Champions League Analyse, poule F

Okay we waren dus gebleven bij groep F. Here goes.

Groep F: Manchester United (Eng), AS Roma (Ita), Sporting (Por), Dinamo Kiev (Oek).

Alhoewel ManU natuurlijk al jaren lang een van de grootmachten is in het Europese voetbal stellen ze de laatste jaren toch een tikje teleur in het miljoenenbal dat CL heet. Ook dit jaar denk ik niet dat deze ploeg ene realistische kans heeft op het winnen van de CL. Er is afgelopen periode vooral ingekocht met het oog op de toekomst (Nani, Anderson) maar echte toppers heb ik niet kunnen ontdekken. Hargreaves is natuurlijk al veel te oud en een te beperkte speler om als nieuw talent te kunne worden aangemerkt. Dat betekent dat deze club geen fundamentele versterkingen heeft aangetrokken en het eindstation derhalve wederom rond kwart -of halve finale zal liggen. Deze Poule is goed te doen voor ManU. AS Roma kennen ze nog van vorig jaar (een fantastische 7-1 winst op Old Trafford) en behalve Totti is Roma ook een beetje een team van “net niet”, zowel in de Italiaanse competitie als daarbuiten. Daar zullen ze dus zeker punten tegen gaan pakken. Sporting kan het ook niet bijbenen en Dinamo Kiev is alleen gevaarlijk in de sneeuw. Kortom, ManU heeft gewoonweg te veel goede voetballers onder contract en als die allemaal fit zijn dan komen ze de eerste ronde wel door. Ze gaan deze poule ook als nummer 1 afsluiten omdat op Old Trafford negen punten worden gepakt en de uitwedstrijden hier en daar ook wel wat punten opleveren. Als Rooney en Christiano Ronaldo in grootse doen zijn is het een ploeg om echt rekening mee te houden. Desondanks zit het er ook dit jaar niet in voor de mannen van Sir Alex om de CL Cup omhoog te houden. Zoals gezegd zal maximale resultaat de halve finale zijn voor dit team. jammer want het is wel een van mijn persoonlijk favoriete clubs.

AS Roma houdt in deze poule de eer van de Italianen hoog. Hierboven reeds aangegeven dat Roma al jarenlang een club is die het net niet redt op het absolute (inter)nationale topniveau. Behalve het jaartje waarin ze de Scudetto hebben veroverd (in het seizoen 200/2001, onder de bezielende leiding van Capello) en een verdwaalde Italiaanse beker (in 2007), is er eigenlijk nooit echt heel veel gewonnen door deze Romeinen. Ook in de CL zijn ze zeker niet aan te merken als vaste klant. En dat alles is vreemd als je kijkt naar de historie en de uitstraling van deze club zowel binnen als buiten Italië. Ook nu voorspel ik een moeilijke jaargang voor Roma in de CL. Het team is een mix van Italianen, Brazilianen en wat Fransen. Totti is natuurlijk nog steeds heel goed op bepaalde dagen, maar hij is ook een beetje oud aan het worden. Daarnaast mist de voorhoede echte toppers en is de verdediging niet gelouterd genoeg (op Panucci na dan) in het Europese topvoetbal. In deze poule heeft AS Roma best een kans op het bereiken van de volgende ronde omdat het Italianen zijn, maar voetballend gezien schieten ze gewoon te kort tegen de echte top. Ik voorspel een verrassing en exit AS Roma in de CL en linea recta richting de UEFA Cup. Overigens denk ik niet dat je daar echt over hoeft te treuren. Ze spelen namelijk ook niet het meest spectaculaire voetbal, maar dat terzijde.

