AJAX – De selectie, top of flop?

Na de nederlaag tegen Slavia en het echec tegen de FC Groningen is er al veel gezegd en geschreven over “ons aller Ajax”. Bestuur, directie en trainer Henk ten Cate (HTC) hebben het zwaar te verduren in de diversie media. De vraag die je dan toch als fan en voetballiefhebber stelt is dan: is dat terecht? Is het beleid van de club echt zo slecht, waarom renderen de aankopen (nog) niet, kan HTC zijn mannen motiveren en heeft HTC het wel bij het rechte eind met zijn opstelling(en), tactiek en wisselbeleid?

Om enig inzicht te verkrijgen is het dus tijd dus voor een grondige analyse van de selectie. Zijn de spelers wel goed genoeg voor de Europese top, die wordt nagestreefd door de directie. En kunnen de mannen daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het zo vurig gewenste attractieve topvoetbal dat door de bezoekers van de ArenA wordt verwacht en door de directie wordt nagestreefd. Ofwel: is de selectie top of flop?

Doel:

1. Maarten Stekelenburg
“De Steek” heeft het inmiddels geschopt tot tweede doelman van Oranje, dus je zou zeggen dat hij internationaal mee zou moeten kunnen draaien. Echter, de realiteit is anders. Op de lijn heeft hij het redelijk voor elkaar. Ook in de 1-op-1 situaties laat ie zien wat hij kan. In die zin pakt hij wel degelijk soms punten voor Ajax, maar hij verliest er ook regelmatig wat door zijn zwakte bij hoge ballen van de zijkant. Een manco van vele Ajax-keepers overigens (Lobont, Menzo).

30. Dennis Gentenaar
Bij NEC een zekerheidje enkele seizoenen geleden en er werd hem zelfs een toekomst voorspeld bij de top 3. Daarna vertrokken naar Dortmund, waar hij het niet kon maken, ondanks de aanwezigheid van kakkerlak Bert. Nu tweede man en dus weinig kans om “het” te laten zien. De prestaties van vorig seizoen (bijv. Jong RKC uit voor de beker) waren nou ook niet zo overtuigend dat je met veel vertrouwen uitkijkt naar zijn aanwezigheid in het doel.

12. Erik Heijblok
Vorig seizoen eerste man bij Haarlem. Dit seizoen aangetrokken als vervanger van Vermeer, die verhuurd is aan Willem II. Heeft een contract van een jaar en is derde man achter Stekelenburg en Gentenaar. Veel ervaring in de Jupiler League, maar geen serieus Ajax-materiaal natuurlijk. Blijft reserve dit jaar.

Verdediging:
2. Johnny Heitinga
Het “Oh Johnny” schalt regelmatig door de ArenA, vooral als Heitinga gescoord heeft of weer eens flink “doorhaalt” bij een tegenstander. Inmiddels 23 jaar en een behoorlijk aantal wedstrijden in Ajax 1 in de benen. Ook international en een EK en WK achter de rug. Onervaren kunnen we hem dus niet meer noemen. Heeft scorend vermogen, maar verliest ook nog wel eens zijn hoofd. Domme overtredingen en verdedigend laat ie dan ook nog wel eens steekje vallen. Moet stabieler worden om international echt top te worden. En Henk, Johnny is natuurlijk geen middenvelder! Alleen om een aanvallende nummer 10 van de tegenstander uit te schakelen! Hij schiet opbouwend namelijk tekort. Rechtsback of centraal achterin zou in deze selectie het beste zijn.

3. Jaap Stam
Voormalig internationaal topverdediger. Killer bij de “Red Devils”, Lazio en Milan. Ook bij Ajax ging het vorig jaar goed en hij heeft de harten van menig Ajax-fan veroverd. Ook ik was overtuigd van zijn toegevoegde waarde. Maar ook bij Jaap lijkt dit seizoen de klad er een beetje in te komen. Qua snelheid moest hij het al enkele keren laten afweten (ook vorig jaar al tegen AZ-spits Dembele) en de frustraties is hij soms niet de baas (zie domme overtreding tegen Slavia in de laatste minuut; ook tegen Groningen ging het mis). Met goede rugdekking moet het dit seizoen echter nog te doen zijn. Volgend jaar Johnny op zijn plek.

