Rugby World Cup 2007 (RWC 07)

Omdat we natuurlijk er naar streven om een SPORT blog te zijn moeten er uiteraard ook ander sporten worden besproken. En met de rugby world cup in aantocht is dit een uitgelezen kan om hierover het een en ander te ‘posten’. Als fanatiek supporter en al jarenlang (sinds begin jaren negentig) vaste kijker van de six nations (vroeger de five nations) en alle andere rugby internationals (de autumn internationals) heb ik deze edele taak maar ff op me genomen.

Wat ten eerste van groot belang is, is het onderscheid tussen rugby union en rugby league. De RWC 07 is het wereldkampioenschap voor de union versie van rugby. Jarenlang werd union door vele die hard league fans beschouwd als de rugby variant voor trage, niet-afgetrainde spelers. League is namelijk een veel snellere sport met veel meer tackling en veel minder stilstaande spelsituaties (zoals de scrum en de line out bij union). Ook het feit dat er in de union game veel meer wordt gekickt was altijd een reden voor de league fans om union als een minderwaardige sport te beschouwen. Echter, zeker sinds de professionalisering van union, is het verschil veel kleiner geworden. Weliswaar zijn het nog steeds twee compleet verschillende spelletjes zijn, waarbij het grootste verschil is dat je bij league in 5 pogingen moet proberen een try te maken, waarbij iedere keer dat je door de tegenstander getackled wordt voor 1 poging staat. Als dat niet lukt, dan gaat de bal naar de tegenstander en krijgt die de kans om binnen 5 pogingen een try te maken. Bij union mag je in principe oneindig lang proberen om een try te scoren. Of je onderweg naar de try lijn nu 1 keer of 100 keer wordt getackeld maakt daarbij niet uit. Union heeft zich echter in de laatste jaren ontwikkeld tot een veel snellere en fysieke sport en is daarmee league naar de kroon aan het steken. De tijden dat je met een flinke bierbuik en slechte longen een wedstrijdje union kon spelen zijn definitief over.

Voor de geïnteresseerden onder ons die iets meer willen weten over de edele leaugue variant, verwijs ik uiteraard naar wikipedia waar het volgende staat opgenomen over league:

Rugby League is een balsport die is ontstaan uit het Rugby Union. De basis van de sport werd gelegd in 1895, toen een conflict over betaling van spelers onoplosbaar bleek. In het rijke zuiden van Engeland waren de spelers nog amateur, maar in het arme noorden wilden ze verloren werkuren vergoed hebben.In essentie lijkt de sport nog op Rugby Union, maar wordt gespeeld door teams van dertien spelers en spelonderdelen als scrum en line-out zijn in de loop der tijd naar de achtergrond verdrongen. Kenmerkend is de spelhervatting play-the-ball, waarbij de bal met de voet naar achteren wordt gerold na een tackle. Het team behoudt balbezit en de tegenstander moet 5 meter achter de buitenspellijn opstellen. Na 5 achtereenvolgende tackles gaat de bal naar de tegenstander.

In Papoea-Nieuw-Guinea is League de nationale sport. Verder is de sport populair in landen waar ook Rugby Union een belangrijke positie inneemt, met name Nieuw-Zeeland, Engeland en Australië. In deze laatste landen is League vaak populair in bepaalde kleinere regio’s.

Een andere variant van rugby die niet onbenoemd mag blijven is de 7’s. In beginsel gelden de regels van union maar het grote verschil met de echte union is het feit dat er slechts 7 spelers per team zijn! Het veld is echter net zo groot als een “normaal” rugby veld. In deze tak van sport gaat het dus niet zozeer om kracht maar vooral om snelheid en inzicht. Ook hierbij wil ik graag gebruik maken van wikipedia.

Rugby Sevens is een variant van Rugby Union die wordt gespeeld met 7 man per team, met helften van 7 minuten lang en op een geheel rugbyveld. Bij een gelijkspel is er de mogelijkheid op een verlenging en in finalerondes zijn er uitzonderingen waar er 10 minuten per helft gespeeld wordt. Omdat deze sport sterk op snelheid is gebaseerd, wordt deze meestal gespeeld door mensen die in het reguliere rugby uitkomen als “backs“. In de traditionele rugbylanden zijn echter spelers die zich specifiek op sevens hebben toegelegd.Traditioneel wordt sevens gespeeld aan het einde van het seizoen als de competities en bekertoernooien zijn afgerond.

