Real Madrid: een evaluatiemoment

Na de pauze voor de kwalificatie interlands worden de nationale competities komend weekend weer hervat. In Spanje zijn alweer 7 wedstrijden gespeeld, pakweg 20% van de wedstrijden. Een mooie tijdstip om een evaluatiemoment in te lassen en te kijken, Harmie-style, naar waar Real Madrid staat.

Als je kijkt naar de bewegingen van Real Madrid op de transfermarkt in de zomer, zou je niet zeggen dat we hier te maken hebben met de regerende landskampioen van Spanje. Niet alleen werd de winnende trainer vervangen, maar werden er 8 spelers aangetrokken voor een bedrag van €118 miljoen. Een krankzinnig bedrag, zeker als je nagaat dat drie van de 8 spelers transfervrij binnen zijn gekomen.

Het lijkt er sowieso op dat het bestuur zelf niet echt rekening gehouden had met het kampioenschap. Na het binnenhalen van de titel duurde het nog weken voordat het besluit viel om Capello te ontslaan (iets wat voglens mij al in Januari besloten was) en Schuster aan te nemen. Daarnaast wezen de aard van de transfers en het tijdstip waarop ze plaatsvonden (Heinze, Robben en Sneijder kwamen pas eind Augustus naar de hoofdstad) niet echt op een duidelijk beleid of heldere planning. Dit terwijl al aan het begin van het jaar bekend was dat spelers als Beckham en Roberto Carlos zouden vertrekken en vervangen moesten worden. De technische staf, met Mijatovic aan kop, verdient hiervoor een dikke onvoldoende.

Hier een overzicht van de nieuwe en vertrokken spelers.

Nieuw:

 • Arjen Robben (€36M van Chelsea)
 • Pepe (€30M van Porto)
 • Wesley Sneijder (€27M van Ajax)
 • Royston Drenthe (€13M van Feijenoord)
 • Gabriel Heinze (€12M van Manchester United)
 • Javier Saviola (transfervrij van FC Barcelona)
 • Jerzy Dudek (transfervrij van Liverpool)
 • Cristoph Metzelder (transfervrij van Borussia Dortmund)
 • Roberto Soldado (was uitgeleend aan Osasuna)
 • Julio Baptista (was uitgeleend aan Arsenal)
 • Javier Balboa (was uitgeleend aan Racing Santander)
 • Alberto Bueno (jeugdspeler)
 • Jordi Codina (jeugdspeler)
 • Bernd Schuster (van Getafe)

Vertrokken:

 • Cicinho (€9M naar AS Roma)
 • Diego Lopez (€6M naar Villareal)
 • Carlos Diogo (€6M naar Zaragoza)
 • Emerson (€5M naar AC Milan)
 • Raul Bravo (€2.3M naar Olympiakos)
 • Alvaro Mejia (€2M naar Murcia)
 • Roberto Carlos (transfervrij naar Fenerbache)
 • David Beckham (transfervrij naar L.A. Galaxy)
 • Ivan Helguera (transfervrij naar Valencia)
 • Francisco Pavon (transfervrij naar Zaragoza)
 • Antonio Cassano (uitgeleend aan Sampdoria)
 • Oscar Miñambres (gestopt na lange blessure)
 • Pablo Garcia (uitgeleend aan Murcia)
 • Adrian Gonzalez (uitgeleend aan Celta)
 • Ruben de la Red (naar Getafe)
 • Esteban Granero (uitgeleend aan Getafe)
 • Fabio Capello (ontslagen)

De resultaten in het voorseizoen waren ook niet om over naar huis te schrijven, misschien mede veroorzaakt door wat ik in de vorige alinea beschreef. Schsuter was binnengehaald om het resultaatvoetbal van Capello te vervangen door attractief en aanvallend spel. De tegen Sevilla kansloos verloren Super Cup toonde echter dat dat doel nog niet in zicht was. Dit leidden, ongeduldig als de voetballerij is, tot de eerste kritieken voor Schuster.

Maar de voetballerij is ook wispelturig en twee goede wedstrijden aan de start van de competitie (Atletico Madrid en Villareal) leidden weer tot onbegrensd optimisme. Maar dat niveau is in de rest van de wedstrijden in competitie en Champions League niet meer gehaald met de wedstrijden in Valladolid, Getafe en Rome als negatieve uitschieters. Gelukkig hebben de resultaten tot nu toe nog mee gezeten, waardoor de ploeg zowel in Spanje als in Europa bovenaan staat. Madrid is niet zo slecht als men tijdens het voorseizoen riep, maar ook (nog?) niet zo goed als de start van het seizoen deed geloven.