4. Thomas Vermaelen
Na zijn jaar bij RKC (2004-2005) is Vermaelen inmiddels uitgegroeid tot een zekerheidje achterin. Vorig jaar nog concurrerend met Grygera, maar sinds diens vertrek vaste partner van Jaap. Inmiddels ook uitgegroeid tot vaste waarde van de “rode duivels” en terecht. Verdedigend redelijk sterk, vooral in de lucht. Opbouwend kan het beter. Hanteert vaak de lange bal, terwijl het soms “makkelijker” kan en m.i. ook moet. Wel veel geblesseerd geweest de afgelopen jaren, maar daar hebben meer Ajacieden last van. Hopen dat ie heel blijft dit jaar, want wie moet hem vervangen?

5. Urby Emanuelson
Ook Urby heeft het inmiddels geschopt tot international. Maar wie niet zou je bijna zeggen, met San Marco als bondscoach. Is Urby echt beter dan Tim de Cler? Urby is geen echte linksback en dat zie je keer op keer. Verdedigend laat hij steken vallen en ook opbouwend gaat het elke wedstrijd – ook als hij goed is – wel een paar keer mis. Is het seizoen slecht begonnen, ondanks dat hij het EK met Jong Oranje aan zich voorbij heeft laten gaan om uit te rusten. Met Urby komt het wel weer goed dit seizoen, alleen is het wel vervelend dat er geen echte linksback in de selectie zit! Want ook Davids, Schilder en Vertonghen zijn geen linksback. En of Donovan Slijngard (linksback bij Jong Ajax) het niveau al aankan? Ik vrees van niet.

AANVULLING: Opvallend overigens dat Urby zelf ook onderkend dat hij tot op heden niet dat brengt wat hij hoort te brengen. Ook ziet hij in dat – ondanks dat hij zichzelf linksback noemt – hij geen concurrentie heeft op die positie binnen de huidige selectie (zie een interview met Ubry op fcupdate.nl: http://www.fcupdate.nl/nieuws/2007/09/07/getergde-emanuelson-ik-moet-nu-opstaan/)

20. Georghe Ogararu
Roemeens international, maar wordt niet altijd opgeroepen. Sinds zijn komst naar Ajax vorig seizoen eigenlijk vaker niet dan wel. En dat zegt misschien wel genoeg. Ogararu is – net als Urby op links – ook geen echte back. Opbouwend doet hij soms leuke dingen en wil hij nog wel eens een tegenstander dollen. Maar ook hij laat het verdedigend nog wel eens liggen, zeker met een linksbuiten voor zijn neus. Vooralsnog geen top of flop maar een beetje ertussenin.

25. Gregory van der Wiel
Talent van de Toekomst. Vorig seizoen debuterend ipv Stam en dat deed hij niet onverdienstelijk. Heeft meteen zijn contract verlengd, na vijf wedstrijden. 19 jaar en daarmee iemand voor de toekomst. Mag het van mij in de Eredivisie dit jaar regelmatig proberen als rechtsback of centrale verdediger. Maar doet dat dan niet in een slecht draaiend elftal, dan maak je hem kapot. Nog geen top.

31. Jurgen Colin
Bij PSV redde hij het niet, bij NAC blonk hij ook niet uit en dus vertrok hij naar Norwich City in de Engelse Championship. Dat zegt eigenlijk al genoeg, maar HTC vond hem goed genoeg als bankzitter bij Ajax en Van Geel was het kennelijk met hem eens. Gehaald als reserve-rechtsback of centrale verdediger (zo liet HTC onlangs weten, terwijl hij hem opstelt als rechtsback), maar zeker geen Ajax-materiaal. Geen internationale ervaring, dus wat moeten we er mee? Opbouwend beroerd (ik citeer iemand die ik niet als voetbalkenner wil bestempelen, maar absoluut gelijk heeft in dit geval: Colin keek als een konijn die in twee koplampen keek toen hij de bal kreeg) en verdedigend ook niet best, zo bleek tegen Slavia. Flop dus, ook al kan hij er zelf niets aan doen!

Middenveld:

6. Hedwiges Maduro
Hoe lang kun je een speler later “zweven”? Het contract met Maduro loopt aan het eind van het seizoen af, maar Ajax weet niet of ze willen verlengen. Ik zeg: meteen doen. Maduro had vorig seizoen zijn verloren jaar en liet op het EK onder 21 zien wat hij voor een ploeg kan betekenen. Ook bij Ajax kan hij (internationaal) doorbreken, als hij tenminste de steun krijgt die hij verdient. Door de houding van Ajax lijkt van steun geen sprake te zijn. Maduro is in mijn ogen met Gabri en Davids de man die het in het nieuwe systeem (4-2-3-1) moet gaan doen als verdedigende middenvelder, maar ook hij moet minder flegmatiek worden. Potentie genoeg.

