Euro2008: FC Spanje bijna in Zwitsenrijk

Als eerder hier gememoreerd zitten we weer midden een weekje EK kwalificatie. Mijn aandacht ging afgelopen zaterdag vooral uit naar Aarhus waar de FC Spanje tegen het plaatselijke Denemarken niet mocht verliezen om kwalificatie nog in eigen hand te houden.

Het is op zich al opmerkelijk dat Spanje die mogelijkheid überhaupt nog had na een desastreus verlopen kwalificatiereeks met nederlagen tegen Zweden en Noord-Ierland(!) en een gelijkspel tegen Ijsland. Alleen de nederlaag van de Noord-Ieren tegen Letland en een dronken Deense supporter hadden tot dan nog voorkomen dat Spanje voortijdig uitgeschakeld was. De kritiek op de spelers en de bondscoach was de week voor de wedstrijd dan ook niet van de lucht in de Spaanse sportpers.

Twee dagen na de wedstrijd is alles anders. Spanje won in Aarhus met 1-3 en is vrijwel zeker van het EK. Sterker nog, de sportpers ziet zelfs grote kansen op de titel na de overtuigende overwinning in Aarhus.

Zucht.

Dankzij de wonder wereld van de satelliet televisie (en het feit dat mijn ouders een schotel hebben) was ik zaterdag in staat om de wedstrijd te kijken. Ja, de eerste helft speelde Spanje redelijk, had het meer balbezit en het op een 0-2 voorsprong. En ja, de 0-2 van Sergio Ramos was een wonderschone aanval over vele schijven en de 3e van debutant, naamgenoot, en bijna-Ajacied Riera was ook niet verkeerd. Maar meer liet Spanje ook niet zien.

De tweede helft was bijna alleen maar eenrichtingsverkeer naar het doel van Casillas. Gelukkig is Iker een van de beste keepers ter wereld en kon hij bijna altijd redding brengen. Het hielp natuurlijk ook wel dat al het Deense vuurkracht van wereldvoetballers als Grønkjær, Rommedahl en Tomasson (die uiteindelijk nog wel scoorde) moest komen. Het Spaans middenveld werd compleet overspeeld, de kleintjes (Xavi, Cesc en Iniesta) kwamen niet meer aan de bal. Spanje veroverde alleen balbezit als Casillas weer een doeltrap mocht nemen.

Het was dus nog steeds niet goed en het doet weer vrezen dat, wat de euforische sportpers nu ook beweert, op het EK een kwartfinale het hoogst haalbare zal zijn. As usual.

Andere uitslagen
Opvallendste ontwikkeling was misschien wel de overwinning van Schotland op de Oekraïne. Schotland blijft daardoor aan de leiding in groep B en dreigt daardoor Frankrijk of regerend wereldkampioen Italië buiten het EK te gaan houden.

Duitsland plaatste zich als verwacht en is daarmee het eerste land wat zeker is van deelname na de twee organisatoren.

In de rest van de groepen is nog niets beslist al zijn hier en daar wel duidelijke favorieten: Engeland en Kroatië kunnen zich komende woensdag plaatsen (ten koste van Hiddink), net als Zweden en regerend kampioen Griekenland.

In de groep van Oranje lijkt Roemenië na zaterdag op weg naar de groepswinst. Desondanks zal Marco zijn dominant en attractief voetbal ook in Oostenrijk en Zwitserland kunnen laten zien. De thuiswedstrijden tegen Luxemburg en Slovenië en de (misschien lastige) uitwedstrijd tegen Bulgarije moeten genoeg kunnen punten opleveren voor plaatsing.

Uitgebreider overzicht van de uitslagen en vooruitblik op woensdag weer bij International Football Results.

Denemarken – Spanje 1-3

14′: Tamudo o-1

39′: Sergio Ramos 0-2

87′: Tomasson 1-2

89′: Riera 1-3

Advertenties

One thought on “Euro2008: FC Spanje bijna in Zwitsenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s