Real Madrid – Olympiakos – Live!

Altijd geestig om te zien hoe een Jack van Gelder of Yuri Mulder zo’n wedstrijd voorbeschouwen alsof ze experts terwijl ze waarschijnlijk net zo veel beelden van Madrid gezien hebben als de gemiddelde CL-kijker. Uiteindelijk wordt het niet meer dan een opsomming van clichés (Van Nistelrooy scoort altijd, altijd lastig spelen onder een nieuwe trainer, maar Madrid blijft toch een grote club, blah blah blah). Over Olympiakos komen ook niet echt verhelderende analyses (“Er spelen veel Argentijnen”).

Yuri heeft een ding wel goed gezien: met Sergio Ramos in het centrum gaat een grote dreiging over de rechterkant, waar die normaal als back speelt, verloren. Ramos moet noodgedwongen terug naar het centrum vanwege het ontbreken van Cannavaro (phew) en Metzelder. Robben en Diarra zijn ook geblesseerd. Voor de man uit Mali speelt Gago en voor Robben Robinho.

Verder nog de woorden van Michel Salgado aanhalen:

Elke keer als we tegen Olympiakos hebben moeten spelen, hebben we de Europa Cup gewonnen.

Mja, toen was het spel van Madrid ook niet om over naar huis te schrijven, dus wie weet.

Opstellingen:

Real Madrid:
Casillas; Salgado, Sergio Ramos, Metzelder, Marcelo; Sneijder, Gago, Guti, Robinho; Raul & Van Nistelrooy

Olympiakos:
Nikopolidis; Antzas, Julio César, Raúl Bravo, Torosidis; Patsatzoglou, Galletti, Ledesma, Djordjevic, Stoltidis; Lualua

Hey, Olympiakos heeft Vodafone als shirt sponsor. Maar die zijn ook hoofsponsor van de UEFA. Mag dat?

NOS commentator Jan Roelofs noemt Julio Cesar een onbekende Braziliaan. Wel eentje die ooit bij Real Madrid heeft gespeeld. Slecht huiswerk gedaan, als je nagaat tegen wie Julio Cesar vandaag speelt. Raul Bravo heeft vroeger natuurlijk ook bij Madrid gespeeld, maar dat is Roelofs niet ontgaan. De Spaanse connectie bestaat verder nog uit Galleti die jarenlang bij Zaragoza en daarna Ateltico Madrid heeft gespeeld.

De Grieken trappen af.

2e minuut: GOAL! Real Madrid 1 – Olympiakos 0
Robinho stuurt Van Nistelrooy weg. De Giekse keeper komt net snel genog uit en kan het wippertje van Ruud net tegen houden. De bal blijft liggen en Raul scoort voor een leeg doel de eerste goal van de avond.

Tussenstand aan de kop van de CL topscorerslijst is nu: Raul 58 – Ruud 56.

8e minuut: GOAL! Real Madrid 1 – Olympiakos 1
Djordjevic mag aan de linkerkant vrij de achterlijn halen onder toeziend oog van Salgado. De Spanjaard gaat voor de vorm nog wel liggen met een laffe sliding, maar echt verhinderen dat er een voorzet komt, doet die daar niet mee. De bal komt bij Galetti die rustig kan aannemen, zijn sokken ophalen en de bal naast Casillas plaatsen. Zoals Alan Hansen zou zeggen: “That was some sloppy defending there.”

Het thuispubliek begint te fluiten. Moeilijk te zeggen of het gericht is tegen de eigen spelers of om het gejuich van de meegereisde Griekse supporters te overstemmen.

12e minuut: De scheidsrechter helpt! Goede steekpass van Sneijder die Van Nistelrooy in stelling lijkt te brengen, ware het niet dat Ruud net buiten de 16 tegen de grond wordt getrokken door Torisidis. De scheids beloont hem daarvoor met een hele goedkope rode kaart. Daar komt Madrid goed mee weg. Sneijder schiet de vrije trap vervolgens in de muur en na wat schaartjes van Robinoh komt de bal bij Guti die net naast schiet.

15e minuut: Ondanks de rode kaart lijkt het of Madrid de ploeg met 10 is. Lualua kan helemaal alleen aanleggen vanaf randje 16 en schiet tegen het zijnet. Het lijkt wel of Madrid zonder vleugelverdedigers speelt. Ze lopen wel rond, maar ze verdedigen niet.

