Kleine analyse 1e schermutselingen op RWC 07.

Alle grote landen in de RWC 07 hebben hun eerste wedstrijd gespeeld. Enige echte verrassing is waarschijnlijk de overwinning van Argentinië op gastland, en één van de grote favorieten voor de titel, Frankrijk. De Fransen zullen nu alle zeilen moeten bijzetten om de kwartfinale te gaan halen, waarbij vooral de wedstrijd tegen Ierland doorslaggevend zal zijn. Wat daarbij ook nog een rol speelt is dat de nummer 2 van deze poule de nummer 1 van poule C zal gaan treffen. En laat dat nou net zeer waarschijnlijk de grote favoriet zijn, de AB. Geen van de ploegen in poule D zal blij worden van het voorzicht om misschien reeds in de kwartfinale te moeten spelen tegen de schier onverslaanbaar geachte zwarte machine van Graham Henry. Maar dat er een dijk van een wedstrijd zit aan te komen staat nu al vast. Want of het nou Ierland Frankrijk of Argentinië is die tweede wordt in poule D, een affiche van een van deze landen tegen AB is zeer zeker de moeite waard om te gaan bekijken!

Engeland was wederom niet echt impressive. De laatste paar jaar is het Engelse team eigenlijk gewoon slecht. Ik heb ze slechts een keer een goede wedstrijd zien spelen en dat was nog wel een vriendschappelijke wedstrijd tegen AB. Weliswaar verloren ze die wedstrijd maar ze kwamen wel in de buurt van AB en dat was gedurende die tour van AB al heel wat.

28-10 winnen van the Eagles daarentegen is natuurlijk niet goed. Als ik de commentaren mag geloven was het weer compleet ongeïnspireerd rugby. De creativiteit is gewoon ver te zoeken in dit team en ze proberen eigenlijk alleen op pure kracht hun wedstrijden te winnen. Probleempje daarbij is dat er andere landen zijn die die kracht kunnen matchen en dan is Engeland snel uitgepraat. Ben benieuwd of het nog beter wordt tijdens het toernooi.

Australië heeft net zoals AB een zeer gemakkelijke eerste overwinning gehaald. Weliswaar tegen een tweederangs rugby land (t.w. Japan) maar toch. 91 punten maak je niet zomaar. Kortom ook Oz stelt nu al zijn kandidatuur voor een goed vervolg in dit toernooi.

De andere krachtpatser uit de Southern hemisphere, de Bokkies zijn ook begonnen met een comfortabele overwinning. In dit geval was Samoa het lijdend voorwerp. En hoewel de uitslag misschien minder spectaculair oogt (een 59-7) overwinning is dit in mijn ogen toch ook een waarschuwing aan het adres van de andere favorieten. Met 4 tries van de al eerder gememoreerde Bryan Habana (zie mijn bericht Hoe ziet een rugby team eruit, onder wingers) is het duidelijk dat de Bokkies met een missie naar Frankrijk zijn gekomen en niet met minder dan de titel genoegen zullen nemen.

In de Northern Hemisphere zijn er natuurlijk ook nog wat andere landen die wellicht niet als favoriet te boek staan maar toch gewoon goede rugby teams herbergen. Zo is daar bijvoorbeeld Schotland die hun eerste wedstrijd ook hebben omgezet in een klinkende overwinning. In dit geval was de score namelijk 56-10. Helaas voor Schotland moet er wel direct bijgezegd worden dat de tegenstander luister naar de naam Portugal. Toch nauwelijks een land te noemen waar rugby een grootse status heeft. Maar ook hier dient gewoon gezegd te worden dat je dan toch altijd nog maar eerst al die punten op het scorebord moet zien te krijgen. Dus toch wel een kleine hulde voor coach Frank Hadden en zijn mannen. Schotland zal er in mijn ogen overigens goed aan doen om zich te richten op hun onderlinge poulewedstrijd met Italië. Daarin zal namelijk de beslissing gaan vallen wie er in deze poule, naast AB, zal doorgaan naar de kwartfinale.

