Hoe ziet een rugby team eruit?

Okay nog iets meer over de edele rugby sport. Vandaag is namelijk de RWC 07 begonnen in Frankrijk.

Zoals al uitgelegd hebben we het hier over union en in union bestaat een team uit 15 spelers. De spelers zijn eigenlijk te verdelen in 2 categorieën, de forwards (ook vaak aangeduid met de term pack) en the backs (ook wel three quarters genoemd). Het mooie aan rugby is dat deze spelers in beginsel heel makkelijk zijn te herkennen aan hun rugnummers. De nummers 1 t/m 8 zijn forwards en de nummers 9 t/m 15 zijn de backs. In tegenstelling tot veel andere sporten zijn deze posities zeer specifiek en worden spelers ook echt geselecteerd om op die positie te gaan spelen. Het is niet zo dat je ineens als forward een positie in de backs zou kunnen gaan innemen. En vooral binnen de groep forwards zie je zelden tot nooit dat spelers op andere posities (kunnen) worden ingezet dan de positie waarvoor ze zijn geselecteerd (en dan ook nog deze voor hun “vreemde” positie echt op een goede manier kunnen invullen). Bij de backs wil er nog wel eens geschoven worden maar uitgangspunt is ook daar dat een speler bijvoorbeeld een winger is en dus niet ineens scrum half kan gaan spelen (zie voor uitleg van deze termen hieronder).

Binnen de groep ‘voorwaartsen’ wordt vaak ook weer een onderverdeling gemaakt in de front five en de back row. In de front five zitten de echt zware jongens, namelijk de hooker (nr 1), twee props (nrs 2 en 3) en de 2 locks (nrs 4 en 5). In de back row hebben we uiteraard de nummers 6 t/m 8 waarbij de nummer 6 en 7 worden aangeduid als de flankers (nr 6 is blindside flanker en nummer 7 is dan de openside flanker) en de nummer 8 als enige speler op het veld geen specifieke naam toebedeeld heeft gekregen, deze speler heet dan ook gewoon number eight en is de menner van de scrum.

(NB Tijdens de scrum zijn het slechts de forwards van iedere partij die tegen elkaar aan ‘duwen’. De backs (de snelle en strategisch slimme spelers) die de openingen dienen te creëren staan om de scrum heen en wachten tot de bal eruit komt om zodoende te proberen punten te scoren.)

Een beetje uitleg bij iedere positie. De first row bestaat dus uit drie mannen. De mannen zonder nek noem ik ze vaak ook wel. Dit zijn de geblokte en zeer gespierde ventjes die vaak ook een beetje gek in de kop zijn. Ze staan vooraan in de scrum en zijn dus ook vaak te herkennen aan hun bloemkooloren die ontstaan uit het feit dat ze keer op keer zich blindelings in de scrum storten waarbij de oren schuren over de ledematen van de first row van de tegenstander. De naam hooker is overigens afgeleid van het feit dat de hooker de bal naar achteren hookt bij een scrum. Daarnaast heeft de hooker vaak nog een extra taak, namelijk het verzorgen van de ingooi bij de line out. Hele bekende hookers zijn Sean Fitzpatrick (een All black legend) en Keith “Spud” Wood van Ierland. Beide heren zijn overigens al retired.

De tight head prop en de loosehead prop staan respectievelijk rechts en links van de hooker. Naast het plaatsnemen in de front row zijn de props ook de aangewezen lifters bij de line out en zijn het vaak zeer agressieve spelers die vooropgaan in de strijd en als eerste bij de bal zijn in scrimmage situaties. Naast agressiviteit is kracht een vereiste voor deze positie. Jason Leonard van Engeland is een speler die overigs op beide prop positions kon spelen en vele interlands op zijn naam heeft staan.

De locks zijn de reuzen in het team. Meestal toch minimaal 1 meter 95 en ver boven de 100 kilo. Ze zijn cruciaal bij het vangen van de bal bij de line out waarbij ze dus worden gelift door de props. Naast lengte dienen deze spelers ook atletisch te zijn en over sprongkracht te bezitten. In de scrum zorgen ze er voor dat de scrum recht blijft en zorgen ze voor de broodnodige kilo’s en duwkracht. Deze spelers worden ook wel aangeduid als de engine room. Bekende locks zijn bijvoorbeeld Martin Johnson (Eng), Victor Matfield (SA), John Eales (Aus), en Chris Jack (AB)

