Ajax, een zwalkend schip?

Ik durf er nog een vraagteken achter te zetten, maar de vraag stellen is de eigenlijk na vandaag ook de vraag beantwoorden. Ajax heeft zojuist op zijn site bekend gemaakt dat er overeenstemming is bereikt met Chelsea over de overgang van Henk ten Cate naar Chelsea. Volgens het bericht heeft Henk ten Cate, nadat hij persoonlijk door Chelsea was benaderd, Ajax verzocht om met Chelsea in onderhandeling te treden. Ajax heeft nu dus overeenstemming bereikt met Chelsea, het is nu aan Chelsea en Henk ten Cate om de overgang definitief te maken.

Na de soap vorige week – de ontkenningen van Ten Cate, terwijl zijn zaakwaarnemer Sigi Lens op band liet vastleggen dat er gesprekken gaande waren – is dan nu de kogel door de kerk. Maar goed ook, aan al dat gemieremaai en gepoppekast is nu een einde. Het lijkt erop alsof Ajax op een enigszins “nette” manier afscheid heeft kan gaan nemen van een trainer die toch al op de nominatie stond om op korte termijn te vertrekken.

De berichten die de laatste dagen op het net zijn verschenen, duiden daar in ieder geval op. Binnen Ajax leek men al genoeg te hebben van Ten Cate. Na het missen van het kampioenschap, terwijl dat twee wedstrijden voor het einde van het seizoen voor het oprapen lag – een gelijkspel tegen RKC en te weinig doelpunten tegen Willem II voorkwamen dit – lijken de positie van Ten Cate al enigszins te hebben aangetast. De uitschakeling tegen Slavia Praag voor de CL en de uitschakeling tegen Dynamo Zagreb voor de UEFA Cup hebben het vertrek vervolgens bespoedigd. Gelukkig voorkomt Chelsea nu nog enig gezichtsverlies voor Ajax, door Ten Cate voor een (gering) bedrag weg te kopen. Hoeft de club hem namelijk niet te ontslaan en een afkoopsom te betalen.

Ajax blijft natuurlijk wel met de puinhoop/puinhopen zitten. Ten Cate heeft in de maanden dat hij bij de club zit, de selectie naar zijn hand gezet. De komst van Leonardo, Colin, Luque en Urzaiz is daar het gevolg van geweest. Ok, deze aankopen konden de goedkeuring van de heer Van Geel wegdragen, maar toch, het zijn echt aankopen van Ten Cate. Een nieuwe trainer – wie dat ook zal worden – zal zich afvragen wat hij met dit vreemdelingenlegioen moet. Ik hoop voor de arme man dat hij Spaans spreekt, anders wordt het moeilijk communiceren met naast de al eerder genoemde Urzaiz en Luque ook nog Suarez en Gabri in de groep. Mogelijk alleen daarom al dat Frank de Boer bij de groep gehaald moet worden, die spreekt ten minste (althans dat vermoed ik) Spaans……

Wie verder op de stoel van trainer moet gaan zitten, ik heb echt geen flauw idee meer. Als interim worden nu de namen van Koster en het zittende duo Spijkerman en Groenendijk genoemd. Eerder noemde ik Mourinho als kandidaat, maar ik kan me niet voorstellen dat die naar Amsterdam komt. Het zal dus wel op korte of langere termijn Martin Jol worden. Want waar rook is, is vuur. Voor Tottenham mogelijk ideaal. Ze kunnen Jol dan lozen op vergelijkbare wijze als Ajax met Ten Cate heeft gedaan. Ontslaan hoeft niet, gewoon een gentleman’s agreement…..

Verder hoop ik dat de directie toch ook op het matje zal worden geroepen door welke interne partij dan ook binnen Ajax, of het nu de Raad van Commissarissen olv Jaakke wordt, of de ledenraad. Zolang ze maar flink de wind van voren krijgen en mogelijk dus zelfs de laan uit worden gestuurd. Schoon schip maken, met frisse koppen aan het roer, om zo het zwalkende schip weer op koers te krijgen. Daarbij hoop ik dan inderdaad dat er mensen worden aangesteld voor een wat langere termijn, ook al is voetbal tegenwoordig korte termijnpolitiek. Maar er moet gewoon eens een idee achter de besluiten zitten! En dat schort er nu volgens mij behoorlijk aan.

Advertenties

8 thoughts on “Ajax, een zwalkend schip?

 1. Gisteravond natuurlijk de kranten gelezen, de verschillende neuwsberichten gevolgd om zo op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rond het vertrekt van Henk. Gistermiddag werd door Van Geel een toelichting gegeven op het vertrek. De TD gaf daarin aan dat de club weinig keus had en Ten Cate wel moest laten vertrekken. Ten Cate had Ajax om een vertrek naar Chelsea had gevraagd en de club stond volgens Van Geel “voor een voldongen feit”. Ajax wilde vervolgens niet het risico lopen om met een ongemotiveerde trainer door te gaan, aldus Van Geel.

  Ik zeg: mooie woorden, Martin, maar het komt je allemaal wel heel erg goed uit! Maritn zag er verder ook niet uit alsof ie het erg moeilijk had met het verlies van ZIJN hoofdtrainer. Kortom, dit bevestigd mijn eerdere bericht dat het de club allemaal wel goed uitkomt. Ik hoop dat de lijn nu doorgetrokken wordt en er opruiming gaat plaatsvinden, al betwijfel ik dit ten zeerste.

