Ajax is een stel bange broekschijterts aan het worden

Op http://www.vi.nl konden we vanochtend lezen dat de schrik er bij Neerlands meest succesvolle voetbalclub aller tijden na de bijna uitschakeling door Kozakken Boys goed inzit. Ze willen een andere opzet van het bekertoernooi en zoals in het stuk te lezen is: “De Amsterdammers zijn voor een nieuwe opzet, zonder amateurs, met minder clubs en met een poulesysteem.” Kortom, ze willen de beker graag veranderen tot een soort derde competitie naast de Eredivisie en de Jupiler League. Dan zou je dus de charmes van het bekertoernooi volledig overboord gooien, en waarvoor?

Laten we eerst eens kijken wat die ‘charmes van het bekertoernooi’, waar men het zo vaak over heeft, nu precies zijn. Stel je hebt een aantal mensen of groepen mensen en je wilt kijken wie het beste in iets is. Als het kan, kan je iedereen tegelijk tegen elkaar laten spelen. Voorbeelden hiervan zijn wielrennen of hardlopen. als je echter een spelverband hebt, waarbij je alleen één tegen één kan spelen, moet je iets anders verzinnen. In principe zijn er twee mogelijkheden: een competitie waarbij iedereen één of twee keer tegen alle anderen speelt en degene die in totaal de beste resultaten heeft behaald, is de kampioen. De andere mogelijkheid is het toernooi, waarbij de verliezers van een potje meteen afvallen en de winnaars doorgaan naar de volgende ronde tot er één ploeg of speler overblijft. Ook zijn er combinatie-vormen mogelijk waarbij je na een competitie een toernooi krijgt, meestal bekend als play-offs.

Maar wat is dan de charme van het bekertoernooi? Het belangrijkste is hier het feit dat gerenomeerde topclubs moeten spelen tegen rommelende amateurs en ploegen uit de onderste regionen van het betaalde voetbal. Voor de mindere ploegen een uitgelezen kans om eens te spelen tegen een echte topploeg met uitverkochte stadions en recordomzetten aan de bar tot gevolg. Vaak levert dit ook een opleving van kinderen uit de buurt die na het zien van hun landelijke favoriet tegen de plaatselijke postbode zelf (fanatieker) willen gaan voetballen. Helemaal mooi wordt het voor hun als ze dan zelfs in staat blijken om zo’n topploeg uit te schakelen. Meestal wordt dit veroorzaakt door onderschatting van hun tegenstander door deze vedettes.

De charmes van het bekertoernooi zijn er dus vooral voor de lagere regionen van de voetballerij en waarom zouden die geen recht hebben op eens in de paar jaar tegen een echt goede ploeg te spelen en hopen op een wondertje? Volgens de bangerikken uit onze hoofdstad is dat allemaal onderschikt aan het grote goed: De Europese toernooien. Algemeen directeur Fontein laat op dezelfde site weten: “Voor het Nederlandse voetbal is het slecht dat er een opportune bekerwinnaar komt die in de eerste ronde van de UEFA Cup al wordt uitgeschakeld”. Nu reist de vraag natuurlijk wat de heer Fontein eigenlijk wel goed zou vinden. Laten we een gokje wagen en denken dat hij het liefst een gerenomeerde topclub als ajakkes naar de voorronde van de champions(?)-league ziet gaan. Het toeval wil dat de afgelopen twee jaar nu net hebben uitgewezen dat dat niet echt garant staan voor grote successen in dit toernooi. Laat ik de vraag omdraaien: Waarom zou je ajakkes naar de voorronde champions(?)-league sturen, als nu al twee jaar achter elkaar blijkt dat die dat niet halen? Kan je dan niet beter een opportune bekerwinnaar sturen die klaarblijkelijk over een betere mentaliteit beschikt?

Want laten we wel wezen, hoe kan het dat az er uitgeknikkerd is door Cambuur (momenteel veertiende in de Jupiler League) en dat ajaks het zo moeilijk had tegen Kozakken Boys (momenteel achtste in de Hoofdklasse B)? Dat komt niet omdat het niveau zo dicht bij elkaar ligt. Dat komt puur en alleen omdat de topclubs denken die potjes makkelijk te winnen en dan veel te gemakzuchtig spelen. Maar leg mij nou eens uit: Stel de plannen van Platini gaan door, je bent een professionele organisatie, je roept al jaren dat deelname aan Europese toernooien financieel heel belangrijk is, en je weet dus dat de bekerwinnaar een mogelijkheid krijgt om mee te doen aan het belangrijkste toernooi, kortom dat het winnen van het bekertoernooi financieel heel belangrijk voor je club is, je weet ook hoe een bekertoernooi werkt en dat je dus móet winnen, want anders lig je er uit, hoe kan het dan dat ajakkes denkt dat zij hun spelers, stuk voor stuk professionals, niet genoeg kunnen motiveren om een clubje als Kozakken Boys helemaal op te rollen en met 10-0 aan de broek weer onder de douche te sturen?
Is het oh zo grote ajax nu echt zo’n bange haas geworden?

