Seizoen der kampioenschappen – de liefhebber komt niets tekort!

Ik heb er even over nagedacht; moet ik het doen of moet ik het niet doen? Nu toch maar besloten de daad bij het woord, of althans de gedachte, te voegen. En dus hier dan een overzicht van de verschillende kampioenschappen waar momenteel voor gestreden wordt. Als sportliefhebber kom je momenteel niets te kort. Dus zet de tv maar aan, of trek alle info maar van het digitale net af!

Aangezien er op deze blog al op een aantal terreinen druk geschreven wordt over het EK Basketbal, de Rugby World Cup en in mindere mate de kwalificatie voor het EK voetbal 2008 en de Champions League (natuurlijk niet te vergelijken met een EK of WK, maar stiekem toch een beetje een Europees clubkampioenschap), besteed ik daar in dit item geen aandacht aan. Maar wat speelt er dan nog meer.

Het WK turnen is inmiddels afgelopen en ook het EK paardrijden (beiden in Stuttgart volgens mij) , het EK hockey en het WK voetbal onder 17 jaar (waar Spanje dus ten onder ging in de finale tegen Nigeria, zie ook het verhaal van Alberto) hebben we inmiddels achter de rug. Op veel van dit soort kampioenschappen zijn tickets voor Peking te bemachtigen en dat maakt het voor de liefhebber natuurlijk extra interessant. Je hoeft dan niet eens te winnen (of juist weer wel) om toch vast een retourtje China te boeken. Mag Yuri van Gelder nu wel of niet naar de Olypmische Spelen als vice-wereldkampioen aan de ringen? Er schijnt zelfs al een hele IOC-lobby opgestart te zijn, en ook het AD laat zich niet onbetuigd door het opstarten van een handtekeningenactie. Het moet niet gekker worden! Dat dit voor dergelijke sporten gebeurt verbaast mij dan toch, ook al ben ik een sportliefhebber en heb ook ik zondagmiddag (op de achtergrond) het WK turnen zitten volgen. Omdat de Vuelta er voor werd onderbroken, ok, dat dan weer wel.

Maar goed, over welke kampioenschappen wil ik het dan wel hebben hier. Allereerst is daat natuurlijk het WK voetbal voor vrouwen. Dit WK is deze week begonnen en wordt gespeeld in China. Hoe serieus we vrouwenvoetbal moeten nemen, weet ik nog steeds niet. Maar dat er fanatiek gesport wordt, staat buiten kijf. Bovendien moeten we ons ogen ook niet sluiten voor de professionalisering van deze voetbaltak, zelfs in Nederland, waar dit jaar een Eredivisie is opgestart. Maar bij het niveua dat er getoond word daar in China, kun je je vraagtekens soms stellen. Zie de keepster van Argentinië, die 11 keer de bal uit het netje mag rapen tegen topfavoriet Duitsland, waarbij zij zelf ook niet geheel onschuldig is aan een aantal doelpunten. Dat zou bij de mannen toch niet echt mogelijk geweest zijn….

Naast de 11-0 van Duitsland tegen de Argentijnsen, hebben we verder een toch enigszins verassende uitslag van 2-2 tussen Engeland en Japan en misschien nog opvallender de 2-2 van de VS (waar vrouwenvoetbal hoog staat aangeschreven) tegen Noord-Korea en de 1-1 van Zweden tegen Nigeria. Opvallend omdat zowel de VS als Zweden samen met Duitsland en Noorwegen als de top.

Het WK duurt nog tot 30 september en is volgens mij onder meer te volgen op Eurosport en de Duitse tv.

Het EK Honkbal, van oudsher een strijd tussen Italië en Nederland, vindt momenteel plaats in Spanje. En daar gebeuren verrassende dingen. Italië wordt namelijk bedreigd met uitschakeling. Na verlies tegen Spanje (6-4) en Frankrijk (5-1), heeft de Italiaanse ploeg het niet meer in eigen hand om door te dringen tot de finaleronde. Nederland gaat soeverein aan de leiding in de poule en heeft een maximale score uit 4 wedstrijden. Winst was er tegen Oostenrijk (22-0, na 5 innings!), Tsjechië (11-0, na 7 innings), Zweden (14-2, na 7 innings) en gisteren tegen Duitsland (6-4). Tijdens dit EK zijn tickets voor Peking te winnen, dus Nederland is goed op weg, zeker nu rivaal Italië niet in goede doen lijkt en zelfs moet vrezen voor uitschakeling.

Ook het EK Volleybal is in volle gang. In Rusland zijn de lange mannen bezig. Nederland speelt daar in Sint Petersburg de tussenronde tegen onder meer Spanje, Frankrijk en Servië. Van Spanje is inmiddels verloren met 3-1 en het is te hopen dat Nederland zich hersteld, al heb ik er een zwaar hoofd in. Nederland is namelijk niet meer dat toonaangevende land., zoals het vroeger was op volleybalgebied. Met een jonge en vernieuwde ploeg tracht coach Peter Blangé er het beste van te maken. Favorieten voor de titel zijn Servië, Italië en Rusland. Spanje en Duitsland zijn met Frankrijk outsider, al lijkt ook Finland verrassend uit de hoek te komen tot op heden.

Tenslotte is nog vermeldenswaardig dat het WK Judo in Brazilië op het punt staat te beginnen (13-16 september) en het WK Wielrennen eind september vereden wordt (26-30 september). En dan zal ik er vast nog wel de nodige vergeten zijn. Kortom, naast de lopende kampioenschappen is er ook de komende tijd nog genoeg te doen voor ons sportliefhebbers!

Advertenties

3 thoughts on “Seizoen der kampioenschappen – de liefhebber komt niets tekort!

  1. Het grote aantal kampioenschappen was mij inderdaad ook al opgevallen. Machtig.

    En was vorige week (of de week daarvoor) niet het WK atletiek nog bezig? En kunnen we de aankomende climax van de Formule1 ook nog tellen als een WK?

    (Of is de F1 eigenlijk geen sport? Maar dat is weer een ander discussie…)

  2. Het WK atletiek is inderdaad anderhalve week geleden afgelopen. En ik ben blij om te zien dat Roog de handschoen heeft opgepakt en zich over het cricket heeft ontfermd….

    Overigens, zonder op dit moment compleet op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen op de velden, kan ik jullie wel melden dat Italië inmiddels definitief heeft afgehaakt op het EK Honkbal. Daar is overigens alleen een ticket te verdienen voor de winnaar. De Azurri wonnen weliswaar hun laatste wedstrijd, maar aangezien hun concurrenten ook wonnen, mogen ze toch naar huis. Er zullen dus wel weer een paar koopen gaan rollen daar in Zuid-Europa! Nederland is nu de torenhoge favoriet. Vandaag heeft het team van Robert Eenhoorn Kroatië ingemaakt met 13-0 na 7 innings.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s