Petacchi is los! En ander nieuws uit Spanje…

logo-vuelta.gif

Petacchi heeft gisteren in de 12e etappe zijn tweede zege in deze ronde gewonnen. In de rit met een wederom een lange ontsnapping, was hij wederom de sterkste in de eindsprint. Hij versloeg Bennati. De gouden trui van Mentsjov liep geen enkel gevaar.

Het belangrijkste nieuws naast de etappezege van Petacchi dat de laatste 24 uur uit Spanje kwam is echter niet zozeer de zege van Petacchi, maar meer nog het afstappen van Tom Boonen vandaag. Gisteren probeerde hij nog aan de zijde van Bettini in de laatste kilometers weg te komen, ,maar zonder succes. Volgens de berichten heeft Boonen te veel last van zijn rug, al heeft hij sowieso een teleurstellende Vuelta gereden. Geen enkele etappe reed hij om de voorste plaatsen mee. Boonen zelf heeft te kennen gegeven dat mogelijk ook het WK voor hem in gevaar komt. In Stuttgart zou Boonen voor de tweede keer wereldkampioen willen worden. Naast het nieuws over Boonen, valt verder nog te melden dat naast Valverde zelf, nu ook de Spaanse bond protest heeft aangetekend tegen de uitsluiting van Alejandro Valverde door de internationale wielrenunie UCI voor het wereldkampioenschap wielrennen. De bond dreigt de UCI voor de rechtbank te slepen als Valverde niet mag starten en wil het WK mogelijk zelfs boycotten. Valverde zelf heeft ook al te kennen gegeven naar de rechter te willen stappen. De UCI weert Valverde omdat hij wordt verdacht van dopinggebruik, nu zijn naam mogelijk rondzingt in de dossiers van dokter Fuentes (Operación Puerto). De UCI erkende eerder al dat de schuld van Valverde weliswaar allerminst vaststaat, maar dat gezien de huidige regels en stand van zaken in het wielrennen zijn aanwezigheid niet gewenst is. Ondanks hevig protest van de Spaanse wielerbond weigert de UCI de ban ongedaan te maken. De Spanjaarden hebben het dossier zelf doorgelezen en stellen dat Valverde absoluut niet schuldig is.

Dit laatste is natuurlijk een mooi onderwerp voor deze blog. Al eerder is hier geschreven over dopinggebruik, met diverse reacties als gevolg. In de zaak Valverde lijkt de UCI echter wel heel ver te gaan. Ok, misschien komt de naam Valverde voor in de dossier, al twijfelen de Spanjaarden daaraan (raar toch, de stukken zijn in het Spaans opgesteld en ook in Spanje kunnen ze toch lezen?), maar door dan zomaar weer te stellen dat Valverde daarom niet gewenst is? Voor mijn gevoel gaat dat toch wat ver. De wielerwereld staat duidelijk op zijn kop, niemand lijkt meer te weten wat wel en niet kan en wie wel en niet gewenst is. De opmaat naar de Tour was hier al een voorbode van, met uitsluitingen en vreemde vergaderingen op de koop toe. Nu lijkt er weer een hoofdstuk toegevoegd te kunnen worden aan het dossier. Na Basso, Ullrich, de hele Telekomwinkel en Vino en consorten is het nu dus de beurt aan de Spanjaarden, met Valverde als prominente hoofdpersoon.

Het beloven wat dat betreft nog hete weken te worden, zo in de voorbereidingen op het WK. Ben benieuwd of de Spanjaarden hun protest doorzettten en wat de uitkomst zal zijn. Ik verwacht echter dat de geschiedenis zich zal herhalen en Valverde eieren voor zijn geld moet kiezen en in Spanje kan achterblijven. Zijn seizoen zit er dan dus op!

Advertenties

3 thoughts on “Petacchi is los! En ander nieuws uit Spanje…

  1. En nu lees ik ook nog dat er wellicht grote bedragen zijn overgemaakt door Der Jan aan die vage Spaanse dokter. Laat aub deze soap snel afgelopen zijn en kom maar door met die namen.Ogverigens ben ik ook nog steeds zeer benieuwd naar de namen op die lijst die niet toebehoren aan wielrenners maar andere sporters…

    Gokje: bekende namen uit de atlethiek (sprinters waarschijnlijk), langlaufen, voetbal, alle grote vier Amerikaanse sporten (Bbal, American Football, IJshockey en natuurlijk honkbal, al gok ik erop dat de Amerikanen wel hun eigen apotheker hebben…) andere duursporters??

    Nou misschien dat Dick Pound nog iets meer mankracht kan inzetten om dit kankergezwel nu eens flink aan te pakken.

    NB het lijkt me een duidelijke zaak dat Valverde wel uit dat potje heeft gesnoept en als daar bewijs voor is dan mag die gewoon niet starten op het WK. Ook Contador is trouwens uit het niets wel heel snel heel goed geworden en was zo’n beetje de eerste naam die genoemd werd toen er geruchten rondgingen over DE LIJST ….

  2. En hier in het verre Canadia lees k dat Landis schuldig is bevonden, waardoor maanden na afloop ineens Pereiro de winnaar van de Tour 2006 is geworden. Hoe moet je dat wielrennen dan nog serieus nemen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s