Het aanvalsspel van Madrid is vrij kansloos. Ondanks de numerieke meerderheid gaat alles door het midden en ook nog eens te langzaam. Van de zijkant kan je waarschijnlijk ook niet veel verwachten. Op rechts brengt Robinho de bal steeds naar het midden, wat meestal in balverlies of een paasje terug op Guti oplevert. Daar wordt Sergio Ramos erg gemist, want Salgado voegt nog weinig toe in aanvallend (of verdedigend) opzicht. Wesley speelt op links niet in zijn beste positie (waarom stelt Schuster hem daar op!?), waardoor de enige dreiging van Marcelo moet komen, die daarom weer nooit op zijn plek is wanneer de Grieken uitbreken.

Ik zou gezien de man-meer-situatie Gago (beetje overbodig in zijn verdedigende rol daar) er uit halen voor Higuain. Sneijder centraal naast Guti, Higuain op rechts en Robinho op links.

31e minuut: Goede combinatie Gago-Guti-Sneijder die Marcelo in staat stelt om hard uit te halen. Helaas voor Madrid doet die dat alleen recht op de keeper af.

35e minuut: Madrid heeft 65% balbezit, maar het levert niet meer op dan een afstandsschot van Sneijder die de Griekse doelman uit de kruising tikt. Vlak daarna kan Sneijder van links helemaal alleen voorgeven maar Van Nistelrooy kan net niet goed inknikken.

Robinho lijkt nu inderdaad naar links verhuisd, waar die behoorlijk dreigend begint te worden. Betekent wel dat op rechts nu alles van de opkomende Salgado moet komen. En Salgado valt voorlopig alleen op door balverlies, harde overtredingen en uitermate zwak verdedigen. Je vraagt je af waarom men in de zomer besloten heeft om Cicinho voor een prikkie aan AS Roma te verkopen.

43e minuut: Guti speelt Robinho vrij in de 16, maar Nikopolidis (niet voor niets Europees Kampioen) is er snel bij en kan redding brengen.

Rust: Voorlopig nog 1-1. Madrid heeft het balbezit en zet de druk, maar het gaat allemaal net niet snel os secuur genoeg, waardoor de Grieken niet heel veel kansen hebben moeten weggeven. Schuster moet in de rust toch ingrijpen, Salgado lijkt me overbodig, laat Ramos daar weer spelen. En breng Higuain in als extra dreiging op rechts.

Blikverruimende analyses van Yuri: “de rode kaart is wel bepalend voor de wedstrijd.”

En dan gaat de mobiel van Yuri af. Dat is dan wel weer een beetje geestig. Yuri probeert hem uit te zetten, maar dat lukt hem niet. Ook niet na de derde poging.

We gaan weer los… en:

46e minuut: Goal! Real Madrid 1 – Olympiakos 2
Vrije trap ingebracht door Djordjevic en Julio Cesar kan helemaal alleen de 1-2 binnen tikken. Word de Wereld Voetballer van het Jaar dan toch gemist in de Madrileense verdediging?

Overigens geen wissels bij beide teams na de rust.

Maar Schuster laat nu de hele bank leegstromen en warm lopen.

Djordjevic draait de Madrileense verdediging dol, maar krijgt zelf geel omdat hij klaagde over een overtreding die Marcelo op hem maakte. Da’s naar.

Ondertussen lopt Salgado maar verder te stuntelen en krijgt nu gezelschap van MEtzelder die lekker mee komt beunhazen. De mannen in het wit zijn slapend uit de kleedkamer gekomen.

58e minuut: Robinho lijkt nog last te hebben van de kater na het feestje vana fgelopen week in Rio. Het publiek trakteert hem daarvoor met een hels fluitconcert als de Braziliaan de bal weer verspeelt. Dat moet niet prettig zijn als je een kater hebt.

60e minuut: Nog maar een half uur/ Lijkt me tijd dat Schuster ingrijpt, want dit is nu niet om aan te zien. Zo komt de 2-2, laat staan een eventuele 32 er natuurlijk nooit.

