Strijd tussen sprinters en avonturiers

logo-vuelta.gif

Zoals al aangekondigd in mijn overzicht van dinsdag, is het weer een strijd tussen de sprinters (en hun ploegen) en de avonturiers in de Vuelta. De hoogste bergen hebben de renners achter zich gelaten en de mindere goden van het peloton mogen het weer proberen.

Woensdag was het de beurt aan de Spanjaarden José Antonio López Gil (Andalucia) en Raúl García de Mateos (Relax), twee renners van kleine Spaanse ploegen. Na wat mindere pogingen in de eerste kilometers van deze 11e etappe, sprongen deze rijders na 8 km weg uit het peloton. Tot 7km voor de finish van de 191km lange etappe reden de beide renners vooruit. Hun maximale voorsprong bedroeg na 33km bijna 6 minuten. Maar zoals zo vaak, ook zij moesten het hoofd buigen voor het jagende peloton met de sprintploegen voorop.

De winnaar was uiteindelijk Alessandro Petacchi (Milram), die zijn eerste ritzege boekte in deze Ronde van Spanje. Hij was uiteindelijk te sterk voor Paolo Bettini (QuickStep) en ploeggenoot Erik Zabel, die tweede en derde en derde werden. De bergen van de 3e en 2e categorie waar de renners overheen moesten, was zoals voorspeld niet van doorslaggevende betekenis geweest. De benen van de sprinters hebben er dan ook niet onder geleden.

De Rus Mentsjov behield dan ook de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft nog steeds een voorsprong van 2.01 op zijn landgenoot Vladimir Efimkin.

12e etappe

Vandaag is de 12de etappe en ook dit beloofd een duel te worden tussen de sprinters en de avonoturiers. De finish ligt in Albacete en de rijders moeten 176 km verteren, zonder echte beklimming. Het koersboek laat enkele heuveltjes zien, maar er is geen sprake van een berg van de een of andere categorie. De strijd om te puntentrui zal dus naar alle waarschijnlijk zijn vervolg krijgen. De trui is na het vertrek van Freire in handen van Bettini, die een voorsprong heeft op, jawel, Mentsjov van 25 punten. Zabel staat 3de op 1 punt van de Rus en zal er dus alles aan doen om Bettini achter zich te houden. Al zal ook Petacchi zich weer in de strijd willen mengen.

Maar ook de kleine ploegen zullen zich weer willen laten gelden. Alle grote sprinters hebben inmiddels wel zo’n beetje hun etappezege te pakken, dus wie weet. Op dit moment, de renners zijn net halverwege, is er een groepje van 3 man vooruit. De vijf (Gilbert, Krivtsjov, Rebellin, Minard en Ruiz Sanchez) hebben een voorsprong van 3.40 minuten.

Voor live coverage zie de VRT 1 (sporza), die dagelijks op tv verslag doet en de officiele pagina van de Vuelta

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s