Nabeschouwing 1e ronde, voorbeschouwing 2e ronde

De tweede ronde van EuroBasket 2007 gaat vrijdag van start. Tijd dus voor een voorbeschouwing (zeer deskundig, als altijd) maar niet voordat we even terug hebben gekeken op de bewogen laatste speeldag van de eerste rond.

Als eerder gezegd, de eerste driea landen van elke groep konden zich plaatsen voor de tweede ronde. Laten we de groepen een voor een langsgaan.

Groep A
Rusland won de absolute topper tegen Griekenland en verzekerde zich van de eerste plaats in de groep. De wedstrijd werd door de verdedigingen beslist en de Russische was net iets beter: 61-53. De Grieken lijken niet de vorm te hebben van vorig jaar tijdens het WK of toen ze het EK twee jaar geleden wonnen. Ze eindigen wel tweede in de poule.

Een van de grootste verassingen van de dag, en van de eerste ronde, was . Hierdoor plaatst Israël zich tegen alle verwachtingen in voor de tweede ronde en stuurt het Servië naar huis. De Serviërs zijn het hele toernooi niet echt goed in hun spel gekomen. De nederlaag met een punt tegen de Grieken (nadat Gurovic op brute wijze verlenging had afgedwongen) zal nu nog extra pijn doen. Sterspeler Darko Milicic was toen al “not amused” (sprak ik maar Servisch!) en de vroege uitschakeling zal hem niet vrolijker hebben gestemd.

(ik schreef in de vorige alinea steeds Serven ipv Serviërs; gelukkig is de spellingschecker er nog)

Door naar volgende ronde: Rusland, Griekenland en Israël

Groep B
Na bijna 30 overwinningen kwam daar dan toch de eerste nederlaag van Spanje in meer dan een jaar. De Kroaten haalden de wereldkampioenen, die soms al met hun gedachten bij de tweede ronde leken te zijn, volledig uit hun spel en haalden de overwinning binnen (85-84) door een geweldige driepunter van (ex-Real Madrid speler!) Marko Tomas met nog enkele secondes te gaan. Spanje deed nog een poging om langszij te komen, maar Rudy Fernandez kon niet meer tot een schot komen. Al dan niet omdat een Kroatische speler een fout op hem maakte, oordeelt u zelf (ben benieuwd wat de reactie van Milicic zou zijn geweest):

Hopelijk zet deze nederlaag Spanje weer op scherp voor de rest van het toernooi. De Kroaten krijgen in ieder geval een goede moraal boost met het oog op de tweede ronde. Het goede neiuws is dat “La Bomba” waarschijnlijk op tijd terug is om vanavond weer mee te spelen.

Tot slot was de overwinning van Portugal op de Letten zeer verrassend. Na winst op Kroatië ging Letland als zware favoriet deze wedstrijd in, maar de Letten moeten nu toezien hoe de Portugezen doorgaan naar de tweede vanwege het betere onderlinge resultaat (en de overwinning van Kroatië; als Spanje had gewonnen, was Letland door geweest).

Geplaatst: Kroatië, Spanje en Portugal

Groep C
Weinig verrassingen in deze groep. Ondanks weer een heel goed optreden van Nowitzki (28 punten, 9 rebounds, 2 bloks), liet Litouwen weer zien een van de topfavorieten voor de titel te zijn. Onder leiding van Saras Jasikevicius is de ploeg bijna niet te kloppen.

Als verwacht klopten de Turken Tsjechië om als derde land in deze groep door te gaan naar de volgende ronde.

Door naar de volgende ronde: Litouwen, Duitsland en Turkije

Groep D
Slovenië is de verrassende winnaar van deze groep na een onverwachte overwinning op Frankrijk. Tony Parker had met twee secondes te gaan nog de kans om verlenging af te dwingen, maar zijn laatste vrije worp ging mis:

Al met al geen man overboord voor Les Bleus. Ze blijven een van de grote kanshebbers voor de kwartfinales. Ik hoop het in ieder geval, geeft me meer gelegenheid om links als deze te plaatsen.

Italië had aanvankelijk wat moeite met een lastige Polen. Uiteindelijk wisten de Italianen toch afstand te nemen met hun specialiteit: precisie bombardement vanaf de 3-puntslijn (12 uit 21 3-punters raak).

Door naar de volgende ronde: Slovenië, Frankrijk en Italië

Tweede Ronde

In de tweede ronde worden de landen in twee groepen van zes verdeeld: de landen uit groep A en B bij elkaar en de landen van groep C en D samen. De landen die elkaar in de eerste ronde al tegen zijn gekomen spelen nu niet meer tegen elkaar. Elk land speelt dus drie wedstrijden in de tweede ronde, tegen de landen die hiervoor niet in dezelfde groep zaten. De uitslagen van de wedstrijden uit de eerste ronde tussen de landen die geplaatst zijn, tellen in de tweede ronde trouwens nog wel mee.

Dit alles maakt dat het plaatje er nu als volgt uit ziet:

Groep E
Rusland   (2-0) 4
Kroatie   (2-0) 4
Spanje   (1-1) 3
Griekenland (1-1) 3
Israel   (0-2) 2
Portugal  (0-2) 2

Groep F
Litouwen  (2-0) 4
Slovenie  (2-0) 4
Duitsland  (1-1) 3
Frankrijk  (1-1) 3
Italië 	  (0-2) 2
Turkije   (0-2) 2

Israël en Portugal krijgen het heel moeilijk in Groep E en ik verwacht dat ze na de tweede ronde uitgespeeld zullen (maar dat dacht ik bij de eerste ronde ook, zie dus maar hoeveel waarde je aan mijn voorspelling wil hechten).

In Groep F lijken Litouwen en Slovenië al goede zaken te hebben gedaan en wordt het tussen de resterende vier landen nog een spannend gevecht om de kwartfinales te halen. Italië en Turkije beginnen met een kleine achterstand, maar liggen qua niveau te dicht bij de Fransen en Duitsers om ze over het hoofd te zien.

De tweede ronde begint vanavond met de wedstrijden in groep E en kent meteen een stevige opener: een re-match van de laatste WK finale tussen Spanje en Griekenland. Ik ga in ieder geval proberen om de wedstrijd via internet (al dan niet met beeld) te volgen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s