64e minuut: Schuster luistert en haalt Salgado naar de kant voor Higuain. Volgens mij leest die SportVisie , zie mijn analyse in de rust. Dat heb ik Yuri in de rust niet horen zeggen. NOS, huur mij in!

Robinho krijgt geel na een Robbense duik in de 16. De Brazliaan begon goed, maar speelt eigenlijk een hele zwakke wedstrijd. Tijd om te douchen lijkt me.

68e minuut: GOAL! Real Madrid 2 – Olympiakos 2
Mijn kansen om ooit bij de NOS te komen werken zijn drastisch kleiner geworden. Sergio Ramos stuift op over rechts (nu Salgado daar niet meer in de weg loopt) en zet goed voor zodat Robinho helemaal vrij de 2-2 binnen kan koppen.

De Grieken komen er niet meer uit en het is maar een kwestie van tijd voordat de 3-2 valt.

Darko Kovacevic (ook lang in Spanje gespeeld) komt er in voor Lualua.

74e minuut: Heeeele gevaarlijke uitbraak van Olympiakos. Galetti zet voor maar Kovacevic komt er net niet bij om 2-3 te maken. Daarna wordt Raul Bravo naar de kant gehaald en vervangen door Zewlakov. Er is voorzichtig applaus voor de oud speler van Madrid.

Olympiakos moet steds meer aan de noodrem trekken om overeind te blijven. Nu weer geel voor Galetti (had rood kunnen zijn). Olympiakos eindigt niet meer met 10 denk ik.

78e minuut: Penalty voor Madrid! Robinho doet een Cristiano Ronaldo in de 16, wordt lichtjes aangetikt en gaat makkelijk tegen de grond. Van Nistelrooy knalt de bal hard richting doel en had bij de Rugby World Cup een mooie drie punten gescoord. Bij het voetbal is dat gewoon een doeltrap.

80e minuut: Casillas! De doelman redt op een schot van Djordjevic die helemaal aleen moct opkomen aan de linkerkant.

Heeft Ruud vorig jaar niet ook een mogelijk beslissend strafschop gemist in de CL?

83e minuut: GOAL! Real Madrid 3 – Olympiakos 2
Terwijl ik nog vol verbazing naar een nieuwe wissel van Schuster aan het kijken was, Sneijder eruit, Balboa(?) er in, speelt Van Nistelrooy Robinho handig vrij in het strafschopgebied en de Braziliaan puntert de 3-2 binnen. Ik had eerder kritiek moeten leveren op Robinho, na mij uitbrander heeft die 2 keer gescoord en een penalty veroorzaakt. De NOS heeft nu definitef mijn CV door de shredder gehaald.

Griekse wissel: Nuñez vervangt Ledezma.

Spaanse wissel: staande ovatie voor Rau die et veld verlaat voor Torres. Ondanks de man meer en de voorsprong brengt Schuster toch maar de verdediger in die hij eerder in de vorm van Salgado er uit had gehaald.

87e minuut: Maar dat blijkt wel nodig te zijn, want Nuñez verschijnt plots alleen voor Casillas en lijkt gelijk te gaan maken, maar San Iker redt op de doellijn.

Drie minuten extra tijd. Schuster doet het nog in zijn broek.

92e minuut: En dat blijkt ook weer terecht. Kovacevic staat helemaal alleen in het doelgebied, lijkt te gaan scoren, maar Casillas vliegt naar de hoek en tikt de bal er op miraculeuse wijze uit.

Het publiek scandeert “Iker! Iker!” Ongetwijfeld de beste doelman in Spanje en, mijn persoonlijke mening, de wereld.

94e minuut: GOAL! Real Madrid 4 – Olympiakos 2
De wanhoopsaanvallen van de Grieken worden net zo wanhopig weer afgeslagen door Madrid. Robinho kan counteren en legt de bal terug in de 16 waar zowel Guti als Balboa vrij lopen. De laatste neemt de bal met pijn en moiete aan, zodat de Griekse verdedigers tijd hebben om terug te komen, maar weet nog net op tijd de bal langs de doelman te schieten voor de 4-2.

En het publiek scandeert “Iker! Iker!”

Einde wedstrijd!