13. Edgar Davids
“The Pittbul” kwam halverwege vorig seizoen terug naar Ajax. En als gevolg daarvan deed Ajax weer mee om de kampioensschaal. In de voorbereiding deed Edgar dom door geen scheenbeschermers te dragen, erg onprofessioneel, en dat kostte hem en Ajax de CL, daar ben ik van overtuigd. Al lag het niet alleen aan zijn afwezigheid natuurlijk en had Ajax ook zonder hem Slavia moeten verslaan! Ik hoop dat hij goed terugkomt en dit seizoen weer van grote waarde kan zijn, Top in mijn ogen.

15. Laurent Delorge
Volgens de site van Ajax is dit een aanvaller, maar tot op heden wordt hij vooral opgesteld als middenvelder. Laten we het dus maar houden op een aanvallende middenvelder. Gehaald voor de breedte, maar na het vertrek van Sneijder vonden we hem ineens terug in de basis tegen Slavia Praag en Heerenveen. Balde leuk mee, maar is natuurlijk geen internationale top. Kon al geen potten breken in België bij Anderlecht, degradeerde met ADO, dus wat doe je dan bij Ajax? Leuk voor de bank, helaas voor Laurent. Met 27 jaar en een dreigende straf vanwege vermeende omkooppraktijken bij Lierse (hetgeen ook geleid heeft tot zijn ontslag bij Anderlecht) zit er ook weinig perspectief in. Geen top dus, wel flop, zeker in internationaal perspectief.

17. Jan Vertonghen
Opvolger van Davids, al zit er minder pit in hem. Heeft een waanzinnige pegel in zijn linker, zoals we vorige seizoen hebben kunnen zien bij RKC. Had alleen natuurlijk niet mogen scoren tegen Ajax….. Mag samen met Schilder vechten voor een plek achter Davids en zie hem liever op het middenveld dan achterin. Begon ongelukkig aan dit seizoen maar ik verwacht zijn doorbraak. Potentiële top op nationaal niveau.

18. Gabri
Zonder hem zou het op dit moment wel erg droevig gesteld zijn op het middenveld van Ajax. Gelukkig niet ernstig geblesseerd geraakt. Stofzuiger op het middenveld, maar hij kan het niet alleen. HTC moet hem dan ook niet als rechtsback gaan opstellen, zeker niet als je Heitinga dan op het middenveld opstelt. Moet wel oppassen voor domme kaarten en domme overtredingen (Bekerfinale, Amsterdam Tournament). Maar bovenal: top!

22. Robbert Schilder
Voor hem geldt een beetje hetzelfde als voor Vertonghen. Heeft bij Heracles mogen ruiken aan de Eredivisie en ervaring op kunnen doen. Kunnen we nog wel plezier aan beleven maar Henk moet hem niet als linksback gaan opstellen. Speelde bij zijn invalbeurt tegen Heerenveen de pannen van het dak, combineerde lekker met Suarez en schoot strak raak. Het verbaasde me dan ook dat hij tegen Slavia niet de voorkeur kreeg boven Vertonghen die Emanuelson verving.

24. Mitchell Donald
Moest vorig seizoen tegen Werder Ajax redden. Ook dit wijst weer op onvermogen van HTC. Iemand die debuteert, kun je nooit al die druk op de schouders leggen. Wordt bij Jong Ajax als allrounder gebruikt en ik weet niet of dat nou in zijn voordeel zal gaan werken. Afwachten maar.

26. Jeffrey Sarpong
Kleine man, grote dadendrang. Maar ook voor hem geldt: Jong Ajax en een sporadische invalbeurt bij de grote jongens. Man voor de toekomst, misschien wel op 10.

27. Vurnon Anita
Ook Anita – zijn naam werkt niet in zijn voordeel – is (te) klein van stuk. En komt fysiek nog tekort. Jong Ajax vooralsnog en af en toe meekijken bij de grote jongens. Mag zeker dit seizoen nog niet veel van verwacht worden, net zo min als van Van der Wiel, Donald en Sarpong.

28. Michael Krohn-Dehli
Selectievulling, kon in zijn eerste periode bij Ajax al niet overtuigen en nu ook niet. Wie heeft hem terug gehaald? Blind en Van Geel volgens mij, hetgeen niet voor Van Geel pleit en evenmin voor Blind (waarom werd er om hem geroepen afgelopen zondag?). Ik zeg: zo snel mogelijk weg met die vent. Flop!