Advertenties

4 thoughts on “Ajax is een stel bange broekschijterts aan het worden

 1. Good call, my friend!

  Als je Europees voetbal zo belangrijk vindt, zorg er dan maar voor dat je goed genoeg bent om je daarvoor te plaatsen volgens de regels die voor iedereen gelden. Als je een speciale behandeling eist, omdat je vindt dat jij meer recht op plaatsing hebt dan eenieder die evenveel kans maakt als jij, dan vind je jezelf blijkbaar niet sterk genoeg om op eigen kracht die plaatsing af te dwingen en hoor je er misschien niet thuis (wat de resultaten van Ajax de afgelopen jaren overigens bevestigen). Mondje dicht en maar eens beter je best doen.

  Grote clubs worden al veel te veel beschermd, zo komen in Spanje de clubs uit de Primera Division pas bij de 16e finales van de beker in het spel. Daarnaast wordt elke ronde over twee wedstrijden gespeeld, wat de kans op een stunt van een van de underdogs drastisch verkleint. Jammer is dat. Het lijkt een cliché maar we zouden allemaal naar Engeland moeten kijken: elke ronde bestaat uit één duel en iedereen moet zonder uitzondering vanaf het begin meedoen. Als je kampioen wil worden, moet je net zoveel moeite doen als alle andere ploegen.

  Overigens ben ik het niet eens met het voorstel van Platini om de bekerwinnaar naar de CL te sturen, maar dat is een andere discussie.

 2. Iedereen weet dat Fontein een nietsnut is die geen verstand heeft van voetbal en dit soort acties bevestigen helaas mijn gedachten omtrent deze man. Een nieuwe opzet van het bekertoernooi is een soort afleidingsmanoeuvre die nu uit de kast wordt gehaald door Fontein om te verbloemen dat hij als mede beleidsbepaler bij Ajax het gewoonweg heeft laten liggen de afgelopen jaren.

  Natuurlijk is het zo dat je in Europees verband niets hebt aan een bekerwinnaar die Excelsior heet. Maar welke opzet je ook kiest, het zal toch bijna altijd een vrij gerenommeerde club zijn die deze prijs pakt en dus Europa in gaat indien en voor zover de beker maar wordt gezien en beleefd als een echte hoofdprijs. Er werd in bovenstaande berichten al gerept over de FA cup.
  Sla de uitslagen er maar op na. Deze beker wordt al jaren lang gewonnnen door één van de grote vier clubs uit Engeland (aarsenal, Chelski, Liverpool of Manu). Uiteindelijk komt kwaliteit dus toch wel boven drijven. Zo lang de topclubs maar inzien dat de beker een echte prijs is, zal de beker ook gewonnen worden door een echte topclub. Ter illustratie hieronder een overzicht van de gespeelde finales van de afgelopen 15 jaar in de FA cup. De cijfers spreken voor zich lijkt me.

  1990 Manchester United 3-3 nv ; 1-0 Crystal Palace FC
  1991 Tottenham Hotspur 2-1 nv Nottingham Forest
  1992 Liverpool FC 2-0 Sunderland AFC
  1993 Arsenal FC 1-1 nv ; 2-1 Sheffield Wednesday
  1994 Manchester United 4-0 Chelsea FC
  1995 Everton 1-0 Manchester United
  1996 Manchester United 1-0 Liverpool FC
  1997 Chelsea FC 2-0 Middlesbrough FC
  1998 Arsenal FC 2-0 Newcastle United
  1999 Manchester United 2-0 Newcastle United
  2000 Chelsea FC 1-0 Aston Villa
  2001 Liverpool FC 2-1 Arsenal FC
  2002 Arsenal FC 2-0 Chelsea FC
  2003 Arsenal FC 1-0 Southampton FC
  2004 Manchester United 3-0 Millwall FC
  2005 Arsenal FC 0-0 wns (5-4) Manchester United
  2006 Liverpool FC 3-3 wns (3-1) West Ham United
  2007 Chelsea FC 1-0 nv Manchester United

  In Nederland is echter het grote probleem dat de topclubs de beker zien nog steeds zien als een troostprijs en daarom ook helemaal niet volledig gaan voor de winst. Verander die instelling en je hebt een fantastische extra competitie waarbij de overwinning 9 van de 10 keer zal worden gevierd door één van de grote drie (of vier als je AZ al het predikaat van topclub wilt op plakken), ongeacht welke opzet je kiest. Dat is verder van ondergeschikt belang.

