Kleine Lettertjes en Kleine Kinderen

Als iemand een contract tekent, dan wordt hij of zij geacht zich hieraan te houden. Daar is per slot van rekening dat contract voor. Twee partijen maken een afspraak en het doel van een contract is dat je elkaar daar dan aan kan houden. Nu is het zelfs zo dat wanneer er redelijkerwijs niet meer van iemand verwacht kan worden dat hij zich aan het contract houdt, deze ontbonden kan worden. Prima verhaal toch? Lekker duidelijk.

Voetballers echter lijken soms te denken dat wetten die voor normale mensen gelden, niet voor hun gelden. Nu klopt dat deels ook wel en ik kan me de verwarring voor de meestal toch niet al te hoog opgeleide sporters dus ook wel een beetje voorstellen. Als ik iemand op straat een doodschop zou verkopen, loop ik het risico drie maanden celstraf aan mijn broek te krijgen voor openbare geweldpleging. Tijdens een wedstrijd kom je er vanaf met een gele of rode kaart en misschien een schorsing. Dat laatste is natuurlijk helemaal niet erg, want dat betekent dat je je geld verdient terwijl je lekker op de tribune een potje voetbal kan zitten kijken. Voetballers moeten alleen niet denken dat ze de hele tijd boven de wet staan.

In het verleden zijn er diverse voorbeelden te verzinnen van voetballers die denken onder gemaakte afspraken uit te kunnen komen. Soms heeft een arbitragezaak ze ook in het gelijk gesteld, maar soms ook niet. Deze zomer was er binnen het Nederlandse voetbal echter een tweetal incidenten van voetbalers die dachten dat ze zomaar konden doen en laten wat ze wilde.

Als eerste was er natuurlijk Rafael van der Vaart. Deze jongen is één van de beste voetballers van Nederland. Hij mag dus ook vaak op uitjes met het Nederlands elftal. Verder woont en werkt hij in het pittoreske Hamburg waar hij met de plaatselijke SV niet alleen in één van de interessantste voetbalcompetities van Europa speelt, maar hij ook vaak in het kader van de UEF-cup met die club op diverse buitenlandreisjes mag. Tot slot wil ik ook niet onvermeld laten dat hij bovenop dit alles ook nog eens een hele leuke vriendin heeft, althans, zo ziet ze er uit. Verder ken ik haar niet echt dus ik ga niets zeggen over haar persoonlijkheid of intelligentie, maar ze is vast heel leuk met kinderen of anders Gucci-tasjes.

Meneer Van der Vaart echter, had bedacht dat hij naar Spanje wilde om te spelen in en bij Valencia. Dat is natuurlijk zijn goed recht, maar hij moet niet vergeten dat hij een contract heeft met zijn huidige werkgever en dat hij zich ook aan de regeltjes moet houden. Hamburg had helaas voor hem niet zo’n behoefte om hem te laten gaan en dat is ook niet zo raar, want hij is niet alleen een hele goede, maar ook spelbepalende speler. Toen dacht meneer Van der Vaart dat hij vast wel iets kon forceren als hij net deed alsof hij last had van zijn rug. Bah! bah! en nog eens bah! Je hebt toch een contract getekent? Gelukkig is hij tot inkeer gekomen, hetgeen niet gezegd kan worden van de heer Alves.

Het verhaal van de heer Alves is bekend. Eerst kwam hij wat later dan afgesproken terug van vakantie. Nu is het een Braziliaan en de voetbalhistorie heeft reeds eerder uitgewezen dat dat volk nog wel eens moeite kan hebben met simpele afspraken en/of kalenders, dus in eerste instantie leek het nog niet alsof er iets aan de hand was. Toen hij echter uiteindelijk in Nederland was, toonde hij geenszins de bereidheid om te werken voor de sportclub waar hij in principe nog vier jaar onder contract zou staan. Hij weigerde te trainen en op dit moment, zelfs ruim na het verstrijken van de deadline voor transfers, is hij weer spoorloos.

Sinds het Bosmanarrest is de duur van een contract zeer belangrijk. Wanneer een contract namelijk is afgelopen, is een speler vrij om te gaan en staan waar hij wil en loopt de club soms grote bedragen aan transfergelden mis. Tegenwoordig wordt de hoogte van een transferbedrag dus niet alleen maar bepaald door de qualiteit van de voetballer, maar ook door de tijd dat het nog duurt voor een contract afloopt. Het is voor clubs dus interessant om langlopende contracten af te sluiten en om de voetballer zelf hierbij over de streep te trekken staat hier dan ook vaak een hogere salarisvergoeding tegenover.