In de groep backs heeft iedere speler ook weer zijn specifieke positie met bijbehorende naam. Een van de belangrijkste spelers op het veld is de nummer 9, ook wel de scrum half genoemd. De scrum half is eigenlijk de speler die als eerst de bal probeert te distribueren naar zijn teamgenoten uit bijvoorbeeld de scrum, maar ook uit indien de bal uiteindelijk uit een ruck of een maul tevoorschijn komt, is het vaak de scrum half die er voor zorgt dat de bal wordt uitgepasst zodat een aanval kan worden opgezet. Meestal is de scrum half een van de lichtste en kleinste mannetjes op het veld (denk bijvoorbeeld aan Peter Stringer van Ierland of de reeds met internationaal rugby gestopte scrum half van Australië, George Gregan en Joost van der Westhuizen (SA)), maar zoals reeds gezegd is het wel een van de belangrijkste posities op het veld.

Als we verder naar achteren kijken dan komen we direct bij een andere zeer belangrijke positie aan, de Fly half (nr 10, maar in New Zealand ook vaak aangeduid als first five eight). Deze speler die deze positie vervult moet vaak tactisch de beslissingen maken. Bijvoorbeeld de bal gaan kicken of gaan passen (naar links of naar rechts en meestal naar zijn outside backs) of de bal simpelweg weer teruggeven aan de forwards voor bijvoorbeeld een driving maul. Op deze positie is snelheid van handelen een vereiste. Ook moet deze speler goed kunnen tackelen in defensief opzicht en is leiderschap op deze positie een absoluut vereist mede gelet op het feit dat de fly half vaak de backs leidt in zowel offensief als defensief opzicht. Tenslotte is het vaak ook nog zo dat de fly half de kicking duties voor zijn rekening neemt. Al met al dus een van de meest verantwoordelijke posities op het veld. Een van de hedendaagse toppers op deze positie is ongetwijfeld Dan Carter van de All Blacks (die overigens ook inside center kan spelen).

Om niet te veel uit wijden over 1 positie, hieronder de overige posities binnen de backs. Achter de fly half staan de zogenaamde inside center (nr 12) en de outsider center (nr 13). Dit koppel bestaat uit spelers die zeer all round zijn, waarbij de inside center meestal de wat zwaardere en sterkere speler is en de ouside center de wat sneller en beweeglijkere speler is. Ook kan het gene kwaad als de center goede “handeling skills” heeft. Als namelijk de fly half in de ruck of de maul verwikkeld is dan is het vaak de center die de taken van de fly half overneemt. N het hedendaagse rugby is op dit moment wellicht de beste center te vinden in het Ierse team, namelijk Brian O’Driscoll (op blogs vaak aangeduid als BOD)

Tenslotte dan nog de laatste drie spelers op het veld de nrs 11, 14 en 15. De nrs 11 en 14 zijn de left winger (nr 11) en de right winger (nr 14). Wat de naam al zegt, deze spelers staan links en rechts achterin. Het zijn de echte finishers van het team. Daarmee zijn het dus try scorers. Ze staan meestal aan het eind van een combinatie en kunnen met hun snelheid (en in het hedendaagse union ook veel kracht) richting de try line van de tegenstander denderen. Beste voorbeeld van een wing die zowel snelheid als kracht bezit is natuurlijk Jonah Lomu, wellicht de eerste echte union superster. Vroeger waren wingers eigenlijk vaak licht en snel maar in het huidige union zie je dat minstens een van de wingers naast snelheid ook beschikt over een grote portie kracht. Het is maar waar je van houdt, maar persoonlijk vond ik Lomu onweerstaanbaar in zijn beste tijd. Ik denk dat Will Carling nog steeds gaat huilen als hij denkt aan de kwartfinale van 1995… Goede voorbeeld van de klassieke winger, snel en beweeglijk dus, zijn bijvoorbeeld Shane williams van Wales en Breyton Paulse van de Bokkies (Zuid Afrika dus).

Last but not least is er dan nog een fullback (nr 15) op het veld. Je kan hem een beetje vergelijken met een sweeper in het voetbal. Het laatste slot op de deur achter de daarvoor geposteerde defensieve lijn bestaande uit alle overige backs. Op full back moet je dus goed kunnen tackelen, een redelijke snelheid bezitten en vooral het spel goed kunnen lezen om op tijd daar te zijn waar het gevaar dreigt. Ook het vangen van de bal die vaak hoog en ver wordt weggetrapt door de tegenstander dient gevangen te worden door de full back. De fullback zet dan ook vaak de tegenaanval op via een driving run of via een kick naar voren. Een bekende full back uit het verleden is Gavin Hastings van Schotland.

