EuroBasket 2007: De tweede ronde

De tweede ronde van EuroBasket heeft net haar tweede speeldag achter de rug. Tijd om even terug te blikken op de gespeelde wedstrijden en een stiekem al een beetje naar de kwartfinales vooruit te kijken.

Groep E
Grootste vraag in deze groep was wat de reactie zou zijn van gastland Spanje op de (toch wel onverwachte) nederlaag tegen Kroatië. De Spanjaarden lieten zich niet van de wijs brengen door het verlies en versloegen vrijdag regerend Europees kampioen Griekenland makkelijk (76-58). Gisteren was het de beurt aan de ongeslagen Russen. Rusland begon goed, met een dodelijke reeks driepunters nam het een snelle voorsprong. Maar in de loop van de wedstrijd herstelde Spanje zich om uiteindelijk toch vrij onbedreigd met 81-69 te winnen, zodat Litouwen en Slovenië als enige ongeslagen landen in het toernooi overblijven.

De Russen hadden eerder op vrijdag al zonder veel problemen hun wedstrijd tegen het verrassende Portugal gewonnen (78-65), terwijl de Grieken op zondag aanzienlijk meer moeite hadden om Kroatië te verslaan. Een driepunter van Spanoulis in de laatste seconde bracht de overwinning.

Voor de Kroaten betekent die nederlaag dat het halen van de kwartfinale nog een spannende aangelegenheid wordt. Op vrijdag werd namelijk al verrassend verloren van Israël (75-80). Dat was echter niet de laatste verrassig in de groep, want de Israëliërs konden het succes niet voorzetten en verloren gisteren op hun beurt weer van Portugal (85-94).

De stand in groep E:

Spanje    (3-1) 7
Rusland   (3-1) 7
Kroatië   (2-2) 6
Griekenland (2-2) 6
Israël    (1-3) 5
Portugal   (1-3) 5

Nog te spelen op dinsdag: Kroatië-Rusland, Griekenland-Portugal en Spanje-Israël.

Dit betekent dat, terwijl Spanje en Rusland al geplaatst zijn, de laatste twee plekken verdeeld zullen worden onder Israël, Portugal, Griekenland en Kroatië. Kijkend naar de nog te spelen wedstrijd, lijkt het logisch dat Israël en Portugal buiten de boot vallen, maar ik heb het al eerder mis gehad.

Groep F
Litouwen is heer en meester in deze groep. Onder leiding van Saras Jasikevicius werden Italië (79-74) en Frankrijk (88-73) verslagen.

Slovenië, die na een goede overwinning op Turkije (66-51) op dit moment in de laatste wedstrijd van de dag het Duitsland van Dirk Nowitzki aan het slopen is (56-28, halverwege het derde kwart; update: 47-77 eindstand), zal samen met Litouwen om de eerste plaats van de groep strijden.

Turkije heeft geluk dat Servië al naar huis is, anders hadden zij de prijs voor “Flop van het toernooi” gewonnen. Er werd niet allen van Slovenië verloren, maar ook van Italië (75-84), zodat de Turkse dark horse al uitgeschakeld is voor de kwartfinales.

Frankrijk lijkt de derde plaats voor zich op te eisen door de overwinning op Duitsland van afgelopen zaterdag.

Italië en Duitsland zullen in onderling duel op de laatste speeldag uit moeten maken wie de vierde laatste kwartfinaleplek in mag nemen. Italië lijkt de beste kansen te hebben na hun overwinning op Turkije, terwijl die Mannschaft nog zonder winst in de tweede ronde en een gruwelijk pak op de broek aan het krijgen is van Slovenië op dit moment (31-61, twee minuten te gaan in het 3e kwart; update: 47-77 eindstand).

De stand in groep F:

Litouwen  (4-0) 8
Slovenië  (4-0) 8 *
Frankrijk  (2-2) 6
Italië   (1-3) 5
Duitsland  (1-3) 5 *
Turkije   (0-4) 0

* even aangenomen dat Slovenië wint van Duitsland (69-37 voor Slovenië, nog 7 minuten te gaan; update: 47-77 eindstand)

Laatste speeldag (woensdag): Frankrijk-Turkije (om des keizers baard), Italië-Duitsland (om de laatste plek in de kwartfinales) en Slovenië-Litouwen (om winst in de groep).

Dirk weet het ook niet meer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s