Laten we wat dieper ingaan op de huidige selectie, lijn voor lijn.

Doel:
1 Iker Casillas (9e seizoen)
25 Jerzy Dudek (1e seizoen)
13 Jordi Codina (jeugdspeler)

Casillas is hier de onbetwiste nummer 1. Al jaren de speler van Madrid het meest constant en het beste rendeert. Geen wedstrijd gata voorbij zonder dat Iker met enkele schitterende reddingen de kastanjes uti het vuur moet halen. Persoonlijk vind ik Casillas (pas 26 jaar!) een van de beste keepers van dit moment (schande dat hij niet op de FIFA lijst staat; is Buffon echt beter?), deze linie zit dus wel goed.

Mocht Casillas wegvallen, dan heb je in Dudek een betrouwbare vervanger. Al kun je je afvragen of het niet beter was geweest om de rol van reservekeeper aan een jeugdspeler (de jonge Codina bijvoorbeeld) toe te vertrouwen en die zo aan het grote werk te laten ruiken.

Verdediging:
2 Michel Salgado (9e seizoen)
3 Pepe (1e seizoen)
4 Sergio Ramos (3e seizoen)
5 Fabio Cannavaro (2e seizoen)
12 Marcelo Vieira (2e seizoen)
16 Gabriel Heinze (1e seizoen)
21 Cristoph Metzelder (1e seizoen)
22 Miguel Torres (2e seizoen)

De officiële site van Real Madrid heeft Drenthe bij de verdedigers staan. Na een goed EK met jong Oranje en erg veel hype is Royston als een soort van nieuwe Roberto Carlos binnen gehaald voor veel te veel geld. Schuster heeft inmiddels al ondervonden dat Drenthe niet kan verdidigen en heeft de speeltijd voor de jonge Nederlander drastisch verlaagd en beperkt tot minuten als linkshalf of linksbuiten.

Schuster lijkt de opvolger van Roberto Carlos gevonden te hebben in zijn landgenoot Marcelo. De piepjonge Marcelo (19) kwam over in de vorige winterstop maar zat sindsdien vooral op de bank. Capello gaf de voorkeur aan Torres toen Roberto Carlos gebleseerd was. Marcelo lijkt me een goede keuze, hij is snel en niet bang om zich aanvallend te laten zien. Dit betekent wel dat hij zo nu en dan verdedigend wat gaatjes laat vallen, maar dat deed Roberto Carlos ook. Het enige jammere is dat hij de ontwikkeling van Torres tegen houdt, terwijl de jeugdspeler vorig jaar een uitstekend debuut kende in het eerste. Torres zal het nu moeten doen met wat invalbeurten. Voordeel voor hem is dat hij ook goed op rechts uit de voeten kan, waardoor zijn speelkansen wat worden vergroot. Heinze kan ook nog op links spelen, maar ik zie dat (gezien zijn beperkte snelheid en voetballende kwaliteiten) liever niet gebeuren.

De rechtsback positie is voor Sergio Ramos. In zijn derde seizoen is Ramos (pas 21) al uitgegroeid tot een van de leiders van de ploeg. Hij kan ook centraal spelen, maar Schuster lijtk hem liever aan de zijkant te willen, waar hij gebruik kan maken van zijn aanvallende impulsen. Als Ramos ontbreekt (of centraal speelt) lijtk de oude Michel Salgado zijn meest waarschijnlijke vervanger. Michel haalt echter niet meer de vorm van weleer, dus ik zie dan liever de jonge Torres spelen. Vreemd was nog het besluit om Cicinho aan Roma te verkopen. De Braziliaan had het vorige seizoen door een beenbreuk gemist, maar had daarvoor toch een goede indruk gemaakt als aanvallende back op rechts.

Centraal kent Madrid de meeste problemen. Cannavaro lijkt zeker te zijn van een basisplaats, maar de Wereld Voetballer van het jaar heeft bij Madrid tot nu toe nog geen hoog niveau gehaald. Dit jaar is er wel versterking gehaald: de peperdure Pepe, Metzelder en Heinze. De Braziliaan is op papier de vaste partner van Cannavaro, maar raakte na een bemoedigende start van het seizoen geblesseerd. Dit heeft speeltijd betekend voor Metzelder en Heinze en beide hebben goede dingen laten zien. Mijn vorokeur zou gaan voor Pepe-Metzelder centraal en Heinze als vervanger. Cannavaro moet toch meer laten zien. Ramos zou ook centraal kunnen spelen, maar is momenteel op rechts de beste optie voor Madrid.