Aanval:

7. Kennedy Bakircioglu
Alleen zijn balbehandeling doet mij spontaan Tom de Mul, ook wel Tom de Lul genaamd, vergeten. Kennedy kan een bal aannemen en ook nog eens een mannetje passeren en een voorzet geven. Heeft volgens mij nu al meer laten zijn dan De Mul in vier seizoenen (waarvan 1 bij Vietstas). Jammer alleen dat hij zowel tegen Slavia als tegen Groningen het niet liet zien. Ook verdedigend doet hij zijn werk en daar houd ik wel van. Als het niet lukt, werken voor je geld en voor je supporters (ik weet het; het klinkt niet als een Ajacied, maar zo diep zijn we al gezakt). Samen met Suarez de beste aankoop van dit seizoen. Ik heb er dus wel vertrouwen in, zeker in de Eredivisie, maar twijfel nog over zijn internationale kwaliteiten. Potentiële top.

8. Ismael Urzaiz
Eindelijk was ie er dan, de Appie Happie voor Ajax. Jarenlang gezocht, nu gevonden. In Spanje, bij Athletic de Bilbao, was hij een held. Nu op zijn oude dag beproeft hij zijn voetbalgeluk bij Ajax. Gehaald als breekijzer, al hoop Appie op meer. In de eerste wedstrijden uitgelachen, maar hij kwam dan ook terug van een blindedarmontsteking en had een trainingsachterstand. Viel twee keer in tegen Slavia en prompt scoorden de Tsjechen. Maar het lag niet aan hem. Had zondag tegen Groningen een belangrijk aandeel in de late gelijkmaker en bediende ook nog Stam en Suarez, die beiden hadden moeten/kunnen scoren. Voor 1 seizoen kan hij de rol van breekijzer vervullen, maar daarna is het over. Mag Poepon (Willem II, verhuurd) het misschien gaan proberen.

9. Klaas-Jan Huntelaar
Van “the Hunter” verwachten we nog steeds veel. Scoorde de afgelopen anderhalf seizoen veel, al had hij vorig jaar zijn problemen. Ik vraag me af of het aan hem ligt of aan de rest van het team. De aanvoer is onvoldoende volgens mij. Klaas-Jan werkt zich altijd de blubber, dus dat is een pré. Maar hij moet ook ballen krijgen. Door het vertrek van Sneijder hoeft hij vanaf het middenveld niet veel meer te verwachten, daar is weinig creativiteit te vinden (daar kwam HTC ook achter na afgelopen weekend; een beetje laat Henk, zo na de sluiting van de markt!). Blijft over Suarez en Kennedy die ze moeten aangeven. Vooralsnog lukt dit aardig op nationaal niveau, maar ook Klaas Jan liet het liggen tegen Praag, zelfs vanaf de penaltystip (en dat had ie kunnen weten omdat hij de dag ervoor op de training ook al miste). Ik blijf echter vertrouwen houden.

10. Albert Luque
Kenmerkend voor wat Ajax met deze nieuwste aanwinst van plan is, is hetgeen op de eigen site staat: “positie: unknown”. Ajax weet kennelijk ook niet meer waar het mee bezig is. Na het vertrek van Sneijder kunnen we van Luque natuurlijk niet gaan verwachten dat hij diens vervanger is. Dit is geen nummer 10, dat weet iedereen. Goede countervoetballer – met kakkerlak Makaay – bij Deportivo, maar sinds zijn vertrek daar is het bergafwaarts gegaan. In 2 seizoenen Engeland in 21 wedstrijden 1 doelpunt. Niet vreemd bij doorgangshuis Newcastle, maar een beetje spits onwaardig. En moet hij dan onze linkerspits worden? Ik wil hem nog niet bestempelen als flop, dat zou niet fair zijn. Een oordeel vel ik dus nog niet, maar verbazing alom dat hij, na anderhalve training met de eerste selectie in de basis mag beginnen en zich vervolgens mag ontfermen over alle standaardsituaties, zeker na het vertrek van Kennedy in de rust. Iets waar je bij uitstek op zou moeten trainen lijkt mij, maar ook dit kan ik hem niet verwijten (minnetje voor HTC).

11. Leonardo
Probleemkind van de Kuip, held in Breda. Maar wat kunnen we in Amsterdam van hem verwachten? HTC mist hem enorm, zo laat hij keer op keer weten. En dat terwijl “Leo” pas anderhalve wedstrijd heeft gespeeld voor Ajax. Op zijn minst een opvallende uitspraak. Men verwacht hem in oktober terug van zijn blessure. Heeft in de paar wedstrijden die hij vorig seizoen speelde met zijn acties al wel de handen op elkaar gekregen. Maar ben benieuwd hoe hij terugkomt van zijn zoveelste ernstige knieblessure. Misschien geldt voor hem hetzelfde als voor Manucharyan en Mitea, al hoop ik – met HTC – van niet. Ook voor hem geldt overigens dat ik hem te licht vind voor het internationale (top)voetbal, dat vooral fysiek veel van spelers vraagt. En meeverdedigen zie ik hem ook nog niet doen (en heb ik hem ook nog niet zien doen!).