De sport is in 1883 ontstaan op initiatief van Ned Haig, een slager uit het Schotse Melrose. Hij bedacht de variant om bij zijn club Melrose RFC een heel toernooi in één dag te kunnen afwerken. De club houdt jaarlijks nog steeds een internationaal vooraanstaand sevenstoernooi.Onder auspiciën van de wereldrugbybond IRB wordt jaarlijks een reeks toernooien gehouden, de IRB Sevens, waarvan de winnaar wordt bepaald door de uitslagen van alle toernooien te combineren. De landen waar gespeeld wordt zijn de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten, Hongkong, Singapore, Frankrijk en Engeland.Op de

Gemenebestspelen is de sport opgenomen sinds de Gemenebestspelen 1998 en trok meteen veel toeschouwers. De twee daaropvolgende edities, de Gemenebestspelen 2002 en de Gemenebestspelen 2006 trokken op de finaledagen zeer veel toeschouwers en was het na atletiek en zwemmen de populairste sport die tijdens het evenement gehouden werd.Het grootste toernooi in Nederland is de Amsterdam Sevens dat jaarlijks wordt georganiseerd door AAC op het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam. Dit toernooi wordt ook door vele buitenlandse ploegen bezocht.

Terug nu naar de RWC 07 en dus terug naar het echte union rugby.

Een eerste opmerkelijk feit is dat de RWC 07 na het WK voetbal en de OS het grootste en best bekeken sporttoernooi ter wereld is! Dat heeft vooral te maken met het feit dat er landen van over de hele wereld meedoen aan dit toernooi. Want hoewel de echte powerhouses in the modern union game nog duidelijk zijn aan te wijzen in zowel de northern hemisphere (Engeland, Wales, Schotland, Ierland en Frankrijk) als de klassieke southern hemisphere (Nieuw Zeeland, Australië en Zuid Afrika) zijn er de laatste jaren ook andere teams die hard aan de weg aan het timmeren zijn. Zo is bijvoorbeeld Argentinië een zeer gevaarlijke outsider en ook Italië is een team dat al enkele jaren grote progressie boekt (hetgeen voornamelijk samenhangt met het feit dat Italië het laatst toegevoegde land is aan de five nations, het toernooi dat sindsdien dus als de six nations door het leven gaat. Grappig overigens dat het toernooi ooit is begonnen als four nations totdat de Engelstalige landen in begin 20e eeuw Frankrijk toelieten tot het toernooi.). Daarnaast is bijvoorbeeld ook Japan een land waar union vrij populair is. En tenslotte zijn er ook diverse southern pacific islands (Tonga, Western Samoa, Fiji) die een grote rugby cultuur met zich meedragen. Overigens is de tegenhanger van de six nations in de southern hemisphere ook aanwezig. Daar doen echter slechts drie landen aan mee en vandaar de naam, triatlons. De deelnemers zijn de hierboven reeds genoemde powerhouses in deze regio.

Een tweede opvallend feit is dat de RWC tot nu toe pas 5 keer is gespeeld. De eerste keer was in 1987. Dat was dus nog ver voor de professionalisering van union die pas plaatsvond in 1995 (een leuk feitje is dat league al vele jaren eerder werd geprofessionaliseerd, maar bij het grote publiek toch nooit echt is doorgebroken). Na de eerste RWC is vervolgens iedere 4 jaar een toernooi gehouden. Ondanks het feit dat de RWC dus nog geen grote geschiedenis heeft zijn de winnaars van de voorgaande edities wel vrij divers. Reeds 4 landen hebben namelijk het predicaat wereldkampioen rugby verdiend. Te weten, Nieuw Zeeland (1987), Australië (1991 en 1999), Zuid Afrika (1995) en Engeland (2003).

Een laatste feit dat ik hier graag wil noemen is het feit dat union, hoewel het natuurlijk een zeer fysieke sport is, daarnaast wel een hele faire sport is. Een schwalbe kent men hier niet en ook de gebruikelijke supportersproblemen zijn bij union bijna niet bestaand. De spelers respecteren elkaar (en de beslissingen van de scheidsrechter!!) hetgeen vooral wordt uitgedrukt aan het einde van de wedstrijd als de verliezende partij een “erepoort“ vormt voor de winnaar. Vervolgens doen de winnaars dit voor de verliezers. Kortom, respect voor tegenpartij en het feit dat ook die spelers hun lijf en ledematen op het spel zetten voor hun club of land. Fantastisch in mijn ogen.

