Nog meer spannende slotdagen in Spanje

Het afgelopen seizoen in Spanje kende een erg spannend en beoiend slot, zoals ik eerder deze week al schreef. Aan het begin van de jaren 90 deed zich drie seizoenen op rij een soortgelijke situatie voor. Toen waren het tweemaal Real Madrid (tot mijn grote spijt) en eenmaal Deportivo La Coruña, die de titel op de laatste speeldag weggaven. Alle drie de keren was het het Barcelona van Cruijff wat profiteerde.

Dankzij de wonderen van YouTube kunnen we alle drie de slotdagen nogmaals in al hun glorie herleven.

Seizoen ’91-’92

Real Madrid ging als koploper de laatste speeldag in. De Madrilenen stonden onder leiding van Don Leo Beenhakker (hij was eindelijk weer thuis) en hadden één punt voorsprong op Barcelona. De twee wedstrijden tussen beide ploegen waren in 1-1 geëindigd en het doelsaldo van Barcelona was aanzienlijk beter. Om kampioen te worden, moesten de mannen van Leo dus hetzelfde resultaat behalen als Barcelona.

Real Madrid ging op bezoek bij het Tenerife van oud-Madridspeler Jorge Valdano, dat moest winnen om promotie-degradatie wedstrijden te vermijden. Barcelona

Na amper negen minuten in de wedstrijd kopte Hierro (toen nog aanvallende middenvelder, goed voor 21 goals en de tweede plek op de topscorerslijs!) op voorzet van Gica Hagi de 0-1 binnen voor Madrid. Dezelfde Hagi schoot na een half uur spelen van grote afstand een vrije trap binnen voor de 0-2. Voor rust scoorde Tenerife nog 1-2, maar de titel leek veilig voor Madrid. Ook omdat Barcelona thuis nog op 0-0 stond.

Ik kan me nog herinneren dat de wedstrijd(en) toen door RTL4 live werden uitgezonden. Ik zat totdat moment helemaal in mijn nopjes te kijken. Maar wat na de rust gebeurde is tot op dit moment nog de naarste ervaring wat ik als Real Madrid supporter ooit heb gehad.

Barcelona kwam na rust op vorosprong en vlak daarna maakte Tenerife gelijk. maar er was nog genoeg tijd om voor de winst te gaan. Sanchis maakte echter aan alle hoop een eind door zijn subtiel tikje terug (waar was die in hemelsnaam mee bezig!?) naar Buyo, wat leidde tot de 3-2 voor Tenerife. Een van de grootste choke-optredens van Madrid was daarmee een feit en Cruijff kende zijn eerste lucky escape.

Seizoen ’92-’93

Een jaar later deed zich dezelfde situatie voor: laatste speeldag, Madrid één punt voorsprong op Barcelona, maar Barcelona beter doelsaldo terwijl het odnerling resultaat weer gelijk was. Bijzonder was dat Real Madrid (nu onder Benito Floro; Don Leo was alweer elders thuis gekomen) weer naar Tenerife (nog steeds onder Valdano) moest voor de laatste wedstrijd en ook dit jaar moest Tenerife vol voor de winst gaan (dit keer om een UEFA Cup plek te veroveren). Zou er sprake van revanche zijn, of was de trauma van het jaar daarvoor nog niet verwerkt?

De trauma zou uiteindelijk alleen maar groter worden. Na tien minuten scoorde Dertycia (wie kent hem nog!) voor Tenerife. Tegelijkertijd bracht Stoichkov Barcelona op voorsprong. Real Madrid probeerde daarna alles maar kwam niet meer tot scoren, terwijl Tenerife vlak voor rust dat nog wel deed. Kampioenschap naar Barcelona.

Seizoen ’93-’94

Dit seizoen was Deportivo de La Coruña de koploper op de laatste speeldag met één punt voorsprong op Barcelona. De Catalanen hadden echter een beter onderling resultaat, dus bij een gelijke stand zou de titel naar hun gaan. Barcelona won hun thuiswedstrijd (tegen?) gemakkelijk, zodat alle druk al snel bij Deportivo kwam te liggen. In hun thuiswedstrijd tegen Valencia kwamen de Galiciërs echter niet verder dan 0-0, totdat ze in de blessuretijd een strafschop mee kregen. Miroslav Djukic had vanaf 11 meter de kans om de titel binnen te halen, maar de keeper (Palop volgens mij, nu bij Sevilla) redde zijn inzet en BArcelona werd voor de 4e keer op rij landskampioen.

Op youtube helaas alleen maar beelden van de strafschop:

NB: Wil tot slot nog even opmerken dat het zo opgehemelde Dream Team van Cruijff dus drie kampioenschappen te danken had aan (jammerlijk) falen van de concurrenten. Mijn mening is natuurlijk gekleurd, maar ik wilde het toch even gezegd hebben.

Advertenties

2 thoughts on “Nog meer spannende slotdagen in Spanje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s