Sanmartean: Fantastisch of frusterend?

Sanmartean is veelbesproken geweest in de afgelopen wedstrijden van FC Utrecht. Het is typisch een speler waarvoor je naar het stadion komt. Hij is technisch het meest begaafd en kan als geen ander de tegenstander op het verkeerde been zetten.

Danny Buijs van Feyenoord is daar wellicht het mooiste voorbeeld van: In de wedstrijd FCU – Feyenooit zorgde Sanmartean er met een ogenschijnlijk simpele actie voor dat de schoppert van Feyenooit zowel de bal als de man volledig kwijt was . . .

Hier kan ik nog steeds van nagenieten, maar de wedstrijd ging wel met 0-3 verloren, zakelijk goed uitgespeeld door de havenarbeiders zonder bovenmatige inspanning.

 

Na de 2-0 ging ‘het koppie’ (zoals bij veel Slavische spelers) snel hangen en was hij verder onzichtbaar.

 

Naast zijn mentaliteit is het ook een speler die erg individueel ingesteld is met een sterke focus op z’n actie en niet zozeer op een vloeiende aanval op snelheid. Bij een (poging tot een) snelle omschakeling, ontvangt Sanmartean regelmatig de bal, neemt hij alle tijd, wacht in stilstand tot de tegenstander op hem afkomt om vervolgens een actie te maken. Alle loopacties van medespelers zijn tevergeefs en de verassing is volledig uit de aanval, waardoor de verdediging van de tegenstander weer ‘staat’. Hij oogt hierdoor als een zaalvoetballer, die alles uit stilstand doet (actie & schieten). Sanmartean zorgt bij FCU overigens wel voor de meeste aanvallende impulsen (inclusief af en toe een mooie Schwalbe), maar regelmatig heb je het idee dat hij te ver door gaat, te individueel is en uiteindelijk te makkelijk z’n kopie laat hangen.

 

Kortom ik heb een dubbel gevoel bij Sanmartean, hij zorgt voor acties, die we de afgelopen seizoenen niet meer hebben gezien in de Galgenwaard. Hoort Sanmartean daarmee thuis in de rijtjes van balvirtuozen als Hagi (ook Roemeen) of meer in de categorie Bryan Roy (leuk, maar beperkt rendement). We gaan het zien de komende wedstrijden, maar misschien is de enige juiste conclusie: Fantastisch en frusterend.

Advertenties

One thought on “Sanmartean: Fantastisch of frusterend?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s