16. Luis Suarez
Nu al bestempeld tot de beste aankoop sinds jaren. De transfer had wat weg van een ouderwetse soap, maar ook dat zijn we wel weer gewend bij de Ajax-aankopen. Suarez is een groeibriljant en moet de komende jaren – als hem tenminste zoveel tijd wordt gegund, want als hij één seizoen goed draait, zullen de internationale toppers wel voor hem in de rij staan – uitgroeien tot steraanvaller bij Ajax. Met zijn 5 doelpunten in evenzoveel wedstrijden is hij in ieder geval goed op weg. Zondag was zijn minste wedstrijd tot nu toe en ik hoop dat dat eenmalig was, al vrees ik het ergste aangezien het volgens mij ook te maken had met de aanwezigheid van Luque. Die was te statisch, waardoor er weinig ruimte voor Suarez was en hij veelvuldig naast/achter Huntelaar stond in plaats van komend van de zijkant(en), waar toch meestal de ruimte ligt en hij tot nu toe excelleerde. Potentiële top!

19. Dennis Rommedahl
Eén van de betere miskopen van de afgelopen jaren. Net als Mitea een hardloper aan de zijkant. Zelfs voor de breedte komt hij naar mijn mening te kort. Ik zie dan liever een Ajax-talent als alternatief voor Kennedy (Javier Martina bij Jong Ajax). Ik heb nog geen voorzet aan zien komen de laatste paar wedstrijden en ook de corners waren ondermaats van kwaliteit. Dit was volgens mij vroeger bij PSV ook al zijn probleem. Ook voor hem geldt dus: flop!

21. Edgar Manucharyan
Het Armeense wonderkind, althans zo luidden de berichten bij het binnenhalen Manucharyan. Tot op heden heeft hij dit niet waar kunnen maken. Niet meer dan een enkele invalbeurt en veel berichten rond de vele blessures. Al in zijn eerste wedstrijd, een oefenwedstrijd tegen Barcelona, ging het mis en brak hij zijn voet. Ondanks dat kreeg hij een contract bij Ajax, maar sindsdien is hij een brekebeentje en hebben we dus nog niet kunnen zien wat hij daadwerkelijk kan en wat Ajax ertoe heeft bewogen om hem naar de ArenA te halen. Ergo, fysiek niet geschikt voor de top dus ook niet voor Ajax. Flop dus.

23. Nicolae Mitea
Voor hem geldt – in mindere mate – hetzelfde als voor Manucharyan. Nicolae is veel geblesseerd. Daarnaast heeft hij het ook nog niet echt laten zien bij Ajax. Heeft met name in de eerste twee seizoenen regelmatig gespeeld, maar Ajax ziet het niet meer in hem zitten gezien het feit dat hij ook deze zomer al weg mocht. Ik zie het ook niet in Mitea. Net als Rommedahl op rechts een hardloper aan de zijkant, geen passeerbeweging in huis, hoofd naar beneden en draven. Ook voor hem geldt dus: flop!

Conclusie
29 spelers telt de eerste selectie. Drie doelmannen, waarvan de eerste twee het nationale niveau aan zouden moeten kunnen. Internationaal gezien is het echter geen top, al is Stekelenburg internationaal gezien nog jong.

De verdediging mist met name aan de zijkanten een goede bezetting. Ogararu en Urby zijn geen echte backs en goede vervangers zijn er niet echt, al zou Heitinga dit aan de rechterkant wel moeten kunnen, zeker verdedigend gezien. Maar hij is toch meer een centrale verdediger. Internationaal gezien schieten we ook centraal gezien tekort met 2-3 man op een selectie van 29. Van der Wiel en Colin zie ik het nationaal, laat staan internationaal ook (nog) niet doen.

Dan het middenveld. Voor het nieuwe systeem zoals HTC het voor ogen heeft (4-2-3-1) zijn er volgens mij wel voldoende mensen voor de 2 verdedigende posities (Gabri en Davids, verder Maduro, Vertonghen en Schilder). Nationaal moet dat geen problemen opleveren, maar internationaal schiet het tekort. Dat bleek maar al te goed tegen Slavia, toch niet echt internationale top.