 • 2′ Raúl 1-0
 • 8′ Galletti 1-1
 • 46′ Julio Cesar 1-2
 • 68′ Robinho 2-2
 • 83′ Robinho 3-2
 • 94′ Balboa 4-2

Een bevochten overwinning voor Real Madrid, dat natuurlijk nooit zoveel problemen mag hebben met Olympiakos. Zeker niet als je bijna 80 minuten met een man meer speelt. De wedstrijd is uiteindelijk beslist door de bevliegingen van Robinho (die overigens verder zwak speelde) en het heldhaftig optreden van Casillas.

Olympiakos speelde overigens een goede wedstrijd en heeft eigenlijk heel zuur verloren, vooral ook kijkend naar de strenge rode kaart. Ze hebben laten zien dat de overwinning in Bremen geen uitschieter was. Met goede uitslagen thuis tegen Bremen en in Rome, zit de tweede ronde er goed in.

Andere conclusies:
Salgado is echt niet meer geschikt voor dit niveau. Als hij op rechts staat in plaats van Sergio Ramos, levert de ploeg gruwelijk veel in aan kwaliteit op aanvallend en verdedigend gebied.

Op verdedigend gebied lijkt Cannavaro ineens onmisbaar. Onbegrijpelijk. Ramos en Metzelder liepen toch vaak te stunten centraal achterin. De eerste lijkt niet meer gewend aan een centrale rol en de Duitser was gewoon onhandig en stuntelig.

Drenthe lijkt nu inderdaad bevestigd als een miskoop, als zelfs de jeugdspeler Balboa eerder wordt ingezet dan hem. Bij Feijenoord lachen ze nu om de 12 miljoen die hij heeft opgeleverd.

Verder moet het samenspel nog stukken beter. Hoewel de ploeg genoeg individuele kwaliteit bezit (zie Casillas, Robinho, Van Nistelrooy en Raul vandaag) om wedstrijden uit het vuur te spelen, is het een te grote gok om steeds weer daar op te gokken. Hopelijk weet Schuster dat er nog in te brengen, maar het is wel verontrustend dat 2 maanden na het begin van het seizoen dat nog niet is gebeurd.

Advertenties

6 thoughts on “Real Madrid – Olympiakos – Live!

 1. Ik begrijp de extase over bepaalde spelers niet helemaal. Real speelde compleet zonder idee en pompte alles via het centrum, terwijl je tegen 10 man toch via de buitenkanten moet spelen. Dat dat effect had bleek uiteindelijk ook wel uit de doelpunten die vielen en de versierde pingel. Meer inzoomend op de gehypte spelers:

  Robinho had inderdaad wel de nodige dreiging en versierde een pingel en scoorde twee keer, maar miste toch ook een paar behoorlijk opgelegde kansen. Zo kon hij in de eerste helft vrij uithalen alleen voor de keeper, maar miste hij (althans redde de keeper). Het eerste doelpunt was vervolgens niet te missen (vrije kopkans voor een bijna leeg doel), de pingel werd (te) makkelijk gegeven waarbij zoals Youri terecht opmerkte het nooit zo had mogen zijn dat hij in de 16 had mogen komen. En de tweede goal ging volgens mij nog via het been van de verdediger waardoor de bal een rare curve meekreeeg (en anders mogelijk overgevlogen was).

  Van Nistelrooy speelde als een draak, miste een pingel die hij a la Stam bijkans het stadion uitramde en was verder vrij onzichtbaar en slecht in de kaats/meespelen (wat dat betreft geef ik JC op basis van gisteren gelijk, als hij niet scoort dan heb je eigenlijk niet veel aan hem, alleen scoort hij wel vaak….). Ok hij gaf het passje op Robinho voor de 3-2, maar ja die had iemand op 1 been ook nog kunnen geven (over 3 meter).

  Cassilas trekt de overwinning uiteindelijk wel over de streep, maar om hem dan te bestempelen als de beste keeper van de wereld gaat me wat ver. Waar was hij bij het tweede doelpunt van de Grieken? Stond ie toch mooi te kijken……en compleet op het verkeerde been. Waarom ontging mij volkomen omdat de paal toch echt op het randje van de 5 meter bij de eerste paal aan kwam zetten. Waarom ging hij dan richting tweede paal. Ook gaf hij toch een behoorlijke rebound weg op het toch onschuldig lijkende schot van Djordjevic in de 80ste minuut (niet goed geplaats en niet hard genoeg). had ie geluk dat hij voor de voeten van een verdediger viel en net niet voor de voeten van Darko.

