EuroBasket 2007: Kwartfinales

Alle kwartfinalisten van het EK basketbal zijn nu bekend. Hier een kort overzicht van de laatste wedstrijden in de tweede ronde, plus een snelle analyse van de vier kwartfinales.

Groep E
Rusland herstelde zich goed van het verlies tegen Spanje en versloeg Kroatië dinsdag (83-70), tijdens de eerste wedstrijd van de laatste speeldag in deze groep. Toch wel raar dat de wedstrijden niet allemaal tegelijk werden gespeeld, zoals gebruikelijk is in zulke toernooien.

Dit betekende dat Kroatië nog niet zeker van de kwartfinales was. Portugal of Israël zouden bij winst nog langszij kunnen komen. De Portugezen kwamen er echter niet aan te pas tegen de Grieken (85-67) en zijn inmiddels naar huis.

Israël leek wel voor een stunt te gaan zorgen en nam tegen Spanje brutaal een voorsprong van 12 punten in het tweede kwart (34-22). Van het gebruikelijke team spel van de Spanjaarden (die met een aantal bankspelers waren begonnen) was weinig te zien en alleen Gasol en Calderon (20 en 15 punten in de eerste helft) hielden Spanje in de wedstrijd. In de loop van het tweede kwart raakten de Israeliers echter vermoeid (Israël had voor EuroBasket nog een kwalificatie toernooi moeten spelen), waardoor Spanje de achterstand tot slechts een puntje had beperkt bij de rust (48-47). Na rust ging de Spaanse machine eindelijk draaien en kon Israël geen vuist meer maken. Eindstand 99-73 voor de wereldkampioen.

De eerste plaats in de groep gaat dus naar Spanje en ondanks het verlies haalt ook Kroatië de kwartfinales.

Eindstand in groep E:

 1. Spanje
 2. Rusland
 3. Griekenland
 4. Kroatië
 5. Portugal
 6. Israël

Groep F
Voor Duitsland en Italië begon de knock-out ronde eerder dan voor de rest van de landen. De winnaar van hun onderling duel op de laatste speeldag in groep F zou zich immers plaatsen voor de volgende ronde, terwijl de verliezer uitgeschakeld zou zijn. Ondanks een relatieve off-day van Nowitzki trokken de Duitsers uiteindelijk aan het langste eind (67-58). Olympisch finalist Italië doet niet meer mee.

De twee enige nog ongeslagen landen streden later om de eerste plaats in de groep. Bij Litouwen zat de schrik er goed in toen Jasikevicius, de onbetwiste leider van de ploeg, geblesseerd uitviel. Zijn afwezigheid werd echter goed opgevangen, wat eens te meer toont hoe sterk de ploeg is. Litouwen won makkelijk (80-61), heeft als enig land nog niet verloren, eindigt als eerste in de groep en lijkt op weg naar de finale. Nu maar afwachten hoe ernstig de blessure van Jasikevicius is.

Tenslotte speelden Frankrijk en Turkije nog een wedstrijd zonder betekenis. De Fransen waren al geplaatst en de Turken al uitgeschakeld. Turkije stelde weer teleur en verloor 85-64.

Eindstand in groep F:

 1. Litouwen
 2. Slovenië
 3. Frankrijk
 4. Duitsland
 5. Italië
 6. Turkije

Kwartfinales
Vanaf nu begint de knock-out fase van het toernooi en kunnen de overgebleven landen zich geen verlies meer permitteren.

Dit is het speelschema voor de rest van het toernooi:

 1. Spanje – Duitsland
 2. Griekenland – Slovenië
 3. Rusland – Frankrijk
 4. Kroatië – Litouwen

De halve finales zullen gaan tussen de winnaars van 1 en 2 enerzijds en de winnaars van 3 en 4 anderzijds.

Van deze vier wedstrijden lijkt Griekenland-Slovenië de topper te zijn, de wedstrijd waarin beide teams het meest aan elkaar gewaagd zijn. Griekenland is regerend kampioen, maar de Slovenen hebben tot nu toe een uitstekend toernooi achter de rug.

De andere drie wedstrijden lijken allemaal een duidelijke favoriet te hebben: Spanje, Rusland en Litouwen.

Vanavond eerst Rusland-Frankrijk (Kirilenko tegen Parker) en daarna Spanje-Duitsland. Morgen de andere twee kwartfinales. Zaterdag de halve finales en het hoogtepunt op zondag.

Ik weet alleen nog niet of en wanneer ik daar verslag van zal kunnen doen, aangezien morgen mijn welverdiende vakantie van twee weken begint. Ik beloof hoe dan ook na afloop van mijn vakantie het toernooi nog wel samen te vatten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s