De dopingsoap continues!

Met de WK Wielrennen in Stuttgart voor de deur, volgen de verhalen over doping elkaar in de media in rap tempo op. De heksenjacht in Duitsland ljkt na de ontboezemingen van de T-mobile-clan dit voorjaar compleet losgeslagen. Zelfs oud-renners, die mogelijk hier en daar ooit een pilletje hebben gepakt, worden door de organisatie “kaltgestellt”! In mijn ogen een schande en de Duitsers doen zich nu ineens voor als het braafste jongetje van de klas. Terecht of onterecht?

Nadat Denis Mentsjov het gezicht van Rabobank afgelopen weekend enigszins redde door de Vuelta op zijn naam te brengen, zijn deze week alle wielerogen gericht op Duitsland. Dit weekend wordt daar het WK verreden. Tot op heden overigens met een behoorlijk resultaat voor de oranje-equipe (goud voor Boom in de tijdrit voor de espoirs, brons voor Clement bij de profs), maar dat geheel terzijde. Het gaat er vooral over doping, dopingzondaars van nu en vroeger en of Jantje, Pietje of Klaasje nu wel of niet mag rijden aanstaande zondag! En met Jantje heb ik het dan niet over “der Jan”. Maar over hieronder meer……

Allereerst was daar de zaak rond de Spanjaard Valverde. In eerdere berichten op deze blog is hier al over gesproken, maar afgelopen woensdag is er dan toch een definitief besluit genomen over de deelname van de Spaanse nummer 3 van vorig jaar. Valverde wordt – zoals zoveel actieve en niet meer actieve renners in het peloton – in verband gebracht met de Operacion Puerto en mocht derhalve van het UCI niet aan de start verschijnen. Valverde en de Spaanse bond waren het hier niet mee eens en dreigden met rechtszaken. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een uitspraak van het Internationale Sporttribunaal, het TAS. Deze oordeelde woensdag dat Valverde – net als overigens de Autralier Davis – gewoon mee mag doen in Stuttgart. De UCI heeft de eerste strijd dus verloren en houdt zich sindsdien rustig…..het slaan met de stok wordt nu overgelaten aan de Duitse organisatie en het Italiaanse Olympische Comité (CONI), dat zich maar weer eens heeft gebogen over een aantal vermeende dopinggevallen.

Als gevolg van deze Italiaanse actie heeft Danilo Di Luca zich inmiddels afgemeld voor het WK. De winnaar van de Ronde van Italië en de leider in de stand om de wereldbeker nam de beslissing nadat het CONI Coni donderdag vier maanden schorsing eiste vanwege vermeend dopinggebruik door de Italiaan. De renner van Liquigas was in juli vrijgesproken, maar het Coni maakte deze week bekend over nieuw bewijs te beschikken. Opvallend zo vlak voor het WK. De eerdere berichten over het vermeende dopinggebruik van Di Luca kwamen niet verder dan wat onbeduidende berichtjes in de krant. Nu is het ineens voorpaginanieuws. Dit alles gezien de actualiteit van het WK natuurlijk. Goede timing van het CONI om zo weer wat aan naamsbekendheid te doen…… Di Luca vindt zichzelf overigens nog steeds onschuldig.

Ook een andere Italiaan, Bettini, de huidige wereldkampioen moet vrezen voor zijn start aanstaande zondag. De Italiaan weigerde zijn handtekening te zetten onder de anti-dopingverklaring van de internationale wielerbond, de UCI. Bettini reed desondanks het hele jaar, maar mag van de organisatie in Stuttgart nu niet aan de start verschijnen. De organisatie is zelfs naar de rechtbank gestapt omdat de UCI Bettini gewoon laat starten en dreigt zelfs met een boete als dit toch gebeurd. De strijd spitst zich in dit geval dus toe tot een strijd tussen de UCI en de organisatie, maar Bettini lijkt het kind van de rekening te worden. De UCI neemt het voor Bettini op ondanks eerdere verklaringen van de UCI dat Bettini toch echt de verklaring moest ondertekenen…… De UCI lijkt hier wat boter op het hoofd te hebben en de organisatie schiet met losse flodders! De rechtbank heeft vandaag overigens in kort geding uitspraak gedaan (terwijl ik dit schrijf wordt het nieuws bekend) en Bettini mag starten. Een eerste zure appel voor de WK-organisatie dus…..

