Shame on me! Hoe ziet een rugby team eruit – deel II

Zie ik daar in mijn stuk over rugby “Hoe ziet een rugby team eruit” dat ik gewoon geen echte analyse heb gegeven over de nummers 6, 7 en 8.  Voor de volledigheid hierbij dan alsnog.

De nummers 6 en 7 behoren ook tot de forwards en worden aangeduid als de blindside flanker respectievelijk openside flanker. Net zoals de number eight zijn de flankers eigenlijk verbindingsspelers tussen forwards en backs. Ze worden geacht hun bijdrage te leveren bij zowel het opzetten en continuëren van aanvallen, alsmede het afbreken van aanvallen van de tegenstander. Daarnaast zijn het ook key spelers als het aankomt op het zorgen voor balbehoud en/of juist nieuw balbezit moeten zien te veroveren. Gelet op deze vrij ruim omschreven taak zul je moeten concluderen dat de flankers zeer all round moeten zijn.

De blindside flanker is meestal de iets grotere en zwaardere van de twee flankers omdat hij wordt geacht in voorkomende gevallen de number eight van de tegenstander af te stoppen. De openside flanker is de snellere en behendigere van de twee. Naast het in de ploeg houden van de bal en het veroveren van de bal is een andere belangrijke taak van de flankers het beschermen van (meestal) de kleinste en lichtste man op het veld tijdens de scrum, de scrum half. Een aantal hedendaagse bekende flankers zijn George Smith (Aus), Serge Betsen (Fra), Jerry Collins en Richie McCaw (beide AB).

En last but not least, de number eight. Zoals eerder vermeld is het dus de enige speler op het veld die geen specifieke naam heeft maar kortweg wordt aangeduid als number eight. Een moderne nummer 8 heeft zowel power nodig maar dient daarnaast ook zeer mobiel te zijn (vergelijkbaar met bijvoorbeeld de flankers). Hij staat helemaal achteraan in de scrum en controleert vanuit die positie met zijn voet de bal. Vaak is het dan de scrum half die de bal uit de scrum haalt nadat de number eight daarvoor het teken heeft gegeven. Maar een number eight kan ook ervoor kiezen om zelf de bal op te pakken vanuit de scrum en met de bal te gaan lopen, net zoals bijvoorbeeld een center dat kan doen. Het postuur van een number eight is vaak lengte gecombineerd met een atletisch lichaam, waardoor ze ook zeer geschikt zijn om in de line out als target te functioneren voor de hooker (ipv de aangwezen targets, de locks). Net zoals flankers doen ze niet zozeer mee aan het echte “duwen” in de scrum maar dienen ze wel snel te zijn om te voorkomen dat de tegenstander (in de vorm van flankers en number eight) een uitbraak forceren vanuit een set piece zoals de scrum en de line out. 

Bekende number eights zijn Martin Corry en Lawrence Dallaglio (Eng), Bobby Skinstad (SA), Harinordoquy (Fra) en in een verleden bijvoorbeeld Morné du Plessis en Gary Teichman (SA) en Brian Lochore (AB). 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s