Een andere ploeg met potentie, maar net niet genoeg, is Wales. Eerste wedstrijd voor deze geplaagde ploeg is omgezet in winst. Ditmaal was Canada het slachtoffer. Het wordt eentonig, maar ook bij deze wedstrijd past een klein complimentje voor Wales. De score die ze namelijk wisten te bereiken was 42-17 en ik schat Canada toch echt wat hoger in de dan de hierboven genoemde opvullanden Portugal, USA en Japan. We zullen zien of Wales deze lijn kan doorzetten en wellicht voor een kleine verrassing kan zorgen in het verder verloop van het toernooi. Crunch match voor dit team zal de wedstrijd tegen Fiji gaan zijn. Deze laatstgenoemde ploeg is toch ook echt een begrip in de rugby wereld en vooral in Sevens rugby is dit een niet te onderschatten land. In union hebben ze ook een goede historie en zijn ze vaak aanwezig op de RWC. Vooral de doorgaans attractieve speelstijl van Fiji kan nog wel eens problemen opleveren voor de meer traditioneel ingestelde rugby landen. Wat ze doorgaans opbreekt is echter ook juist weer die frivoliteit. Union is en blijft immers een teamprestatie en je kunt nog zo leuk aanvallen, als je vervolgens niet met zijn allen verdedigt ga je onherroepelijk de boot in!! Kortom, voor Fiji is het devies om tactisch en strategisch bij de les te blijven en niet continu alle risico’s van de wereld (willen) nemen om maar mooi rugby te laten zien.

Nou zie ik dat ik mijn post zo’n beetje begon met te stellen dat alle kanshebbers en grote rugbylanden hun eerste wedstrijd achter de rug hadden. Dat is in zoverre niet waar omdat een van de grote outsiders voor de wereldtitel, Ierland, as we speak nog bezig is aan zijn eerste wedstrijd in het toernooi. De tussenstand ziet er echter goed uit want ze zitten in de 60e minuut en de voorsprong is een vrij geruststellende 27-10 tegen Namibië. Dat gezegd hebbende merk ik wel direct op dat deze tussenstand mij een beetje tegenvalt. Namibië is zeker ook geen complete kanonnenvoerploeg, maar ik had toch wel iets meer verwacht van Ierland. Misschien dat ze in de laatste 20 minuten alsnog wat meer afstand kunnen nemen om zo een goede eerste indruk te maken op de RWC 07. Hmm, terwijl ik aan het schrijven ben zie ik dat de stand bij Ierland tegen Namibië ondertussen 27-17 is geworden. Dat valt niet mee en ik voorspel dan ook dat Eddie (slow down mate) O’Sullivan nog een lange weg te gaan heeft om met zijn team daadwerkelijk mee te doen voor de titel.

Okay gedurende de midweek spelen vooral de mindere goden in deze RWC 07 maar tegen het weekend kan ik iedereen aanraden om tijdig de pub op te zoeken. Vrijdag staat namelijk de tweede absolute topper op het programma (ik schaar Frankrijk-Argentinië namelijk ook onder de toppers). Te weten, Engeland tegen Zuid-Afrika om 21:00. Beide landen zullen deze wedstrijd willen winnen om zodoende te proberen eerste te worden in deze poule en in de kwartfinale de winnaar van poule B te ontlopen (zeer waarschijnlijk Oz). Na deze wedstrijd valt er meer te zeggen over de tot nu toe ietwat tegenvallende prestaties van de regerend wereldkampioen Engeland en een van de grote favorieten voor de eindzege, Zuid Afrika. Veel plezier alvast toegewenst bij deze echte topwedstrijd.

Advertenties

One thought on “Kleine analyse 1e schermutselingen op RWC 07.

  1. Inmiddels gisteren voor Argentinië de tweede wedstrijd, winst tegen Georgië. Dus dat gaat goed met de Zuid-Amerikanen. Zij hebben nu 9 punten uit 2 wedstrijden. Wat ik me dus afvraag, Roog, is hoe dat in godsnaam mogelijk is. Hoe gaat die puntentelling bij dit WK? Ierland speelt dus kennelijk bedroevend, maar heeft wel 5 punten uit 1 wedstrijd???? Mogelijk dat je ons hier nog nader over kunt informeren….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s