England- South Africa 0 (!!) – 36

Eerste volledige wedstrijd die ik heb gezien op de RWC 07 en het was meteen een topper. Mooi dat Engeland compleet werd afgemaakt door de Bokkies en eigenlijk zag het er eerlijk gezegd ook nooit uit alsof de regerend wereldkampioen echt geloofde in een overwinning. Ik heb zelden tot nooit een Engels team gezien dat zo eendimensionaal rugby speelt.

Het grote probleem in mijn ogen is het feit dat Engeland gewoon geen inventieve spelers heeft. De fysieke kant van het spelletje is altijd wel goed verzorgd maar alleen met kracht win je tegenwoordig al lang niet meer. En het getuigt natuurlijk ook niet van al te veel intelligentie als je denkt dat je een van de meest fysieke teams in wereldrugby gaat bestrijden met hun eigen middelen. De tactiek was wat mij betreft dus gewoon helemaal verkeerd en daar kwam nog bij dat een aantal spelers die wel iets meer kunnen brengen dan ook nog eens geblesseerd zijn hopeloos uit vorm (bijvoorbeeld Wikinson waarbij je je kunt afvragen of hij eigenlijk niet gewoon stelselmatig last heeft van beide genoemde euvels gedurdne de laatste 4 jaar of zo …).

En dat kwam helaas voor de Engelsen al heel snel naar voren. Na een minuut of 10 was het namelijk al bekeken. Een paar keer de turbo aan bij de wingers van de Bokkies (Pietersen en natuurlijk Habana), some excellent work around the scrummage by man of the match (scrum half) Fourie du Preez en Engeland lag al op zijn rug. Dat het slechts 36-0 werd mag een klein mirakel heten. Eigenlijk zit er in het team dat Engeland opstelde afgelopen vrijdag, nog maar 1 speler die iets extra’s kan brengen, te weten de heer Robinson. Oorspronkelijk natuurlijk een league speler maar vervolgens heeft die jaren lang deel uitgemaakt van het union team van Engeland en is hij bijvoorbeeld ook wereldkampioen geworden in 2003. Dit was verreweg de meest gevaarlijk speler van Engeland tegen de Bokkies waarbij het vermeldenswaardig is dat hij op full back werd neergezet. Robinson is immers van huis uit toch echt wel een winger. Maar goed, de jaren gaan natuurlijk al wel een beetje tellen bij Jason en dan is full back niet eens zo’n slechte plaats om deze man op te posteren. 

Met zijn snelheid en side steps heeft hij twee dodelijke wapens in handen die onmisbaar zijn voor de hedendaagse back rower in het top union rugby. Daarnaast kan hij ook nog aardig mee als het gaat om tackling. Tel deze eigenschappen bij elkaar op en hou in het achterhoofd dat de rest van het team middelmatig tot slecht is, en je komt al snel tot de conclusie dat hij dus de beste man op het veld was aan de kant van het verliezende team. Nu maar hopen voor Engeland dat de hamstringblessure waarmee hij uitviel niet al te ernstig is. Want als ze deze man ook niet meer kunnen opstellen dan voorzie ik grote problemen voor Ashton zijn mannen in de overige groepswedstrijden tegen zowel Tonga als Samoa. 

Voor wat betreft de Bokkies ziet het er gewoon goed uit. Het was zowel offensief als defensief een goede performance tegen Engeland. En met de nummer 1 positie in deze poule voor het grijpen zal SA zeer waarschijnlijk Oz gaan ontlopen in de kwartfinale en mogen ze aantreden tegen een van de mindere goden uit poule B (waarbij het in dit geval  zeer waarschijnlijk is dat dit Wales zal gaan worden). Als SA net zo’n wedstrijd speelt als tegen Engeland dan vrees ik voor Wales dat ze er ook niet aan te pas zullen komen. De forwards van SA zijn gewoon te goed voor Wales en ook in de backs zit meer muziek bij de Bokkies vergeleken met hun northern hemisphere collega’s.

Zo is de first row van SA gewoon awesome (John Smit, Os dus Randt  en de wellicht iets minder bekende Brendan Botha) en ook de locks zijn van wereldklasse (Victor Matfield en Bakkies Botha).  Met Danie Rossouw op number eight en twee zeer behoorlijke flankers (tegen Engeland werden deze posities ingevuld door Juan Smith en Wickus van Heerden) is ook daar meer dan genoeg rugby intelligentie te bespeuren.

Tel daarbij op een zeer goede scrumhalf ( de eerder genoemde Fourie du Preez), een goede fly half (Butch James), twee dodelijke wingers (Habana en Pietersen), goede betrouwbare centers (Francois Steyn een jong talent en Jacque Fourie) en een door de wol geverfde full back (mede recordhouder qua interlands), Percy Montgomery en je zult moeten concluderen dat SA gewoon een heel sterk team heeft. Persoonlijk denk ik dat alleen AB een beter all round rugby team heeft maar alle andere deelnemers aan de RWC 07 zullen grote moeite krijgen met het team van coach Jake White.

