Tussenpaus of blijvertje?

Adrie Koster is gisteren benoemd als interim-trainer van Ajax. De Zeeuw (dus geen Rotterdammer, zoals ik in een eerdere reactie meldde) is na het vertrek de verantwoordelijke man voor de eerste selectie van Ajax. Alle toptrainers zijn op dit moment volgens Van Geel bezet, dus mag Koster het zoals het er nu naar uit ziet het tot het eind van het seizoen proberen. Kennelijk vind Van Geel Jose Mourinho geen toptrainer, anders had hij dergelijk woorden nooit uitgescproken. Maar dit geheel terzijde.

             

Koster staat vanaf gisteren voor de groep. Een uitgedunde groep, aangezien meer dan de helft van de selectie de komende week interlandverplichtingen heeft. Een kwart is geblesseerd en is aan het revalideren of traint onder begeleiding van de hersteltrainer. De rest balt dus lekker onder leiding van Adrie.

Koster wordt over het algemeen niet gezien als de man die Ajax voor een langere termijn zal trainen. Hij mag proberen dit seizoen kampioen te worden en dan mag hij weer plaatsnemen op de bank van Jong Ajax. Want dat is toch wat hij wilde, werken met jonge jongens (ik krijg een beetje een vieze smaak in mijn mond als ik deze woorden opschrijf, maar goed). Maar Adrie gaf – natuurlijk terecht – aan dat hij een kans om het eerste te trainen niet kunt laten schieten. Dat is natuurlijk weer die eeuwige trein waar je op moet springen als ie langs komt. Net als HtC zijn trein niet wilde missen naar Londen…..

Koster wordt bijgestaan door de ervaren Hennie Spijkerman en de jeugdige Alfons Groenendijk, ook al de assistenten van Henk ten Cate. Net als Ten Cate heeft Koster de ambitie om aanvallend en attractief voetbal te spelen. Maar ja, dat wil iedereen, en zeker bij Ajax zijn dit soort woorden een must, dus echt verrassend is deze uitspraak niet. In het verleden heeft Koster successen geboekt op lager niveau. Zo bereikte hij de bekerfinale met Roda, om in het jaar erop daar ontslagen te worden, en liet hij RKC ook een poosje aardig ballen. Maar ook daar redde hij het niet en vloog hij de laan. Bij Excelsior zat hij enkele jaren, maaar ook daar kon hij zich niet bewijzen op het niveau van de Eredivisie.

Geconcludeerd zou dan ook kunnen worden dat Koster tekort komt voor een topploeg, zeker als je zijn resultaten bekijkt. Maar daarnaast is het natuurlijk wel zo dat hij een schat aan ervaring heeft – hij is zelfs de trainer met de meeste wedstrijden in de Nederlandse competities, weliswaar de meeste op Eerste Divisie-niveau – en heeft ook genoeg meegemaakt om zich niet gek te laten maken door de media en de omgeving. Hij is meerdere malen ontslagen en dus als Kop van Jut gebruikt. Ajax is natuurlijk wel een ander verhaal en ik ben dan ook benieuwd naar de resultaten die hij daar gaat bereiken en of hij de prima-ballerina’s en de mannetjes in de selectie in toom weet te houden. Een gespreid bedje is het dus niet en bovendien spreekt Adrie geen woord Spaans. Toch lastig met die door HtC gehaalde spelers….

Adrie moet dus maar een voorbeeld nemen aan Frank Rijkaard en Louis van Gaal. De eerste degradeerde met zijn eerste club Sparta, maar viert nu successen met het sterrenensemble bij Barcelona. Louis begon ook als interim Ajax (samen met Haarms en Kohn, na het vertrek van Kurt Linder), maar won dat seizoen uiteindelijk de UEFA-cup en daarna zette hij Ajax met een twee finales en een overwinning in de CL alsmede de Wereldcup ook weer op het hoogste internationale niveau op de voetbalkaart!

Advertenties

3 thoughts on “Tussenpaus of blijvertje?

 1. Koster is nu 4 wedstrijden op weg en echt tijd een evaluatie is het nog neit. Vandaar dat ik het maar even laat bij een reactie op mijn eigen bericht.

  Was de eerste wedstrijd nog een gedrocht om aan te zien (NEC thuis, 0-0, met daarbij ook nog eens een gestopte penalty van Stekelenburg), daarna lijkt de ploeg de weg naar boven weer te hebben gevonden. Utrecht uit met veel strijd gewonnen en daarna verdiend Heerenveen verslagen in de Beker en vandaag Roda. Ok, enigszins geflatteerd, maar Ajax rondde de kansen nu eenmaal beter af dan de Limburgers en daarmee is het verschil gemaakt. Luque was een terechte man van de wedstrijd en ook Jan Vertonghen deed het als linksback weer goed. Het wordt nog lastig voor Urby om hem uit de ploeg te spelen als hij zo weer fit is!

  Opvallend is verder dat Koster – enigszins gedwongen, dat wel – kiest voor de jongelingen. Nadat door het vertrek van Jaap Stam Van der Wiel al voor de leeuwen geworpen werd, heeft nu ook Siem de Jong zijn plek veroverd in het team. Bij gebrek aan aanvallende impulsen vanaf het middenveld, moet hij daar een bijdrage aan leveren. Vandaag was hij niet top, maar wel nuttig aan de zijde van Maduro als meest aanvallende man, met ook nog Schilder achter zich. Daarbij liet Huntelaar zich weer regelmatig zakken naar het middenveld en stal Luque met zijn subtiele trap de show. En o, Luis Suarez liet zich ook weer zien, met een assist en een goal!

  Maar opvallend was verder het debuut van Jan Arie van der Heijden, speler van Jong Ajax. Niet opvallend, niet goed, maar ook niet slecht. Een 6 voor de ruim 20 minuten dat hij mee mocht doen. Mooi was dat hij het lef had om een speler van Roda op eigen helft bij een stand van 3-2 compleet het bos instuurde, waarna hij een goede pass gaf en vervolgens een aanmoediging en een aai over de bol van Heitinga.

  Dat laatste lijkt tekenend voor de sfeer binnen de huidige groep van het Ajax onder Koster. Men heeft wat voor elkaar over en stimuleert elkaar. Getuige ook de slidings van Luque en het jagen van Suarez dat uiteindelijk ook resulteerde in een doelpunt van Luque op aangeven van dezelfde Suarez.

  Kortom, het begin onder Koster was moeilijk, maar hij lijkt er de wind onder te hebben en de goede weg in te zijn geslagen. Maar laat ik niet te vroeg juichen, het seizoen is nog lang en volgende week moeten we naar Rotjeknor. Kijken of we de kakkerlakken weer een lesje kunnen leren!

 2. Ik denk dat het resultaat met Henkie niet heel veel anders was geweest. Wel zie je dat Adrie een iets andere invulling geeft aan het elftal (eerst maar eens gewoon hard werken voor elkaar en dan pas denken aan mooi voetbal) en ik denk dat hij met zijn achtergrond ook wel meer genegen zal zijn om jonge jeugdspelers op te stellen.
  Wat ik nu wel hoop is dat het elftal niet te jong is en aan het eind van de competitie de ervaring mist om mee te blijven doen tot het eind om de enige prijs die Ajax nu nog kan winnen, het landskampioenschap (zoals al eerder aangegeven is de beker in de huidge opzet toch echt een troostprijs in mijn ogen). We zullen het zien.

  Zondag maar eerst winnen van feijenooit, dat zou al een mooie eerste stap zijn voor deze jonge groep!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s