EuroBasket 2007 deskundig gefileerd

Na Roog’s uitstekende inleiding in de mysteries van Rugby en de Rugby World Cup, besef ik mij dat ik het niet kan maken om mijn analyse van het EK basketbal in Spanje te laten bij het oppervlakkig verhaaltje van afgelopen maandag. Dit wordt dus ene poging om meer uit te leggen over het toernooi en wat achtergrond te geven over de deelnemende landen en de spelers.

Allereerst wat meer informatie over het toernooi zelf. Bij basketbal werkt het namelijk net een klein beetje anders dan we bij voetbal gewend zijn. De belangrijkste toernooien zijn hier uiteraard het Wereld Kampionschap én de Olympische Spelen. Tijdens de Spelen mogen landen met volwaardige A-teams meedoen, in tegenstelling tot het voetbal, waardoor het Olympisch toernooi eigenlijk een tweede WK is (en niet een veredeld jeugd WK zoals bij het voetbal). Het WK vindt, net als de Spelen, om de vier jaar plaats, op de even jaren waar geen Olympiade is.

Kwalificatie tot deze twee toernooien wordt niet afgedwongen door een lange reeks kwalificatie wedstrijden, zoals bij voetbal. Nee, op de oneven jaren vinden de continentale kampioenschappen plaats, dus elke twee jaar wordt een nieuwe kampioen van Europa, Amerika (het gehele continent), Azie, Afrika en Oceanië gekroond. Deze toernooien fungeren tevens ook als eerste kwalificatie ronde voor het volgende grote toernooi (WK of OS). De kampioenen zijn altijd automatisch geplaatst en afhankelijk van het continent (Europa levert bijvoorbeeld meer landen af dan Afrika) kunnen daar nog meer landen bij komen die hoog eindigen op het toernooi. Voor de landen die niet hoog genoeg eindigen om zich rechtstreeks te plaatsen, kan nog deelname afgedwongen worden voor het plaatsingstoernooi wat doorgaans een of twee maanden voor een WK of OS wordt gehouden. Er staat dus veel op het spel. Deze extra “prijzen”, maken het toernooi extra interessant en zorgen er voor dat zelfs een troostfinale voluit wordt gespeeld.

Dit jaar zijn twee rechtstreekse tickets voor Beijing 2008 te verdienen, voor de nummers 1 en 2, en 4 plaatsen voor het kwalificatietoernooi, voor de nummers 3 t/m 6. Overigens is de regerende wereld- of olympisch kampioen altijd automatisch geplaatst voor het volgende grote toernooi. Dit betekent het dus dat gastland Spanje al zeker van deelname is aan de OS. Mocht SPanje bij de eerste 6 eindigen, dan schuiven de kwalificatie plaatsen uiteraard automatisch een plek op.

Van alle continentale toernooien, wordt EuroBasket algemeen beschouwd als de sterkste. Historisch gezien werd het toernooi altijd gedomineerd door de Sovjet Unie en het oude Joegoslavie. Met het uiteenvallen van deze twee landeneind in het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw, is dat niet meer het geval. Tegenwoordig zijn er meerdere landen met een zeer hoog niveau die allemaal kans maken op de titel.

Het systeem van het toernooi werkt ook wat anders dan bij een EK voetbal. Er doen 16 landen mee, die tijdens de eerste ronde in 4 poules zijn verdeeld. Binnen een poule spelen alle landen eenmaal tegen elkaar. De beste drie landen van elke poule gaan naar de tweede ronde, waarin de landen in 2 poules van 6 worden verdeeld: poule A bij poule B en poule C bij poule D.

In de tweede ronde spelen de landen eenmaal tegen de landen waarmee ze niet eerder in de de eerste ronde al tegen hebben gespeeld. De bovenste 4 landen gaan door naar de kwartfinales, waarbij opgemerkt moet worden dat de in de eerste ronde behaalde punten ook meetellen!

Het toernooi gaat verder in het reguliere knock-out systeem, waarbij de in kwartfinales de eerste uit de ene poule, tegen de 4e van de andere poule speelt, etc. Na de kwartfinales, volgen de twee halve finales en tenslotte de finale die de nieuwe Europese kampioen op levert. De verliezende halve-finalisten spelen nog tegen elkaar om de 3e en 4e plaats. Maar de verliezende kwartfinalisten zijn ook niet gelijk uitgespeeld. Deze spelen nog een mini toernooitje om te bepalen wie als 5e, 6e, 7e en 8e eindigt. Dit kan immers nog plaatsing voor het Olympisch kwalificatie toernooi opleveren!

De eerste ronde ziet er als volgt uit na twee speeldagen (tussen haakjes aantal winst/verlies; basketbal kent geen gelijkspel):

GROUP A
RUSLAND   (2-0)  4
GRIEKENLAND (2-0)  4
SERVIË   (0-2)  2
ISRAEL   (0-2)  2
GROUP B
SPANJE   (2-0)  4
KROATIË   (1-1)  3
LETLAND   (1-1)  3
PORTUGAL  (0-2)  2
GROUP C
DUITSLAND  (2-0)  4
LITOUWEN  (2-0)  4
TSJCHIË   (0-2)  2
TURKIJE   (0-2)  2
GROUP D
SLOVENIË  (2-0)  4
FRANKRIJK  (2-0)  4
ITALIË   (0-2)  2
POLEN    (0-2)  2

Grootste verrassing tot nu toe zijn de nederlaag van dark horse Kroatië tegen Letland en de 0 punten van de Serven, al hebben die wel twee hele lastige tegenstanders gehad in de Russen en de Grieken.

Straks meer over EuroBasket, wanneer ik nog het een en ander zal proberen te vertellen over de belangrikjste landen en spelers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s