Middenveld:
6 Mahamadou Diarra (2e seizoen)
8 Fernando Gago (2e seizoen)
10 Robinho (3e seizoen)
11 Arjen Robben (1e seizoen)
14 Guti (12e seizoen)
15 Royston Drenthe (1e seizoen)
23 Wesley Sneijder (1e seizoen)
24 Javier Balboa (1e seizoen)

Het middenveld is weer in handen Guti. Alle creativiteit moet van hem komen, wat enigszins verontrustend is. Guti is een hele goede voetballer, maar heeft de neiging om erg onregelmatig te presteren. Gelukkig heeft hij dit jaar gezelschap gekregen van Sneijder. van hun moet al het voetbal van Madrid komen en de eerste tekenen zijn goed. Vooral in de wedstrijd tegen Villareal lieten ze hele goede dingen zien. Nadeel is wel dat het spel van de ploeg erg achteruit als een van de twee (of allebei) niet zijn dag heeft. Schuster stelt Guti momenteel centraal op, met Sneijder daarnaast an de linker of rechterkant. Zelf vind ik dat je daarmee de mogelijkheden van de Nederlander beperkt en zou hem liever centraal naast of voor Guti zien. Desnoods schuif je Guti maar naar de zijkant zodat Wesley in het centrum uit de voeten kan.

Diarra speelt achter de twee creatievelingen als verdedigende middenvelder. Zijn taak is de opbouw van de tegenstander af te breken, ballen te veroveren en die weer bij Guti en Sneijder in te leveren. Na een teleurstellend seizoen (wel een belangrijke goal) lijkt Diarra de vorm die hij bij Lyon toonde weer te gaan benaderen. Zijn beperkte kwaliteiten in de opbouw spelen hem soms wel parten. Soms weet hij niet goed wat met de bal te doen, waardoor het spel van Madrid er onder gaat lijden. Gago zou misschien een beter alternatief kunnen zijn, maar na zijn komst in de winterstop laat de jonge Argentijn niet echt zien dat hij tot “de nieuwe Redondo” kan groeien. Hopelijk krijgt hij van Schuster nog genoeg vertrouwen en speeltijd om die sprong alsnog te maken. Zijn eerste wedstrijden vorig seizoen waren immers veelbelovend.

Als vierde middenvelder gebruikt Schuster meestal een hangende buitenspeler. Tot nu toe vullen Robinho en Robben om beurten die rol in. Beiden hebben ze bij vlagen goed voetbal laten zien, maar meestal blijft het bij veel mislukte acties een weinig rendement. Als een van de twee beter in vorm raakt, zou dat een boel extra opties aan het aanvallende spel van Madrid toevoegen (tijd voor meer van dit, Robinho!). De kwaliteit hebben ze om ieder geval. Drenthe en Balboa lijken veroordeeld tot reserves achter Robben en Robinho, waarbij Drenthe iets meer minuten zal krijgen. Het zou me niet verbazen als Balboa in de winterstop weer wordt uitgeleend of zelfs verkocht.

Aanval:
7 Raúl (14e seizoen)
9 Roberto Soldado (2e seizoen)
17 Ruud van Nistelrooy (2e seizoen)
18 Javier Saviola (1e seizoen)
19 Julio Baptista (2e seizoen)
20 Gonzalo Higuaín (2e seizoen)

Van Nistelrooy heeft zich afgelopen seizoen onmisbaar gemaakt door bijna wekelijks te scoren tijdens de onwaarschijnlijke run naar de titel. Als Ruud niet speelt heeft de ploeg duidelijk veel meer problemen om goals te maken. Zijn partner in de voorhoede is Raul. De aanvoerder lijkt dit seizoen eindelijk weer de vorm gevonden te hebben die hij al een paar jaar miste. Niet alleen klikt het heel goed met Van Nistelrooy, maar hij weet zelf ook het net weer regelmatig te vinden.

Schuster heeft verder keuze uit een ruim aanbod aanvallers voor wanneer Ruud of Raul niet meedoen. Soldado is de aanvaller die qua type spits het meeste lijkt op Ruud. De voormalige jeugdspeler draaide een uitstekend seizoen vorig jaar bij Osasuna, maakte zijn debuut voor Spanje en dacht dit jaar dan eindelijk de grote sprong naar het eerste te kunnen maken (hij heeft vele aanbiedingen van andere clubs afgewezen). Hij komt echter nauwelijks aan spelen toe. Schuster kiest liever voor Saviola en Higuain. De twee Argentijnen belonen dat vertrouwen tot nu toe met goed spel en doelpunten. Ik zou Soldado en Baptista graag vaker zien spelen. Het zijn twee goede spelers die tijdens zo’n lang seizoen erg nuttig kunnen zijn. Ik zou Saviola en Higuain meer gebruiken als vervangers van Raul (Higuain zou ook als middenvelder uit de voeten kunnen) en Baptista en Soldado als vervangers van Ruud. De kans is echter groot dat die laatste twee in de winterstop zullen vertrekken. Zo zou het Benfica van Camacho hard achter Soldado zitten.