  Het begint met mentaliteit en de overtuiging dat het een echte prijs is. Een schone taak lijkt me daarbij weg gelegd voor de heren bestuurders, voorzitters en directeuren bij al deze topclubs

  Dus meneer Fontein als u nog eens een proefballonnetje oplaat dient u zich eerst eens af te vragen wat u nu precies wilt bereiken. En daarnaast kan het ook geen kwaad om eerst een probleem te analyseren voordat u weer aller;lei domme dingen roept (heeft deze man geen perschef of zo die hem kan behoeden voor “een beetje domme” uitspraken??.)

  De tip die ik dan ook aan deze windbuil zou willen meegeven luidt als volgt: “Tijd om terug te gaan naar de cricket wereld misschien…??”

 3. De FA Cup wordt als voorbeeld gebruikt, niet omdat daar zo vaak een underdog wint, want de cijfers laten anders zien. Maar omdat dat een toernooi is waar iedereen aan mee mag doen en waar iedereen evenveel wedstrijden moet winnen om kampioen te worden. Daarnaast heeft het een grote naam een prestige en zien de topclubs het als een grote prijs wat gewonnen moet worden. Dat verklaart dan het lijstje winnaars wat je daar opratelde.

  Overigens zat gisteren een of andere technisch pipo van AZ bij Voetbal Insite die met een strak gezicht bloedserieus beweerde dat het risico verkleind moet worden dat een kleine club de beker wint (alsof AZ zo’n grote club is). Gelukkig werd die door Derksen flink afgebrand.

  Nogmaals: als je als grote club de beker wil winnen, zorg er maar voor dat je je tegenstanders verslaat en ga de bond niet om een speciale status vragen.

 4. Ja, ik moet hier natuurlijk ook even of reageren. De insteek is duidelijk en ik eigenlijk niet anders dan beamen dat Fontein misschien zakelijk wel zijn mannetje staat, maar van voetbal geen verstand heeft. Dus terug naar de cricketwereld en de ijsverkoop zou ik zeggen.

  Fontein heeft natuurlijk wel gelijk dat het voor Nederland niet goed zou zijn als – o mooie theorie – een amateurclub de beker wint. Sinds de invoering van het proffessionele voetbal medio jaren 50 is dit volgens mij echter nooit gebeurd, dus daar gaat ie behoorlijk de mist in. En maakt hij zich druk om niets…… gewoon een afleidingmanoeuvre dus dit hele bericht.

  Maar dan even naar de kern. Bekervoetbal leeft niet in Nederland. De belangrijkste reden is inderdaad dat men het niet ziet als een hoofdprijs. Waarom niet? Omdat men er bij de KNVB een potje van maakt. De bekeropzet verandert eens in de zoveel jaar en dat maakt het allemaal niet interessanter.

  Gelukkig hebben ze er sinds dit jaar weer voor gekozen om alle clubs vanaf het begin mee te laten doen. Dat maakt het voor clubs als Cambuur en Kozakken Boys inderdaad leuk om mee te doen en te stunten tegen de vermeende topclubs. Dit systeem moeten ze vanaf nu dus ook houden. Een cupfight behoort dan tot de mogelijkheden…….en een traditie geboren. Overigens vinden de mindere clubs als Utrecht, Roda en weet ik niet wat de KNVB-beker nog steeds een prachtige prijs, dus waarom zouden de vermeende topclubs dat dan niet zo vinden (In Engeland wordt het winnen van de FA-cup zelfs hoger aangeslagen als het winnen van de CL….)

  Verder nog even een paar reacties op de berichten hiervoor:
  – ik ben blij dat mijn club nu ook wordt afgezeken en voorzien wordt van bijnamen die ik ze liever niet geeft, maar ja, na afgelopen weekend heb ik niet heel veel recht van spreken besef ik….
  – ik las ergens dat Ajax onterecht zou meedoen aan de voorronde van de CL leaugeu. Ook daar kan ik me in vinden, de play-offs zijn kut, ook al wint Ajax die twee keer op rij (en wint het in dezelfde jaren de beker, dus op basis van de regels van Platini zou Ajax dan ook gekwalificeerd zijn…..dus waar maakt Fontein zich eigenlijk druk over….)
  – die Pipo van AZ was de heer Marcel Brands, de opvolger van Van Geel en dus td van AZ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s