Alves heeft met SC Heerenveen een contract getekent van vijf jaar. Dit betekende voor onze Braziliaanse vriend zeer waarschijnlijk dat hij een hoger salaris zou krijgen dan wanneer hij een contract getekend zou hebben voor één of twee jaar. Hij heeft deze afspraak gemaakt en het bijbehorende geld aangenomen. Als hij echter geen vijf jaar wilde spelen in Heerenveen, had hij dat contract niet moeten tekenen. De manier waarop hij zich nu gedraagt, is niet alleen bijzonder kinderachtig, maar getuigt ook nog eens van een totaal gebrek aan realiteitszin.

Tot de winterstop mag hij toch nergens anders heen. Als hij graag van dat moment gebruik wil maken om van club te wisselen, is het misschien een ideetje om de tussentijd te gebruiken om te laten zien dat je een hele goede voetballer bent. In dat geval zullen andere clubs eerder geneigd zijn om het door Heerenveen gewenste transferbedrag te betalen. Nu weet ik niet hoe clubs denken, en eerlijk gezegd al die jaren voetbal volgen heeft het niet duidelijker gemaakt, want er gebeuren soms rare dingen, maar ik kan me niet voorstellen dat een club zit te wachten op een speler die dit soort fratsen uithaalt. Voetbal is boven alles een teamsport en Alves geeft hierdoor geen blijk van het hebben van een teamgeest.

Kortom, een zeer vervelende situatie en laten we hopen dat Alves snel weer tot inkeer komt en de Nederlandse velden zal opluisteren met zijn betoverdende spel. Althans, na 29 september natuurlijk ;-) Ik vind het sneu voor Heerenveen, want ondanks dat het eigenlijk een kleurloze ploeg is, heb ik toch altijd wel sympathie voor deze schattige noorderlingen. Ook is het wel een beetje sneu vor de heer Alves, want de echte schuld ligt natuurlijk bij dat vieze boevenvolk van een zaakwaarnemers.

Advertenties

6 thoughts on “Kleine Lettertjes en Kleine Kinderen

  1. Ik voorzie een uitgebreide nieuwe post over een nare categorie mensen die iets met het voetbal schijnen te maken te hebben, de zaakwaarnemer (bah Lothar)!!

  2. zelfs zijn vrouw schijnt niet te weten waar deze malloot zit en wanneer hij weer terug komt… Ik denk dat Heerenveen dit grote kind maar snel moet proberen te dumpen want zo schiet het natuurlijk niet op.

  3. Beste Roog,

    Als je het nieuws vandaag een beetje beter gevolgd had, dan had je inmiddels dus kunnen weten dat Alfonso inmiddels is teruggekeerd in Heerenveen. Hij speelt niet mee vanavond, maar dat is natuurlijk niet vreemd…… Zal wel voor de nodige onrust zorgen de komende weken, al blijft Heerenveen zijn best doen om alle rust te bewaren. Morgen (vrijdag) moet hij op het matje komen bij de clubleiding.

  4. Het publiek in Heerenveen was al niet meer zo blij met hem: “Alves, Alves, who the f#@k is Alve?” en “en laat je club maar in de steek” waren duidelijk te horen vanavond.

  5. Maar nu vindt iedereen hem weer de held. Zo gaat dat in de voetballerij.

    Wel opmerkelijk, de “publiekswissel” die hij kreeg. Aan de ene kant verdien je dat na 7 goals wel, maar aan de andere kant kan ik zijn kinderachtige gedrag van de afgelopen maanden ook niet echt vergeten.

  6. Zo gaan die dingen, hoewel ik het knap blijf vinden hoe Heerenveen met dit geval is blijven omgaan. Ze hebben zich niet gek laten maken. Natuurlijk ook het voordeel van zo’n kleinere club. Bij Ajx, 010, of de Boeruh was dat natuurlijk nooit gelukt. Dan hadden de media er dagelijk bovenop gezeten. En ook de supporters hadden zich dan wel geroerd, daar heb je hier nu niets van gehoord. Nuchtere Friezen he…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s