Conclusie:
De selectie van Madrid is een van de breedste in jaren. Daar waar vroeger geen goede vervangers waren voor de verschillende Galacticos, beschikt Schuster dit jaar over 2 tot 3 goede spelers per positie. Enige uitzondering hierop zijn de creatieve middenvelders. Er is geen adequate vervanging voor Guti en Wesley Sneijder. Hierin schuilt ook gelijk het gevaar. De ploeg is té afhankelijk van de inspiratie van deze twee spelers, als ze uit vorm zijn of ontbreken door blessures, gaat het niveau van het spel dramatisch omlaag. Het zal me daarom niets verbazen als in de winterstop versterking wordt gehaald om dit probleem te verhelpen, al zie ik de namen die nu geroepen worden (Lampard en Ballack) totaal niet zitten. Men had er beter aan gedaan een van de talentvolle jeugdspelers (Granero of De La Red) bij het team te houden.

De aanval lijkt prima in orde. Van Nistelrooy en Raul zijn samen een plaag voor elke verdediging en op de bank zit genoeg kwaliteit om ze te vervangen of iets te forceren als het nodig mocht zijn.

De verdediging ziet er op papier ook prima uit, met verdedigers (wederom op papiers) van wereldklasse. Tot nu toe draait het achterin, door blessures, nog niet helemaal soepel, mar zodra Schuster op de juiste combinatie stuit (ik hoop op Ramos, Pepe, Metzelder, Marcelo) moet dat volgens mij wel goed komen. Je ziet nu al dat de ploeg beter verdedigt dan vorig jaar, al worden er nog teveel kansen weggeven zodat Casillas nog te vaak aan de bak moet.

Al met al is er genoeg materiaal om weer voor de titel te gaan, zeker als men de mentaliteit van vorig seizoen onder Capello vast houdt. Ik denk wel dat men bij Barcelona over de betere spelers beschikt, maar als team doet Madrid niet voor ze onder. Als alles meezit en Schuster weet op tijd de juiste toetsen aan te slaan, sluit ik zelfs een run op de Champions League ook niet uit.

Alleen de tijd zal uitwijzen of ik mijn analyse correct is. Over twee maanden maar weer een evaluatiemoment inlassen.

Advertenties

2 thoughts on “Real Madrid: een evaluatiemoment

 1. Update: Het staat vast, Arjen Robben is van suiker. Hij raakte geblesseerd met Oranje tegen Slovenië en moet zo’n anderhalve maand aan de kant zitten. Goed, hij had natuurlijk al 4 wedstrijden (wel 227 hele minuten) voor Madrid gespeeld, je moet zo’n jongen niet over belasten. (Dat is dus €9 M per wedstrijd, of €160.000 per gespeelde minuut.)

  Anyway, dit betekent waarschijnlijk meer speeltijd voor Robinho…

  … al zal die waarschijnlijk dit weekend niet spelen (net als Baptista en Ronaldinho bij Barcelona). Na de 5-0 winst op Ecuador hebben de spelers van Brazilië dit iets te uitbundig gevierd in een discotheek van Rio (The Catwalk). Robinho schijnt het feestje georganiseerd en voor de booze en de vrouwen te hebben gezorgd (hij zou ook zo’n 40 condooms te hebben uitgedeeld onder de aanwezigen). Ronaldinho zou op zijn beurt het feest rond het ochtendgloren in de achterbak van een auto te hebben verlaten om fotografen te vermijden. De spelers misten daardoor de geplande vlucht terug naar Spanje en de eerste trainingen bij hun clubs. Dit allemaal schijnt bij de clubs niet echt goed te zijn gevallen en de betrokken spelers mogen dit weekend vanaf de bank toe kijken.

 2. Nog een update:

  Afgelopen zaterdag is het nog maar eens gebleken waarom Cannavaro niet (meer) in de verdediging van een topclub als Madrid thuishoort. Zie bij het tweede doelpunt van Espanyol hoe hij om mysterieuze redenen op de man met de bal afrent, daarbij zijn eigen man (Raul Tamudo, niet de minste) compleet alleen laat met alle tijd om de bal aan te nemen en magisraal over Casillas heen te wippen. Slecht verdedigen uit het boekje!

  (Metzelder zag er bij de eerste goal van Riera – na Ajax, nu schijnbaar op het lijstje van Madrid – ook niet heel lekker uit trouwens.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s