 2. Vergeet ook niet het grootste probleme van Iker, hoge ballen. Ik kan me niet herinneren dat hij echt werd getest door de Grieken afgelopen woensdag maar in het verleden is dat altijd zijn zwakke punt geweest. Als lijnkeeper is hij goed want hij heeft goede reflexen, maar op hoge ballen is het drie keer niets.

  Kortom, ik vind het een goede keeper en wellicht is hij ook wel de beste keeper van Spanje maar om hem te bestempelen als de beste doelman van de wereld gaat mij veel te ver (zet die roze bril maar even af Alberto!!)

 3. Harm, ik weet niet waar jij die extase gezien hebt.

  Real Madrid heeft 3 zekerheden: Casillas, Sergio Ramos en de goals van Van Nistelrooy. De rest van de selecte bestaat uit spelers die betere tijden hebben gekend (Cannavaro, Raul, Salgado, Robben, Guti) of jonge spelers waarmee voor vele geld veel potentie is binnen gehaald maar het nog niet waar hebben kunnen maken (bijv: Robinho, ook hier Robben en Guti, Gago, Marcelo, Higuain, etc).

  Op papier ziet het er allemaal heel mooi uit, vandaar misschien die extatse van luie analysten, maar in de praktijk is het niet zo rooskleurig, zoals de vorm van de laatste paar weken pijnlijk duidelijk laat zien.

  Aangaande Casillas, zijn redding van woensdag is geen uitzondering. Vanwege de grote problemen die de verdediging van Madrid al jaren heeft, moet hij bijna elke wedstrijden op zo’n manier redding brengen. De titel werd vorig jaar binnengehaald op basis van de goals van Ruud en de reddingen van Iker (en de laatste titel daarvoor op basis van de goals van Ronaldo en de reddingen van Iker). Ik ken geen enkele “topclub” waarvan de keeper zo vaak aan de bak moet en dat bijna altijd glansrijk doet. Ik kan me nauwelijks slechte wedstrijden of blunders van Casillas herinneren, terwijl hij regelmatig op de proef wordt gesteld.

  Misschien ben ik wel wat bevooroordeeld als ik hem de beste van de wereld noem, maar noem mij maar eens 3 keepers die beter zijn. Tot de beste vijf hoort die in ieder geval zeker. En hij is altijd nog maar 26!

 4. Ah, ik had de “uitnodiging” om te reageren nog even niet gezien. Bij deze dus….

  Zoals ik al aangaf, Iker trok de overwinning uit het vuur vorige week. Maar zoals Roog ook al aangeeft en ik daarvoor meldde, bij de indraaiende vrij trap zat hij er naast. Cesar stond of hing toch zeker op het randje van de vijf meter. En dat zou dan in potentie toch het gebied van de “beste keeper van de wereld” moeten zijn. Niet dus!

  Zijn leeftijd spreekt inderdaad in zijn voordeel. Hij is nog jong en heeft nog een lange carriere voor de boeg. En ja, 5 betere keepers, zo even voor de boeg weg: Buffon, Sar, Gomes, Cech en Julio Cesar. Iker komt dan in het rijtje erna, samen met Dida, Kahn (die langzamerhand toch echt te oud wordt) en coming man Maarten Stekelenburg, die minder ervaring heeft dan Iker en ook problemen heeft met hoge ballen wordt. Maar inmiddels wel een echte penaltykiller wordt, Verder heb je dan nog de oostblokkers, maar daar ben ik niet zo in thuis. Maar daar zitten vaak ook goede mannen tussen (wie herinnert zich niet Dassaev en Lev Yashin).

  Kortom, Iker is goed, maar er zijn betere….

 5. Ik zou daar sowieso nog Reina aan willen toevoegen. 5 betere keepers noemen is idd niet makkelijk. Dat heeft natuurlijk ook wel iets te maken met het feit dat je daar nooit echt heel goed op let. Volgens mij is die Hildenbrand ook altijd wel een goede keeper en in Rusland loopt er zeker ook nog het nodige talent rond. Ik noem hierbij zeker de keeper van CSKA Moskou, Dmitry Khomich.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s