Tot zover alle posities op het rugby veld.

NB weet iemand waar je RWC 07 wedstrijden live kunt volgen op internet dan wel op TV?

Advertenties

5 thoughts on “Hoe ziet een rugby team eruit?

 1. Ha die Rogier, ik begrijp dat je je vrije dag nuttig hebt besteed! Toch nog even een vraagje, als niet kenner van het edele rugby-spel. Wat speelt die Wilkinson, de held van Engeland dan, die is toch op “10”? Of speelt die niet meer mee?

  Overigens heb ik geen idee waar je (thuis) het geheel zou kunnen volgen. Ik zou zeggen probeer een van de Britse zenders, ITV, Sky of wat dan ook, als je dat tenminste kunt ontvangen. BBC zou evt. natuurlijk ook nog kunnen, al ligt het voor de hand dat je dat zelf al hebt onderzocht. Als je het echt niet weet: probeer de Pub! Die heb je vast wel ergens in Utereg! Anders natuurlijk in A’dam….

 2. Ja ik heb weer heel veel gedaan op mijn vrije dag…

  Wilkinson is inderdaad een nr. 10 en dus fly half. Nadat hij met een winnende drop kick Engeland de winst bezorgde in de finale van de RWC 03 (in Oz) liep hij vrij kort daarna een zware blessure op. Hij speelt wel weer voor Engeland maar is eigenlijk nooit meer helemaal op niveau gekomen.
  Vind ik zelf niet zo erg want ik ben geen grote fan van het Engelse spel. Veel kicking en weinig exciting rugby.

  En tsja dat kijken wordt een probleem. Zowel de Beeb als TV5 zenden niets uit. Het is inderdaad wel te zien op ITV maar die zender heb ik natuurlijk niet. Dan wordt het toch maar naar de Ierse pub gaan morgen en onder het genot van een pint de eerste wedstrijd van AB (New Zealand dus) gaan kijken om 13:45 tegen Italië. Overigens zie ik net op internet dat een van de grote favorieten voor de titel, gastland Frankrijk, het moeilijk heeft tegen de Pumas (bijnaam voor Argentinië). Bij half time staan ze gewoon 17-9 achter. Een grote verrassing hangt dus al meteen in de lucht!!

 3. Kijk Frankrijk meteen zijn eerste wedstrijd verloren. Dat mag je toch een grote verrassing noemen.

  En ik zie net dat AB een complete afstraffing heeft uitgedeeld aan Italië. Maar liefst 76-14!! Dit bevestigt wat de hele wereld al zegt, de AB zijn huizenhoog favoriet. Nu maar eens kijken of ze die rol waar kunnen maken. Ze hebben het tradiditioneel gezien namelijk altijd moeilijk om ook daadwerkelijk hun topvorm te demonstreren in die wedstrijden wara het er echt toe doet. En vooral Oz is vaak een Angstgegner voor de AB op grote toernooien. Afwachten derhalve tot de latere rondes in het toernooi.

  Ook SA dicht ik trouwens grote kansen toe. Met zeer fysiek spel (de forwards van SA zijn vaak awesome) en hele snelle jongens achterin (bijvoorbeeld Bryan Habana, winger van de Blue Bulls en dus ook de Bokkies) kunnen ze het de AB’s nog erg lastig maken.

  Maar goed, als de mannen van Graham Henry gewoon doen wat ze moeten doen, worden ze eindelijk weer eens wereledkampioen en zal Nieuw-Zeeland helemaal uit zijn dak gaan. Go AB!!

 4. Goeiendag
  is er iemand die mij kan zeggen of er een mogelijkheid is om naar de live uitzendingen te kijken?
  Ik had al gebeld naar mijn provider telenet om te vragen of ze het uitzenden… en hun antwoord ja we zenden het uit maar je moet je eerst abboneren. Heb ik dus gedaan voor hun sport zenders. Nu zenden ze het toch niet uit. Ze dachten dat Rugby en American football hetzelfde was… Zit ik hier bij tien zenders waarvan er vijf continu over voetbal gaan…

  Dus weet iemand toch een zender waar ik iets kan meepikken?
  Danku op voorhand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s