Dit was ff een eerste aanzet om jullie ietwat bekend te maken met de RWC. Later zal ik wat meer ingaan op spelers (hoeveel spelers, welke posities, welke fysieke kenmerken), tactiek (kicking game, running game, no game…?) en natuurlijk de huizenhoge favorieten voor de RWC (New Zeeland, beter bekend onder de naam All Blacks!).

NB indien je alles wilt bijhouden op union gebied en meer specifiek de RWC 07 kan ik je ten zeerste de site www.scrum.com aanraden. En natuurlijk heeft de algehele sportspage van de Beeb ook een zeer goede union site waar je van alle laatste nieuwtjes op de hoogte kunt blijven.

Advertenties

9 thoughts on “Rugby World Cup 2007 (RWC 07)

 1. Leuk zo’n Blog over de RWC! Maar wat natuurlijk ontzettend balen is en waar ik dagelijks (sinds 7 sept. jongstleden) heel chagrijnig van word is dat ik nul komma nul kan zien van al dat prachtigs uit Frankrijk! ITV achter de decoder, niet mogelijk in Nedrland, en de Fransen doen het hier ook al niet meer. Waar kijkt rugby-minnend nederland naar het WK? Het enige dat ik kan bedenken is een engels pub…..

 2. Ah, de thriller van 2003…. Drie punten verschil. Vrijdag kroeg inderdaad maar ben wel zuur dat ik alle doordeweekse wedstrijden moet missen….. Gelukkig is daar Rugbyheaven.

 3. Ben op dit moment weer fijn gebruik aan het maken van Internet om de kraker in groep D te volgen. Zo te zien gaat Argentina het wel halen en krijgen we zelfs een kwartfinale aankomende zaterdag tussen de twee van de grote favorieten, te weten AB en Les bleus.

 4. Ireland is out en de Pumas waren impressive.
  Leuke kwartfinale in Cardiff dus aankomende zaterdag.
  Ik hoop uiteraard dat AB die match gaat winnuh.
  Als Argentina dan wint van Schotland en ook Engeland ten onder gaat tegen Oz, dan is het bye bye northern hemisphere teams. Dat had denk ik niemand verwacht aan het begin van de RWC. De southern hemisphere teams waren uiteraard altijd al wel favoriet voor de titel, maar op dit moment lijkt het er wel op dat een complete slaughtering aan de gang is onder de oude rugbygrootmachten!

 5. wat een verrassing ierland eruit,wales eruit en engeland moet toch anders gaan rugbyen anders ben ik bang dat mijn favo’s eruit vliegen.De AB krijgen emisschien eindelijk eens wat tegenstand,de poule wedstrijden waren ook bijna met 2 vingers in de neus

 6. Ik had persoonlijk toch wel veel meer verwacht van Ierland maar in de wedstrijd tegen Argentinie hadden ze gewoon echt geen kans en ook de overige wedstrijden was Ierland ver onder de maat. Vreemd, maar als de coach zelf al na de tweede wedstrijd toegeeft dat hij eigenlijk geen idee heeft waar het slechte spel van zijn team aan ligt, dan wordt het lastig. EOS heeft zijn beste tijd gehad lijkt me. De namen van Eddie Jones en Nick Mallet zingen al rond…

  Dat Wales eruit ligt komt wellicht als een mindere schok naar mijn mening. Die hebben gewoon niet genoeg goede spelers tot hun beschikking. Vooral de forwards van Wales zijn al jaren gewoon niet goed genoeg. Dat werd een paar jaar geleden nog wel redelijk verhuld door een paar goede backs maar dat duurt natuurlijk niet eeuwig. Toch hyadden ze natuurlijk nooit mogen verliezen van Fiji door een try in de 77e minuut of zo iets.

  Als Engeland eruit vliegt kan ik alleen maar juichen. Ik kan me bijna niet heugen dat ik Engeland ooit echt mooi rugby heb zien spelen, hetgeen een grote schande is als je zoveel potentiele wereldtoppers tot je beschikking hebt. Wilkinson is een grote speler en ik ben ook altijd een fan van Jason Robinson. De pack is altijd zeer impressive en vaak dominant maar op de een of nader manier zijn de backs van zeer matige kwaliteit en wordt er weinig tot niets verrassends gecreeerd door de backs. Dan houdt het al snel op. Maar goed wellicht dat ze tegen een gehavend Oz toch nog wel een klein kansje hebben.

  We zullen het allemaal zien aankomende zaterdag en zondag. Ik denk trouwens dat ik toch kies voor TV5 monde en de BBC radiozender Five live via internet erbij aanzet. Hans Brian 80 minuten lang overleef ik namelijk echt niet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s