  Op korte termijn zal nu een interim-trainer gevonden moeten worden, vermoedelijk wordt dit “De Neus” Adrie Koster, een Rotterdammer met een PSV-verleden…..het moet niet gekker worden!

 2. Excuses, Koster is een Zeeuw en geen Rotterdammer, maar heeft natuurlijk wel een Rotterdams verleden (Sparta volgens mij en coach van topclub Excelsior, sattelietclub van Feyenooit).

 3. En ook dit kan ik jullie dan niet onthouden….(www.ajaxshowtime.com)

  Ten Cate boos op Ajax

  Zojuist heeft Edwin Evers live telefonisch contact opgenomen met Henk ten Cate om het wat vragen te stellen rondom zijn vertrek.

  Ten Cate maakte van dit gesprek gebruik om zijn ongenoegen te uiten omtrent de handelswijze van Ajax en hetgeen gisteren op de persconferentie naar buiten is gebracht.

  “Ik heb Ajax niet tegen de muur gezet. Ik heb uitdrukkelijk tegen alle bestuursleden en de technisch directeur gezegd dat ik het zou begrijpen als ze geen medewerking verlenen en dan dien ik gewoon mijn contract uit en maak ik het seizoen af. Volgens mij is dat niet iemand tegen de muur zetten”, aldus Ten Cate.

  Ten Cate vervolgde: “Ik begrijp niet waarom ze dit zo naar buiten brengen en ik ben hier erg boos over. Hier is het laatste woord nog niet over gesproken. Misschien komt het ze allemaal wel makkelijk uit”.

  Het lijkt er dus op in navolging van de persconferentie rondom het aanblijven van Sneijder, het aanblijven van Ten Cate, ook de persconferentie van gisteren een wassen neus is. Zo heeft Ajax in korte tijd 3 persconferenties gegeven waarvan de inhoud achteraf niet blijkt te kloppen.

 4. Ten Cate kan wel boos zijn, maar hij heeft natuurlijk ook niet al te netjes gehandeld. Hij staat natuurlijk in het volste recht om naar Chelsea te vertrekken, maar dan moet je vorige week niet roepen dat je niet gaat en je nog met Ajax kampioen wil worden. Het komt hem nu ook mooi uit dat die weg kan, hoeft die neit nog een keer naar spreekkoren van de supporters te luisteren.

 5. Alberto, eens met je woorden. HtC heeft het niet netjes gespeeld, maar het is natuurlijk wel zo dat het Ajax allemaal wel goed uitkomt….

 6. Waar maken we ons eigenlijk nog druk om kan je je afvragen. Dit is nou eenmaal de huidge voetbalwereld.

  Als het bestuur zegt dat ze volledig achter hun trainer staan dan ligt die er morgen uit. Als een speler zegt dat hij absoluut graag wil blijven dan heeft die al een contract getekend. En als zaakwaarnemers geld ruiken dan pakken ze dat maar al te graag aan om een van hun “speeltjes” de kop gek te maken en daarmee zelf flink te cashen.

  Het lijkt wel alsof er alleen maar gelogen wordt in die wereld en zoals al eerder door mij geconstateerd, dat we dat met zijn allen ook wel best vinden.

  Nu roept HtC weer dat Van Geel een grote leugenaar is en andersom beweert Van Geel hetzelfde over HtC. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen en kind van de rekening zijn (wederom) de supporters. Immers, die betalen veel geld en hebben nog clubliefde en voelen zich daadwerkelijk slechts als hun club verliest. Deze mensen echter, zien nu al zo’n 10 jaar een grote (bestuurlijke) rotzooi en chaos bij de meest succesvolle Nederlandse voetbalclub aller tijden…

  Jammer dus. Denk daar maar eens aan JJ, HtC, MvG en alle ander trekpoppen die in de Arena huisvesten als je weer iets in de media slingert omdat je vindt dat dat moet…

 7. Goede tijden, slechte tijden?!

  ‘Positie Ajaxvoorzitter Jaakke wankelt’
  Uitgegeven: 12 oktober 2007 15:59

  AMSTERDAM – Voorzitter John Jaakke van Ajax staat onder druk. Dat meldt de website van Sportweek. Volgens het sportblad zal zijn positie dinsdag tijdens de algemene ledenraadvergadering ter discussie staan.

  Jaakke werd in 2003 als voorzitter van Ajax aangesteld. Rustige tijden heeft de club onder zijn bewind nauwelijks gekend. Eerst vloog Ronald Koeman er uit, en ook Danny Blind en Henk ten Cate dienden hun contract niet uit. Verder was er nog het veelbesproken vertrek van technisch directeur Louis van Gaal.

  Als Jaakke vertrekt, is Leo van Wijk volgens Sportweek zijn mogelijke opvolger. Van Wijk is momenteel vice-president van AirFrance-KLM. Vroeger heeft de geboren Amsterdammer in het tweede van Ajax gespeeld, en bovendien is hij een jeugdvriend van Johan Cruijff.

  De gifbeker in de Arena dient kennelijk helemaal leeg gedronken te worden. Nu nog wachten totdat Van Geel eruit wordt gezooid en we kunnen echt vanaf nul gaan beginnen…
  Ongelofelijk, wat een soap zeg!

 8. zolang de commercie als een gezwel in het voetbal zit ,blijven wij niet van dit soort zaken verschoond.
  Mocht graag altijd ajax volgen maar zolang daar mensen zitten die er niet voor het voetbal zitten wordt het niet beter denk ik.Waarom schakelen ze van Praag niet in, die had het altijd wel aardig voor elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s