Nieuwe sprinters

Nu Oscar al weer wat daagjes geleden is afgestapt (was het nou weer pijn aan zijn zitvlak of is hij zich echt aan het voorbereiden om voor de 4e keer wereldkampioen op de weg te worden??) is het duidelijk dat Ale-Jet vrij spel heeft in de sprint. Goed voor zijn moraal, maar opmerkelijk dat deze man van 33 nog steeds zijn etappes pakt.

De vraag is dan ook, waar is de nieuwe generatie topsprinters? Op dit moment zijn het namelijk de oudjes die domineren in deze specialiteit binnen het wielrennen. Ik noem naast eerder vermelde namen als Ale-Jet en Oscar, natuurlijk Robbie McEwen, Erik Zabel, Thor Hushovd, Paulo Bettini (telt voor een halfje mee), etc.

De enige jonge sprinter die hedentendage in dit geweld mee lijkt te kunnen draaien, is natuurlijk Tom Boonen, alhoewel het me niet zal verbazen als ook deze jongeman ineens stopt met zijn bemoeienissen in de sprint en zich gaat richten op het grote rondewerk. Zul je zien dat straks blijkt dat Tom ook met de beste renners mee kan over bergen als de Aubisque, l’Alpe d’Huez en meer van dat soort bergjes (vgl Jaja die eigenlijk niets kon en ineens mee ging doen voor eindoverwinningen in grote rondes).

Ook mis ik al jarenlang een gerenommeerde Nederlandse sprinter. Sinds de dagen van Jerommeke zijn geteld is er bar weinig naar voren gekomen uit les Pays Bas. Steven de Jongh leek in de begindagen van zijn carrière nog wel wat potentie te hebben en ook Max van Heeswijk en Jans Koers op hun goede dagen konden nog wel eens mee doen om de prijzen met de grote jongens. Helaas zijn de tijden van bijvoorbeeld een Van Poppel al jaren voorbij.

Het excuus?? Ik heb geen idee. Kijk, het feit dat Nederlandse renners de bergen niet overkomen is nog tot daar aan toe (gebrek aan goede trainingsfaciliteiten in Nederland, lees geen bergen van betekenis. Vreemd eigenlijk dat GJ en Rooks daar geen last van hadden…), maar dat er ook geen enkel talent meer lijkt te zijn op sprintvlak verwondert mij. Ik hoop dan ook van ganser harte dat bijvoorbeeld de Raboploeg eens wat tijd, geld en energie steekt in het opleiden van wat Nederlandse topsprinters. Een goede sprinter brengt immers heel wat meer publiciteit en dus geld in het laatje voor een professionele wielerploeg dan 10 redelijke knechten of semi ronderenners (bijvoorbeeld Thomas D). De Breuk, pak de handschoen op jongen, en leer je onderdanen maar eens wat het echt betekent om zich het snot voor de ogen te rijden in de sprint en vooral een mentaliteit van no fear te kweken om daarna het zoet van een overwinning te mogen meemaken. Overigens, toegegeven, hoe onze Erik dat deed met zijn snot, is nog steeds ongeëvenaard!!

Advertenties

One thought on “Nieuwe sprinters

  1. Qua Nederlandse renners is het inderdaad allemaal niet hossana wat er is danwel aankomt. Zeker niet op sprintgebied. Rabo trekt al jaren buitenlanders aan om de sprint te winnen. Naast Oscar rijdt nu bijvoorbeeld ene Graeme Brown in Polen en pakt daar zijn zege(s) mee. Die rijdt overigens ook alweer een paar jaar voor de bank. Internationaal heb je verder dan nog te maken met Bennati, dat is volgens mij wel een talentje, al heb ik geen idee hoe oud die is. Ook rijden er nog wat verdwaalde Spanjaarden (Koldo?) en lijkt er nu wel weer een talent op te staan in Spanje: de Colombiaan Duque, al is die ook alweer 27….

    Wat betreft ronderenners is de hoop inderdaad op Thomas gevestigd, maar deze loopt sinds zijn doorbraak in de Tirreno van – ik meen vorig jaar – vooral met pijntjes rond, ondanks dat hij lange tijd onder de hoede van de “supertrainer uit Lucca” zijn oefenkilometers maakt. Of juist dankzij…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s