Laten we met zijn allen hopen dat de rest van de RWC 07 net zo mooi aanvallend rugby zal opleveren als het spel dat SA op de mat heeft gelegd. Kijktip voor aankomende week is natuurlijk op de eerste plaats de crunch match tussen Frankrijk en Ierland in poule D (vrijdag 21 september om 21:00, dus kroegmateriaal) en in iets mindere mate de wedstrijd tussen Engeland en Samoa (zaterdag 22 september om 16:00 waar Engeland zal moeten strijden om nog tweede te worden in hun poule en daarmee door te mogen gaan naar de kwartfinale) plus een mogelijkheid om op zondag te bekijken hoe goed AB nu werkelijk is  (zondag 23 september om 17:00 in hun wedstrijd tegen Schotland). Wederom veel kijkplezier gewenst!

Advertenties

3 thoughts on “England- South Africa 0 (!!) – 36

 1. De spanning begint te stijgen op de RWC 07!

  Vanavond een echte kraker op het programma.

  Thuisland Frankrijk , dat zich niet nog een misstap kan veroorloven na de nederlaag in de openingswedstrijd tegen Argentinië, tegen een outsider, namelijk Ierland.

  In deze poule des doods (poule D) dienen eigenlijk beide teams deze wedstrijd te winnen, waarbij vooral Frankrijk er alles aan gelegen zal zijn om de mannen van Eddy O’Sullivan te verslaan.

  \Maar ook Ierland zal zeker niet willen verliezen want dat betekent dat ze zeer waarschijnlijk moeten gaan winnen van Argentinië om sowieso een rondje verder t te komen. En dat laatste is natuurlijk geen gemakkelijke opgave tegen een stugge en fysiek zeer sterke ploeg als Argentinië.

  Ondanks bovenstaande overweging, zou ik mijn geld desalniettemin vanavond toch echt wel op Frankrijk zetten.
  Ik kan me namelijk niet voorstellen dat de Fransen zich wederom laten verrassen op dit WK en daarmee al roemloos in de poulefase exit zouden zijn. Dat zie ik niet gebeuren en ik ben ook van mening dat Frankrijk te veel goede spelers heeft om te verliezen van het tot nu toe zeer tegenvallende Ierland.

  Maar goed, you never know, het is en blijft rugby en een goede avond van de jolly green army is uiteraard niet uitgesloten.

  Voor degenen die het nog niet eerder hadden meegekregen, om 21:00 begint dit spektakel. Dus ik zou zeggen, begeeft u allen vanavond naar de pub, zie een mooie sportwedstrijd, maak vele vrienden en ervaar een samenzijn zonder agressiviteit onder het genot van een pint Guinness/Kilkenny of een ander sapje.

  Kortom, join the rugby experience. Allez les bleus?!

 2. Roog, ik verwacht dit weekend wel een analyse van dit rugby-weekend. Zeker nu Johnny ongeveer eigenhandig Australie uit het toernooi gekickt heeft……

 3. Hoho, Johnny miste behoorlijk wat penalties en was zeker niet zo aanwezig als vele mensen hadden gedacht…
  Maar Oz was gewoon echt heel slecht. Ze verloren iedere keer de bal in de tackle en leken niet bij machte om het statische Engeland te breken. Ook miste ik de echte wil om te winnen bij Oz. Iets waar ze normaal gesproken juist heel goed in zijn. Vreemd. Het deed mee een beetje denken aan Ajax afgelopen donderdag. Alsof ze gewoon niet alles gaven voor de overwinning.

  Al met al was het in mijn ogen wel een verdiende overwinning voor Engeland en eerlijk gezegd ben ik er ook niet rouwig om dat Oz eruit ligt. Immers, als AB vanavond gewoon “ff wint” van La France dan mag AB in de semi finals aantreden tegen Engeland. Wil wel eens zien of ze dan ook nog gaan winnen.

  Maar al met al, dus leuk voor Engeland en Oz mag weer vier jaar gaan wachten tot ze een nieuwe kans krijgen om wereldkampioen te worden.

  Nadere analyses over de wedstrijd van vanavond is simpel.
  Ik denk dat AB gewoon toch gaat winnen. Ze hebben het beste team en zijn fysiek gewoon sterker dan La France. Nou is Frankrijk wel altijd een soort angstgegner voor AB maar ik zie het niet gebeuren in Cardiff hedenavond.

  Morgen lijken de uitslagen me een stuk beter voorspelbaar. Bokkies gaan gewoon makkelijk winnen van Fiji omdat ze een beter team hebben en vooral een betere tactiek.

  In de andere wedstrijd zullen het de Pumas zijn die als winnaar uit de bus rollen. Schotland mist namelijk snelheid en creativiteit in de backs en Argentina is gewoon een heel goed gegroepeerd spelend team, dat ook zeer weinig weg geeft in de verdediging. Ook de first row van Argentina is gewoon beter dan die van Schotland dus dat betekent dat Argentina veel bruikbare ballen zal krijgen en met de “ball in hand” kan gaan rennen richtign de try line van Schotland. Uiteindelijk gaat dat tries opleveren en dat gaat Schotland niet goed maken.

  Okay ik ga me voorbereiden op vanavond hetgeen betekent dat er een goudgele pretcylinder open gaat worden getrokken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s