Het toppunt van de losse flodders is het standpunt van de organisatie dat iedereen die ooit in verband is gebracht met doping niet welkom is op het WK. Dit zou inhouden dat legendarische wielrenners als Eddy Merckx en Gianni Bugno zich niet in Stuttgart mogen vertonen. De Duitsers willen dat het WK, na de dopingperikelen in de Tour de France, een nieuwe start zou zijn. De organisatie lijkt echter door te schieten in haar goede bedoelingen.

Indien dit standpunt gehandhaafd blijft, ben ik benieuwd wie er bij het WK aanwezig zullen zijn. Volgens mij is iedere ex-wielrenner inmiddels wel ooit in verband gebracht met doping. Dit geldt in ieder geval voor menig ploegleider, waaronder ook mensen als Breukink, Bruyneel en (vooral) de Deen Riis. Daarnaast is menig ex-wielrenner thans aangesteld of ingehuurd als expert bij een van de tv-omroepen die verslag zullen doen van de wedstrijd. De NOS zal Maarten Ducrot dus naar huis moeten sturen – al vind ik dat persoonlijk niet heel erg – en ook andere omroepen zullen een nieuwe bezetting van de commentaarposities moeten vinden.

Het standpunt van de WK-organisatie is natuurlijk te prijzen. Wat is er nu mooier dan een nieuwe schone start, zonder doping. Maar dit is natuurlijk heel naief. Doping zal er altijd zijn en zal er altijd blijven. Ook in Duitsland. Zeker in de wielersport zal er de komende jaren meer dan ooit gesproken worden over doping, wat kan wel en wat kan niet. De ene na de andere onthulling zal gedaan worden en het wachten is natuurlijk nog steeds op de ontknoping van het dossier Fuentes, met- jawel – als één van de hoofdpersonen “der Jan”. Ullrich was recentelijk nog in het nieuws omdat er nieuwe bewijzen tegen hem zouden zijn, hij zou betalingen hebben gedaan aan Fuentes vanaf zijn Zwitserse geldrekening. Kortom, hoezo een nieuwe start daar in Stuttgart!

Tenslotte nog een kleine nabrander. Ook Rasmussen is opnieuw in opspraak geraakt. Volgens recente berichten is de voormalige Rabo-renner (en ja, de cirkel is zo dus weer rond) in de afgelopen Tour de France positief getest. Hij ontliep echter een straf doordat het middel nog buiten de criteria valt van wereldantidopingbureau Wada. Het geldt juridisch gezien nog niet als doping. Dit lijkt op het verhaal zoals dit ooit gold voor EPO. En eigenlijk gold dit natuurlijk voor alle doping, waar net als in de echte grote mensen maatschappij lekker door geinnoveerd wordt, nieuwe middeltjes en snoepjes ontwikkeld worden etcetc. Dus wat nou, WK-organisatie, een nieuwe start……

Advertenties

6 thoughts on “De dopingsoap continues!

  1. Je betoog is in mijn ogen terecht. Het is natuurlijk allemaal wel weer zeer dubieus om juist nu zoveel ruchtbaarheid te gaan geven aan doping. En de Duitsers moeten maar helemaal hun mond houden want zo’n beetje iedere goede Duitse renner, wel of niet actief op dit moment, is al in verband gebracht met doping. De pot verwijt …etc.

    NB Ik zou graag willen zien dat je een middelmatige renner als Bugno (choker eerste klas!) niet in dezelfde zin zet als de Kannibaal…

  2. Beste Roog, ik moet eerlijk bekennen dat ik de renner Bugno ook absoluut niet op hetzelfde nvo acht als de heer Merckx. De naam is alleen in dit kader gebruikt omdat ook hij geweerd wordt van het WK. Ondanks zijn toch niet al te geringe palmares…..

  3. Kan me Bugno vooral herinneren van zijn complete mislukkingen om de macht over te nemen van de Indurator in de Tour de France. Okay hij is dan wel een keer wereldkampioen geworden en heeft tussendoor vast ook nog wel een Giro oid gewonnen maar ja een bepaald imago (te weten, loser) raak je niet snel kwijt..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s