De verrassing van deze poule heet Sporting Clube de Portugal. De laatste jaren doet deze ploeg in de Portugese competitie weer echt mee om de titel en heeft het ook een aantal goede spelers voortgebracht zoals Christiano Ronaldo, Nani, Simao (en in een verder verleden Figo, Paulo Sousa). Als tweede club van Lissabon (na Benfica natuurlijk) presteren ze dus gewoon naar kunnen. En ook op Europees niveau valt het niet tegen qua resultaat. Jammer dat het Portugezen zijn en dat het qua kijkspel niet zo hele vermakelijk is. Vooral het duikelen zit er bij dit team goed in (Liedson is een echte topper in dit onderdeel). Maar als je daar dan even doorheen kijkt zie je technisch begaafde spelers op het middenveld en een paar zeer gehaaide aanvallers. Tel daar nog een paar ouderwetse schoppers achterin bij op en je hebt een gouden combinatie om ver te komen in de CL. Ik denk dan ook dat ze de tweede ronde ten koste van de Italianen gaan halen in deze (op papier) niet gemakkelijke poule. En misschien kunne ze ook nog wel voor een verrassing gaan zorgen in de tweede ronde als ze maar geloven in eigen kunnen en niet ten onder gaan aan emoties. Kwartfinale zal wel het eindpunt zijn want Portugezen zijn net zoals Nederlanders gewoon geen winnaars. (NB Voor meer informatie zouden we eigenlijk ff contact moeten opnemen met onze neanderthaler Stan Valckxxxcckxkx, alhoewel ik me afvraag hoeveel hersencellen die man nog overheeft na de nodige innames van alcoholische versnaperingen, tijdens en na zijn voetbalcarrière… ).

Last but not least hebben we in deze poule nog onze vrienden uit de Oekraïne, Dinamo Kiev (ook wel geschreven als Динамо Киïв). Op enkele incidenten na zat deze club steevast in het CL toernooi. Dat is op zich al een knappe prestatie. Echter het grote manco ligt bij deze club in het feit dat ze niet met druk kunnen omgaan en niemand de verantwoordelijkheid lijkt te kunnen en willen nemen als de situatie daar om vraagt. De volksaard is nou eenmaal zodanig dat ze liever lui dan moe zijn en ze allemaal naar elkaar wijzen als er iets misgaat. Zo wordt het natuurlijk nooit wat. Ik vrees voor deze club dan ook een roemloze afgang in de eerste ronde. Misschien is het rond november december al koud genoeg in Kiev zodat het veld de tegenstander voor grote problemen plaatst maar los van dat natuurgeweld verwacht ik weinig ander voetballend geweld van deze club. Wel een leuk elftal om te kijken als het allemaal loopt. Het is dan zoals in de beste Sovjet dagen een gesmeerd elftal met goed positiespel en technisch vrij vaardige spelers. Helaas zal dat niet voldoende zijn om door te gaan naar de volgende ronde. Een vierde stek in deze poule is hun deel.

De overige poules:

Advertenties

2 thoughts on “Champions League Analyse, poule F

  1. Roog, ik moet het bij deze poule toch op een paar puntjes oneens met je zijn.

    ManU stelde vorig jaar volgens mij helemaal niet terug in de Champignonen League, je wijst zelf nog naar die gruwelijke 7-1 tegen Roma. Het was meer het gebrek aan breedte in de selectie die ze aan het einde van het seizoen op brak, toen ze nog op 3 fronten strijd moesten leveren (Premiership, FA Cup en CL), terwijl AC Milan zich het hele jaar eigenlijk alleen maar op de CL hoefde te richten. Ze waren immers toch kansloos voor de Scuddetto door hun puntenstraf.

    De nieuwe talentjes moeten de selectie in de breedte aanvullen, maar wat ze dit jaar waarschijnlijk op gaat breken is het gebrek aan goalen. Kijk maar naar het aarzelend begin in de Premiership zonder Rooney en Ronaldo. Misschien dat Tevez het nog op z’n heupen krijgt, of dat Fergie eindelijk Saha weer gaat opstellen. Als dit gebeurt, dan is MAnU toch een geduchte tegenstander dit jaar. Een van de favorieten lijkt me.

    Roma speelt wel degelijk aanvallend voetbal, in tegenstelling tot wat je schrijft. Het is juist het uitzonderlijke aan deze ploeg in de Serie A. Totti is ook nog eens heel erg goed en ze hebben zich goed versterkt met oa Giuly (wordt node gemist in Barcelona) en Cicinho van Real Madrid (slechte zet van Madrid). Ik denk inderdaad niet dat ze gelijk tot de favorieten zullen horen, maar de tweede ronde zit er zeker in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s