Als aanvallende mannen hebben we Huntelaar en daaromheen Kennedy, Suarez en Luque/Leonardo. Huntelaar zou het niveau aan moeten kunnen, al heeft hij het internationaal (CL en Oranje) nog niet laten zien. Suarez is absoluut een talent en kan dit ook in internationaal verband worden. Luque was ooit goed bij Deportivo maar kan hij weer zo worden? Kennedy en Leo schieten internationaal denk ik tekort, al heb ik hoop.

Kortom, de selectie is niet top en te veel flop. Verder veel potentie, maar wat kopen we daarvoor? Ik denk dat deze selectie een kampioensploeg onwaardig is en ook in internationaal verband denk ik dat ze het zwaar zullen krijgen in de UEFA-cup. Overwinteren zou moeten lukken, zeker als ze Dinamo Zagreb verslaan (let op Modric, zo heb ik me laten vertellen). Maar veel verder zullen ze niet komen.

Ik hoop echter dat ik het bij het verkeerde eind heb……Ajax de pannen van het dak speelt en zowel het kampioenschap, de UEFA-cup en de KNVB-beker pakt!

Noot: de oplettende lezer zal nummer 29 missen in de opsomming hierboven. Dit nummer behoorde toe aan Olaf Lindenbergh. Lindenbergh is inmiddels vertrokken bij Ajax, dus dit nummer is vrijgekomen voor een nieuwe top of flop!

Advertenties

6 thoughts on “AJAX – De selectie, top of flop?

 1. Naar aanleiding van de uitgebreide analyse van Harm mbt de Ajax selectie (top of flop?) hierbij mijn alvast mijn overwegingen met betrekking tot de keepers en verdedigers van de trots van Amsterdam!
  Doel:
  1. Maarten Stekelenburg
  Ik roep al jaren dat Stekelenburg geen top is en daar blijf ik bij. Hij is abominabel slecht op hoge ballen ondanks zijn lengte en pakt weinig tot geen punten voor Ajax. Het is jammer om te zien dat de andere topclubs in Nederland zich wel toeleggen op het aantrekken van een goede keeper en Ajax blijft doormodderen met tweede garnituur.
  30. Dennis Gentenaar
  Bij NEC was hij welgeteld 1 jaar top. Bij Ajax komt hij niet aan de bak en dus is het moeilijk om te zeggen of het top of flop is. Op basis van wat ik ooit van hem heb gezien is het zeker geen top. Goede keeper voor middenmoot/subtop van Nederland maar daarna houdt het ook op.
  12. Erik Heijblok
  Harm zie over deze keeper het volgende:
  “Vorig seizoen eerste man bij Haarlem. Dit seizoen aangetrokken als vervanger van Vermeer, die verhuurd is aan Willem II. Heeft een contract van een jaar en is derde man achter Stekelenburg en Gentenaar. Veel ervaring in de Jupiler League, maar geen serieus Ajax-materiaal natuurlijk. Blijft reserve dit jaar.”
  Ik sluit me hier bij aan. De eerste doelman van Haarlem is nog zeker niet goed genoeg om het shirt van Ajax te mogen verdedigen. Helaas ook deze keeper is zeer waarschijnlijk flop.
  Verdediging:

  2. Johnny Heitinga
  Goede houthakker die het best tot zijn recht komt centraal achterin naar mijn mening. Op het middenveld zou kunnen maar dan moet hij puur als breker worden gezien. Na een aantal zwakkere jaren bij Ajax was hij vorig seizoen redelijk tot goed. Er zit wel potentie in deze jongen en vooral zijn kracht en werklust spreekt mij aan. Ajax heeft een dergelijke verdediger echt nodig gelet op het feit dat Japie een beetje te oud lijkt te worden voor het hedendaagse topvoetbal en een echte man in de verdediging tegenwoordig toch wel een must is (helaas zou ik er bij willen zeggen, want dat betekent dat de Vierchowods van deze wereld toch het voetbal gaan domineren…) Moet wel leren om zich iets beter te beheersen. Maakt soms ongelofelijk domme overtredingen op plaatsen in het veld waar het echt niet nodig is. Dat noemt men de eigen ploeg duperen. Ik ben gematigd positief over deze jongen en vind het vooralsnog wel (sub)top. Gelet op zijn leeftijd en zijn ervaring die hij reeds heeft opgedaan zijn er wel mogelijkheden tot promoveren naar echte top.
  3. Jaap Stam
  te oud en te traag. Moet het heden ten dage vooral hebben van zijn “niet-zeiken-maar-poetsen” uitstraling. Alleen uitstraling is echter niet meer voldoende. Ik denk dat HTC reeds dit jaar Japie moet gaan ontzien en snelle mannetjes om hem heen moet zetten om zijn tekortkomingen te maskeren (vgl Frank Rijkaard die ook wel wat overbodige kilootjes meezeulde aan het eind van zijn carrière maar er bij Ajax redelijk mee weg kwam, o.a. door hulp van een Michael Reiziger). Indien HTC Japie laat zwemmen in de ruimte gaat hij af als een gieter en zullen vele kaarten zijn lot zijn. Opa kan dat namelijk niet meer helemaal belopen. Ik zeg top indien hij goed wordt ondersteund door HTC, in die zin dat de trainer eens een keer zijn tactisch vermogen tentoon dient te spreiden.
  4. Thomas Vermaelen
  Absoluut top. Iets te traag voor echte wereldtop maar een zeer goede en bruikbare verdediger naar Nederlandse begrippen. Is helaas wel iets te vaak geblesseerd geweest de afgelopen jaren en heeft ook nog wel eens een minder wedstrijd ertussen zitten (wat was die aan het doen tegen Slavia???) maar als hij fysiek nog wat aanstrekt en goed luistert naar Frank “foutje”de Boer dan kan hij alleen maar beter worden. Dus top met het oog op de toekomst.
  5. Urby Emanuelson
  Is middenvelder en gene linksback. Als ik hem zie moet ik altijd denken aan de term “multo dinamico”. Er straalt een soort ongebreidelde energie van hem uit. Helaas dus veelal misbruikt door HTC als linksback en daar is hij toch veel te onstuimig voor. Op die plek verliest hij ook vaak ballen die direct kunnen leiden tot zeer gevaarlijke kansen voor de tegenstander. Kortom, de verkeerde plek voor deze goede voetballer. Ook hiervan zeg ik top zolang hij op het middenveld wordt geposteerd. Als verdediger is hij niets meer en niets minder dan een “gemaakte” flop.
  20. Georghe Ogararu
  Ik ben niet overtuigd van deze Roemeen. Is gene echte verdediger zoals Harm ook al laat doorschemeren en verder heeft hij opbouwend ook niet echt toegevoegde waarde. Ook van deze back moet ik helaas concluderen dat het zeker geen top is. Flop gaat me ook iets te ver daar hij niet echt heel veel fout doet, maar voor een topclub die Ajax nog steeds pretendeert te zijn is hij gewoonweg niet toereikend om als rechtsback te spelen. Jammer dat Ajax al zolang problemen heeft om acceptabele backs te vinden die ook nog een beetje kunnen opbouwen.
  25. Gregory van der Wiel
  Ken ik nog niet goed genoeg. Jonge gast en jeugdspeler van Ajax. Fysiek komt hij duidelijk nog tekort maar dat is niet direct een ramp gelet op zijn leeftijd. In een goed lopend elftal zou hij volgens mij best mee kunnen draaien. Ik zou hem dit jaar vooral speelminuten geven als rechtsback en dan maar hopen dat hij zich ontwikkelt in een rap tempo. Dan kunnen we er nog wat plezier aan beleven. Vooralsnog geef ik hem het voordeel van de twijfel/onbekendheid en zeg ik top!
  31. Jurgen Colin
  Bij de aankondiging dat HTC deze jongen had gekocht moest ik toch even heel hard mijn verbazing uiten. Waar haalt HTC deze man vandaan? Zoals Harm terecht opmerkt was hij al niet goed genoeg voor Norwich. Wat doet zo iemand dan bij Ajax? Ik snap daar helemaal niets van. Gehaald voor de bank wellicht? Maar waarom speelt hij dan zoveel? Ik krijg bijna het idee dat HTC zichzelf heeft verrijkt met deze transfer. Op zijn best is dit “bankvulling” en meer zal het ook nooit worden. Voetballend gezien kan die niets en dat gaat hij ook niet meer leren op zijn leeftijd. Kortom, een schopverdediger die zijn talenten misschien moet gaan etaleren bij FCU oid na de winterstop. Duidelijk een flop.

 2. Machtig mooie analyse. Zelf ben ik niet tot zulk detail bekend met de spelers van Ajax, dus zeker nuttig om gelezen te hebben.

  Een paar opmerkingen/toevoegingen:

  Wat is er met het scoutingsapparaat van Ajax gebeurd? Vroeger had Ajax zelf iemand als Suarez ontdekt (Kanu, Litmanen, Finidi), maar dat lukt ze schijnbaar niet meer, waardoor er miljoenen voor zo’n speler betaald moeten worden. Het feit dat veel van de recente aankopen ook nog eens “afdankertjes” van andere ploegen zijn (Luque, Gabri, Rommendahl, Colin, Urzaiz en tot zekere hoogte ook Davids en Stam), doet vermoeden dat hier toch een probleem zit.

