EuroBasket 2007

De werktitel van deze site is Sport Visie, maar het had net zo goed Voetbal Visie kunnen zijn, gezien de inhoud tot nu toe. Hoog tijd dus om een andere sport aan te snijden, er gebeurt toch wel meer op de sportvelden van deze aarde dan tegen een balletje trappen?

Eens zien, in de US and A vechten de beste tennissers van de wereld om de kans om uitgeschakeld te worden door Roger Federer, dan wel door Rafael Nadal. En gisteren was Valentino Rossi zo afgeleid door zijn fiscus problemen, dat hij ten val kwam tijdens de MotoGP van San Marino en zo het wereld kampioenschap vrijwel zeker naar Casey Stoner ziet gaan.

In Spanje is de Ronde van Spanje alweer een paar dagen bezig, maar volgens mij interesseren alleen masochisten zich nog voor wielrennen. Waarom zou je anders een sport volgens waarvan je niet weet of de belangrijkste hoofdspelers het einde van de competitie zullen halen, omdat ze op elke moment uit de wedstrijd genomen kunnen worden? (en niet omdat ze ergens van beschuldigd worden, maar omdat wel eens de kans zou kunnen bestaan dat ze ooit ergens van verdacht zouden kunnen worden.) Waarom juichen voor een sport waar de winnaar van de belangrijkste wedstrijd van het jaar, meer dan een jaar na dato nog niet bekend is?

Het moge duidelijk zijn, ik ga het niet over de US open, de MotoGP of de Vuelta hebben. In Madrid begint deze week namelijk ook het EK basketbal, EuroBasket 2007.

Nu leeft basketbal weinig in Nederland, hoewel men wel probeert het sport naar een hoger niveau te tillen, maar in veel andere Europese landen is het na voetbal de tweede sport, of komt het zelfs op de eerste plaats (Turkije en Griekenland bijvoorbeeld).

In gastland Spanje is basketbal misschien niet eens meer de tweede sport (Nadal en Alonso hebben daarvoor gezorgd), maar toch staat het gastland volledig achter het nationale ploeg, op een manier waar de voetballers erg jaloers op zouden moeten zijn. In tegenstelling tot het Spaans voetbal elftal tonen de basketballers wel dat ze dat stapje extra willen zetten om voor het nationale team uit te komen. Bovendien weten de basketballers ook resultaten te boeken: Spanje gaat het EK in als regerend wereldkampioen en met een zegereeks van bijna 30 wedstrijden. Het moge duidelijk zijn, Spanje is hoogfavoriet.

Maar de gastheren zullen het niet makkelijk krijgen er zijn ook andere gegadigden voor de titel. Griekenland is de regerend Europees kampioen (net als bij het voetbal!) en zal revanche willen nemen voor de finale van het WK (deel2 en deel3) waarin het kansloos van Spanje verloor. Duitsland heeft in Dirk Nowitzki de MVP (MostValuable Player), de meest waardevolle speler van de NBA (de Amerikaanse competitie, algemeen beschopuwd als de sterkste van de wereld) en verloor bij de vorige Eurobasket van de Grieken in de finale. De Russen en Litouwers zijn ook altijd sterk en kunnen ook op veel NBA ervaring rekening, net als de Fransen (met de MVP van de NBA finale, en man van Desperate Housewive Eva Longoria, Tony Parker) en de Turken.

Al met al is het neusje van de zalm van het internationaal basketbal in Madrid verzameld (van de toplanden ontbreken alleen de VS en Olympisch kampioen Argentinië). Dat wordt dus genieten voor de basketballiefhebber, waar ik mijzelf toe reken. Persoonlijk heb ik mijn hoop op Spanje gezet, dat ze de wereld titel kunnen vertalen naar een Europees kampioenschap.

Helaas, zal ik (en de meeste basketbalfans met mij) tevergeefs naar nieuws over EuroBasket moeten zoeken op tv. Op meer dan een paar hoogtepunten tijdens het Sportjournaal (met hoogst irritant commentaar van Mart Smeets) hoeven we denk ik niet te rekenen. Jammer.

Maar aan beelden van het tennis en het wielrennen waarschijnlijk geen gebrek…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s