EuroBasket 2007: de kansrijken en kanslozen

Na mijn uitgebreide inleiding op het EK Basketbal, hier een kort overzicht van de deelnemende landen en hun belangrijkste spelers.

Zoals eerder gezegd, bestaat het deelnemersveld in Spanje uit 16 landen. Deze zijn grofweg te verdelen in een viertal groepen, naar gelang de (verwachte) rol die ze tijdens het toernooi zullen vervullen.

Laten we onderaan beginnen:

4. Kansloos: Israel, Polen, Portugal en Tsjechië
De landen in deze groep zullen Spanje waarschijnlijk zonder een enkele overwinning verlaten. Portugal, Tsjechië en Polen zijn waarschijnlijk al tevreden met het halen van het EK en zullen het toernooi als ene mooie ervaring zien. Voor Israel, vroeger toch een geduchte tegenstander, ligt dat misschien anders. Op clubniveau is Maccabi Tel Aviv nog we een van de grote teams in Europa, maar dat komt vooral door het grote aantal buitenlanders.

3. De optimisten: Letland, Slovenïe
Deze landen komen tekort voor de top, maar zullen hopen op een kans om te kunnen strijden voor de plaatsen in het Olympisch kwalificatie toernooi. De kans dat een van deze twee landen tot de halve finales dorodringt en om de medailles gaat strijden is miniem. Letland in ieder geval al voor een kleine verrassing gezorgd door Kroatië te verslaan en de Slovenïe door van Italië te winnen.

2. De dark horses: Frankrijk, Italië, Turkije, Duitsland, Kroatië, Servië en Rusland
De landen in deze groep zijn al zeer goed en doen weinig voor elakar onder. Bijna alle landen hebben een of meer NBA sterrekn in de gelederen die het spel tot een hoger niveau kan tillen.

Frankrijk staat onder leiding van Tony Parker, die met zijn 36 punten tegen Italië gisteren heeft laten zien er veel zin in te hebben. Hij wordt in eider geval niet afgeleid door het feit dat zijn beroemde vrouw mee naar Spanje is gereisd.

Italië heeft op recente toernooien al laten zien da het een moeilijk te kloppen ploeg is: zilver tijdens Athene 2004 was geen toeval. Ze bezitten het vermogen om een tegenstander compleet stuk te schieten van achter de 3-puntslijn. Ze zijn het toernooi neit goed begonnne, maar een overwinning tegen de Polen zal ze naar de tweede ronde tillen.

Turkije is een land dat leeft voor basketbal. Veel jong talent, gecombineerd met de NBA ervaring van Hedo Turkoglu en Mehmet Okur. Zeer gevaarlijke outsider. Net als de Italianen gestart met twee nederlagen, maar winst op de Tsjechen zal de tweede ronde veilig stellen.

Duitsland draait volledig om Dirk Nowitzki. Als de Duitse MVP van de NBA op volle toeren draait, zou dit team misschien zelfs tot de top favorieten gerekend moeten worden. Wanneer Dirk echter zijn dag neit heeft, of onder bedwang gehouden wordt door de tegenstander, wordt de ploeg een stuk minder dreigend. Na de wedstrijd tegen Litouwen vaanvond krijgen we, denk ik, een betere indruk van de werkelijke kansen van de Mannschaft.

Kroatië heb ik eigenlijk vooral op basis van naam en historie in deze groep geplaatst. Tijdens de jaren 90 waren de Kraoten, onder meer met Toni Kukoc, een van de top ploegen van de wereld. Daar is helaas niet zo veel meer van over gebleven. De medailles zijn waarschijnlijk te hoog gegrepen voor ze.

Voor Servië geldt min of meer hetzelfde als voor de Kroaten. een voormalig wereldmacht die mindere dagen kent. De absolute heerser van het wereldbasketbal in de tweede helft van de jaren ’90, wist tijdens het vorige EK in eigen land niet eens voorbij de kwartfinales te komen! Desondanks bezitten ze veel talent (oa Darko Milicic die voor het nationaal team wel laat zien wat men in de NBA van hem had verwacht) en kunnen altijd voor een stunt zorgen. De slechte start is misleidend, verliezen van Rusland en Griekenland is geen schande en tegen Israel moet de plaatsing voor de tweede ronde veilig worden gesteld.

Ook de Russen zijn niet meer wat ze ooit (als USSR) zijn geweest. Maar ook hier zijn er nog genoeg spelers met skillz om voor een medaille te strijden. Al zal veel afhangen van de vorm van Utah Jazz ster Andreij Kirilenko (AK47).

1. De favorieten: Litouwen, Griekenland en Spanje
Het verschil tussen de favorieten en de de dark horses is eigenlijk niet zo groot. De landen in deze twee groepen kunnen eigenlijk allemaal van elkaar winnen. Toch vind ik wel dat er onderscheid gemakt moet worden tussen deze drie landen en de andere toppers. Ze hebben iets extra’s wat ze net iets beter en dat klein beetje moeilijker te kloppen maakt.

Litowuen is sinds het uitvallen van de USSR eigenlijk al een van de top ploegen van het internationaal basketbal. Je zou ze eigenlijk als de officieuze opvolger van de Sovjets kunnen beschouwen. Saras Jasikevicius is goed, maar dan ook écht heel goed, zorgde er tijdens de OS van 2000 in z’n eentje bijna voor de uitschakeling van Team USA.

Griekenland is de regerend Europees kampioen. Vorig jaar schakelde het Team USA uit tijdens het WK, maar moest genoegen nemen met een zilveren medaille na de dikke nederlaag tegen Spanje in de finale. Sterkste punt van de Grieken is hun verdediging en zullen dit jaar uit zijn op revanche op de Spanjaarden.

Zoals ik ergens al las over Spanje: “It’s their tournament to lose.” Niet alleen is Spanje regerend wereldkampioen, ze hebben het hele toernooi ook thuisvoordeel mee. En in tegenstelling tot wat bij het voetbal gebeurt, staat heel Spanje bij het basketbal wel enthousiast achter de ploeg. Daarnaast bezit Spanje in de breedte over de beste selectie, met NBA spelers als Jose Calderon en Jorge Garbajosa (Toronto), Sergio Rodriguez (Portland) en natuurlijk Pau Gasol (Memphis). De kern van het team speelt al jaren samen en deed al vroeg van zich spreken toen ze het WK voor junioren wonnen.

Het enige wat Spanje lijkt te kunnen tegen houden is de vraag of ze de druk aan kunnen. In het verleden heeft Spanje het nogal eens laten liggen op belangrijke momenten. Daarnaast kunnen blessures va belangrijke spelers de ploeg ook parten gaan spelen. Juan Carlos ‘La Bomba’ Navarro (kersverse teamgenoot van Gasol bij Memphis) mist de hele eerste ronde en alleskunner Garbajosa komt net terug van een beenbreuk. De wedstrijd van mandag tegen Portugal was zijn eerste in een half jaar.

Maar dit zijn details. Tot nu toe maakt Spanje haar facorietenrol ook waar. De ploeg is sinds voor he WK vorig jaar al ongeslagen, een reeks van bijna 30 wedstijden, en veegde in de voorbereiding de vloer aan met teams als Frankrijk (87-72), Duitsland (77-61 en 72-56) en Litouwen (95-75 en 97-74). De verwachting is dat Spanje straks voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen basketbal wordt.

En dat is voor deze Spanjaard een beetje onwennig, na alle teleurstellingen van het Spaans voetbalelftal. Onwennig, maar daarom niet minder leuk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s