draagt het allemaal inderdaad niet bij aan de rust. Maar laat ik dat bewaren voor een andere keer. Maduro en zijn medespelers hebben natuurlijk ook niet zodanig gepresteerd dat het allemaal fantastisch is geweest wat er de afgelopen jaren is gebeurd. Een beetje zelfkritiek kan dan ook geen kwaad, en daar is volgens mij nog nooit iemand slechter van geworden. Dus Wiges niet zeuren en laat gewoon zien dat je het waard bent dat je contract wordt verlengd!

Zeker nu Jaap vertrokken is, moet Ajax de spelers koesteren die het heeft. Het vertrek van Jaap doet mij als supporter geen plezier en geeft me een dubbel gevoel. Ik kan zijn beslissing in zoverre begrijpen dat het moeilijk is om op topniveau te presteren, als de motivatie er niet is en het lichaam niet wil. Als de geest en het lichaam je in de steek laat, dan is stoppen inderdaad de beste keuze. Alleen vind ik het zo verrot dat hij deze beslissing neemt terwijl we net 9 wedstrijden op weg zijn in de Eredivisie. Ik kan me dan ook niet aan de indruk onttrekken dat Jaap de uitschakeling in Europa en het gerotzooi bij Ajax niet heeft mee laten wegen. Dat valt ook met zoveel woorden op te maken uit de verklaringen die hij gaf afgelopen maandag en ik gisteren in Het Parool las.

Zo vond hij het een grote teleurstelling (en welke Amsterdammer niet) dat Ajax naast het kampioenschap greep vorig jaar. Tussen de regels door, maak ik hieruit op, dat indien Ajax kampioen was geworden, Stam deze zomer al een punt achter zijn carriere had gezet. Nu heeft hij zich laten overhalen door Van Geel en Fontein om er nog een jaartje aan vast te plakken. Vervolgens geeft Jaap aan dat – het is dan wel  niet de hoofdzaak, maar toch – de huidige prestaties wel degelijk een rol hebben gespeeld bij het nemen van deze beslissing en dus ook het moment van de beslissing. Het kampioenschap is dan nog wel niet verspeeld, maar internationaal is Ajax klaar. En de onrust in de club die op de Europese uitschakeling volgde zal zeer zeker niet hebben bijgedragen aan de motivatie van Stam om er dit seizoen nog eens stevig tegenaan te gaan.

Het tijdstip van het vertrek en de beslissing is natuurlijk zeer ongelukkig gekozen. En dit verwijt ik Jaap wel, evenals ik het de club en de directie verwijt. Hoe kan het zijn dat na 9 wedstrijden in de competitie, je de handdoek werpt? De club heeft, gezien de discussie die de heren met elkaar deze zomer al voerden, het vertrek zien aankomen. Ook dit was duidelijk te beluisteren afgelopen maandag op de persconferentie. Hoe kan het dan toch dat er geen fatsoenlijk alternatief is aangetrokken? Na het vertrek van Grygera, sluimerde het vertrek van Stam dus al. Voor Grygera in de plaats kwam Colin, daar is ie weer, en de jonge Van der Wiel. Beiden van een minder niveau dan Grygera en Stam. Van der Wiel heeft de toekomst, dat dan weer wel. Maar als je directie weet dat je sterkste verdediger met plannen in zijn hoofd rondloopt om voortijdig, dus voor het aflopen van zijn contract, te stoppen, dan speel je daar op in. Nu blijft de club over met een dunbezet centrum, drie man voor twee posities, te weten Heitinga, Vermaelen en Van der Wiel. Colin is en bljft toch meer een rechtsback en zien ik niet als een mandekker dan wel opbouwende libero…..

Ik heb het dan ook te doen met Adrie Koster. Het wordt hem niet makkelijk gemaakt. Ik hoop dat hij de selectie de rest van dit seizoen intact kan houden en dat er in de winter niet nog meer spelers de brui aan gaan geven. Urby staat in de belangstelling van Roma (onbegrijpelijk voor zo´n middelmatige verdediger, of ze moeten hem zien als middenvelder). Maduro twijfelt over verlenging en staat al maande op de lijstjes van Italiaanse clubs en ook de Steek staat in belangstelling van een Italiaanse grootmacht (Milan, dat de clown Dida inmiddels heeft afgeschreven). En niet te vergeten Huntelaar die mogelijk naar Engeland vertrekt (manchester United zou de spits willen halen). Van Geel mag nu laten zien dat ie kan bouwen en zal toch zeker de buidel moeten gaan trekken voor een verdediger en een aanvallende middenvelder……. want ook het handelen deze zomer en rond het vertrek van Jaap zie ik als wanbeleid. Om nog maar te zwijgen over het niet aantrekken van een capabele vervanger van Sneijder.

 Of het glas dus halfvol of halfleeg is, kan ik niet beantwoorden. Ajax zal moeten tonen dat het zich kan herstellen van deze klappen en Martin van Geel moet nu met daden komen, waar de voetbalsupporter uit Amsterdam wat mee kan. Als er niets gebeurd deze winterstop dan zou je kunnen stellen dat het glas halfleeg is, als er wel wat gebeurd dan gloort er hoop aan de horizon. De opleiding van Ajax laat in ieder geval zien dat er nog talent is. Naast Van der Wiel is nu ook Siem de Jong het elftal binnengeslopen. Maar op deze jonge jongens kunnen we natuurlijk (nog) niet bouwen. De ervaring zal het dus moeten doen. En ook spelers als Urby en Hedwiges zullen dus moeten laten zien dat ze kunnen vechten voor hun club. Ik heb er nog steeds vertrouwen in en hoop dan ook op een mooie toekomst!

Advertenties

2 thoughts on “Wederom een teken van wanbeleid?

  1. Nou de beker kunnen ze in ieder geval nog steeds winnen!! Laat die granaat maar weer naar Amsterdam gaan. Wint Adrie ook een keer een prijs…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s