  Urzaiz was 10 jaar geleden wel een goede versterking geweest. Als stormram kan die zijn nut nu ook nog wel bewzijen, maar op de lange termijn voegt zijn aanwezigheid weinig toe. Een beetje onbegrijpelijk aankoop van HTC derhalve.

  Luque kan daarintegen volgens mij wel veel betekenen. Het is alweer een tijdje terug, maar in Spanje was deze jongen echt wel goed. Inderdaad erst bij Deportivo met Makaay en Tristan, maar zeker ook daarvoor bij Mallorca met Etoo (onder leiding van Hector Cuper nog de beker finale en Champions League gehaald). Helaas speelt zijn ego hem volgens mij vaak parten. Kreeg ruzie met bestuur en trainer bij Deportivo en vluchtte voor het geld naar Newcastle en bij die ploeg is nooit iemand beter geworden. Mocht HTC Luque weer aan het spelen krijgen, dan lijkt het me wel een nuttige toevoeging.

  Tot slot vind ik het vooral erg opmerkelijk dat er veel geld binnen is gehaald met de verkoop van twee van de beste spelers (zo niet de beste twee), maar dat niets van dat geld geïnvesteerd is om vervangende kwaliteit binnen te halen. Dit mag je HTC (en Van Geel) best verwijten. Suarez lijkt een goede aankoop, maar is nog jong en moet bewijzen dat die progressie kan blijven maken. The Hunter lijkt bijvoorbeeld een beetje te stagneren als die op itnernationaal niveau moet presteren (CL/Oranje).

  We zullen zien hoe het verder loopt. Al met al belooft dit een goed seizoen te gaan worden, met toch wel vier titelkandidaten!

 3. Alberto, dank voor het fiksen! Kan ik me gewoon compleet laten gaan dit seizoen en alle frustraties van me afschrijven.

  En ja, dat scoutingsapparaat van Ajax is inderdaad ver ondermaats. Je leest op diverse plekken in de media waar de scouts van alle clubs uithangen op deze aardkloot. Maar er komt inderdaad nooit iets fatsoenlijks uit de bus rollen. Vooral qua buitenlanders dan. En tegenwoordig is het dan ook nog eens zo dat al het nationale spul op jonge leeftijd al door topclubs uit Engeland weggekaapt wordt.

  Hopelijk zal de komende tijd door de komst van Hans van der Zee, weggekaapt bij PSV, het scoutingsapparaat van nieuwe impulsen worden voorzien. Het wordt tijd dat er eens talenten gehaald worden voor weinig!

  Dan inderdaad de inkomsten versus de uitgaven. Het is natiuurlijk een godsgeklaagde schande dat er geen waardige opvolger gehaald is voor Sneijder. Eerst Perez verkopen aan je grootste concurrent omdat die niet door 1 deur kan met HTC. Ook Babel laten vertrekken, al kan ik me daar iets bij voorstellen, hij rendeert nl niet altijd optimaal bij Ajax, omdat er te weinig ruimte is voor hem (de tegenstanders spelen t0ch vaak met de kont in de 16, zeker in de ArenA). En dan dus Sneijder, terwijl je zijn logische opvolger (Perez) dus ook net verkocht hebt. Totaal (incl De Lul) dus 50 miljoen, waarvan je er misschien in totaal weer 10/15 hebt uitgegeven. Echter, geen nummer 10. Luque is geen 10, Suarez ook niet, dus ik begrijp het niet. Vooral omdat al vanaf juni de kans bestaat dat Sneijder vertrekt, er de hele tijd geroepen wordt dat er een ´schaduwelftal´ op papier klaar staat. Dan gaan ze na het vertrek eerst 10 dagen proberen Riera los te weken, ook al geen 10, en komen ze om 5 voor 12 met Luque aanzetten. Kortom, wanbeleid!

 4. Ja, dat ziet er niet goed uit voor Luque en Ajax. Ik ben dus benieuwd. De enige hoop die ik derhalve nog koester is dat het Engelse voetbal hem niet heeft gelegen. En daarbij komt dan nog eens dat Newcastle nou ook niet echt een lekkere club is om te voetballen. Uit de lijst van de Times blijkt eens te meer dat Newcastle er wel vaker naast heeft gezeten, maar of dat altijd aan de voetballer ligt. Zie Owen, ook opgenomen in de lijst en toch niet de minste, die nu ineens weer 3x scoort in 2 wedstrijden voor het Engelse elftal….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s